Η νέα κυβέρνηση δεν άργησε καθόλου να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, ούτε προσπάθησε να το κρύψει. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για μη λήψη νέων μέτρων δεν κράτησαν ούτε δύο εβδομάδες αφού τόσο χρειάστηκαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το πρώτο χτύπημα. Ξεπούλησαν την Αγροτική, εκκινώντας το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας ενώ οργάνωσαν , χέρι-χέρι με την Χρυσή Αυγή, το πρώτα πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες και αγωνιστές, δείχνοντας πόσο σέβονται τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Αμέσως μετά ανακοίνωσαν ένα ακόμα πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δις με στόχο να αρπάξουν από εργαζόμενους, συνταξιούχους και νεολαία ότι γλύτωσε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο νόμος 4009 που ψηφίστηκε πέρσι τον Αύγουστο , στο πνεύμα της ευρωπαικής συνθήκης της Μπολόνια , επιχειρεί να σαρώσει το δημόσιο-δωρεάν-δημοκρατικό πανεπιστήμιο περικόπτοντας τις φοιτητικές παροχές , βάζοντας στη διοίκηση επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) που θα ελέγχουν τα κονδύλια του πανεπιστημίου και το πρόγραμμα σπουδών , καταργώντας το άσυλο και διαγράφοντας τους φοιτητές! Ήδη από την πρώτη προσπάθεια επιβολής του από τις αρχές του περσινού ακαδημαϊκού έτους, οι φοιτητικοί σύλλογοι έδειξαν μαχητικά ότι είναι ένας νόμος που έρχεται να καταστρέψει κάθε έννοια δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, ενώ η Υπουργός που τον ψήφισε βρέθηκε μαζί με πολλούς προκατόχους της στο χρονοντούλαπο της ιστορίας των φοιτητικών αγώνων!
Τι λένε οι καινούργιες «τροποποιήσεις»;
Οι αλλαγές στο νόμο:
Διαμορφώνουν ένα νομικό μονόδρομο για τη συγκρότηση των διοικητικών οργάνων των σχολών ώστε να σχηματιστεί εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα μπορεί να εφαρμόσει το νόμο στο σύνολό του. Προωθούν λοιπόν τη συγκρότηση συμβουλίων ιδρύματος με επιστολική ψήφο(βαθιά δημοκρατικά!!) ή σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, θα οριστούν ως μέλη οι 7 αρχαιότεροι καθηγητές του ιδρύματος!!!!
Ξεδιαλύνουν νομικές ασάφειες και δημιουργούν νομικά «παραθυράκια» για να μην συναντήσουν κανένα νομικό κώλυμα ακόμα και οι πιο «επιθετικές» ιδιωτικο-οικονομικές λειτουργίες δημιουργώντας κριτήρια ανταποδοτικότητας εντονότερα.
Με άλλα λόγια, εάν τα νέα συμβούλια ιδρύματος (παλιά Σ.Δ) περάσουν, είναι η εγγύηση του περάσματος της αναδιάρθρωσης, είναι η είσοδος στα πανεπιστήμια μας της Τρόικα και της πολιτικής τους. Τα συμβούλια και ο νόμος θα εγγυηθούν:
Το κλείσιμο και τις συγχωνεύεσεις σχολών (βάσει του υπάρχοντος σχεδίου «Αθηνά»)
Την περικοπή της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, μέσα από την αξιολόγηση των ιδρυμάτων που θα ολοκληρώσουν οι φορείς των επιχειρηματικών συμφερόντων και θα διασφαλίσουν πώς το μόνο που θα μείνει στο χάρτη τις ελληνικής εκπαίδευσης είναι σχολές που τόσο μέσα από τον τρόπο λειτουργίας τους, όσο και από τα πτυχία που θα απονέμουν, θα δημιουργούν έναν απόφοιτο που θα είναι ό,τι χρειάζονται για ένα περιβάλλον σκληρής εργασιακής εκμετάλλευσης
Την καταστρατήγηση ήδη από το εαρινό εξάμηνο του 2013 των δωρεάν παροχών (συγγραμμάτων-σίτησης-στέγασης)
Τέλος θα βάλει τέλος στη δημοκρατία διαλύοντας τους φοιτητικούς συλλόγους, καταργώντας το άσυλο και διαγράφοντας φοιτητές, επιβάλλοντας το δόγμα της τάξης και υπακοής στο πιο ριζοσπαστικό κομμάτι της κοινωνίας την νεολαία.
Δεν υπάρχουν αυταπάτες πως οι αλλαγές στο νόμο τον βελτίωσαν έστω και οριακά. Όπως το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις «δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του ν. 4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του»
Σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση «πέταξε» τις τελευταίες ημέρες μεταξύ άλλων, πως ψάχνοντας τρόπους για την αύξηση των κρατικών εσόδων έχει σαν σκέψη την επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που ξεπερνούν τον κανονικό χρόνο φοίτησης. Είναι πρόκληση αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που με την πολιτική τους οδηγούν χιλιάδες φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή να εργάζονται για να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος σπουδών, να μιλάνε για «αιώνιους φοιτητές».
Ξέρουμε καλά πως αν ανοίξει ο χορός των διδάκτρων πιο εύκολα γενικεύεται παρά κλείνει, και πως ο εχθρός δεν είναι οι συνάδελφοι που εργάζονται και δυσκολεύονται να τελειώσουν τις εντατικοποιημένες σχολές, αλλά αυτοί που προσπάθησαν να διαμορφώσουν για αυτούς την εικόνα των τεμπέληδων φοιτητών (κάτι μας θυμίζει και το ευφυολόγημα για τους τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους), ώστε να αποτελούν γι’ αυτούς το εύκολο θύμα.
Ποια θα είναι η απάντηση των φοιτητών?
Η προηγούμενη περίοδος του φοιτητικού κινήματος μας διδάσκει ότι μέσα από τον ανυποχώρητο, πολιτικό αγώνα της σπουδάζουσας νεολαίας είναι απόλυτα εφικτό να μπουν αναχώματα στην εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων. Αυτό φαίνεται και από την εμπειρία του 06/07 αλλά και των περσινών αγώνων ενάντια στο νόμο πλαίσιο και στη συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης.
Στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η δικιά μας γενιά, γενιά που θέλουν να την οδηγήσουν στην οικονομική εξαθλίωση, την φυγή στο εξωτερικό ή την ένταξη στην ελληνική αγορά εργασίας με τους πλέον ελαστικούς και μαύρους όρους εργασίας. Για να το πετύχουν αυτό χρειάζονται την οριστική μετάλλαξη του τρόπου με τον οποίο μέχρι και σήμερα σπουδάζαμε, μπαίναμε στο πανεπιστήμιο και παίρναμε πτυχίο.
Με δεδομένο το τελεσίγραφο του Υπουργείου Παιδείας για την διεξαγωγή εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος μέχρι της 25 Οκτώβρη θα πρέπει οι Φ.Σ. να μπούνε σε μαχητική πάλη διαρκείας ενάντια στο νόμο 4076 της απόπειρες εφαρμογής του ως την οριστική ανατροπή του. Για να μην πληρώσει κανείς φοιτητής της ελληνικής τριτοβάθμιας ούτε ένα ευρώ για να σπουδάσει για να μην μείνει κανείς μας χωρίς στέγη, χωρίς σίτιση, για να έχουμε πρόσβαση στη δωρεάν σίτιση, για να μην μας πάρουν το βιβλίο από το χέρι για να έχουν πρόσβαση όλοι μας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να μην μείνουν τα αδέρφια μας εκτός, για να μπορούμε να συνεδριάζουμε και να παλεύουμε συλλογικά και μαχητικά χωρίς την παρουσία των ΜΑΤ έξω από τα αμφιθέατρα.
Στον αγώνα αυτό θέλουμε στο πλάι μας κάθε φοιτητή, κάθε σύλλογο, κάθε αγωνιζόμενο καθηγητή και εργαζόμενο κάθε δύναμη που είναι με την πλευρά αυτών που αγωνίζονται, με οργάνωση που θα δίνει φωνή σε κάθε φοιτητή με πρωτότυπες μορφές και δομές πάλης πλάι στην πάλη για το ζωντάνεμα των παλιών που τόσα χρόνια κατάφεραν να υπερασπιστούμε Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Η πάλη ενάντια σε αυτό το νόμο είναι πάλη για ζωή με αξιοπρέπεια κόντρα στην εξαθλίωση που επιβάλουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου