Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στις 13 Μάη ψηφίζουμε για Κίνημα ανατροπής και όχι περιχαράκωσης και υποταγής!


Γιατι ίσες αποστάσεις μεταξύ μπάτσων και κινημάτων δεν υπάρχουν…

Απρίλιος 2015:                                           
49 συλλήψεις και επέμβαση της αστυνομίας στο άσυλο κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας των κρατουμένων για την κατάργηση των φυλακών τύπου γ και του τρομονόμου.Τι απάντησε το ΚΚΕ;«Τα σημερινά γεγονότα στη Βουλή, αλλά και η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και αλλού, δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια διαμαρτυρία και πάλη του λαϊκού κινήματος και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δίνουν άλλοθι σε λογικές και πρακτικές καταστολής και αυταρχισμού» (ανακοίνωση γραφείου τύπου ΚΚΕ )

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ H EAAK:



Φθινόπωρο 2014:
ΜΑΤ-ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ-15 ΑΝΟΙΓΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ στο κίνημα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.Τι απάντησε το ΚΚΕ;«Η ΕΑΑΚ έχει στόχο να ενταθεί ο αυταρχισμός, να αποπροσανατολιστούν οι φοιτητές από την ανάγκη να συζητήσουν και να παλέψουν μαζικά γι' αυτά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να συκοφαντούνται οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος και οι φοιτητικοί σύλλογοι» (Ριζοσπάστης 31 Οκτώβρη 2014)

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ H EAAK :



ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ!


ΣΤΙΣ 13 ΜΑΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΖΙΚΟ, ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ!

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΑΑΚ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΧΡΕΟΣ, ΕΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ!

Κατάληξη του πανελλαδικού διημέρου της ΕΑΑΚ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Καμιά συμμετοχή στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ!



ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΝΑΤΕΙΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Για μία ακόμη φορά μαθαίνουμε ότι θα διεξαχθεί στη χώρα μεγάλη διακλαδική, διακρατική, στρατιωτική άσκηση με την ονομασία ΗΝΙΟΧΟΣ 2015. Ελλάδα-ΗΠΑ-Ισραήλ ετοιμάζουν επί της ουσίας έναν εικονικό πόλεμο διαθέτοντας πάνω από 150 πολεμικά αεροσκάφη. Το σύνολο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας θα βρεθεί στον αέρα. Από κοντά στρατός ξηράς, ειδικές δυνάμεις και ναυτικό θα επιχειρήσουν στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας και του εναέριου χώρου (Πελοπόννησος, Β. Ελλάδα, Αιγαίο, Ιόνιο). Το μέγεθος της άσκησης είναι τεράστιο, για δέκα μέρες (20-30 Απριλίου) το τρέξιμο και οι πολεμικές προετοιμασίες θα είναι στο κόκκινο. Τα σενάρια της άσκησης δείχνουν και στον πιο ανίδεο όλη αυτή η καλλιέργεια αξιόμαχου βρίσκεται πολύ μακριά από τις παραδοσιακές σκέψεις περί προστασίας της άμυνας της χώρας. 

Είναι ξεκάθαρο ότι εκπαιδεύονται για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπως αυτές που είδαμε τα τελευταία χρόνια. Επεμβάσεις που έφεραν θάνατο, καταστροφή πείνα, δυστυχία, δημιούργησαν εκατομμύρια πρόσφυγες ενώ παράλληλα δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα από όσα επικαλούνταν. Οι εξελίξεις με το ISIS δε δικαιώνουν καμία από τις προφάσεις των ιμπεριαλιστών.

Αλήθεια πιστεύουν ότι εμείς οι φαντάροι μπορούμε να δούμε αυτή την άσκηση με ουδετερότητα; Μας απευθύνουν πολεμικό προσκλητήριο και τους το επιστρέφουμε. Δε θα βοηθήσουμε στους επόμενους βομβαρδισμούς, στο επόμενο μακελειό που ετοιμάζουν. Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση μπορεί να ξέχασε πολύ γρήγορα τη βαθιά αντιπολεμική παράδοση του ελληνικού λαού, τα πραγματικά αισθήματα που τρέφει για το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ. Εμείς όμως όχι. Αρνούμαστε να δούμε τη χώρα να συμμετέχει ακόμη πιο ενεργά στους πολέμους της νέας εποχής. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι μένουμε στη μεριά του αντιπολεμικού κινήματος και δε βάφουμε τα χέρια μας με αίμα.

Δεν τολμάμε ούτε να σκεφτούμε το κόστος που θα έχει όλη αυτή η στρατιωτική κινητοποίηση. Είναι πρόκληση στο δοκιμαζόμενο κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του χρέους, λεηλατούνται τα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων, γίνονται περικοπές παντού και χάθηκαν στο δρόμο ακόμη και τα ψίχουλα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Κοροϊδεύουν κατάμουτρα εμάς και τις οικογένειές μας. Η ζωή στα στρατόπεδα έχει γίνει ένα εργαστήριο λιτότητας. Κόβουν από το φαγητό, τα ρούχα, τα εισιτήρια, τη θέρμανση, την υγεία… από τα πάντα. Οι γονείς μας βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος της θητείας. Ας έρθει ο Καμένος και ο Ήσυχος σε μία μονάδα να πει μπροστά μας πόσο στοιχίζει μια πτήση με F16 να του πούμε πόσα βάζουμε από την τσέπη μας για τα αεροπορικά εισιτήρια. Ας δεσμευτούν επίσης ότι οι ασκήσεις αυτής της έντασης δεν είναι επικίνδυνες για ατυχήματα. Δε θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών αλλά ακόμη θρηνούμε τους νεκρούς πιλότους στην Ισπανία.

Γιατί επιμένουν σε αυτή την άσκηση, γιατί έχουμε παράλογες αγορές νέων όπλων, γιατί οι μόνες προσλήψεις που γίνονται είναι για νέους μισθοφόρους και οι μόνες αυξήσεις σε στρατιωτικούς και αστυνομία; Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εργάζεται σκληρά για την αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή είναι η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε. Στρατηγικός στόχος γίνεται η χάραξη ΑΟΖ και η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Για αυτό και οι αποστολές εκτός συνόρων, για αυτό και οι συμμαχίες με ΗΠΑ-Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο, για αυτό και η επέκταση των δογμάτων άμυνας ασφάλειας… και όλα αυτά φυσικά με κοινό παρονομαστή την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης ως βασικό στοιχείο εξόδου από την κρίση.

 Αυτά τα σχέδια και συμφέροντα δεν είναι δικά μας. Αυτοί που μας ετοιμάζουν ένα μέλλον εκμετάλλευσης και περιπλάνησης δε μπορούν να μας εμπνεύσουν με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική τους, δε μπορούν να μας τσουβαλιάσουν σε κανένα νέο εθνικό όραμα. Η δικιά μας ταξική σκοπιμότητα επιβάλει να ακυρωθεί η άσκηση, να εκτεθεί το αξιόμαχο του ελληνικού στρατού, να γίνουν πιο δύσκολες οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Αρνούμαστε οποιαδήποτε συμμετοχή στην άσκηση. Να μείνουν τα αεροπλάνα χωρίς καύσιμα και ας τρέχουν οι μισθοφόροι του Ισραήλ για ανεφοδιασμό. Καλούμε τη νεολαία και το εργατικό κίνημα να στηρίξουν τη στάση μας και να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας, κυρίως με το να πάρουν αντίστοιχες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Με κίνημα μαζικό μέσα και έξω από το στρατό να ακυρώσουμε την άσκηση βάζοντας μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και το διεθνισμό της κοινής πάλης των λαών.

Καμιά Συμμετοχή-Καμιά Συνενοχή στην Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ Δεν πολεμάμε δεν καταστέλλουμε για τα συμφέροντά τους


ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ  
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Ενα ταξίδι χωρίς γυρισμό...


Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση της Ε.Α.Α.Κ για την παρουσία δυνάμεων καταστολής στην κατειλημμένη πρυτανεία


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!

Τις τελευταίες ώρες, μονάδες καταστολής έχουν περικυκλώσει τον χώρο των Προπυλαιων και απειλούν με έφοδο στο χώρο του πανεπιστημίου. Την ίδια ώρα, οι σχολές της Νομικής, της ΑΣΟΕΕ και της Αρχιτεκτονικής, έχουν ανακοινώσει λοκ άουτ, σε μια πρακτική που έχει γίνει ρουτίνα φέτος για τις πρυτανικές αρχές ώστε να φιμώνουν το φοιτητικό κίνημα και το λαϊκό παράγοντα κάθε φορά που αυτός αποφασίζει να βγει μπροστά. Το κλίμα καταστολής και η τρομοκράτηση των αγώνων μας, φαίνεται πως συνεχίζεται ανεξάρτητα από τον εκάστοτε διαχειριστή κι όπως “το κράτος έχει συνέχεια” έτσι κι η θωράκιση του κράτους απέναντι σε ότι απειλεί την αυτοκρατορία του κεφαλαίου, καλά κρατεί. Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία όμως, έχοντας στο πλευρό τους και όντας κομμάτι του ευρύτερου εργατικού - λαϊκού κινήματος, δεν τρομοκρατούνται. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τις ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και στα δημοκρατικά μας δικαιώματα, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε απέναντι στις πολιτικές που τσακίζουν τις ζωές μας και φορτώνουν την κρίση στις πλάτες μας! Απέναντι στο σφαγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που προωθούν τις πολιτικές τους, απαντάμε με αγώνα διαρκείας, με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα!

ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ’, ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥΛΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥ

Ε.Α.Α.Κ. σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Aνακοίνωση ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ-ΕΑΑΚ για τη στάση των πρυτανικών αρχών


Εδώ και 16 ημέρες η πρυτανεία του ΕΚΠΑ βρίσκεται υπό κατάληψη από αγωνιστές που υπερασπίζονται τα αιτήματα των απεργών πείνας για κατάργηση των φυλακών τύπου γ ,του τρομονόμου, του κουκουλονόμου, για την παύση της ποινικοποίησης συγγενικών και φιλικών προσώπων κρατουμένων αλλά και για την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού που έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 90%.Οι δηλώσεις του Πανούση και των πρυτανικών αρχών για το «παράνομο» της κατάληψης, καθώς και οι συλλήψεις φοιτητών και άλλων αγωνιστών τις τελευταίες βδομάδες δείχνουν ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης για την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και μάλιστα εντός του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη αποκαλεσε «Αριστερά του Τίποτα» όσους υπερασπίζονται τους αγώνες και τα ριζοσπαστικά μέσα πάλης του κινήματος καλώντας εναγωνίως την κυβέρνηση να εκκενώσει την κατάληψη της πρυτανείας. Την στιγμή που η κυβέρνηση υπέγραψε νέο μνημόνιο και ελληνικός λαός πλήρωσε άλλη μία δόση στο Δ.Ν.Τ ο κ.υπουργός καταγγέλει τη βία του κινήματος και των πρακτικών του. Μόνο που ξεχνάει πως η μοναδική βία είναι η οικονομική αφαίμαξη των εργαζόμενων και της νεολαίας από τα μνημόνια, την ανεργία κα τη μετανάσταση. Βία είναι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος» βαφτίζει νόμιμο το χρέος των τραπεζών και βάζει τους εργαζόμενους να το πληρώσουν. Βία είναι να αυτοκτονούν κρατούμενοι στις φυλακές τύπου Γ ή να πεθαίνουν από φυματίωση στις φυλακές Κορυδαλλού λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης. Η τοποθέτηση κ.Πανούση προφανώς δεν είναι μια παραφωνία αλλά δείχνει την επιλογή της κυβέρνησης να καταστείλει τους αγώνες, με ΜΑΤ και τρομονόμους προκειμένου να πετύχει η «διαπραγμάτευση» της υποταγής στις ανάγκες της Ε.Ε και του κεφαλαίου.

Από την άλλη η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών που ρίχνει πυρά στην κατάληψη επικαλούμενη τις λειτουργίες του Παν/μιου που παραμένουν νεκρωμένες λόγω αυτής, είναι τουλάχιστον προκλητική τη στιγμή που το ΕΚΠΑ λόγων της υποχρηματοδότησης είναι πραγματικά διαλυμένο! Τα πραγματικά πρόβλημα του πανεπιστημίου είναι η υποστελέχωση του λόγω της απόλυσης των διοικητικών υπαλλήλων, η έλλειψη καθαριότητας λόγω της απόλυσης των εργαζόμενων στην καθαριότητα, οι περικοπές στα συγγράμματα, τη σίτιση και τη στέγαση που αναγκάζουν τους φοιτητές είτε να πληρώνουν καθημερινά για τις σπουδές τους, είτε να τις διακόπτουν για βιοποριστικούς λόγους.Η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που κατακρεουργεί τη γνώση και την δωρεάν παιδεία και όχι οι αγώνες για την υπεράσπιση στοιχειωδών δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είναι και αυτός της κατειλημμένης πρυτανείας!

Η ανακοίνωση και η πρακτική της διοίκησης του ΕΚΠΑ που καλεί απροκάλυπτα τις αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο του πανεπιστημίου και εντείνει τις λογικές που θέλουν την καταπάτηση του ασύλου, βρίσκει απέναντί της όλο το φοιτητικό κίνημα. Ο πρύτανης αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του προκατόχου του κ.Φορτσάκη που καλούσε ανοιχτά τις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, έκανε λοκ αουτ στις σχολές και ήταν προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης και της Γ.Α.Δ.Α. Οι υπαινιγμοί για χρήση ναρκωτικών ουσιών μέσα στην κατάληψη, την ίδια στιγμή που έξω από τη νομική σχολή γίνεται καθημερινά εμποριο ναρκωτικών με την ανοχή και κάλυψη των αστυνομικών δυνάμεων δείχνουν την φτηνή προσπάθεια της πρυτανείας να αμαυρώσει έναν αγώνα με δίκαια αιτήματα.

Το λόγο για το άσυλο τον έχουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, και όχι οι πρυτάνεις, τα ΜΑΤ και οι εισαγγελείς. Ο χώρος του πανεπιστημίου αποτελεί κοιτίδα και ορμητήριο αγώνων για την υπεράσπισή του απέναντι στις πολιτικές τις ΕΕ του ΔΝΤ, και σε οποιαδήποτε κυβέρνηση κινείται σε αυτά τα πλαίσια, που οδηγούν το λαό και τη νεολαία στην εξαθλίωση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Απέναντι στην τρομοκρατία των ΜΑΤ, την αστυνομοκρατία σε 24ωρη βάση που εξήγγειλε ο υπουργός “Προστασίας του Πολίτη” Πανούσης και συνολικά τη λογική “καρότο και μαστίγιο” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διατρανώνουμε την απόφασή μας να υπερασπιστούμε το άσυλο και τη δέσμευσή μας ότι το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία ευρύτερα θα σπάσουν το κλίμα αναμονής και θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια σε αυτές τις λογικές που στόχο έχουν την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος τη στιγμή που πρέπει να βγει επιθετικά στο προσκήνιο, αμφισβητώντας την νέα συμφωνία και τα επερχόμενα μέτρα, διεκδικώντας να πάρει πίσω όλα όσα μας έχουν στερήσει!

• Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του νομικού πλαισίου για τις φυλακές τύπου Γ, του Τρομονόμου και του Κουκουλονόμου.

• Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Απόσυρση όλων των κατηγοριών.

• Καμία σκέψη για επέμβαση της αστυνομίας στο άσυλο!

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Αποσπάσματα από την εκδήλωση του σχήματος με θέμα τρομοκρατία, καταστολή και φυλακές τύπου Γ'









                                          
Μίλησαν οι:

Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος, μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας

Αλέκα Ζορμπαλά, δικηγόρος, μέλος της πρωτοβουλίας αντίστασης και αλληλεγγύης

Νίκος Χαραλαμπόπουλος, μέλος της αντιπολεμικής, διεθνιστικής κίνησης

  

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση ΕΑΑΚ ΕΚΠΑ για την κατάληψη στην Πρυτανεία


Εδώ και μερικές μέρες η πρυτανεία του ΕΚΠΑ είναι, για ακόμα μια φορά, περικυκλωμένη από τα ΜΑΤ. Αιτία, η κατάληψη του κτηρίου από ομάδα αλληλέγγυων στους απεργούς πείνας από 2/3 ενάντια στον αντιτρομοκρατικό νόμο (συγκεκριμένα στα άρθρα 187, 187Α), για την κατάργηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ΄ και της διάταξης για τα καλυμμένα χαρακτηριστικά (κουκουλονόμος). Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά το αίτημα των πρυτανικών αρχών και την εισαγγελική εντολή για επέμβαση της αστυνομίας, οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν το παρόν στο χώρο υπερασπιζόμενοι το άσυλο. Τρεις φοιτητές προσήχθησαν από την ασφάλεια και στη συνέχεια η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Ο αγώνας που πραγματοποιείται είναι αγώνας για να καταργηθεί το αίσχος του ελληνικού “σωφρονιστικού συστήματος”, που καταδικάζει τους κρατούμενους σε αργό και βασανιστικό θάνατο στα λευκά κελιά της απομόνωσης, καθώς και ενάντια στην ειδική κατασταλτική νομοθεσία. Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ύπαρξης και διεκδίκησης δημοκρατικών δικαιωμάτων μέσα και έξω από τα σωφρονιστικά ιδρύματα ενάντια στην εμπέδωση του αυταρχισμού μέσα από τη σκλήρυνση των κρατικών μηχανισμών. Αυτά είναι αιτήματα που αφορούν συνολικά τον κόσμο του αγώνα επομένως και το φοιτητικό κίνημα που το προηγούμενο διάστημα πάλεψε ενάντια στις αυταρχικές πρακτικές και στις συνεχείς προσπάθειες για καταπάτηση του ασύλου από τις κατασταλτικές δυνάμεις.

Παρά το δίκαιο του αγώνα των απεργών πείνας, και της ανάγκης υποστήριξής του από τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία, η επιλογή της κατάληψης πανεπιστημιακών κτηρίων πέρα και έξω από τις διαδικασίες του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών τους συνελεύσεων, δεν μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά για τη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα.

Ξεκαθαρίζουμε, ωστόσο, την κάθετη αντίθεσή μας σε κάθε σκέψη για εισβολή ΜΑΤ στον χώρο του ασύλου. Η ανακοίνωση και η πρακτική της διοίκησης του ΕΚΠΑ που νομιμοποιεί την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων περιμετρικά του χώρου του πανεπιστημίου και εντείνει τις λογικές που θέλουν την καταπάτηση του ασύλου, είναι κάτι παραπάνω από καταδικαστέα. Τροφοδοτεί φωνές είτε από την πλευρά του καθηγητικού μπλοκ είτε από την πλευρά των καθεστωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό των σχολών να επιμένουν στην ανυπαρξία του ασύλου και επομένως στην ποινικοποίηση των αγώνων του φοιτητικού κινήματος. Οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουν με αυτήν την ανακοίνωση και το κάλεσμα σε κινητοποίηση σε αυτήν την κατεύθυνση το μπαράζ αυταρχικών πρακτικών που είδαμε να υλοποιεί ο πρώην πρύτανης και νυν βουλευτής της ΝΔ, Φορτσάκης.

Το λόγο για το άσυλο τον έχουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, και όχι οι πρυτάνεις, τα ΜΑΤ και οι εισαγγελείς. Ο χώρος του πανεπιστημίου αποτελεί κοιτίδα και ορμητήριο αγώνων για την υπεράσπισή του απέναντι στις πολιτικές τις ΕΕ του ΔΝΤ, και σε οποιαδήποτε κυβέρνηση κινείται σε αυτά τα πλαίσια, που οδηγούν το λαό και τη νεολαία στην εξαθλίωση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Απέναντι στην τρομοκρατία των ΜΑΤ, την αστυνομοκρατία σε 24ωρη βάση που εξήγγειλε ο υπουργός “Προστασίας του Πολίτη” Πανούσης και συνολικά τη λογική “καρότο και μαστίγιο” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διατρανώνουμε την απόφασή μας να υπερασπιστούμε το άσυλο και τη δέσμευσή μας ότι το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία ευρύτερα θα σπάσουν το κλίμα αναμονής και θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια σε αυτές τις λογικές που στόχο έχουν την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος τη στιγμή που πρέπει να βγει επιθετικά στο προσκήνιο, αμφισβητώντας την νέα συμφωνία και τα επερχόμενα μέτρα, διεκδικώντας να πάρει πίσω όλα όσα μας έχουν στερήσει!

• Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του νομικού πλαισίου για τις φυλακές τύπου Γ’. Παλεύουμε για την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
• Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Απόσυρση όλων των κατηγοριών.
• Καμία σκέψη για επέμβαση της αστυνομίας στο άσυλο!

ΕΑΑΚ ΕΚΠΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ ΤΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΝΤΟΣ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ


Σήμερα 31/3 υπογράφηκε από όλες τι πολιτικές δυνάμεις ψήφισμα στο διοικητικό συμβούλιο για συνολική καταδίκη της κατειλημμένης πρυτανείας από χτες 30/3 προς στήριξη και αλληλεγγύη στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων που μάχονται για την απελευθέρωση της μητέρας του Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και της συζύγου του δεύτερου, στις οποίες το κράτος στράφηκε με όρους πολιτικού ρεβανσισμού και με το ελάχιστο νομικό έρεισμα της υπόθαλψης καταζητούμενου θέλουν να τους καταλογίσουν συνεργεία στη Σ.Π.Φ. Ανάμεσα στην αιτηματολογία των καταληψιών είναι μεταξύ άλλων η κατάργηση της ειδικής “αντιτρομοκρατικής” νομοθεσίας και συγκεκριμένα τους νόμους περί τρομοκρατικής και εγκληματικής οργάνωσης (νόμοι 187,187Α), η κατάργηση των ειδικών κατασταλτικών νόμων (κουκουλονόμος), η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ που αποτελούν την ολοκλήρωση του καθεστώτος εξαίρεσης των πολιτικών κρατουμένων και η οριοθέτηση της χρήση και επεξεργασίας του DNA σαν αποδεικτικό μέσο.

Είπαμε ΟΛΕΣ οι πολιτικές δυνάμεις; Διόρθωση! Συνυπογράφηκε το ψήφισμα και από τη μεριά της Ε.Α.Α.Κ. ερήμην του σχήματος μας κατόπιν πλημμελούς ενημέρωσης της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης στο φοιτητικό σύλλογο Νομικής. Διότι προς δυσαρέσκεια ορισμένων στο σύλλογο φοιτητών νομικής παρεμβαίνουν ΔΥΟ σχήματα. Πάγια θέση της Αντινομίας ΕΑΑΚ είναι ότι το κύριο όργανο αμεσοδημοκρατικής λήψης αποφάσεων του συλλόγου είναι η Γενική του Συνέλευση, όπου κάθε φοιτητής ως ζωντανό κύτταρο του συλλόγου-σωματείου του συναποφασίζει επί της βάσης των κατατεθειμένων πολιτικών πλαισίων πάλης. Δευτερευόντως ακολουθεί το Διοικητικό Συμβούλιο όπου οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να καταθέσουν προς ψήφιση την εκάστοτε πολιτική πρόταση/τοποθέτηση τους. Σαν Αντινομία ΕΑΑΚ εμείς δεν ταχθήκαμε στην πορεία της πολιτικής μας δράσης και παρέμβασης στο σύλλογο ποτέ με τους ονομαστικούς αντιπροσώπους στο ΔΣ και έτσι εναποθέσαμε στον εργατικό πολιτισμό των υπόλοιπων αγωνιστικών πολιτικών δυνάμεων και πολύ δε περισσότερο στο συντροφικό ήθος του έτερου σχήματος της ΕΑΑΚ την ενημέρωση μας σχετικά με το οποιοδήποτε κείμενο προς ψήφιση στο διοικητικό συμβούλιο. Δεν χρειάζεται ,επομένως, να μακρηγορούμε περαιτέρω διότι για εμάς αυτό το ψήφισμα ΔΕΝ χαίρει εγκυρότητας , είναι ΑΚΥΡΟ και με βαθειά μας λύπη και πολιτική απαξία δηλώνουμε ότι παράτυπα υπογράφθηκε από την ΕΑΑΚ και σε καμία των περιπτώσεων δεν αντικατοπτρίζει τη στάση του ιστορικά πρωτοποριακού μας μορφώματος σε σχέση με τον αγώνα που δίνεται αυτή την περίοδο από το κίνημα αλληλεγγύης, τους απεργούς πείνας αλλά και τους φοιτητικούς συλλόγους σε σχέση με την υπεράσπιση του ασύλου και ευρύτερα των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ιδίως λόγω του αντικειμένου των νομικών σπουδών μας και της αστικοϊδεολογικής του φόρτισης, θεωρούμε ότι οι υπογράφοντες θα όφειλαν να τηρούν μία άλλης ποιότητας στάση ως μελλοντικοί ,πολλοί εξ αυτών, δικηγόροι. Αλλά και ανεξάρτητα αυτού, τόσο ο μέσος φοιτητής νομικής όσο και ευρύτερα η κοινωνία είναι αναγκαίο να αντιληφθεί ότι παρά το εξειδικευμένο φαινομενικά χαρακτήρα του συγκεκριμένου αγώνα που δίνεται, είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Με την τροποποίηση που έλαβε ο ποινικός κώδικας με τον λεγόμενο κουκουλονόμο ,οιονεί ή εν δυνάμει ‘’τρομοκράτες’’ είμαστε όλοι ανεξαιρέτως. Εκτός βέβαια άμα προτιμά ο καθείς να κοιτά σιωπηλά και πειθήνια τη βολή του, είτε αυτό συνεπάγεται τα στενά όρια της ιδιωτικής ζωής κάποιου ανθρώπου ή της ‘’δημόσιας’’ πολιτικής επιβίωσης κάποιου χώρου.

Ως Αντινομία ΕΑΑΚ, μέσα από την καθημερινή μας δράση, τα κείμενα, τις εκδηλώσεις και την παρέμβαση μας στο φοιτητικό σύλλογο νομικής, εμείς αγκαλιάζουμε του πολιτικούς προβληματισμούς που γεννιούνται μέσα από τον πολύμορφο αγώνα του κινήματος αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας. Η πρυτανεία είναι ένας δημόσιος χώρος που ναι μεν ανήκει στους εργαζόμενους και τους φοιτητές του πανεπιστημίου και τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν αυτοί, δεν συνιστά δε με μία μικροϊδιοκτησιακή λογική φέουδο κανενός. Το πανεπιστημιακό άσυλο μετά από αιματηρές διεκδικήσεις κατά τον αντιδικτατορικό αγώνα (ο οποίος παρεμπιπτόντως επίσης είχε χαρακτηριστεί ως απαρχή της τρομοκρατίας στον ελληνικό χώρο!) έχει καθιερωθεί ως χώρος πολιτικών διεργασιών και ως εκ τούτου και ως ορμητήριο δράσεων κι ακτιβισμών. Η κατάληψη αλληλεγγύης ,σε αντίθεση με την κατάληψη της Νομικής την περασμένη εβδομάδα, ναι μεν δεν πραγματοποιήθηκε από το μαζικό κίνημα αλλά έχει στόχο την προσέλκυση κόσμου και την υιοθέτηση χαρακτηριστικών κέντρου αγώνα ,καλούσε σε ανοιχτή συνέλευση πολιτικού διαλόγου, δεν απέτρεψε διοικητικό υπάλληλο ή φοιτητή να μπει και να παρακολουθήσει και, τέλος, δεν προκάλεσε καμία υλική ζημιά στο χώρο.

Στη παρούσα συγκυρία, με τη κυβέρνηση Συριζα-Ανελ να πασχίζει να διαμορφώσει ένα “φιλολαϊκό” και “ριζοσπαστικό” προφίλ, ένας πολύμορφος αγώνας ενάντια σε όσα καταδεικνύουν την κενότητα και τις αντιφάσεις της ρητορικής της δεν μας βρίσκει ενάντιους. Η απεργία πείνας με κύρια αιτήματα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, τρομονόμων και κουκουλονόμου και την αποφυλάκιση για λόγους υγείας του Σάββα Ξηρού, που με ποσοστό παράλυσης 70% υφίσταται την σκληρή κρατική εκδικητικότητα και βρίσκεται αντιμέτωπος με το πιο απάνθρωπο πρόσωπο της εξουσίας, πρέπει να δικαιωθεί άμεσα. Κανένας νομικισμός ή «τεχνικό» επιχείρημα δεν δικαιολογεί την οποιαδήποτε ολιγωρία. Επίσης οι κύριοι Πανούσης και Δημόπουλος πρέπει να αντιληφθούν πως το μαχόμενο φοιτητικό κίνημα θα βρεθεί απέναντι τους σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης του ασύλου από την αστυνομία και τον εισαγγελέα. Απαιτούμε άμεση απελευθέρωση των συλληφθήντων από την πρυτανεία και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εις βάρος τους.