Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ.Τσακυράκη



Κανένα δικαίωμα δεν έχει ο κ. Τσακυράκης να πιάνει στο στόμα του την Ε.Α.Α.Κ. Ο κ.Τσακυράκης που είναι στο Ποτάμι, το οποίο συμϕωνεί με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, τον ϕράχτη του αίσχους στον Έβρο, την καταστολή των μεταναστών στην Ειδομένη, το κράτος έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι, την περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών και τις συλλήψεις αγωνιστών κι ο κατάλογος της αντιδραστικής πολιτικής  του, δεν έχει τέλος.

Για εσάς που τρέχετε να στηρίξετε τον κύριο καθηγητή προσπαθώντας να απαξιώσετε τους αγώνες της νεολαίας για μια καλύτερη κοινωνία να σας εξηγήσουμε, λοιπόν, ποιες  αξίες πρεσβεύει η εαακ: 

Είμαστε ϕοιτήτριες και ϕοιτητές που δεν αποδεχόμαστε τους πολέμους ενάντια στους λαούς. Δεν αποδεχόμαστε τον εθνικισμό. Δεν μετράμε στην ίδια ζυγαριά πετρέλαια και λεϕτά με ζωές, ούτε καθηγητές με κατατρεγμένους. Λέμε πως το σύστημα ονομάζεται καπιταλισμός, και ο τρόπος λειτουργίας του, πέρα από τα πρόσωπα, είναι υπεύθυνος για τα δεινά που συμβαίνουν, από τις Σταυροϕορίες μέχρι σήμερα, στη Μέση Ανατολή. Λέμε πως ο καπιταλισμός γεννά και χρηματοδοτεί αντιδραστικά τέρατα, γιατί τερατώδεις είναι οι στρατοί του, οι πολυεθνικές του, τα αϕεντικά του και βέβαια, το δηλητήριο του κοινωνικού κανιβαλισμού με το οποίο ποτίζει τα μυαλά, και τα δικά σας.

Γι' αυτό εμείς παλεύουμε, ώστε να σταματήσουν οι πόλεμοι, η μετανάστευση, η δυστυχία. Να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να φύγουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και να μπορούν οι λαοί να αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Αυτά λέει η αντικαπιταλιστική αριστερά και επιμένουμε ότι θα μας βρείτε απέναντί σας...!


Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Μια πολιτική απάντηση της δικηγόρου Α. Ζορμπαλά για την εν ψυχρώ στοχοποίησή της από τον Τζήμερο


τζημ* Mε στοχοποίησε, εχθές το βράδυ, με δημόσια ανάρτησή του ο κ. Thanos Tzimeros, ο γνωστός ( όχι μόνον εμένα, αλλά και άλλο πρόσωπο, παραβιάζοντας με πλήρη επίγνωση προσωπικά δεδομένα, σε μια απέλπιδα και ανιστόρητη προσπάθεια να εμπλέξει δικηγόρους, γιατρούς, πολίτες, «μπαχαλάκηδες» και Σύριζα!!!)
* Με στοχοποίησε ο επιφανής οικονομολόγος δίνοντας σε κοινή θέα τα πλήρη στοιχεία μου, ονόματα, διεύθυνση, τηλέφωνα, μέχρι και τον Αριθμό Μητρώου μου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (πάντως ΕΓΩ δηλώνω δικηγόρος και ως τέτοια είμαι και εγγεγραμμένη στον επιστημονικό μου σύλλογο).
* Με στοχοποίησε ένας «Αστός Κύριος», αφού πρώτα μου τηλεφώνησε, χωρίς να μου αποκαλύπτει ποιος είναι και προσποιούμενος, ότι ζητά νομικές συμβουλές και διευκρινήσεις.
* Με στοχοποίησε ο νεολιμπεράλ πολιτικός προσάπτοντάς μου «βαριές» κατηγορίες, όπως:
  • είμαι γνωστή δικηγόρος μπαχαλάκηδων
  • το τηλέφωνό μου προτείνεται από το Indymedia χρόνια τώρα, ως άμεσης βοήθειας
  • έχω καταθέσει αγωγή κατά της Ελληνικής Αστυνομίας για ρίψη δακρυγόνων, με ενάγοντες αριστερούς καθηγητές, που διαδήλωναν κατά της «ιδιωτικοποίησης της παιδείας».
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ & ΩΣ ΕΧΟΥΝ!*
* Είναι Τιμή μου, που στην πολύχρονη δικηγορική μου διαδρομή, υπήρξα νομικός συμπαραστάτης, υπερασπίστρια «μπαχαλάκηδων», φοιτητών, ανέργων, διαδηλωτών, εργατών, πανεπιστημιακών, αντιφασιστών, προσφύγων & μεταναστών, Ελλήνων, Τούρκων, Γάλλων, Πορτογάλων, κοινωνικών αγωνιστών και πολιτικών αντιπάλων του Κράτους.
Γιατί η γραμμή, που συνέχει αυτούς όλους τους ανθρώπους μεταξύ τους, και αυτούς με εμένα είναι ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το όραμα για μια ελεύθερη και αταξική κοινωνία.
* Είναι Τιμή μου, που το τηλέφωνό μου αναρτάται από παλιά στο Indymedia, από κοινού με τα τηλέφωνα άλλων συναδέλφων μου, στα πλαίσια Ομάδας Νομικής Βοήθειας, καθαρά σε κινηματική βάση!
Για να συμπαρασταθούμε και να υπερασπίσουμε τα πολυάριθμα θύματα της κρατικής καταστολής, από τις δολοφονικές επιθέσεις, τις αγριότητες, τη βία και την αυθαιρεσία των δυνάμεων καταστολής, αλλά και από «μεθοδευμένα» κατηγορητήρια των διωκτικών αρχών..
Δολοφονίες διαδηλωτών, Δολοφονίες παιδιών, βαριές σωματικές βλάβες διαδηλωτών, συλλήψεις «στο σωρό».
Κουμής, Κανελοπούλου, Καλτεζάς, Γρηγορόπουλος, υπόθεση Ζαρντινιέρα, η Αγγελική από το ΕΕΚ, ο φοιτητής με τα σταράκια, ο άλλος, που του «φόρτωσαν» σακίδιο με μολότωφ, και τόσα άλλα, ων ουκ έστι αριθμός..
Και Ναι, είναι Τιμή μου, που στράφηκα κατά του Ελληνικού Κράτους, που δια των οργάνων του, των ΜΑΤ, σκορπίζει τον θάνατο και τον καρκίνο, εξαπολύοντας παράνομο χημικό πόλεμο κατά όλων, όσοι τολμούν και αντιστέκονται, σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, μετατρέποντας ολόκληρες γειτονιές σε θαλάμους αερίων.
* Είναι Τιμή μου όλες αυτές οι «κατηγορίες».
* Είναι τα Παράσημά μου στο κόσμο της δικηγορίας με την επιλογή να εστιάσω στον κοινωνικό ρόλο του δικηγόρου και όχι να μεταλλαχθώ σε δικηγόρο του Λος Άντζελες, κάτι, που θα ταίριαζε γάντι στον «κατήγορό» μου.
* Είναι τα Χρυσαφικά και τα Ασημικά μου, που έχω κερδίσει μετά από τόσα χρόνια
Και προσδοκώ και σε πολλά άλλα ακόμα.
Και κάτι τελευταίο για τους «μπαχαλάκηδες», όπως τους αποκαλεί ο κ.Thanos Tzimeros:
Όταν μου τηλεφωνούν, ακόμα και για την απλούστερη των ερωτήσεων ή συμβουλών, έχουν την «μαγκιά», έχουν τα κότσια, είναι Κύριοι και Κυρίες και μου συστήνονται με το όνομά τους και την ιδιότητά τους. Δεν υποβάλλουν προβοκατόρικες ερωτήσεις, ούτε φοράνε Κουκούλες.
Είναι βαθιά νύχτα στον κόσμο του κ. Thanos Tzimeros.
Στον δικό μου είναι μια λαμπερή ημέρα!
Α. Ζορμπαλά

Πρωτοφανείς οι δηλώσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνη Παντελή, σε αμφιθέατρο πρωτοετών..

Γνωστός στον φοιτητικό σύλλογο εδώ και καιρό, αρκεί και μόνο μια ματιά στο σύγγραμμά του, για να διαπιστωθεί η βαθιά συντηρητική του κατεύθυνση· μια κατεύθυνση, σε σημείο παραχάραξης της ιστορικής πραγματικότητας και ευθείας προσβολής ολόκληρων λαών και κοινωνικών ομάδων.
Ενδεικτικά, σε διάλεξή του μετά τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και την επίθεση στο θέατρο Bataclan, ο κος Παντελής προχώρησε σε ταύτιση ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου με τους τρομοκράτες του ISIS. Παράλληλα, ειπώθηκε ότι η Ευρώπη «απειλείται δημογραφικά» από το Ισλάμ, καθώς «οι μουσουλμάνοι γεννούν περισσότερα παιδιά απ τους Ευρωπαίους»! Τέτοιες αναφορές, εκτός από ανυπόστατες είναι και επικίνδυνες, αφού προσβάλλουν άμεσα μια ολόκληρη κουλτούρα, ακόμη ίσως και κάποιους μουσουλμάνους συμφοιτητές μας. Είναι πολύ βολικό εξάλλου να καλλιεργείται η άποψη ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή-πλέον και στην Ευρώπη- οφείλεται σε μια δήθεν «σύγκρουση πολιτισμών», χωρίς καμία φυσικά αναφορά στο πώς δημιουργήθηκε ο ISIS, τι συμφέροντα υπηρετεί ή ποιοι τον χρηματοδοτούσαν τόσον καιρό..

Κινούμενος στην ίδια κατεύθυνση ο κος Παντελής, συνέχισε υποστηρίζοντας πως ο Ερντογάν είναι πολιτικός «μεγάλου βεληνεκούς».Ο Ερντογάν, που έχει καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία δημιουργώντας μια ισορροπία τρόμου στην Τουρκία, στηριγμένη στην βίαιη καταστολή οποιασδήποτε αντίστασης. Τα παραδείγματα αμέτρητα: πάρκο Gezi, Κούρδοι και η πρόσφατη εν ψυχρώ δολοφονία του προέδρου της δικηγορικής ένωσης Ντιγιάρμπαγκιρ και Κούρδου ακτιβιστή Ταχίρ Ελτσί, που τόλμησε (!) να δηλώσει δημόσια πως το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τόσα άλλα..

Το αποκορύφωμα του μαθήματος όμως έφτασε όταν ήρθε η ώρα του σχολιασμού των γεγονότων του Πολυτεχνείου, εν όψει και της επετείου που πλησίαζε. Ειπώθηκε πως το πραξικόπημα οργανώθηκε απ το Ισραήλ και συγκεκριμένα τη Μοσάντ (!), κάνοντας ουσιαστικά τον Παπαδόπουλο και τους λοιπούς συνταγματάρχες να φαίνονται άμοιροι ευθυνών για τις διώξεις, τα βασανιστήρια και την περιστολή κάθε ελευθερίας στο διάστημα της 7ετίας. Στη συνέχεια βέβαια η νύχτα της 16ης προς τη 17η Νοεμβρίου δεν αναφέρθηκε ούτε παρεμπιπτόντως, ούτε έγινε λόγος για την ηρωική αντίσταση φοιτητών και εργατών, ούτε φυσικά για τους νεκρούς. Στο σύγγραμμα του κυρίου Παντελή άλλωστε αναφέρεται ρητώς ότι τη Χούντα την έριξε με την επιστροφή του ο Κ. Καραμανλής, σελ. 279: «[..] τελικώς καλείται απ’ το Παρίσι ο Κ. Καραμανλής. Μόλις η είδηση ανακοινώνεται, οι έντονοι λαϊκοί πανηγυρισμοί σηματοδοτούν την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας. Η κυρίως συνταγματική ιστορία τελειώνει».

Είναι αυτονόητο πως ο φοιτητικός σύλλογος δεν μπορεί να μένει αμέτοχος και αδρανής μπροστά σε τέτοιες τοποθετήσεις, ειδικά όταν προέρχονται από καθηγητές που, χρησιμοποιώντας την επιστημονική τους ιδιότητα, εμφανίζουν τις αντιδραστικές δικές τους απόψεις ως αντικειμενική πραγματικότητα. Είναι χρέος του καθενός/μιας από μας να αντιστέκεται στην λογική της πλήρους ισοπέδωσης της ιστορίας, πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από όργανα εξουσίας μέσα στη σχολή μας. Καμιά ανοχή στους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του συστήματος!

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Νέος κώδικας Δικηγόρων και διασπαση του πτυχιου της νομικης

Ο νέος κώδικας δικηγόρων έχει σαρώσει με τρόπο εφιαλτικό τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική πραγματικότητα του κόσμου της δικηγορίας. Ασκούμενοι  δικηγόροι μπορεί να μένουν απλήρωτοι πάνω από έναν χρόνο, η ασφάλιση στο ταμείο υγείας των νομικών είναι αβάσταχτη σχεδόν για την πλειοψηφία των δικηγόρων, ενώ η ελεύθερη διαπραγμάτευση στην αμοιβή που ορίστηκε με τον κώδικα αυτό έχει ρίξει του μισθούς σε εξευτελιστικά επίπεδα για τους νέους δικηγόρους.
 «Απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος 
Η «Απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος προέβλεπε την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και την καθιέρωση της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για την αμοιβή, την κατάργηση των τοπικών ορίων στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, την ελεύθερη ίδρυση δικηγορικών εταιρειών με παραρτήματα σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στα συμβόλαια και την εξομοίωση των αποδοχών των έμμισθων δικηγόρων σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις κλπ. με τον κατώτερο μισθό των πτυχιούχων του ιδιωτικού τομέα.
Το "πακέτο" του «ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων» θα ολοκληρωθεί με την άρση κάθε εμποδίου για την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των νομικών υπηρεσιών (π.χ. ίδρυση κεφαλαιουχικών δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών) σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση πάμφθηνων νομικών και δικηγόρων. Η εξέλιξη αυτή που έχει δρομολογηθεί από το 2001 και επιταχύνεται με την καπιταλιστική κρίση, βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του κεφαλαίου (έκθεση ΙΟΒΕ/ΣΕΒ), της Ε.Ε., του Μάαστριχτ και των ελευθεριών κίνησης κεφαλαίου και υπηρεσιών. 
Διάσπαση του πτυχίου και των εργασιακών μας δικαιωμάτων
Σε αυτό το πλαίσιο ψηφίστηκε μέσω των μνημονιακών δεσμεύσεων, η αναγνώριση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους σχολών τριετούς φοίτησης και κολλεγίων, και ανάθεση στους επαγγελματικούς συλλόγους(Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας)της αξιολόγησης της «επάρκειας» με τη δημιουργία μόνιμης Επιτροπής Δοκιμασίας Επάρκειας. Πρόκειται για εξέλιξη προδιαγεγραμμένη, εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική για την «ελεύθερη» κίνηση ενός ευέλικτου και φτηνού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού στην ευρύτερη αγορά της ΕΕ, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, τις πιστωτικές μονάδες, την αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος. Επίπλέον, η ανάθεση της αξιολόγησης της επάρκειας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας αποδεικνύει το χαρακτήρα των Δικηγορικών Συλλόγων (ειδικά των μεγάλων) ως φορέων υλοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών. 
Από την «αξιολόγηση» της νομικής σχολής που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα είναι φανερό πως επιχειρείται  η συμπίεση τόσο του προγράμματος  όσο και του χρόνου σπουδών κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών νομικών σχολών που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα όπως το Mbs college of Crete. Στα εν λόγω πανεπιστήμια υπάρχει διετής κύκλος σπουδών με τον οποίο οι φοιτητές αρχικά περιορίζονται σε ένα «ξεπέταγμα» την νομικής επιστήμης με γενικές γνώσεις ώστε στη συνέχεια να υπερεξειδικευτούν μέσω των μεταπτυχιακών που θα ονομάζονται master τα οποία θα καθίστανται υποχρεωτικά για να μπουν οι φοιτητές στην «αγορά εργασίας». Σημειωτέον ότι στην σχολή μας για πρώτη φορά φέτος λειτουργεί μεταπτυχιακό με δίδακτρα(στον τομέα διεθνούς) ενώ σύμφωνα με εξαγγελίες καθηγητών αλλά και το ίδιο το πόρισμα της αξιολόγησης τα μεταπτυχιακά αυτά θα γενικευτούν. Τελικά, δικαίωμα να εργαστεί θα έχει μόνο όποιος έχει λεφτά για να πληρώσει τα μεταπτυχιακά αλλά και όλα τα άλλα έξοδα που απαιτείται να πληρώσει ένας φοιτητής για να τελειώσει την νομική σχολη(κώδικες,πρακτικά,συγγράμματα).
Ταυτόχρονα, η εξαγγελία για εκ «Εκπόνηση και κοινού νέου προγράμματος με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών που θα απευθύνεται σε όσους δεν θέλουν να γίνουν αποκλειστικά δικηγόροι ή δικαστές σε συνδυασμό με τα παραπάνω  οδηγεί αναπόφευκτα  στη διάσπαση του πτυχίου της νομικής σχολής κατά τις ανάγκες του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, και στην υποβάθμιση έως εξαφάνιση των επαγγελματικών και  εργασιακών μας δικαιωμάτων. Η δημιουργία πτυχίου πολλών ταχυτήτων οδηγεί τελικά στην ανεργία και στην επαγγελματική αποκατάσταση μόνο των αποφοίτων που θεωρούνται χρήσιμοι από τις επιχειρήσεις με κριτήριο τα προσόντα που πλήρωσαν για να αποκτήσουν.

ο εφιάλτης των Πανελλαδικών επιστρέφει
Παρ’όλο που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο, ο νέος κώδικας δικηγόρων προβλέπει τον πανελλαδικό χαρακτήρα των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων σε κατεύθυνση αυστηροποίησης, με σκοπό να μπει ακόμα ένας ταξικός φραγμός στην άσκηση του επαγγέλματος και να δημιουργηθεί μια εφεδρεία φτηνού νομικού δυναμικού, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, βορά στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τις δικηγορικές εταιρίες, τις τράπεζες και τους μονοπωλιακούς ομίλους, αργότερα τις πολυεπαγγελματικές και κεφαλαιουχικές εταιρείες. 
εν τέλει,                                                    

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι επιτακτική η ανάγκη  ο φοιτητικός σύλλογος νομικής να μπει σε έναν νεό κύκλο αγώνων και διεκδικήσεων  για να μην περάσει η διάσπαση του πτυχίου μας αλλά και για την κατοχύρωση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων δικηγόρων που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.Σε αυτην την κατεύθυνση είναι επίσης αναγκαίο να συγκροτηθεί αγωνιστικό Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, που θα βάζει μπροστά τη συλλογική διεκδίκηση των επαγγελματικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, με πυρήνα τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων, όπου θα δίνεται λόγος στη βάση, δηλαδή στους ίδιους τους εργαζομένους ,για τη συλλογική διεκδίκηση ικανοποιητικών αποδοχών(κατώτερος μισθός, επιδόματα, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από των εργοδότη) και συνθηκών εργασίας(σταθερό και ανθρώπινο ωράριο)  με στόχο να επιτευχθεί η ταξική αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων για την κλιμάκωση των αγώνων και την προβολή των σύγχρονων εργατικών αναγκών!

Λίγα λόγια για τις απολύσεις εργαζομένων στη Νομική...

Η καθαρίστρια Α.Μ., ήταν μία από τις αρκετές καθαρίστριες που δούλευαν στη Νομική Σχολή Αθηνών υπό το καθεστώς της εργολαβίας ava, έχοντας υπογράψει τρίμηνη σύμβαση έργου, για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Όταν όμως αποφάσισε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της καθώς ο Νοέμβρης έφτανε προς το τέλος του κι εκείνη δεν είχε πληρωθεί για ούτε μία ημέρα, ο εργολάβος την απέλυσε, χωρίς προφανώς να της καταβάλει το παραμικρό ποσό. Γι΄ αυτόν η κυρία Α. Μ. αποτέλεσε απλά ένα εμπόδιο στην ανελέητη ασυδοσία των εργολαβιών που κόβουν και ράβουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, αφού προστατεύονται πλήρως και από το νομικό πλαίσιο των συμβάσεων έργου που προβλέπουν μόνο ελαστικές σχέσεις εργασίας. (Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν προβλέπονται επιδόματα εργασίας, κατώτατος μισθός και αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης.). Για την εταιρία αυτή λοιπόν λοιπόν, όπως και για τις περισσότερες εργολαβίες σήμερα, οι εργαζόμενοι είναι απλά νούμερα που προσθαφαιρούνται στη μηχανή του κέρδους. Δεν είναι άνθρωποι, δεν έχουν υπόσταση, είναι απλά νούμερα αποζημίωσης, νούμερα μισθών, αριθμητικά σύνολα που καθορίζουν πόσοι χωρούν να ζήσουν και πόσοι να βυθίζονται στην πιο βαθιά εξαθλίωση και βαρβαρότητα της σύγχρονης εποχής, του 21ου αιώνα. 

Στην ίδια κατεύθυνση το πανεπιστήμιο Αθηνών προχώρησε στην απόλυση θυρωρού στο τμήμα της νομικής σχολής μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας, λόγω της λήξης της σύμβασής του.Για την επαναπρόσληψή του το πανεπιστήμιο τον καλούσε να υπογράψει σύμβαση πληρωμής 200 ευρώ το μήνα, ένα ποσό εξευτελιστικό αν αναλογιστεί κανείς και την ευθύνη που έχει η συγκεκριμένη εργασία. Είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση της πρυτανείας για διάλυση κάθε πτυχής του πανεπιστημίου με σκοπό να έρθουν εργολαβίες και να ενταθεί η επιχειρηματική λειτουργία του.Θυμίζουμε ότι στις σχολές που απολύθηκαν οι θυρωροί προσλήφθηκαν σεκιούριτι με υπέρογκα ποσά, ποσα που προφανώς δεν απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι αλλά οι εργολαβίες
.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τον φοιτητικό σύλλογο νομικής στην κινητοποίηση που έχει οριστεί στην πρυτανεία την Τετάρτη να διεκδικήσει μεταξύ άλλων και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων στην νομική με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ρατσιστικό παραλήρημα από τον καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη


Για όσους δεν τον ξέρουν, είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

Και τι δηλώνει, λοιπόν;''Αυτονόητο αλλά πρέπει να λεχθεί χωρίς περιστροφές. Οι πρόσφυγες (όπως άλλωστε και κανείς άλλος) δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποκλείουν τη σιδηροδρομική γραμμή στα σύνορα. Η αστυνομία πρέπει να επέμβει και να τους απομακρύνει. Εκτός από το ζήτημα αρχής που τίθεται με αυτόν τον αποκλεισμό, πρόκειται για ενέργεια που βλάπτει τόσο τη χώρα μας όσο και την υπόθεση των προσφύγων.'' Να επέμβει η αστυνομία και να διώξει τους πρόσφυγες από τη σιδηροδρομική γραμμή, γιατί λέει χαλάνε την εικόνα της χώρας. 
Προφανώς, στον εν λόγω κύριο δεν του χαλάει η εικόνα με τα πτώματα που επιπλέουν στο Αιγαίο και ξεβράζονται στις ακτές, δεν του χαλάει η εικόνα στη θέα των άψυχων παιδικών κορμιών σε Συρία, Παλαιστίνη και αλλού, δεν του χαλάει το στομάχι με τα τέρατα που εξέθρεψε ο πιο μισητός καπιταλισμός και αιματοβάφουν τον κόσμο για το ξαναμοίρασμα της πίτας.