ΑΠΕΡΓΙΑ!
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από υπουργείο Υγείας και πορεία στο Σύνταγμα.
Σε 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν από την Πέμπτη οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό γιατροί.
Προαναγγέλλουν, επίσης, επανέναρξη των κινητοποιήσεων, πιθανότατα στις 11 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που «το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν τιμήσουν τις επανειλημμένες υποσχέσεις του και δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών».
Στην Αθήνα ανεβαίνουν και γιατροί από την Κρήτη
Απόβαση στην Αθήνα για το λουκέτο που μπαίνει σε νοσοκομείο της Ιεράπετρας ετοιμάζουν και οι γιατροί της περιοχής, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο «για τις αλλαγές στο σύστημα Δημόσιας Υγείας και την αποτροπή των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας».
Στάση εργασίας στο Δημόσιο
Την ίδια μέρα η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.
Σε 24ωρη απεργία η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη έχει κηρύξει και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενη για την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό και σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς.
Κινητοποιήσεις αγροτών
Στους δρόμους θα βρίσκονται και οι αγρότες της Βοιωτίας που αποφάσισαν να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους το πρωί της Πέμπτης στον Ορχομενό και το μεσημέρι να κατευθυνθούν προς το Κάστρο Βοιωτίας που βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα λεωφορεία, τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός.
Δεμένα τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
Ρότα για κινητοποιήσεις έχει χαράξει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αρχής γενομένης από την 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και με προοπτική κλιμάκωσης.
Στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά από το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» στην προβλήτα απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, ενώ την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου η ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.
Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας είναι από τις 06.00 τα πλοία λόγω της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση ναυτεργατών στην πλατεία Καραϊσκάκη την Πέμπτη στις 5.30 το πρωί. Στις 10.30 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση μπροστά από το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» στην προβλήτα απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, ενώ την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου η ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου την αντίθεσή τους με το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Παράλληλα έκαναν λόγο για σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που έχει ο κλάδος τους.
Η ΠΝΟ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, διεκδικεί:
– Άμεση ανάκληση του παραπάνω νομοσχεδίου.
– Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων καθεστώς.
– Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων.
– Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας.
– Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας. Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, σε τουλάχιστον 7 πλοία τα πληρώματα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
– Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους έλληνες ναυτεργάτες, καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» εργασίας που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και ανταπόκριση επιτέλους του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στον ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε
– Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στον φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους.
Κοινή γραμμή από οκτώ σωματεία
Την αντίθεσή τους στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των σωματείων: Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών, Ένωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑΤ, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υ.Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Κυβερνητών - Μηχανοδηγών και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας.
Τα οκτώ σωματεία επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου «έχει ξεσηκώσει τη δίκαιη κατακραυγή όλων των μαζικών συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στον χώρο της Ναυτιλίας. Οι μόνοι που στήριξαν ως τώρα το νομοσχέδιο ήταν οι εφοπλιστικές οργανώσεις». Οι συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι με το νομοσχέδιο καταργούνται «χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους έλληνες ναυτεργάτες» γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά όχι μόνο τους δείκτες της ανεργίας αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία «οδηγούνται με βεβαιότητα σε οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία».
ΑΠΌ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου