Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Αντιφασιστική συγκέντρωση, Δευτέρα 31 Οκτώβρη, 8.30πμ, Εφετείο Αθηνών, Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως

Αποτέλεσμα εικόνας για αντιφασιστικα συνθηματα
Αντιφασιστική συγκέντρωση, Δευτέρα 31 Οκτώβρη, 8.30πμ, Εφετείο Αθηνών, Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως.O ΦΣ.Νομικής έχει πάρει απόφαση μέσα από Γενική Συνέλευση να συμμετέχει στην κινητοποίηση.
Ξεκινάει τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη η εξέταση της επίθεσης από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις 12/9/2013, πέντε μόλις μέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Μέλη από τουλάχιστον τρία τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής (Περάματος, Νίκαιας, Σαλαμίνας) επιτέθηκαν, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με καδρόνια, λοστούς με πρόκες, κοντάρια κ.α σε συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ που έκαναν αφισοκόλληση. Εννέα από τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ανάμεσα τους και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει στο δικαστήριο.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική υπόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής γιατί αποδεικνύει τον ρόλο των φασιστών απέναντι στο εργατικό κίνημα και στις εργατικές κατακτήσεις.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Κάλεσμα στο συντονιστικό Ε.Α.Α.Κ Αθήνας την Τετάρτη 26/10

Όσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και το κεφάλαιο δε βρίσκει τρόπο να την ξεπεράσει, τόσο  τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα θα πληθαίνουν. Από τη μία, στο διεθνές επίπεδο, οι πόλεμοι συνεχίζονται, ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, με τους πρόσφυγες είτε να εγκλωβίζονται σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, βιώνοντας την απόλυτα περιθωριοποίηση και εξαθλίωση, είτε να διώκονται  πίσω στην Τουρκία. Δεν πρέπει να υποτιμάμε το ζήτημα του φασισμού, που είτε με την οργανωμένη μορφή του, με κύριο εκφραστή τη Χρυσή Αυγή, είτε με την ενίσχυση φασιστικών αντανακλαστικών της κοινωνίας (βλ. γονείς που διώχνουν προσφυγάκια από σχολεία, ντόπιοι  παροτρύνουν πρόσφυγα να αυτοκτονήσει, κ.α.) βγαίνει έντονα στο προσκήνιο, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση στο προσφυγικό. Από την άλλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφαρμόζει το 3ο μνημόνιο (αύξηση της φορολογίας , ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, διάλυση του ασφαλιστικού, με πιο πρόσφατο γεγονός την ιδιωτικοποίηση του νερού, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας). Οι παραπάνω κατευθύνσεις δεν είναι τίποτα λιγότερο από την κυρίαρχη γραμμή της ΕΕ, με την οποία η κυβέρνηση συντάσσεται πλήρως, στο σύνολο των κατευθύνσεων-στόχων της.

Μια τέτοια κατεύθυνση περιγράφεται και από το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο, που επιδιώκει να εδραιώσει το νέο εργασιακό καθεστώς, της επισφάλειας, των προγραμμάτων voucher,  ΕΣΑ, ΟΑΕΔ κλπ, την ίδια στιγμή που η ανεργία φτάνει στο 60%. Ο νόμος αυτός θα περιλαμβάνει βασικά κομβικά ζητήματα του πυρήνα της εργασίας και των σχέσεων της όπως την παραπέρα μείωση των βασικών μισθών, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση των συνδικαλιστικών  και την αντικατάστασή τους από αντιδραστικότερες διατάξεις με κύριες το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίαςκαι τη θέσπιση της δυνατότηταςανταπεργίας (Λοκ άουτ)των εργοδοτών, αλλά και  θα κατοχυρώνει νομοθετικά όλες τις μορφές γενικευμένης ελαστικής εργασίας, με τη θέσπιση όλων των «νέων» μορφών «μικρό-εργασίας» που ισχύουν στον πυρήνατουσύγχρονου καπιταλισμού και σε μια σειρά χώρες. Η βαθιά αυτή αντεργατική μεταρρύθμιση, όχι μόνο καθορίζει το από εδώ και πέρα, το αύριο των σχέσεων κεφαλαίου-εργασίας, τον τρόπο ύπαρξης και τους όρους εκμετάλλευσης της νέας βάρδιας εργαζομένων, αλλά καταργεί ακόμα και το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται και να αγωνίζονται από τα κάτω.

Όλες αυτές οι εξελίξεις όχι μόνο δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον χώρο του πανεπιστημίου, αλλά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές που γίνονται εντός αυτού. Συγκεκριμένα, η συνεχής υποχρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του χαρακτήρα του πανεπιστημίου έτσι όπως αυτό διορθωνόταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Αυτό εκφράζεται σε πρώτο βαθμό με την διάλυση των παροχών της μέριμνας για το σύνολο των φοιτητών (σίτιση, στέγαση, μεταφορά, συγγράμματα), γεγονός που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και αποκλείει μεγάλο κομμάτι των φοιτητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και με την υποστελέχωση στο απαραίτητο διοικητικό και διδακτικό προσωπικό. Μάλιστα,  με τον νέο νόμο για την παιδεία (που θα έρθει να πλήξει τα λύκεια, με την ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης, της μαθητείας, την εδραίωση του Νέου Λυκείου και του ταξικού διαχωρισμού των μαθητών ήδη από το γυμνάσιο) οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται ακόμα  περισσότερο από το γυμνάσιο και το λύκειο. Επιπλέον, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά (που στόχος είναι να περάσουν και σε προπτυχιακό επίπεδο), για τα οποία έχει κινητοποιηθεί και ο σύλλογος μας επί δύο συνεχόμενες βδομάδες,  καταδεικνύουν ότι το κόστος της λειτουργίας του πανεπιστημίου θα πέσει ακόμα περισσότερο στις πλάτες των φοιτητών (μεταπτυχιακών, διδακτορικών, κλπ). Όλα αυτά λοιπόν διαμορφώνουν για το φοιτητή μια κατάσταση δύσκολο για την πρόσβαση και την φοίτηση στην μεταλυκειακή εκπαίδευση, προσπαθώντας να μετατρέψουν μεγάλα κομμάτια της νεολαίας σε αναλώσιμους εργαζόμενους με χαμηλά επαγγελματικά δικαιώματα και μηδενική εργασιακή προοπτική.

Σ αυτά τα πλαίσια, διαμορφώνεται ένα εύφορο πεδίο για να έρθουν διάφορες επιχειρήσεις να δώσουν λύσεις, είτε με τις εργολαβίες στη σίτιση και τη στέγαση, είτε με δωρεές χορηγίες σε έδρες (στις οποίες όμως, θα μπορούν και ήδη το κάνουν, να διαμορφώσουν το πρόγραμμα σπουδών ή το περιεχόμενο του μαθήματος- βλ. ΑΠΘ και Σαββίδης, ΓΕΕΘΑ και τουρκικών σπουδών κ.α.), είτε με εμπλοκή τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα και στην έρευνα μέσα στο πανεπιστήμιο. Όσο η αγορά θα χει ανάγκη από ευέλικτους αναλώσιμους εργαζόμενους, τόσο θα επιδρά αυτό στο περιεχόμενο των σπουδών μας, με τρόπο που θα προωθεί την εξειδίκευση, να αφαιρεί την συνολική εποπτεία του γνωστικού μας αντικειμένου, να διαχωρίζει την θεωρία από την πράξη σπουδών (πολυκατακερματισμός του αντικειμένου μιας σχολής, οι πολλαπλές ταχύτητες προγραμμάτων αλλά και αποφοίτων σε συνδυασμό με την εξατομίκευση δημιουργούν έναν φοιτητή/εργαζόμενο ‘’ρομπότ’’ πάνω στις ανάγκες της αγοράς). Όσο θα θέλουν να προωθούνται συγκεκριμένα συμφέροντα, της αγοράς και του κεφαλαίου, τόσο θα διαμορφώνουν την παρεχόμενη γνώση με βάση αυτά και θα την υποτάσσουν στις ανάγκες συγκεκριμένων εταιριών (βλ. φαρμακευτικές εταιρίες σε παραιατρικές σχολές, πρακτικές, επώνυμες έδρες κλπ). Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα εργασιακά, οδηγούν και σε υποβάθμιση των πτυχίων μας (πολυδιάσπαση, πιστωτικές μονάδες κλπ), σε υποβάθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων (τα οποία εξαφανίζονται σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ετοιμάζοντας μας έναν εργασιακό μεσαίωνα) κ.α.

Έτσι παρατηρούμε συνολικά ότι τόσο η επίθεση στο πανεπιστήμιο όσο και η επίθεση γενικότερα στην κοινωνία συνδέεται στο πρίσμα της εργασιακής προοπτικής και διαμορφώνει μια γένια που αν καταφέρει να τελειώσει της σπουδές της  τα πτυχία της δεν  θα έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα και ακόμα και αν βρει  δουλεία θα είναι με συνθήκες γαλέρας. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τόσο τα προβλήματα (απογοήτευση ,ενσωμάτωση της ήττας ,αποστράτευση) αλλά κυρίαρχα γεννά μια νέα βαθύτερη δυναμική που μπορεί να ξεσπάσει από μια γενιά που δεν θα έχει τίποτα να χάσει. Χρειάζεται, λοιπόν, ιδιαίτερη πολιτική δουλειά και πρωτοβουλίες, ώστε η δυναμική αυτή να κατευθυνθεί απέναντι στον πραγματικό της αντίπαλο που είναι η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΕΕ (αφού όλες οι μεταρρυθμίσεις είναι με βάση τις επιταγές της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί από τον ΟΟΣΑ, τη συνθήκη της Μπολόνια, το ν. Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου κλπ) και να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά συνολικότερης μάχης με αυτόν.

ΝΟΜΙΚΗ  
                                                                                                                  
Σε αυτό το φόντο τις τελευταίες δύο βδομάδες ο φοιτητικός σύλλογος Νομικής μπήκε δυναμικά στον αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση με αιχμή τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά της νομικής. Ως Αντινομια-ΕΑΑΚ εκτιμήσαμε ότι υπάρχει μια ισχυρή δυναμική μέσα στον φοιτητικό σύλλογο με αγωνιστική διάθεση και αποφασίσαμε από κοινού με το σχήμα της ΑΡ.ΕΝ να οξύνουμε τα μέσα πάλης βάζοντας κατάληψη στη σχολή, εκφράζοντας ταυτόχρονα ένα πολιτικό πλαίσιο με έντονο αντικυβερνητικό στίγμα, που συνδέει τον αγώνα ενάντια στα μεταπτυχιακά της Νομικής με το νέο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεταπτυχιακά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αποδείχτηκε ότι το πλαίσιο αυτό κατάφερε να εκφράσει ένα ευρύ, ριζοσπαστικό δυναμικό μέσα στη σχολή, να το εμπλέξει στις δράσεις της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης(τόσο εντός σχολής όσο και εξώστρεφες δράσεις) και να δώσει ένα στίγμα βαθιάς ανυπακοής και αντίδρασης της σπουδάζουσας νεολαίας ενάντια στην υποχρηματοδότηση , την ένταση των ταξικών φραγμών αλλά και την διάλυση της εργασιακής μας προοπτικής. Επιλέξαμε να δώσουμε αυτή τη μάχη με το πλαίσιο αυτό γιατί θεωρούμε ότι παρ’όλο τον δυσμενή συσχετισμό δύναμης είναι φανερό ότι υπάρχουν στο σήμερα χειραφετητικές δυνατότητες για τη σπουδάζουσα νεολαία, δυνατότητες που η εαακ πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει,να επικοινωνεί μαζί τους και να τις μετασχηματίζει σε ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Για να μπορέσει να νικήσει ο αγώνας στη νομική είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και ιδιαίτερα της ΝΟΠΕ να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και να στηρίξουν έναν σχεδιασμό για κεντρική εμφάνιση του φοιτητικού κινήματος στην Αθήνα το επόμενο διάστημα. Προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα από τη στάση κομματιού της Ε.Α.Α.Κ να απέχει συνειδητά από την πρώτη φάση στον αγώνα του φοιτητικού συλλόγου νομικής ενάντια στα δίδακτρα, παρ’όλα αυτά αναγνωρίζουμε ότι το φαινόμενο αυτό αντανακλά συνολικότερες αδυναμίες της ε.α.α.κ, αδυναμίες που αν δεν συζητηθούν πολιτικά ,με τα μάτια στραμμένα στον αντίπαλο και με την στρατηγική στο τιμόνι θα μας πάνε πολλά βήματα πίσω και θα χάσουμε τις σημαντικές δυνατότητες που ανοίγονται για την αντεπίθεση του φοιτητικού και ευρύτερα του νεολαιίστικου κινήματος. 

Υπό αυτό το πρίσμα, και με δεδομένο ότι σχεδόν σε όλες τις σχολές εμφανίζονται επιθετικά πτυχές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς και υποβαθμίζουν τις σπουδές καταδικάζοντας την γενιά μας σε σίγουρο εργασιακό μεσαίωνα, πιστεύουμε ότι η ΕΑΑΚ τόσο στην Αθήνα όσο και πανελλαδικά, οφείλει να συνολικοποιήσει τις διεκδικήσεις που κάνουν τα πρώτα, δειλά τους βήματα εντός των συλλόγων με μια σειρά από γενικές συνελεύσεις που έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς.


Κάτω  από αυτό το φόντο θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει η κουβέντα για βαθύτερη πολιτική ενοποίηση της ΕΑΑΚ όχι σαν μια λογική παραταξοποίησης , μια κατεύθυνση που θα αποδυνάμωνε το μόρφωμα, αλλά πολύ περισσότερο σαν μια αναγκαιότητα της εποχής να αποκτήσει η ΕΑΑΚ βαθύτερες πολιτικές θέσεις που θα της δίνουν την δυνατότητα να απαντά στην επίθεση, να ενώνει την πληττόμενη πλειοψηφία και να δίνει πνοή και κατεύθυνση στους αγώνες, θέτοντας έτσι το δικό της θετικό πρόταγμα απέναντι σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. Σε αυτή την διαδικασία κομβικό ρόλο μπορεί να παίξει μια προσπάθεια για διακήρυξη της ΕΑΑΚ η οποία θα αποτελεί και μέσο για την μετωπική της πολιτική.Στην κατάσταση αυτή λοιπόν θεωρούμε αναγκαίο σαν σχήμα  να συγκληθεί συντονιστικό ΕΑΑΚ Αθηνάς στης 26 Οκτώβριου για να συζητήσουμε να αποτιμήσουμε και κυρίαρχα για εμάς να βγάλουμε ένα άμεσο πολίτικο και κινηματικό σχέδιο που θα μπορεί να ξαναζωντανέψει τους συλλόγους να οργανώσει την πληττόμενη πλειοψηφία να ενισχύσει και να ανασυγκροτήσει την ΕΑΑΚ  όσο και να βοηθήσει και στην ιδία την διεύρυνση της.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Αντιμάθημα εισαγωγής στην επιστήμη του δικαίου Δευτέρα 24/10 - μια συμβολή στη συζήτηση γυρω απο το γνωστικό μας αντικείμενο

Το Δίκαιο ήτανε πάντοτε μια χίμαιρα στην ιστορία της ανθρωπότητας, ένα συγχωροχάρτι που δίνανε ιερείς και νομοδιδάσκαλοι στους εκμεταλλευτές για να εκμεταλλεύονται, στους κυριάρχους για να κυριαρχούν, στους αφέντες για να οργώνουν με τα σώματα των δούλων και να τα πουλούν σε σκλαβοπάζαρα, ή στους εργοδότες για να περισυλλέγουν στάλα στάλα και να υφαρπάζουν τον ιδρώτα των σύγχρονων δούλων, των μισθωτών εργαζόμενων. Το Δίκαιο ήταν πάντοτε το δίκαιο του ισχυρού, όχι όμως του ενός ή του άλλου μεμονωμένου ανθρώπου, αλλά εκείνης της ομάδας ανθρώπων, εκείνης της κοινωνικής τάξης που είχε στην ιδιοκτησία της τα μέσα παραγωγής του πλούτου και άρα την πολιτική εξουσία.


Εμάς το Δίκαιο ποιών ισχυρών μας μαθαίνουν, το Δίκαιο ποιών αφεντικών μας καλούν να υπηρετήσουμε, ποιό είναι το ταξικό Δίκαιο που (κατ)ισχύει, και επειδή ισχύει είναι τάχα το «σωστό» Δίκαιο για τους ανθρώπους;  Ποιό ακριβώς είναι το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δ.Ν.Τ και των Μνημονίων;
  
«Για να διαλύσω τις αμφιβολίες που με πολιορκούσαν καταπιάστηκα με μια πρώτη εργασία, μια κριτική αναθεώρηση της φιλοσοφίας του δικαίου του Χέγκελ. Οι έρευνες μου κατέληξαν στο ακόλουθο συμπέρασμα: Οι νομικές σχέσεις, όπως και οι κρατικές μορφές, δεν μπορούν να εξηγηθούν ούτε από αυτές τις ίδιες ούτε από την υποτιθέμενη εξέλιξη του ανθρώπινου Πνεύματος, αντίθετα, αντλούν τις ρίζες τους από τις υλικές συνθήκες της ζωής τις όποιες ο Χέγκελ, ακολουθώντας το παράδειγμα των Άγγλων και των Γάλλων του 18ου αιώνα, ονομάζει συνολικά «κοινωνία-των-ιδιωτών» και την ανατομία της κοινωνίας-των-ιδιωτών πρέπει να την αναζητήσουμε στην πολιτική οικονομία[…]
    
Στην κοινωνική παραγωγή της ύπαρξης τους, οι άνθρωποι συνάπτουν καθορισμένες, αναγκαίες και ανεξάρτητες από τη θέληση τους σχέσεις, οι σχέσεις αυτές παραγωγής αντιστοιχούν σε ένα δεδομένο βαθμό ανάπτυξης των υλικών παραγωγικών τους δυνάμεων. Το σύνολο των σχέσεων αυτών σχηματίζει την οικονομική δομή της κοινωνίαςτο πραγματικό βάθρο πάνω στο όποιο υψώνεται ένα νομικό και πολιτικό οικοδόμημα και στο όποιο αντιστοιχούν καθορισμένες μορφές της κοινωνικής συνείδησης. Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής εξουσιάζει εν γένει την εξέλιξη της κοινωνικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής. Δεν καθορίζει η συνείδηση των ανθρώπων την ύπαρξή τους, άλλα αντίθετα η κοινωνική τους ύπαρξη καθορίζει τη συνείδηση τους.  Σε ένα ορισμένο βαθμό της ανάπτυξης τους οι υλικές παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας έρχονται σε σύγκρουση με τις υπάρχουσες παραγωγικές σχέσεις ή με τις σχέσεις ιδιοκτησίας στα πλαίσια των οποίων κινήθηκαν μέχρι τώρα και οι οποίες δεν αποτελούν παρά τη νομική τους έκφραση»

Στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο Μάρξ και Ένγκελς γράφουν, απευθύνοντας τον καταγγελτικό τους λόγο στην αστική τάξη: «το δίκαιό σας είναι η θέληση της τάξης σας που αναγορεύτηκε σε νόμο, θέληση που το περιεχόμενό της καθορίζεται από τις υλικές συνθήκες ύπαρξης της τάξης σας». Το κράτος, άρα και το δίκαιο, «είναι προϊόν εκδήλωσης του ασυμβίβαστου των ταξικών αντιθέσεων», θα γράψει ο Ενγκελς. «Το κράτος βγήκε από ανάγκη χαλιναγώγησης των ταξικών αντιθέσεων, δημιουργήθηκε όμως, μέσα στην πάλη αυτών των τάξεων». Το κράτος με τους νόμους του είναι το όργανο επιβολής της ταξικής κυριαρχίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην κοινωνία μαςΚάτω από την επιφάνεια του Συντάγματος, του Αστικού Κώδικα, του Ποινικού Δικαίου, αναπτύσσεται μια ολόκληρη μηχανική εκμετάλλευσης, καθυπόταξης, προπαγάνδας και ταξικής κυριαρχίας ανθρώπων πάνω σε ανθρώπους, της οποίας η τεχνική εφαρμογή βρίσκεται στις δυνάμεις καταστολής του στρατού και της αστυνομίας, στους Νόμους και στα δικαστήρια. Την επιφάνεια αυτή του σώματος του «Δικαίου», πάνω στην οποία περιπλανιόμαστε εμείς οι φοιτητές χαμένοι ανάμεσα στο Γενικό Διοικητικό και το ειδικό Ενοχικό Δίκαιο, τη διασχίζουν κραυγαλέα ψέματα, ξόφθαλμες αντιφάσεις, παλινωδίες και υπεκφυγές. Πάνω στο σώμα του Δικαίου της αστικής τάξης (αυτής που κατέχει τα μέσα παραγωγής του πλούτου και διαφεντεύει τις μοίρες μας) παίζεται ένα θέατρο, μια κακοπαιγμένη παράσταση εκτυλίσσεται μέσα στα αμφιθέατρα της Νομικής. Καθηγητές μας διδάσκουν το «Δίκαιο», όλως τυχαίως σύμβουλοι Πρωθυπουργών ή Υπουργοί, άλλοι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα και διαπλεκόμενοι με χίλιους δύο τρόπους, χίλιες και μία μέρες παραδόσεων που μας λένε πως η νομική είναι ουδέτερη «επιστήμη» ή «τεχνική» αραδιάζοντάς μας σοφίσματα της κακιάς ώρας. Κρύβοντάς μας την ταξική ουσία του δικαίου, κοροϊδεύοντας μας στα μούτρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ, το Μνημόνιο και τις επιχειρήσεις.

Ποιο καθεστώς  θεμελιώνεται στο Σύνταγμα, το οποίο με τη σειρά του θεμελιώνεται στη «λαϊκή κυριαρχία»;;; Ποιά λαϊκή κυριαρχία; Ποιό «δικαίωμα στην εργασία» κατοχυρώνει το Σύνταγμα; Ποιά δημόσια και δωρεάν παιδεία και ποιά δημόσια και δωρεάν υγεία , που τα ξεπουλάνε όλα; Ποιό «γενικό συμφέρον», το συμφέρον των από κάτω ή το συμφέρον των από πάνω;

Αν τέτοιες διατυπώσεις δεν προκαλούν σήμερα, μέσα στην κοινωνική και οικονομική σφαγή της καπιταλιστικής κρίσης, γέλιο για γερά στομάχια, σίγουρα πουλάνε πνεύμα σε όσα από τα στομάχια είναι ρουφηγμένα και άδεια, σε όσα από τα μυαλά πονάνε όταν ακούνε τί λέει o Πρετεντέρης και το συνάφι του ή όταν διαβάζουν «Καθημερινή» ή όταν παρακολουθούν τους συλλογισμούς της Σώτης Τριανταφύλλου.

Σήμερα, σε εποχές κοινωνικής διάλυσης, αφαίμαξης με «αναδιαρθρωτικά μέτρα», «συνταγές λιτότητας» και κοκτέιλ μείωση μισθών-χαράτσια-απελευθερώση των απολύσεων-πετσόκομα σε υγεία και παιδεία-ξεπουλήματα-για-τις-τράπεζες-και-την-επιχειρηματικότητασε εποχές ανέργων, εργαζόμενων με 400 ευρώ, εποχές επικοινωνιακών-προπαγανδιστικών καρότων και εργοδοτικών μαστίγιων, οι μηχανές της «νομικής επιστήμης» και φυσικά της Νομικής Αθηνών δουλεύουν πυρετωδώς, δουλεύουν μέρα-νύχτα, στο αμφιθέατρο στο μάθημα αλλά και στο σπίτι που διαβάζεις για την εξεταστική σου και πρέπει να αποστηθίζεις απέξω λίγη γνώση και πολλή υποκρισία.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ κατά της γνώσης «από όπου και αν προέρχεται»δεν είμαστε αυτοί που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας και τα πτυχία μας ούτε αυτοί που καταργούν τον όποιο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης έχει απομείνει (όπως κάνει ο Νόμος για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ). ΘΕΛΟΥΜΕ να σκίζουμε το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα, να αποδομούμε τα αστικά ψεύδη, να αφαιρούμε τον φλοιό ώστε να φαίνεται ο πυρήνας της ταξικής εκμετάλλευσης, και το ίδιο θέλουμε να κάνουμε πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μας. Για να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα των τεχνοκρατών με τις γραβάτες, που μετράνε τις ανθρώπινες ζωές στα χρήματα που αυτές αποδίδουν.
ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-Ε.Α.Α.Κ.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Προφάσεις εν αμαρτίαις … ή αλλιώς: δυο λόγια για τη στάση των καθηγητών στο ζήτημα του νέου μεταπτυχιακού

              
  Το πρωί της Δευτέρας 17.10 έλαβε χώρα Γενική Συνέλευση Τμήματος ( ΓΣΤ ), η Συνέλευση δηλαδή των καθηγητών της Σχολής μας, το όργανο που λαμβάνει αποφάσεις για διάφορα θέματα που αφορούν στη Νομική, όπως κι εκείνο του νέου μεταπτυχιακού. Χάρη στις πιέσεις του γεγονότος της κατάληψης της Σχολής μας, η Κοσμητεία δημοσίευσε (επιτέλους….) σχετική ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της εν λόγω Συνέλευσης, κι ο Φοιτητικός μας Σύλλογος μπόρεσε έτσι να ενημερωθεί, να παραστεί και να παρέμβει σ’ αυτήν. Ερχόμαστε, λοιπόν, να σχολιάσουμε διάφορα… ευτράπελα που είτε ακούστηκαν στην ΓΣΤ, είτε περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση της Κοσμητείας μετά την ΓΣΤ:
«Η Γενική Συνέλευση και η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής δηλώνουν επίσης, τη σταθερή βούλησή τους να προβούν στη στήριξη ενός ποιοτικού μεταπτυχιακού προγράμματος» (απόσπασμα από την ανακοίνωση της Κοσμητείας): … ή αλλιώς, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Ίσως το ισχνό και ανεπαρκές μας κριτήριο μας εμποδίζει να γοητευθούμε από την απαράμιλλη ποιότητα που κρύβει το νέο μεταπτυχιακό… Μια ποιότητα που μεταφράζεται σε υπερκατακερματισμό των προς επιλογή κατευθύνσεων, άρα ρευστοποιημένα επαγγελματικά δικαιώματα, περιορισμένα στα πλαίσια της επιλεγόμενης κατεύθυνσης, και εισαγωγή σ’ έναν φαύλο κύκλο ειδίκευσης-επανειδίκευσης, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς εργασίας. Φυσικά, όπως κάθε… ποιοτικό… προϊόν, έτσι και το νέο μεταπτυχιακό κοστίζει, και μάλιστα 1200 Ευρώ, δηλ. 3-4 μισθούς ενός ασκούμενου δικηγόρου, τη στιγμή που το νέο ασφαλιστικό καθιστά επισφαλές το εργασιακό του μέλλον.
Ακόμη, πολλάκις κατά την ΓΣΤ οι καθηγητές επικαλέστηκαν την ανάγκη «αναβάθμισης του κύρους της Σχολής» ως αιτία για την επιβολή των διδάκτρων. Εδώ διερωτώμεθα: Από πού κι ως πού κόπτονται  οι καθηγητές μας για το κύρος της Νομικής, την ίδια στιγμή που σφυρίζουν αδιάφορα για το ότι το πτυχίο μας εξισώνεται μ’ εκείνο της Νομικής του MBS COLLEGE OF CRETE, για το ότι δεν μας παρέχεται ούτε κόλλα απαντήσεων στις εξετάσεις, καθώς και για το ότι καλούμαστε να πληρώνουμε κώδικες και πρακτικά; ( το ποσό ανέρχεται σε 50 Ευρώ περίπου ανά εξεταστική Το γεγονός ότι στη συνεδρίαση για τη λήψη των αποφάσεων ( πέρυσι ) σχετικά με τα δίδακτρα και το νέο μεταπτυχιακό δεν κλήθηκε ο Φοιτητικός μας Σύλλογος, μήπως συμβάλλει κι αυτό στην αναβάθμιση του κύρους της Σχολής; Εξάλλου, τυχόν εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά δημιουργεί ένα συγκεκριμένο προηγούμενο και αφήνει «παραθυράκι» ( όπως λέμε στα νομικά ) για την επέκταση των διδάκτρων και σε προπτυχιακό επίπεδο ( εδώ θα πρόκειται όχι απλά για αναβάθμιση, αλλά για εξύψωση του κύρους της Σχολής ). Παραθυράκι που παραμένει ανοιχτό, ανεξάρτητα από την παροχή υποτροφιών, οι οποίες εκ της φύσεώς τους δεν καταργούν, αλλά απλώς «διορθώνουν» το μέτρο της εισαγωγής διδάκτρων, δίνοντας άλλοθι για τη συνέχισή του και με ακόμη μεγαλύτερα ποσά. Εν όψει αυτών, οι ευαισθησίες των καθηγητών για το κύρος της Νομικής μας αφήνουν παγερά ασυγκίνητους.
Επιπλέον, οι ίδιοι οι καθηγητές προέβαλαν αντιφατικούς ισχυρισμούς. Συγκεκριμένα, τόνιζαν ότι τα δίδακτρα είναι απολύτως απαραίτητα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Σχολής, και την ίδια στιγμή διαβεβαίωναν με περισσή άνεση ότι κανένας από τους επιτυχόντες δεν θα αποκλειστεί από το μεταπτυχιακό λόγω αδυναμίας του να τα καταβάλει. Εν ολίγοις, ο σκοπός καταβολής των διδάκτρων ( η χρηματοδότηση) αυτοαναιρείται, και η ανακοίνωση, ως εκ τούτου, βρίθει αναξιοπιστίας.
Θεωρούμε πως πίσω από τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις των καθηγητών περί «αναβάθμισης του κύρους» βρίσκεται η πάγια πολιτική τους θέση για ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο θα πληρώνεις για να σπουδάσεις, (τέτοιο πανεπιστήμιο θα διαμορφώσει σταδιακά τυχόν επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά), άρα θα βιάζεσαι και θα πιέζεσαι περισσότερο να τελειώσεις τις σπουδές σου (καθώς θα τις έχεις…. πληρώσει), με λίγες μόνο «περισπάσεις» και «λοξοδρομήσεις» πολιτικού, κοινωνικού και πολιτισμικού περιεχομένου, σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού.  Ένα Πανεπιστήμιο που κρύβουν πίσω από μια εύηχη ρητορική περί « αξιοκρατίας» και «αριστείας», «ομαλότητας». Ένα Πανεπιστήμιο - προθάλαμο για το νέο μοντέλο εργαζομένου που θα απαιτείται ( και ) για τις δικηγορικές τους εταιρίες.
Οι καθηγητές έχουν έναν πολύτιμο σύμμαχο, την Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση ( ΑΦΚ ), η οποία δεν χάνει ευκαιρία, είτε μέσα από τη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου, είτε μέσα από ανακοινώσεις της, να κατακρίνει έντονα τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις, εκφράζοντας μηδενική ενόχληση ( ή μήπως στήριξη;… ) για τη στάση των καθηγητών. Πολύ χαρακτηριστικά, η ΑΦΚ κάνει λόγο για «ζήτημα υποαντιπροσώπευσης που θέτει αμφιβολίες για την νομιμοποίηση της απόφασης για κατάληψη» (βλ. ανακοίνωσή της, 14.10 ), δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι η απόφαση επιβολής διδάκτρων λήφθηκε εντελώς κρυφά από το Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής, χωρίς καμία ενημέρωσή του για τη διεξαγωγή της οικείας συνεδρίασης των καθηγητών, οι οποίοι αποφάσισαν « για τους φοιτητές, χωρίς τους φοιτητές». Εξάλλου, η ΑΦΚ ουδεμία δυσαρέσκεια έχει εκφράσει για τον εμπαιγμό της Κοσμητείας και των καθηγητών απέναντι στον Φοιτητικό μας Σύλλογο, καθώς έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα Οκτώβρη για να εκδώσει η Κοσμήτορας κα Καλλινίκου υπό τις πιέσεις της κατάληψης ανακοίνωση για διεξαγωγή της ΓΣΤ που αναφέρθηκε πιο πάνω, παρότι υπήρχε σχετικό αίτημα του ΦΣ ήδη από τα μέσα Σεπτέμβρη. Μάλιστα, όπως δηλώνει στο πλαίσιό της το οποίο κατέθεσε στην Γ.Σ. ΤΟΥ Φ.Σ. μας, στις 12.10, « το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κινείται προς την κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης των μεταπτυχιακών σπουδών της Νομικής». Ουδέν σχόλιον, ή αλλιώς: βρείτε τις διαφορές…

 ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ!!!ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Φ.Σ ΝΟΜΙΚΗΣ!!
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ Γ.Σ. ΤΟΥ Φ.Σ. ΜΑΣ, ΤΡΙΤΗ 25.10, ΩΡΑ 13.00, ΑΙΘ.1

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ. Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ! ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!    

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Απόφαση Γ.Σ του Φ.Σ Νομικής 17/10

Συμμετοχη:275
Πλαίσιο Επιτροπής Κατάληψης:148
ΑΦΚ: 75
Επιτροπή Αγώνα Νομικής : 37
Αγωνιστικές Κινήσεις : 4
Λευκά :1


ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Σε μια περίοδο κρίσης του συστήματος, με τη συμπλήρωση 7 χρόνων μνημονίων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ συμβαδίζοντας με τις πολιτικές της Ε.Ε., εντείνει την επίθεση στη νεολαία, τους εργαζόμενους και τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αποπληρώνει ένα χρέος το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός. Μετά το ασφαλιστικό έκτρωμα του καλοκαιριού, έρχεται να προστεθεί ο νέος νόμος για τα εργασιακά, που θα αναιρέσει δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. (13ος- 14ος μισθός, απαγόρευση απεργιών, ομαδικές απολύσεις, εμπόδια στην ίδρυση των σωματείων). Παράλληλα, συνεχίζεται με επιθετικούς όρους το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας , όπως συμβαίνει με την ΕΥΔΑΠ και το Ελληνικό. Συνέχεια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που πετάνε στο δρόμο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Χρέος μας είναι η κλιμάκωση και η μαζικοποίηση του δίκαιου αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, ώστε να μην περάσει “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”!

 Προσφυγικό

 Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώνονται από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τις βόμβες του πολέμου και στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με όρους γκετοποίησης και μακριά από τον αστικό ιστό. Όλα αυτά φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης, με την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, που διατηρεί κι ενισχύει τους φράχτες στα σύνορα, κάνει απελάσεις, φέρνει τη Frontex και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναβαθμίζει τον ρόλο του στρατού στην διαχείριση του προσφυγικού. Οι αντιμεναστευτικές πολιτικές που εφαρμόζονται συστήνουν ένα καθεστώς εξαίρεσης και κοινωνικού αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και αφήνουν χώρο σε ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις να ενταθούν , με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα γεγονότα σε Ωραιόκαστρο, Μυτιλήνη , Κολωνός κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο νεοναζιστικά και φασιστικά μορφώματα ,με κύριο εκφραστή τη Χρυσή Αυγή , επαναφέρουν το ρατσιστικό μίσος στους κόλπους της κοινωνίας , αποπροσανατολίζοντας το λαό για το ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση που βιώνει. Απέναντι σε όλα αυτά στέκεται το κίνημα αλληλεγγύης, μακριά και πέρα από λογικές ΜΚΟ και εν γένει ‘φιλανθρωπίας’, το οποίο μέσα από καταλήψεις στέγης , συλλογές τροφίμων, αντιπολεμικές κινητοποιήσεις αναδεικνύει ότι ο αγώνας προσφύγων και ντόπιων είναι κοινός.

Εκπαίδευση

Από τη συνολικότερη επίθεση δε θα μπορούσε να ξεφύγει και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ήδη από προηγούμενους νόμους- πλαίσια (πχ. Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου) είχε αρχίσει να πλήττεται ο δημόσιος- δωρεάν χαρακτήρας του Πανεπιστημίου. Η βασική έκφραση αυτής της πολιτικής είναι η ολοένα εντεινόμενη κρατική υποχρηματοδότηση, που αποτελεί το άλλοθι για την μετακύλιση του κόστους σπουδών στους/στις φοιτητές/τριες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται κάποιοι φοιτητές/φοιτήτριες από τη συνέχιση των σπουδών τους με μία σειρά οικονομικών φραγμών αναντίστοιχων για τη σημερινή οικονομική συνθήκη. Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό και στην σχολή μας με την αγορά από εμάς τους ίδιους /ίδιες των κωδίκων, συγγραμμάτων ακόμα και γραφικής ύλης στις εξεταστικές. Σε αυτή την κατεύθυνση, κινείται και το νέο νομοσχέδιο του Φίλη για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που δίνει το πράσινο φως για την καθολική επιβολή διδάκτρων.
Όσον αφορά τη σχολή μας, ήρθαμε πέρυσι αντιμέτωποι για πρώτη φορά με την εισαγωγή διδάκτρων, στον τομέα του Διεθνούς. Η απουσία δυναμικής απάντησης από το Φοιτητικό Σύλλογο έδωσε χώρο για γενίκευση του μέτρου των διδάκτρων 1.200 ευρώ, σε όλα τα μεταπτυχιακά της σχολής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείεται σημαντική μερίδα των φοιτητών/τριων που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στα δίδακτρα. Παράλληλα, προβλέπεται ενιαίο μεταπτυχιακό με 22 κατευθύνσεις, πλήρως εξειδικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αυτό συνεπάγεται τόσο των κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων όσο και την υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας. Επιπλέον, τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις για τα μεταπτυχιακά (“Λίαν καλώς” στο Μέσο Όρο πτυχίου, 3 μαθήματα υπολειπόμενα για τη λήψη του πτυχίου), οι οποίες εντατικοποιούν ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς σπουδών. Επίσης, όσο η ιδιωτική πρωτοβουλία ενισχύεται στο Πανεπιστήμιο (βλ εργολαβίες), ιδρύονται Επώνυμες Έδρες, που προβλέπονται ήδη από το ν. Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, για την έρευνα εντός του πανεπιστημίου, μέσω των οποίων αλλάζει το πρόγραμμα σπουδών ανάλογα με το ποιος χρηματοδοτεί τις  Επώνυμες Εδρες (βλ. τμήμα τουρκικών σπουδών).

Η δική μας απάντηση

 Απέναντι σέ όλα αυτά ο ΦΣ Νομικής την προηγούμενη βδομάδα μέσα από την ΓΣ του πήρε αγωνιστική απόφαση, διατρανώντας την εναντίωσή του στην επιβολή των διδάκτρων και την συνολική επίθεση που βιώνει. Ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν μέσα από την κατάληψη της σχολής βγήκε ανακοίνωση της σχολής για διεξαγωγή ΓΣΤ δημόσια με την παρουσία του ΦΣ, ένα αίτημα το οποίο έχει πολλάκις εκφραστεί στο παρελθόν χωρίς καμία ανταπόκριση. Έτσι και τώρα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση διεκδικώντας μέχρι τέλους την υλοποίηση των αιτημάτων μας. Για ένα Πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, που θα μας χωράει όλους και όλες.

 ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 Κατάργηση των διδάκτρων στο μεταπτυχιακό της Νομικής. Καμία σκέψη για δίδακτρα στο προπτυχιακό. Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα του μεταπτυχιακού.
 Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία- δωρεάν φοιτητικές παροχές (σίτιση , στέγαση , συγγράματα, μεταφορά, ασφάλιση).
 Καμία σκέψη για κατάθεση του νόμου Φίλη.Συνολική απόσυρση του ν. Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και όλων των πτυχών του.
Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση. Έρευνα όχι για τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς εργασίας.
 Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα ενσωματωμένα σε αυτό – κατάργηση της εξίσωσης πτυχίων - κατάργηση του Νέου Κώδικα Δικηγόρων.
Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων. Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές.
Επαναφορά του ασύλου – απόσυρση των security Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών
Ανατροπή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε επίδοξου διαχειριστή.
 Κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή όλου του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και την ΟΝΕ
Ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων-σταθερή δουλειά, δουλειά για όλους με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Καμία εμπλοκή-συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

 ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 Κατάληψη της σχολής από Τρίτη 18/10 έως και Τρίτη 25/10.
 Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 25/10.
Διεξαγωγή Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης μετά το πέρας της Συνέλευσης.
Συντονισμός με τους άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους για κοινές δράσεις.
Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.
Συμμετοχή στη Σύγκλητο την Τρίτη 18/10

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΑΦΚ….Α.υξάνοντας (το) Φ.οιτητικό Κ.όστος

ή τι λέει η ΑΦΚ για το νέο μεταπτυχιακό…

Τις ημέρες αυτές, η Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση (ΑΦΚ) τοποθετήθηκε και επίσημα για το ζήτημα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου την Τετάρτη 12/10 και καταθέτοντας σ’ αυτήν προς ψήφιση πλαίσιο προτάσεων (το οποίο, ως γνωστόν, μειοψήφησε). Στη συνέχεια, εξέδωσε  ανακοίνωση για την απόφαση της εν λόγω Γ.Σ. περί κατάληψης. Μια ανακοίνωση, που ερχόμαστε να σχολιάσουμε αναλυτικά:

-          «αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα της διαδικασίας» και ( πιο κάτω) «η απόφαση λήφθηκε από ένα πολύ μικρό ποσοστό των φοιτητών κάτι που φανερώνει ένα ζήτημα υποαντιπροσώπευσης και θέτει αμφιβολίες για την νομιμοποίηση μίας τέτοιας απόφασης». Η κοινή λογική καταρρέει… Είναι προφανές ότι πρόκειται για δύο ξεκάθαρα αντιφατικούς ισχυρισμούς. Εξάλλου, από τη στιγμή που η ΑΦΚ συμμετείχε στη διαδικασία ψηφοφορίας των πλαισίων, αυτό σημαίνει ότι έχει αποδεχθεί την ύπαρξη απαρτίας, άρα ότι αναγνωρίζει οποιαδήποτε απόφαση βγει. Είναι αστείο λοιπόν να κάνει λόγο για έλλειψη νομιμοποίησης, προκειμένου να «χωνέψει» τη δική της ήττα.

-          «Παρ’ όλα αυτά διαφωνούμε με το κλείσιμο της σχολής που έχει ως αποτέλεσμα[…] την επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων συμφοιτητών μας, οι οποίοι δεν έχουν την ευχέρεια να καθυστερούν την πρόοδο των σπουδών τους». Εδώ διακρίνει κανείς τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της ΑΦΚ για τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές, οι οποίοι, βέβαια, μιας που γίνεται λόγος περί ευχέρειας, ξεχνά να πει ότι δεν έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν κώδικες, πρακτικά και σημειώσεις ποσό που φτάνει περίπου τα 50 ευρώ ανά εξεταστική, καθώς η Σχολή πλέον δεν τα παρέχει. Η ΑΦΚ παγίως σφυρίζει αδιάφορα για την περικοπή των εν λόγω παροχών. Εξάλλου, η ΑΦΚ αποκρύπτει τεχνηέντως ότι τυχόν επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά ( ακόμη και υπό κοινωνικά κριτήρια, υποτροφίες κλπ), αφήνει ένα συγκεκριμένο προηγούμενο δημιουργώντας «παραθυράκι» ( για να μιλήσουμε νομικά ) για την επιβολή διδάκτρων  και σε προπτυχιακό επίπεδο. 

-          «Θεωρούμε επίσης ότι το δικαίωμα του κάθε φοιτητή στην παιδεία δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από καμία ψηφοφορία και καμία πλειοψηφία». Εδώ δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της ΑΦΚ για το δικαίωμα κάθε φοιτητή στην παιδεία. Μάλιστα, όπως δηλώνει στο πλαίσιό της, « το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κινείται προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των μεταπτυχιακών σπουδών της Νομικής», χωρίς βέβαια να εξηγεί σε τι αυτή συνίσταται. Αναβάθμιση είναι να  εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί ακόμα περισσότερο στο Πανεπιστήμιο; Αναβάθμιση είναι να πηγαίνουν τα λεφτά από τα δίδακτρα στα λουξ ξενοδοχεία και τα ταξιδάκια των μεγαλοκαθηγητάδων, όπως έγινε πέρυσι με το Διεθνές; Ή μήπως είναι η υπερεξειδίκευση των κατευθύνσεων του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος και τον συνακόλουθο κατακερμαστισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ο οποίος θα επιτάσσει την εισαγωγή μας σ’ έναν φαύλο κύκλο ειδίκευσης-επανειδίκευσης. Ευχαριστούμε, αλλά τέτοια αναβάθμιση να μας λείπει…

-          Στο πλαίσιο που κατέθεσε στη Γ.Σ., η ΑΦΚ μεταξύ άλλων παρουσιάζει προτάσεις περί απαλλαγής από τα δίδακτρα με κριτήριο το ατομικό εισόδημα και περί υποτροφιών σε οικονομικά αδύναμους. Ανεξάρτητα από το τι θέση έχει κανείς για τις εν λόγω προτάσεις, πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι σαφές: Αν η ΑΦΚ ενδιαφερόταν για την υλοποίηση τους, θα την είχε με κάποιο τρόπο διεκδικήσει, καθώς ήδη έχει παρέλθει καιρός από την ημέρα ανακοίνωσης για το νέο μεταπτυχιακό ( 29.7.2016 ),ενώ μάλιστα σε λίγες μέρες ( με την εγγραφή ) είναι η πληρωμή της 1ης δόσης ( 600 Ευρώ).

-          Την ίδια στιγμή που κάνει λόγο  για «ζήτημα υποαντιπροσώπευσης και θέτει αμφιβολίες για την νομιμοποίηση της απόφασης για κατάληψη» (ισχυρισμός βέβαια αντιφατικός, βλ. και παραπάνω), η ΑΦΚ την παραμικρή ενόχληση δεν εκφράζει για το γεγονός ότι η απόφαση επιβολής διδάκτρων λήφθηκε εντελώς κρυφά από το Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής, χωρίς καμία ενημέρωσή του για τη διεξαγωγή της οικείας συνεδρίασης των καθηγητών, οι οποίοι αποφάσισαν « για τους φοιτητές, χωρίς τους φοιτητές». Εξάλλου, η ΑΦΚ ουδεμία δυσαρέσκεια έχει εκφράσει για τον εμπαιγμό της Κοσμητείας και των καθηγητών απέναντι στον Φοιτητικό μας Σύλλογο, καθώς έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα Οκτώβρη για να εκδώσει η Κοσμήτορας κα Καλλινίκου υπό τις πιέσεις της κατάληψης ανακοίνωση για διεξαγωγή ΓΣΤ (ΔΗΛ. Γενικής Συνέλευσης Τμήματος, Συνέλευσης  Καθηγητών ). Η μέχρι τώρα κοροϊδία εκ μέρους της Κοσμητείας τελεί υπό τις ευλογίες της ΑΦΚ.

-          Είναι εύκολα αντιληπτό ότι σ’ ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο πληρώνεις για να σπουδάσεις (τέτοιο πανεπιστήμιο θα διαμορφώσει σταδιακά τυχόν επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά) θα βιάζεσαι και θα πιέζεσαι περισσότερο να τελειώσεις τις σπουδές σου (καθώς θα τις έχεις…. πληρώσει), με λίγες μόνο «περισπάσεις» πολιτικού, κοινωνικού και πολιτισμικού περιεχομένου, σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού. Αυτό το Πανεπιστήμιο οραματίζεται η ΑΦΚ, αυτή η πραγματικότητα κρύβεται πίσω από μεγαλοσχήμονες διακηρύξεις ευαιαθησίας προς τους οικονομικά αδύναμους, με τις οποίες προσπαθεί εν τέλει να ωραιοποιήσει τα δίδακτρα.

-          Ακόμη, η ΑΦΚ ανηχυχεί ότι «το κλείσιμο της σχολής έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή του διαλόγου μεταξύ των φοιτητών», τη στιγμή που η κατάληψη έδωσε το έναυσμα για πλούσιες συζητήσεις γύρω από το νέο μεταπτυχιακό ( βλ. και σχετική εκδήλωση στα πλαίσια αυτής, με τη συμμετοχή προπτυχιακών φοιτητών, μεταπτυχιακών και εργαζομένων). Εξάλλου, από πού κι ως που κόπτεται για τον διάλογο των φοιτητών, η παράταξη που σχεδόν ποτέ δεν έχει υπογράψει Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας για διεξαγωγή Γ.Σ.; Μήπως είναι τελικά αυτή που υπονομεύει το διάλογο;

Εν κατακλείδι, συγκρατούμε από την ανακοίνωση της ΑΦΚ τη φράση «Ο διαμαρτυρόμενος θα πρέπει να επωμίζεται ο ίδιος το κόστος της διαμαρτυρίας και όχι να το μεταθέτει σε άλλους», σαφώς παραλλάσσοντάς την ως εξής: « Το κράτος θα πρέπει να επωμίζεται το κόστος της εκπαίδευσης και όχι να το μεταθέτει σε άλλους ( στους φοιτητές εν προκειμένω)». Και ναι, θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε, εναντίον των διδάκτρων και της αναδιάρθρωσης του νέου μεταπτυχιακού, ζητώντας κρατική χρηματοδότηση. Μια κι έγινε λόγος περί κόστους, ένα είναι βέβαιο: Αυτό που σίγουρα έχει κόστος, και μάλιστα απτό, είναι το νέο μεταπτυχιακό: 1200 Ευρώ…. ή μήπως για την ΑΦΚ το «κόστος» της διαμαρτυρίας είναι ότι εν τέλει η Κοσμήτορας Νομικής κα Καλλινίκου εξέδωσε ανακοίνωση για τη διεξαγωγή ΓΣΤ επί του ζητήματος του μεταπτυχιακού, στις 17.10, ώρα 12.30, ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα του ΦΣ μας;

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ!!!
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗ ΓΣΤ , ΔΕΥΤΕΡΑ 17/10, 12.30, Αίθουσα Σπηλιωτόπουλου (Ιπποκράτους 33, 5ος όροφος)     
ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ,  15.00 ΗΩΡΑ  ΣΤΗΝ ΑΙΘ. 1.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ. Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!                                   

                                              ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ- Ε.Α.Α.Κ.                 

Δελτίο τύπου Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης Νομικής (no 2)



Στο πλαίσιο της απόφασης του ΦΣ Νομικής πραγματοποιήθηκε σήμερα παρέμβαση στην Κοσμήτορα του Τμήματος, ώστε να γνωστοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητών/τριών σχετικά με την εναντίωση τους στην επιβολή των διδάκτρων και στην μετακύλιση του κόστους σπουδών σε αυτούς/ες, καθώς και στην αναδιάρθρωση του ΠΜΣ. Απ’ ότι φαίνεται, η πίεση που ασκήθηκε από την απόφαση κατάληψης του ΦΣ ανάγκασε τα όργανα διοίκησης να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση Τμήματος την Δευτέρα στις 12:30μμ στο κτήριο Ιπποκράτους 33 με την παρουσία του ΦΣ, ένα αίτημα το οποίο έχει εκφραστεί πολλάκις τον τελευταίο καιρό.

Καλούμε τον Φοιτητικό Συλλόγο να δώσει μαζικά το παρόν ώστε να επιβάλλει την απόφαση του.

Για τον λόγο αυτό η Γενική Συνέλευση του ΦΣ μετατίθεται την ίδια μέρα στις 15:00 στο αμφ. 1 προκειμένου να διευκολυνθεί η παρουσία όλων.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

THE FORCE AWAKENS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Φ.Σ. Νομικής


Σε μια περίοδο κρίσης του συστήματος, με τη συμπλήρωση 7 χρόνων μνημονίων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ συμβαδίζοντας με τις πολιτικές της Ε.Ε., εντείνει την επίθεση στη νεολαία, τους εργαζόμενους και τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αποπληρώνει ένα χρέος το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός. Μετά το ασφαλιστικό έκτρωμα του καλοκαιριού, έρχεται να προστεθεί ο νέος νόμος για τα εργασιακά, που θα αναιρέσει δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. (13ος- 14ος μισθός, απαγόρευση απεργιών, ομαδικές απολύσεις, εμπόδια στην ίδρυση των σωματείων.) Συνέχεια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που πετάνε στο δρόμο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Χρέος μας είναι η κλιμάκωση και η μαζικοποίηση του δίκαιου αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, ώστε να μην περάσει “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”! Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώνονται από τα σπίτια τους για να γλυτώσουν τις βόμβες του πολέμου και στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όλα αυτά φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης, που υπέγραψε την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, διατηρεί κι ενισχύει τους φράχτες στα σύνορα, φέρνει τη Frontex και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Από τη συνολικότερη επίθεση δε θα μπορούσε να ξεφύγει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ήδη από προηγούμενους νόμους- πλαίσια (πχ. Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου) είχε αρχίσει να πλήττεται ο δημόσιος- δωρεάν χαρακτήρας του. Σε αυτή την κατεύθυνση, κινείται και το νέο νομοσχέδιο του Φίλη για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που δίνει το πράσινο φως για την επιβολή διδάκτρων. Όσον αναφορά τη σχολή μας, ήρθαμε πέρυσι αντιμέτωποι για πρώτη φορά με την εισαγωγή διδάκτρων, στον τομέα του Διεθνούς. Η απουσία δυναμικής απάντησης από το Φοιτητικό Σύλλογο έδωσε χώρο για γενίκευση του μέτρου των διδάκτρων 1.200 ευρώ, σε όλα τα μεταπτυχιακά της σχολής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείεται σημαντική μερίδα των φοιτητών/τριων που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στα δίδακτρα. Παράλληλα, προβλέπεται ενιαίο μεταπτυχιακό με 22 κατευθύνσεις, πλήρως εξειδικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αυτό συνεπάγεται τόσο των κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων όσο και την υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας. Επιπλέον, τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις για τα μεταπτυχιακά(“Λίαν καλώς” στο Μέσο Όρο πτυχίου, 3 μαθήματα υπολειπόμενα για τη λήψη του πτυχίου), οι οποίες εντατικοποιούν ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς σπουδών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Φ.Σ. Νομικής πήρε αγωνιστική απόφαση μέσα από τη Γενική του Συνέλευση την Τετάρτη 12/10 για κατάληψη της σχολής από την Πέμπτη 13 έως και τη Δευτέρα 17/10. Για εμάς η κατάληψη αποτελεί το ανώτατο μέσο πάλης προκειμένου να μπλοκάρουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Δεν συνιστά απλώς κλειστή σχολή, αλλά θέλουμε να αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο συζήτησης και κέντρο αγώνα για φοιτητές και εργαζομένους, ένα πραγματικά ζωντανό χώρο που θα περιλαμβάνει πολιτικά δρώμενα και πολιτιστικά γεγονότα, για την επανοικειοποίηση του δημοσίου χώρου από τους πλέον αρμόδιους να αποφασίζουν.

  ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
     Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά της Νομικής. Καμία σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά.
     Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε αυτό- κατάργηση της εξίσωσης πτυχίων με τα ιδιωτικά κολέγια- κατάργηση του νέου Κώδικα Δικηγόρων
     Έρευνα όχι για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και του κεφαλαίου. Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων .Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές.
     Συνολική απόσυρση του ν. Διαμαντιοπούλου- Αρβανιτόπουλου- επαναφορά του ασύλου- απόσυρση των security
     Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία- δωρεάν φοιτητικές παροχές- δημόσια ασφάλιση για όλους τους φοιτητές

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Συμμετοχή στην πορεία των εργατικών σωματείων στις 17/10
Συμμετοχή στην Αντιπολεμική διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στις 20/10
Συμμετοχή στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής στην Ευελπίδων
Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τη ματαίωση των Πλειστηριασμών α' κατοικίας
Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τη δίκη των διοικητικών υπαλλήλων   

Προγραμμα κατάληψης

ΠΕΜΠΤΗ
Μεταναστευτική Κουζίνα στις 15:00
Προβολή Ταινίας : “Ο Επαναστάτης” στις 19:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία στις 12:00
Εκδήλωση-Συζήτηση για τα Δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά στις 15:00

ΔΕΥΤΕΡΑ

Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. Νομικής Δευτέρα 17/10

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου


Συμμετοχή : 191
Πλαίσιο ΑΡΕΝ Νομικής-ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ EAAK ενάντια στα δίδακτρα:97
Πλαίσιο Ραπάν-Σαφν (εαακ)-Αρδιν: 43
Αγωνιστικές Κινήσεις :8
Επιτροπή Αγώνα Νομικής :13
ΑΦΚ:23
Λευκά :7
Ο Φοιτητικός Σύλλογος αποφάσισε

Κατάργηση των διδάκτρων στο μεταπτυχιακό της νομικης.Καμία σκέψη για δίδακτρα στο προπτυχιακό
• Ανατροπή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε επίδοξου διαχειριστή
• Κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή όλου του χρέους, αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ και την ΟΝΕ
• Ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων-σταθερή δουλειά,δουλειά για όλους με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
• Δημόσια ασφάλιση για όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη από το ίδιο το πανεπιστήμιο
• Καμία εμπλοκή-συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους
• Καμία σκέψη για κατάθεση του νόμου Φίλη.Συνολική απόσυρση του ν. Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και όλων των πτυχών του
• Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση
• Ένα πτυχίο ανα γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα ενσωματωμένα σε αυτό – κατάργηση της εξίσωσης πτυχίων - κατάργηση του Νέου Κώδικα Δικηγόρων
• Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας – Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές.
• Κατάργηση του σχεδίου για απασχόληση νέων και των προγραμμάτων voucher
• Επαναφορά του ασύλου – απόσυρση των security
• Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία- δωρεάν φοιτητικές παροχές
• Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
• Κατάληψη της σχολής από Πέμπτη,Παρασκευή 13,14/10 και Δευτέρα 17/10. Διεξαγωγή συντονιστικής επιτροπής κατάληψης μετά το πέρας της συνέλευσης.
• Νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 17/10 στη 1 στο αμφ.1
• Συμμετοχή στην πορεία των εργατικών σωματείων 17/10 στις 18:00 προπύλαια ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο.
• Συμμετοχή την Πέμπτη 20/10 στην Αντιπολεμική-αντιϊμπεριαλιστική-αντιφασιστική διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες
• Συμμετοχή στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στη δική της Χρυσή Αυγής στην Ευελπίδων.
• Συμμετοχή του συλλόγου στις κινητοποιήσεις για την ματαίωση Πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
• Συμμετοχή του συλλόγου στις κινητοποιήσεις για τη δίκη των διοικητικών υπαλλήλων
• Παράσταση Διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην Κοσμητεία για την άμεση διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης Τμήματος με την παρουσία του ΦΣ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

THE BIG BANK theory

Οι δύο κόσμοι δικαιοσύνης που συγκρούονται…
                                                                  
Σε σένα που μόλις μπήκες στη σχολή,
Αποτέλεσμα εικόνας για πλειστηριασμοιΠερνώντας στη Νομική, θα απασχοληθείς κατά πολύ με τον νόμο, το τι ορίζει και τι επιτάσσει αυτός. Ο νόμος, ωστόσο, αντίθετα με μια γενική αντίληψη που μπορεί να υπάρχει, δεν είναι κάτι αυθύπαρκτο και «ουρανοκατέβατο». Δημιουργείται και κατασκευάζεται από τους ανθρώπους και έρχεται να εξυπηρετήσει ορισμένα συμφέροντα. Έτσι, όταν κάτι είναι νόμιμο, δε σημαίνει πως είναι και δίκαιο για την κοινωνική πλειοψηφία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών, που είναι μεν νόμιμοι, αλλά συμφέρουν μόνο τους τραπεζίτες, ένα πολύ μικρό ποσοστό της κοινωνίας και είναι κατάφορα άδικοι για όλη την υπόλοιπη κοινωνία.

Όταν το κίνημα παίρνει την κατάσταση στα χέρια του…
«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ήταν το σύνθημα που δονούσε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης στις 28/9, από διαδηλωτές που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας εξαμελούς οικογένειας. Μάλιστα, ο πατέρας-οφειλέτης ήταν άτομο με Ειδικές Ανάγκες, ολικά ανάπηρο, το ίδιο κι ο ένας γιός, ενώ μάλιστα η οικογένεια δεν είχε κανένα άλλο εισόδημα. Τελικώς, ο πλειστηριασμός δεν έγινε ποτέ.


Το «δικαίωμα» στην κατοικία
Σύνταγμα, άρθρο 9 παρ. 1 H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
άρθρο 21 παρ. 4 H απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Kράτους.
Υποτίθεται πως το δικαίωμα στην κατοικία έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά και προστατεύεται τόσο το απαραβίαστο σε αυτή όσο και η εξασφάλισή της σε όσους τη στερούνται. Και λέμε «υποτίθεται», γιατί σε περιόδους κρίσης του ίδιου του συστήματος δεν μετράει κανένα δικαίωμα, αφού καταπατώνται όλα, με σκοπό να ξεπεραστεί αυτή η κρίση. Όπως, λοιπόν, δεν προστατεύεται το δικαίωμα στην εργασία – η Ελλάδα έχει σήμερα πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ανέργους- έτσι δεν προστατεύεται επ’ ουδενί και το δικαίωμα στη μόρφωση, στην κατοικία κλπ.
Και κάπως έτσι φτάσαμε οι τράπεζες να χρειάζονται τη λεγόμενη «ανακεφαλαιοποίηση» για να σωθούν, ο λαός να πληρώνει ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος και ταυτόχρονα οι πλειστηριασμοί των ακινήτων να απελευθερώνονται, για να σωθούν, μωρέ και οι καημένες οι Τράπεζες! Οι οποίες έχουν στήσει χορό και περιμένουν σαν τα κοράκια να ανοίξει η «αγορά» των πλειστηριασμών  για να πάρουν τα σπίτια του κόσμου για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι τράπεζες νομοθετούν, η κοινωνία αντιδρά…
~Το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη!!
Θα ακούσεις λοιπόν για αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που οδηγούν σε απελευθέρωση και διευκόλυνση των πλειστηριασμών  και, συνάμα, σε υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να  αντισταθούμε στους πλειστηριασμούς που επιβάλλονται στους οικονομικά εξαθλιωμένους (πχ στη Θεσσαλονίκη, που αναφέρθηκε παραπάνω ),  καθώς και να διεκδικήσουμε την κατάργηση του ν. 4335/2015. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι και να φωνάξουμε πως κανένα σπίτι δε θα βγει στο σφυρί!
Η δικαστική εξουσία, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κρατικής εξουσίας, και στις περιπτώσεις των πλειστηριασμών ( το ότι δεν πραγματοποιήθηκαν, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλά άλλα μέρη, οφείλεται στη δυναμική παρέμβαση του κινήματος) μας δίνει την ευκαιρία να δούμε ότι, πίσω από μια μάσκα μεγαλοσχημόνων διακηρύξεων περί «δικαστικής ανεξαρτησίας», κρύβεται η επικύρωση πολιτικών εξαθλίωσης, πολιτικών που εν τέλει διαιωνίζουν τις κοινωνικές-ταξικές ανισότητες (δίνοντας τους τυπικό άλλοθι, καθώς τις ενδύουν με τον μανδύα της νομιμότητας ). Πρόκειται, δηλαδή, για μια δικαστική ανεξαρτησία που… τελεί υπό τις ευλογίες των Τραπεζών και εν γένει των οικονομικά ισχυρών, και η οποία συνυπάρχει με την αρχή της ισονομίας, διότι είναι πασίγνωστο ότι:


«Φυσικά και είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί….» (Ανατόλ Φρανς, 1844-1924 , Γάλλος συγγραφέας)