Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Επιχείρηση - σκούπα στο σύνταγμα για τους Σύρους πρόσφυγες

Τα σκυλιά των ΜΑΤ στις 3 τα ξημερώματα παρατάχθηκαν στο Σύνταγμα, απέκλεισαν την περιοχή και έβαλαν στις κλούβες του Σύρους πρόσφυγες. Οι φασίστες πάντα στο σκοτάδι έχουν μάθει να δουλεύουν.

Λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας αστυνομικοί και δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν τους Σύρους πρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος και τους ανέβασαν όλους σε κλούβες, οι οποίες τους μετέφεραν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν με επιχείρηση-σκούπα της αστυνομίας είναι συνολικά 51, ανάμεσά τους δύο παιδιά και έξι γυναίκες, ενώ ένας εξ αυτών τραυματίστηκε κατά την προσαγωγή.

Για αρκετή ώρα στην πλατεία είχαν παραμείνει τα πράγματά τους και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων ανέλαβαν να καθαρίσουν το μέρος, που βρίσκονταν οι απεργοί πείνας.

Κοροϊδία και συκοφαντική εκστρατεία εις βάρος των Σύρων Προσφύγων
Περικυκλωμένοι από την αστυνομία βρέθηκαν χτες το μεσημέρι οι Σύροι πρόσφυγες στο Σύνταγμα, οι οποίοι εδώ και 25 ημέρες, διαμαρτύρονται για την κατάσταση τους στην Ελλάδα και διεκδικούν άσυλο, ταξιδιωτικά έγγραφα και προστασία (στέγη, τρόφιμα και περίθαλψή) για όλους. Η αφορμή για το χθεσινό περιστατικό στάθηκε η κοροϊδία της κυβέρνησης εις βάρος των προσφύγων η οποία οδήγησε τον 15 χρόνο Σύρο πρόσφυγα κι αργότερα μία γυναίκα απελπισμένα να απειλούν ότι θα κρεμαστούν. Ευτυχώς το περιστατικό έληξε χωρίς να έχουμε ΚΑΙ τραγωδία στην πλατεία Συντάγματος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Γενικού Γραμματεία, κ. Συρίγου, εκτός από την ταχύρρυθμη (fast track) απόδοση άσυλου και ταξιδιωτικού έγγραφου στους Σύρους πρόσφυγες, υποσχέθηκε την στέγαση όσων βρίσκονται εδώ και 25 ημέρες στο σύνταγμα μπροστά στην Βουλή. Οι άστεγοι πρόσφυγες σύμφωνα με την συμφωνία, παραμείνουν στο σύνταγμα μέχρι να τους στεγάσει η κυβέρνηση. Ο ΓΓ κ. Συρίγος όπως όχι μόνο δεν τηρεί την συμφωνία και την υπόσχεση του να στεγάσει τους αστέγους πρόσφυγες αλλά συκοφαντεί τους πρόσφυγες εκβιάζοντας την επιτροπή των Σύρων προσφύγων πως «αν δεν φύγει ο κόσμος από το σύνταγμα, δεν θα ισχύσει και η συμφωνία». Η κίνηση αυτή στόχο έχει να διαλύσει την κινητοποίηση και να δημιουργήσει ένταση μεταξύ των προσφύγων, προετοιμάζει το έδαφος για την καταστολή, αφήνει ανοιχτή την ακύρωση (μονομερώς) της συμφωνίας με τους πρόσφυγες και τέλος κοροϊδεύοντας τους πρόσφυγες με ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις, οδηγεί ανθρώπους σε απελπισία με αποτέλεσμα απρόβλεπτες κινήσεις σαν την σημερινή απόπειρα αυτοκτονίας.

Η εικόνα του Σαββατοκύριακου είναι χαρακτηριστική. Γυναίκες και παιδιά, με τα υπάρχοντα τους, περιμένουν στο Σύνταγμα, τα επόμενα λεωφορεία του κ. Συρίγου ή του δήμου Αθηναίων, τα οποία δεν έρχονται για να τους πάρουν, όπως τους υποσχέθηκαν ο κ. Καμίνης και ο κ. Συρίγος. Την ίδια ώρα ο κ. Συρίγος και ο δήθεν Σύρος πρόσφυγας που εμφανίσθηκε και έκανε δηλώσεις μόνο στη Καθημερινή, ανακάλυψε σήμερα, ότι ‘οι διακινητές φέρανε και άλλους πρόσφυγες στο Σύνταγμα’. Πράγματι ήρθαν κάποιοι νέοι πρόσφυγες στο Σύνταγμα που ζητούν κι αυτοί να ενταχθούν στις λίστες του ασύλου και καταγράφονται αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα. Όμως Ρωτάμε τον κ. Συρίγο, οι διακινητές για ποιο λόγο να φέρουν τους πρόσφυγες στο σύνταγμα για να διεκδικήσουν άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα, όταν αυτό χαλάει τη δική τους πιάτσα; Μήπως οι δικοί σας πληρωμένοι προβοκάτορες, σας παραπληροφορούν τελικά κ. Συρίγο;

Οι διακινητές είναι εναντίον της διεκδίκησης στο σύνταγμα όμως έχουν κάθε λόγο να ευγνωμωνούν εσάς κ. Συρίγο, την κυβέρνησή σας και την ΕΕ. Γιατί αυτός που σπρώχνει τους πρόσφυγες στους διακινητές είναι η κυβέρνηση και η ΕΕ που αρνούνται τη δυνατότητα μόνιμης και νόμιμης εγκατάστασης σε άλλη χώρα της ΕΕ εκτός της χώρας πρώτης εισόδου, παρέχοντας άσυλο που περιορίζει τη μετακίνηση σε άλλες χώρες σε 3 μήνες και υποχρεώνει σε επιστροφή στην Ελλάδα προ της λήξης του τριμήνου. Κι αυτό, όταν είναι τοις πάσι γνωστό πως οι περισσότεροι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν τελικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ρίσκο της πιθανής επιστροφής από την ΕΕ στην πρώτη χώρα εισόδου και η παρανομία μετά τη λήξη του 3/μήνου είναι που οδηγεί τελικά πολλούς πρόσφυγες να επιλέγουν να ταξιδέψουν παράνομα από την Ελλάδα στην χώρα προορισμού τους για να μπορούν να αιτηθούν νόμιμα άσυλο και διαμονή εκεί. Αυτά τα ξέρει πολύ καλά ο κ. Συρίγος αλλά προτιμά να στέλνει τη μπάλα στην εξέδρα αντί να πει τι θα γίνει με τη στέγαση των ανθρώπων, πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αιτημάτων ασύλου και αν θα δεχθεί τα νέα αιτήματα για άσυλο που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο στο Σύνταγμα.


Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Σύρους Πρόσφυγες

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Μπορούμε να ανασάνουμε;


«Δεν μπορώ ν” ανασάνω. Δεν μπορώ ν” ανασάνω. Δεν μπορώ ν” ανασάνω.» Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Eric Garner. Τα επανέλαβε τουλάχιστον 11 φορές, και ακούστηκαν ξεκάθαρα στην κάμερα που τα κατέγραψε όλα, ενώ ένας μπάτσος καθόταν στο στήθος του και ένας άλλος τον έπνιγε κάνοντας του κεφαλοκλείδωμα. Και μετά σταμάτησε να κινείται...

Έχουμε πίσω μας ένα μαχητικό δίμηνο κινητοποιήσεων, όπου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το θέμα των διαγραφών, με τους σεκιούριτι και τις κάμερες που θέλει να βάλει στο πανεπιστήμιο ο νέος υπάλληλος της κυβέρνησης στο πανεπιστήμιο( ο Φόρτσακης) για την "ασφάλειά" μας(αυτήν την ασφάλεια-προϋπόθεση για την κερδοφορία του κεφαλαίου για την οποία στο εξωτερικό κάνει ανθρωπιστικές και αντιτρομοκρατικές επεμβάσεις το ΝΑΤΟ και στο εσωτερικό τα κράτη παρακολουθούν σαν άλλος big brother τον εχθρό-λαό και τον χτυπάνε βάναυσα όποτε σηκώνει κεφάλι). Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την συνολική διάλυση της φοιτητικής μέριμναςτην άθλια κατάσταση στις ίδιες τις σχολές με την καθαριότητα, με ανακοινώσεις αδυναμίας λειτουργίας τμημάτων, λόγω αδυναμίας λειτουργίας των εργαστηρίων, όπως στο Χημικό, αλλά και (στα του φοιτητικού κινήματος) με τις δυσκολίες που έχουν τα βήματα της ανασυγκρότησης των φοιτητικών συλλόγων. Απέναντι στους εκφραστές όλων αυτών των πολιτικών που διαλύουν τις σπουδές μας, την κυβέρνηση και τη νεολαία της, τη ΔΑΠ, που με τις συνήθεις πρακτικές της προσπαθούσε να φιμώσει το σύλλογο και να τον σύρει πίσω από το μεγάλο καράβι της κυβέρνησής της με ανοιχτά αντιαριστερό-αντικινηματικό φασιστικό λόγο της στις γενικές συνελεύσεις στις οποίες βέβαια δεν κατάφερε το στόχο της.

Βρεθήκαμε απέναντι και στις νέες πρυτανικές αρχές, οι οποίες για ακόμα μια φορά ήρθαν να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές πολιτικές μέσα στα πανεπιστήμια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρύτανη Φορτσάκη.  Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, οι πιο πιστοί συνεργάτες της κυβέρνησης και της ΕΕ, είναι οι ίδιοι οι οποίοι τόσα χρόνια δεν βγάζουν άχνα όταν μειώνεται κάθε χρόνο η χρηματοδότηση για την παιδεία, ούτε όταν τα αποθεματικά του πανεπιστημίου φαγώθηκαν μέσα σε ένα βράδυ με τη κομπίνα που ονομάστηκε PSI, αλλά ξέρουν να βγάζουν ανακοινώσεις και να κάνουν μηνύσεις σε φοιτητές που αγωνίζονται για το αυτονόητο! 


Οι φοιτητικοί σύλλογοι παρά την ακραία κρατική καταστολή αντιπαρατέθηκαν, με καταλήψεις, κινητοποιήσεις σε πρυτανείες , μαζικές πορείες, κινητοποιήσεις μαζί με το μαθητικό κίνημα.  

--- Η πολιτική κουβέντα για τις ανάγκες μας, που διεκδικούμε κι επιβάλλουμε, με συλλογικό τρόπο και μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του συλλόγου, τις Γενικές Συνελεύσεις, έχει αναβαθμιστεί σημαντικά! Και δική μας υπόθεση πρέπει να είναι να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες και οι αγώνες του συλλόγου, απέναντι στα άλυτα προβλήματα που δημιουργούνται de facto από την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και ειδικότερα του ΕΚΠΑ. Την στιγμή που η έκταση σύνοδος πρυτάνεων στις 22 Νοέμβρη ανακοινώνει: «Για το θέμα των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων διαπιστώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2009». 

Απέναντι στο να μας πετάνε έξω από τη σχολή γιατί δουλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα! Απέναντι στους εξαντλητικούς ρυθμούς σπουδών και εξεταστικής! Απέναντι στην πολιτική που προτιμά να πετάξει έξω φοιτητές υπο μεταγραφή ή «υπό διαγραφή» από το να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση! Απέναντι στη δημοκρατία του "αποφασίζουμε και διατάζουμε" των υπαλλήλων της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια! Απέναντι σε αυτούς που διαγράφουν 80.000 συναδέλφους μας, την ίδια στιγμή που υπερασπίζονται υποκριτικά το δικαίωμα στην παιδεία(!) που μας βάζουν να σπουδάζουμε με το πιστόλι της διαγραφής, του μπάτσου και του σεκιουριτά στον κρόταφο. Το Φοιτητικό Κίνημα πρέπει να βγει μπροστά για να μην περάσει ο αυταρχισμός τους, δεν μασάμε ούτε από τις απειλές που εξαπολύει ο Φορτσάκης ούτε από τα ωραία "καθησυχαστικά" λογάκια που λέει σε κάποιους, σαν να είναι όλα μας τα προβλήματα μία ...παρεξήγηση!

«Έρχεται η τρόικα στην Αθήνα». «Παράταση έδωσε το Eurogroup στο οικονομικο πρόγραμμα(μνημόνιο) της Ελλάδας». «Νέα μέτρα προετοιμάζονται για τον Γενάρη». «Τα εύσημα πήρε η ελληνική κυβέρνηση απο τους δανειστές της» , «Ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος;» .Και με το τελευταίο ερώτημα, αξιοποιώντας την αιφνίδια ανακοίνωση ημερομηνίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θέτουν το δίλημμα «Πρόεδρος ή χάος», κατά το γνωστό «ευρώ ή χάος», «μεταρρυθμίσεις ή χάος» κλπ. 
--- Στην πραγματικότητα, η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από αυτή τη βουλή θα αποτελεί κορυφαία αντιδημοκρατική ενέργεια, αφού συνδέεται με την επιβολή της πιο άγριας επίθεσης και με νέες αντιδραστικές τομές (π.χ. αναθεώρηση του Συντάγματος). Δεν είναι τυχαίο πως η κυβερνητική ανακοίνωση για την επίσπευση ήρθε αμέσως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για δίμηνη παράταση του τρέχοντος μνημονίου, με σκοπό την προετοιμασία της νέας συμφωνίας και νέων πακέτων μέτρων.  


--- Μέτρα που επισφραγίστηκαν επί της ουσίας και με τον προϋπολογισμό του 2015:Την περασμένη Κυριακή 7/12 στην ολομέλεια της Βουλής υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2015 καθώς και μια σειρά μέτρα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο τις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για όλους εμάς; Σημαίνει περικοπές στην χρηματοδότηση για την υγεία- πλέον δεν μπορείς να αρρωστήσεις αν δεν έχεις χρήματα, μπορείς να πεθάνεις ήσυχος-ήσυχος στο σπίτι σου- αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης για όλους – απο εδώ και πέρα θα δουλεύουμε μέχρι την οριστική εξόντωση- κατάργηση των όλων συλλογικών συμβάσεων, αντιαπεργιακός και αντισυνδικαλιστικός νόμος – ώστε οι εργαζόμενοι να μην έχουν πλέον κανέναν τρόπο συλλογικής έκφρασης και διεκδίκησης-  πλήρη κατάργηση του κατώτατου μισθού. Όσο για την εκπαίδευση ο προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές και για μας, και πιο συγκεκριμένα μείωση κατα 75% της χρηματοδότησης για το ΕΚΠΑ!   


--- Οταν η νεολαία και όλος ο κόσμος της δουλειάς βλέπει το μέλλον και το παρόν του να τσακίζεται καθημερινά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος: πρέπει να αποτελέσουμε μέρος ενός μαζικού ανατρεπτικού ρεύματος που θα θέτει τις έννοιες της ελευθερίας και του αγώνα από τη δική του σκοπιά. Αγώνας τώρα ενάντια στην τρομοκρατία πρυτάνεων, υπουργείων, κυβέρνησης, κράτους, εργοδοσίας, των φασιστών, που είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον συνολικό αγώνα απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Για να ζήσει ο λαός, η νεολαία ελεύθερα, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, δημόσια-δωρεάν παιδεία και υγεία!  

Όσο αυτοί επιμένουν να διαλύουν τις σχολές μας, μέχρι να ξεπουλήσουν συνολικά τα πανεπιστήμια και να τα κάνουν «κολλέγια», όσο οι εγκάθετοί τους στις συγκλήτους συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, αποφασίζοντας για το ΔΙΚΟ ΜΑΣ  μέλλον, όσο ετοιμάζουν τους νέους οργανισμούς των ιδρυμάτων, τόσο το φοιτητικό κίνημα θα δηλώνει παρόν, καθόλου «καθωσπρέπει» και σε καμία περίπτωση στα μέτρα τους! Μέσα από το σύλλογό μας, μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, απαντάμε και επιβάλλουμε από τις καθημερινές μας ανάγκες, αλλά και τη γενική εικόνα αυτών, το αναφαίρετο δικαίωμά μας στη μόρφωση, στις δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Και όπως ιστορικά το φοιτητικό κίνημα αποτελούσε τον πιο σκληρό αντίπαλο όλων αυτών στα πανεπιστήμια, μπλοκάροντας νόμους και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο σύνολό της, έτσι και τώρα βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Δεν θα στεκόμαστε ανήμποροι απέναντι στο τσάκισμα του παρόντος, των ονείρων και του μέλλοντος της γενιάς μας!  

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να προσπαθούσαν να μας στρέψουν στην ηττοπάθεια, να μας πείσουν ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε τίποτα… Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού ήταν η διάψευσή τους! Κόντρα σε ένα κράτος που δε δίσταζε να δολοφονήσει έναν 21χρονο προκειμένου να τον αφήσει να σπουδάσει, τόσο ο ίδιος με «οδόφραγμα το σώμα του» και την ανυποχώρητη απεργία πείνας του, όσο και το κίνημα αλληλεγγύης σε αυτόν, τους έτριξαν τα δόντια. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, μετά από μία σειρά κινητοποιήσεων και πολύμορφων δράσεων(κατάληψη του server του ΕΚΠΑ), με νωπή ακόμα την θύμιση της καταστολής του και των ΜΑΤ στην πρυτανεία και στις πορείες του Πολυτεχνείου, έδωσαν δυναμικό παρόν σε αυτόν τον αγώνα, φωνάζοντας ότι η νεολαία θα ζήσει ελεύθερα! Η νίκη αυτή ήταν μόνο η αρχή. Συνεχίζεται…  

Δεν θα γίνουμε άλλη μια γενιά-θυσία στο βωμό του κέρδους τους! Κανείς δεν μας πετάξει για κανένα λόγο (διαγραφές, δίδακτρα, ξεπούλημα μέριμνας κλπ) έξω από τις σχολές μας! Δεν θα μας οδηγήσουν στην διαγραφή, θα επιβάλλουμε ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και δωρεάν σπουδές! Για να ανασάνουμε επιτέλους ελεύθερα...

--- (...)εδώ και καιρό μας εγκλωβίζουν. Από τα αστυνομικά μπλόκα και τα αντιτρομοκρατικά πογκρόμ, στα συμβούλια των οικονομολόγων που εξοντώνουν όσους δε χωράνε στις στατιστικές τους.
(...)Ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους: αν κάτι εκμεταλλεύεται το κράτος, αυτό δεν είναι άλλο από την αδράνεια που πλέον έχει μονιμοποιηθεί ως μια φυσιολογική συνθήκη.
Σε λίγο θα είναι πια αργά, και η εξουσία με το μαγικό ραβδί της θα δίνει έλεος μόνο σε όσους γονατίζουν υποτακτικά μπροστά στην παντοδυναμία της.
(...)Ο καθένας απαντάει στα διλήμματα και κάνει τις επιλογές του. Ή θεατές σε απομονωμένες πολυθρόνες μιας ευνουχισμένης ζωής ή δράστες των γεγονότων που διαμορφώνουν την εξέλιξη της ιστορίας.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Για να δούμε λίγο καθαρά κάποια πράγματα...



Από σήμερα Τετάρτη 10/12, μετά την ανακοίνωση της απόρριψης της προσφυγής για ακύρωση της αρνητικής απόφασης του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες και την απόρριψη από τη Βουλή των τροπολογιών που κατατέθηκαν για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, ο Νίκος Ρωμανός ξεκινά και απεργία δίψας, που είναι και το έσχατο μέσο πάλης που έχει στη διάθεση του ένας άνθρωπος.

Το κράτος σκοτώνει το Νίκο Ρωμανό, ετών 21, που βρίσκεται σε απεργία πείνας γιατί θέλουν να τον δολοφονήσουν ηθικά, ψυχολογικά, βιολογικά, κοινωνικά και πολιτικά.

Το ίδιο κράτος, 6 χρόνια πριν, δολοφόνησε τον φίλο του Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο οποίος πέθανε στα χέρια του, ενώ ήταν και οι δυο παιδιά. Παιδιά προτιμούν συχνά οι κατά συρροήν δολοφόνοι, είτε ιδιώτες είτε κρατικοί. Παιδιά προτιμούν κυρίως οι κρατικοί. Τα φοβούνται μάλλον και δεν έχουν άδικο.

Δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Αποδείχτηκε από το γεγονός ότι το ίδιο κράτος συγκάλυψε και εξέθρεψε όλες τις αιτίες που συμπυκνώθηκαν σε εκείνη τη δολοφονία. Το ίδιο κράτος εξάντλησε όλη του την εκδικητική δημοκρατική μανία σε όλη τη γενιά του Ρωμανού - και φυσικά και στον ίδιο. Τα καταστατικά εγκλήματα και οι γενοκτονίες που συμβολίζουν δεν πρέπει να έχουν μάρτυρες που μιλάνε ελεύθερα..

Εμείς δηλώνουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας ότι δεν θα αφήσουμε το κράτος και την κυβέρνηση να δολοφονήσουν ένα συμφοιτητή μας τη στιγμή μάλιστα που ζητάει ό,τι πιο στοιχειώδες μπορεί να ζητήσει κάποιος στον 21ο αιώνα: το δικαίωμα στην παιδεία. Δεν θα αφήσουμε στο σώμα του Νίκου Ρωμανού να βγάλουν όλη την εκδικητική τους μανία για όλη τη νέα γενιά που βλέπει το μέλλον της αλλιώς από,τι την θέλουν να το βλέπει. Δεν θα αφήσουμε με θύμα το Νίκο Ρωμανό να μας επιβάλουν μία νέα τάξη πραγμάτων -έκτακτης ανάγκης- με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στο γύψο*. Δεν θα αφήσουμε πατώντας έναν άνθρωπο να καταγράψουν άλλη μία νίκη στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει απέναντι στην κοινωνία.

Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού είναι υπόθεση όλων μας, της νεολαίας που ασφυκτιά, των εργαζομένων που ισοπεδώνονται για τα "πρωτογενή πλεονάσματα" στους κρατικούς προϋπολογισμούς, τα κέρδη των επιχειρήσεων, για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια τους οι τράπεζες,

Με αυτό το σκεπτικό θα είμαστε αύριο στη Γενική Συνέλευση που καλέστηκε έκτακτα, όπως έκτακτες είναι οι συνθήκες τη στιγμή που παίζεται από μέρα σε μέρα η ζωή ενός ανθρώπου.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ αύριο στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 12 στο αμφ. 1 στη Νομική!


*το κράτος και η κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια δεν επιβάλλουν συνταγματικά αυτήν την κατάσταση εξαίρεσης, αλλά βήμα-βήμα, τσεκάροντας τις κοινωνικές αντιδράσεις, ξεκινούν από το λεγόμενο "κοινωνικό περιθώριο" - φιγούρες που φαίνεται να απειλούν τον τρόπο ζωής μας. Έτσι πάνω σε μία-δύο-τρεις(...) εξαιρέσεις-θεσμικές μαύρες τρύπες γιγαντώνονται σταδιακά οι μηχανισμοί επιβολής του κράτους και παγιώνεται ο ολοκληρωτισμός του.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

*Πρόταση της ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ-ΕΑΑΚ για Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο στη Γενική Συνέλευση του ΦΣΝ της Τετάρτης 10/12/2014


*

Μετά την στοχοποίηση αγωνιζόμενων νεολαίων, μετά τις συλλήψεις αγωνιστών, μετά τα επαναλαμβανόμενα lock-out στις σχολές με τις στρατοπευδευμένες διμοιρίες, Κράτος και Κεφάλαιο αποδεικνύουν εκ νέου ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αμελητέα μπροστά στο δόγμα τάξης-άμυνας κι ασφάλειας που επιβάλλουν το  μαύρο μέτωπο Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Πρόσφατα αυτοκτόνησε άλλη μία διωκόμενη οροθετική χρήστρια μετά τη δημόσια διαπόμπευση της από τον τότε Υπ.Υγείας Λοβέρδο. Την ίδια στιγμή που ο εργάτης της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας έπεσε μέσα σε δεξαμενή νερού ύψους τεσσάρων μέτρων και έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα. Κι εδώ και 21 ημέρες κινδυνεύει η ζωή των Σύρων πρόσφυγων στην πλατεία Συντάγματος που κάνουν απεργία πείνας αιτούμενοι πολιτικό άσυλο και ασφαλή μετακίνηση τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα  η κυβέρνηση για άλλη μία φορά σκύβει με προθυμία μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικα και του κεφαλαίου και ετοιμάζεται να υπογράψει άλλη μία συμφωνία εξόντωσης του λαού και της νεολαίας, την στιγμή που στο εσωτερικό, ενδύεται το "χακί κουστούμι του ανελαστικού τιμωρού προς συμμόρφωση και παραδειγματισμό" στην υπόθεση Ρωμανού.

Ο Νίκος Ρωμανός, από τις 10/11 βρίσκεται σε απεργία πείνας, έχοντας πλέον λιγοστές δυνάμεις. Γιατροί, δικηγόροι, και η οικογένειά του αναφέρουν συνεχώς την κάκιστη κατάσταση της υγείας του. Τελευταία εξέλιξη, η απόρριψη εκ νέου του αιτήματος για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας τόσο από τον Άρειο Πάγο και η απειλή από την κυβέρνηση πως θα προχωρήσει στην υποχρεωτική του σίτιση, που αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο βασανιστήριο. Η αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου, να δεχτεί το δίκαιο αίτημα του Ν.Ρωμανού, επιβεβαιώνει με τον πιο βάρβαρο και αυταρχικό τρόπο, το ρόλο του δικαστικού σώματος ως αναγκαίου και απαραίτητου συμπληρώματος δημοκρατικής επικάλυψης ενός στην ουσία  ολοκληρωτικού καθεστώτος, που αρνείται να εκπληρώσει το αυτονόητο αίτημα στη γνώση και τη μόρφωση ενός φυλακισμένου.

Το κράτος για ακόμη μία φορά θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος, σχετικά με το ποιος θα πει την τελευταία λέξη. Θέλει να μας αποδείξει για ακόμη μία φορά πως το δικαίωμα στη μόρφωση δεν είναι πλέον δικαίωμα, αλλά παραχώρηση  της κυβέρνησης, του υπουργείου και των επιχειρηματικών και ευρωπαϊκών εταίρων τους. Όποτε κρίνει το αφαιρεί. Όποτε θέλει το διαγράφει..  Επιδιώκουν για ακόμη μία φορά να σκορπίσουν το φόβο και την πεποίθηση πως από εδώ και πέρα θα είμαστε πειθήνια στρατιωτάκια που θα υπακούμε στις διαταγές τους. Η επιλογή αυτή αποτελεί τη συνεπή συνέχεια της όξυνσης του αυταρχισμού, αλλά και της καταστολής και της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, αποτελεί κομμάτι του νέου ολοκληρωτισμού που θέλουν να επιβάλουν Κυβέρνηση και Κεφάλαιο για να συνεχίσουν τις βάρβαρες πολιτικές της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης.


Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Όλη αυτή η επίθεση έρχεται διαρκώς να εξειδικεύεται και στο Πανεπιστήμιο μέσα από το σχήμα διάλυση-ιδιωτικοποίηση-επιχειρηματική ανασυγκρότηση. Αυτή τη μεθοδολογία λοιπόν έρχονται να υλοποιήσουν οι πρυτάνεις, οι οργανισμοί, η διαρκής υποχρηματοδότηση, η εικόνα διάλυσης που μόνο στόχο έχουν να βάλουν πιο βαθιά τις επιχειρήσεις (εταιρίες, εργολαβίες κλπ) στη λειτουργία του Πανεπιστημίου και άρα στη διαμόρφωση του. Αν κοιτάξουμε λίγο πίσω μας θα δούμε ένα μαχητικό δίμηνο κινητοποιήσεων. Ένα δίμηνο που ήρθαμε πρώτα αντιμέτωποι με το ζήτημα των διαγραφών, τη συνολική διάλυση κάθε φοιτητικής παροχής (σίτιση, στέγαση κλπ) αλλά και την άθλια κατάσταση στις ίδιες τις σχολές με τη καθαριότητα. Σε αυτό το σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι για πρώτη φορά με τις νέες πρυτανικές αρχές που διορίστηκαν για να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές πολιτικές μέσα στα πανεπιστήμια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Φορτσακη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι παρά την κρατική καταστολή που δέχτηκαν σήκωσαν το γάντι της αντιπαράθεσης με καταλήψεις πρυτανειών, μαζικές πορείες μια εκ των οποίων και πανελλαδική, με κοινές κινητοποιήσεις με τους μαθητές στο υπουργείο παιδείας ακόμα και με 5μερες καταλήψεις σε διάφορες σχολές πανελλαδικά. Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων που έχουν την πιο εχθρική διάθεση απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και τους στόχους πάλης τους, οι πιο πιστοί συνεργάτες της κυβέρνησης και των επιτελείων τους προφανώς δεν ανακαλύπτουν τώρα τον κόσμο... Οι ίδιοι άνθρωποι τόσα χρόνια δε βγάζουν άχνα ούτε όταν μειώνεται όντως κάθε χρόνο η χρηματοδότηση για τη παιδεία, ούτε όταν τα αποθεματικά των πανεπιστημίων φαγώθηκαν μέσα σε ένα βράδυ με τη κομπίνα μεγατόνων που ονομάστηκε PSI.

Σε αυτή τη κατάσταση ερχόμαστε εμείς να απαντήσουμε! Ερχόμαστε να απαιτήσουμε τώρα αύξηση χρηματοδότησης από το κρατικό προϋπολογισμό. Με ξεκάθαρη στάση ενάντια σε κάθε σκέψη για εξωτερική χρηματοδότηση από εταιρίες και ιδιώτες. Ξέρουμε πολύ καλά για πιο λόγο θέλει μια επιχείρηση να επενδύσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο και τι αυτό θα σημαίνει για εμάς: την αύξηση των κερδών τους και την υπέρβαση της κρίσης τους προσπαθούν να την πετύχουν συμπιέζοντας τους μισθούς μας, διαλύοντας κάθε παροχή και δημοκρατικό δικαίωμα και μετατρέποντας την επιστήμη που θέλουμε να σπουδάσουμε σε συνονθύλευμα τεχνικών δεξιοτήτων ώστε να αποκομίσουν έναν ευέλικτο εργαζόμενο στο αύριο! Στη κατάσταση που βρισκόμαστε καταλαβαίνουμε ότι η μάχη που δίνουμε έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ήδη μετά από δύο μήνες κινητοποιήσεων βλέπουμε ότι δε θα κριθούν όλα σε μια ζαριά, σε μια μαζική πορεία σε μια κατάληψη. Η ένταση, η επιμονή, η μαζικότητα και η διάρκεια του κινήματος θα είναι αυτά που θα διασφαλίσουν και τις υλικές νίκες που θα πετύχει.


ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ/ΔΙΔΑΚΤΡΑ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ/ΜΑΤ...
                                                                             
Σε αυτό το φόντο, στις τελευταίες συνελεύσεις του συλλόγου μας συγκροτείται ένα ρεύμα υπέρ της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. Τίποτα παραπάνω δεν γράφουν συνήθως αυτά τα πλαίσια... Η μαζική προσέλευση του κόσμου στις συνελεύσεις δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει χαρά, ακριβώς γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτική δεν είναι υπόθεση λίγων, αλλά γεννάται σε μαζικά αμφιθέατρα. Λυπούμαστε ωστόσο, όχι γιατί έχουμε κάποιο βίτσιο να βλέπουμε λουκέτα σε πόρτες, αλλά γιατί είναι τέτοια η συγκυρία που θα περιμέναμε από τον σύλλογό μας να συζητάει πολλά περισσότερα από ένα στείρο «όχι» στις καταλήψεις. Οι «ανεξάρτητοι» συμφοιτητές μας που φωνάζουν «ανοιχτή σχολή», λένε στην πραγματικότητα το πιο σκληρό «ναι» στις κλειστές σχολές για αυτούς που δεν έχουν την οικονομική άνεση να σπουδάσουν, για αυτούς που θα διαγραφούν μετά την εφαρμογή του ν+2.γι'αυτούς που θα μείνουν άνεργοι και αναγκαστούν να μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί το πλαίσιο για ανοιχτή σχολή είναι (σκοπίμως ή μη) τόσο ανεξάρτητο από την κυβερνητική πολιτική όσο και το site anoixtessxoles.gr από τον server της ΟΝΝΕΔ. Ας δούμε όμως πώς θέλουν να είναι αυτές οι ανοιχτές σχολές:

Οι πρυτανικές αρχές σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση, τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου έρχονται να διαμορφώσουν ένα νέο πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς που όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα διαγράφονται! Καθιερώνουν όρια σπουδών στα ν+2 χρόνια ως απειλή, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός πειθήνιου και υπάκουου φοιτητή - μελλοντικού εργαζομένου. Μας θέλουν πειθήνιους και υπάκουους να τρέχουμε από το ένα αμφιθέατρο στο άλλο με σκυμμένο κεφάλι. Η ιδιωτική αστυνομία όπως τη χαρακτηρίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ έρχεται να ριζώσει ξεκάθαρα στις νέες γενιές των φοιτητών. Θέλουν να εγγράψουν στο ιδεολογικό μας DNA πως το άσυλο είναι κάτι που θα ακούμε μόνο στα τριήμερα του πολυτεχνείου, πως όλα θα λειτουργούν με βάση τους νόμους του κέρδους, και οι συλλογικοί αγώνες, η επιβολή των δικαιωμάτων μας, η κοινωνικοπολιτική ζύμωση και η απειθαρχία στην κυρίαρχη πολιτική δεν έχουν χώρο μέσα στο πανεπιστήμιο. Θέλουν να διαμορφώσουν ένα πανεπιστήμιο όπου θα απουσιάζουν πλήρως οι συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος για να μπορούν ανενόχλητα να αλωνίζουν μέσα σε αυτό οι επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή η έκταση σύνοδος πρυτάνεων στις 22 Νοέμβρη ανακοινώνει: «Για το θέμα των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων διαπιστώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2009». Γι’ αυτό και οι πρυτανικές αρχές επισπεύδουν τις διαδικασίες συγκρότησης Οργανισμών στα ιδρύματα. Οι Οργανισμοί έρχονται να εφαρμόσουν το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Γεγονός βέβαια, που δε σημαίνει τίποτα άλλο από το να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, αφού το κόστος σπουδών μετακυλίεται στους φοιτητές, πως η έρευνα που διεξάγεται εντός των σχολών μας και το προϊόν της θα συγκεντρώνονται σε χέρια ιδιωτών/χρηματοδοτών, αλλά και πως ο εργαζόμενος-απόφοιτος από αυτό το πανεπιστήμιο δε θα χει πάρει παρά μια σειρά από πακέτα πληροφοριών που θα καλείται «ατομικός φάκελος προσόντων» και θα τρέχει δίχως σταματημό να διαπραγματεύεται μόνος του την εργατική του δύναμη σε μια ενδιάμεση κατάσταση εργασίας/ανεργίας. Σημαίνει εργολαβίες για τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη θέρμανση που αποδεδειγμένα κοστίζουν πολύ περισσότερο από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία, αυτούς τους εργαζόμενους που δεν ήταν «ωφέλιμοι» και γι’ αυτό βγήκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν…


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Καθίσταται σαφές ότι ο αγώνας του Ν.Ρωμανού είναι αγώνας όλων μας! Η «νομοθετική παρέμβαση» του Αθανασίου για εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μέσω αλληλογραφίας ή τηλεδιάσκεψης ή η πρώτη εφαρμογή στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης με βραχιολάκι αποτελούν πρόκληση για την νεολαία! Δεχόμαστε για τον Ν.Ρωμανό μόνο λύσεις ανάλογες με το μεγαλείο του αγώνα του, και του αιτήματός του για ελεύθερη πρόσβαση στις σπουδές του! Για τον όποιο κίνδυνο της υγείας τους την ευθύνη φέρει  αποκλειστικά η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Καλούμε όλη την νεολαία και τον κόσμο της εργασίας σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, για να πάρουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την κατάσταση στα χέρια τους, για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Είναι προφανές ότι ο κόσμος της παγκόσμιας κρίσης είναι ένας κόσμος βίας και αυταρχισμού. Το έθνος-κράτος της έκτακτης ανάγκης -είτε πρόκειται για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών εργατών στην Ελλάδα είτε πρόκειται για τα γκέτο των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ-  δείχνουν πως η παγκόσμια αγορά για να «επαναρρυθμιστεί» πρέπει οι καταπιεσμένοι και οι αποκλεισμένοι είτε να σκύψουν το κεφάλι είτε να χάσουν ενίοτε και την ίδια τους την ζωή. Την ίδια στιγμή που στιγμή που οι νεοφιλελεύθεροι οραματιστές πιέζουν για παγκόσμια οικονομική και πολιτική ενοποίηση, καθημερινά νέα τείχη υψώνονται παγκόσμια για να κρατήσουν μακριά ή σε ελεγχόμενο περιβάλλον τους φτωχούς, τους αλλόθρησκους, τους σκουρόχρωμους, τους «μη κανονικούς». Όλους αυτούς που προκειμένου να ζήσουν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν υπό τις πιο απάνθρωπες συνθήκες.

Απέναντι στον αναδυόμενο σύγχρονο ολοκληρωτισμό των καπιταλιστικών δημοκρατιών η νεολαία έχει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να τους χαλάσει τα σχέδια και να διεκδικήσει μια ζωή προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της με βάση τις εκπληκτικές δυνατότητες της εποχής μας. Χωρίς να τσιμπάμε σε σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της μιζέριας όπως προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το φοιτητικό κίνημα θα δοκιμαστεί σε πολλές στιγμές και στις εξάρσεις αλλά και στις υφέσεις του. Ο αγώνας μας δε κρίνεται σε μια ζαριά αλλά περνάει από διάφορες φάσεις. Κάθε μάχη πρέπει να οργανώνει την επόμενη να δίνεται αποφασιστικά  να αποσπά νίκες και να προσβλέπει στην ολοκληρωτική ανατροπή της επίθεσης. Είναι ώρα το φοιτητικό κίνημα να ορθώσει ξανά το ανάστημά του, να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων στις δωρεάν και με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή με αξιοπρέπεια κόντρα στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, στην προσπάθεια επιβολής των εσωτερικών κανονισμών-οργανισμών, στη τρομοκρατία των χαμένων εξαμήνων, στη διάλυση της εργασιακής μας προοπτικής (διαγραφές-διάσπαση πτυχίων-Νέος κώδικας δικηγόρων). Να διεκδικήσει το δικαίωμα να αποφασίζουν οι φοιτητές για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν στο πανεπιστήμιο και κανείς άλλος!

Πιάνοντας το νήμα των καλύτερων παραδόσεών του να γίνει «σώμα απ’ το σώμα» του εργατικού κινήματος. Με τα δικά του όργανα πολιτικής και μαχητικές, πολύμορφες δράσεις να ανατρέψει τους νόμους που διαλύουν το πανεπιστήμιο και  τσακίζουν τα δικαιώματα της νεολαίας και να ενωθεί, από τη σκοπιά του σημερινού και μελλοντικού εργαζόμενου, με τον αγώνα της υπόλοιπης κοινωνίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Ως κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος πρέπει να παλέψει μαχητικά για την ανατροπή των Μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών νόμων που το συνοδεύουν, για τη διαγραφή του χρέους (δεν είναι του λαού–δεν το αναγνωρίζουμε–δεν το πληρώνουμε) σε ρήξη με την ΕΕ που αποτελεί το βασικό στρατηγό του κοινωνικού πολέμου που μας έχουν κηρύξει. Το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα έχει ακόμα πολλά να δώσει στους κοινωνικούς αγώνες για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην ζωή.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

- Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας! 
- Καμιά διαγραφή φοιτητή
- Ανατροπή του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Άρνηση - διαγραφή του χρέους. Εξω από ΕΕ-ευρώ.
- Να καταργηθεί το επαίσχυντο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων και ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων.
- Καμία σκέψη για επανατοποθέτηση/απόλυση ΙΔΑΧ. Πρόσληψη του αναγκαίου εργασιακού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του τμήματος. 
- Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας - καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων. 
- Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις - κάτω ο τρομονόμος! 
- Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση-Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς.  
- Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
- Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο και συγκοινωνίες για όλους - αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές. 
- Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους-κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 


ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

·  Συμμετοχή του Συλλόγου:
§  στις δράσεις που θα αποφασίσουν στα πλαίσια της απεργίας τους οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου την Τετάρτη 10/12.
§  στην αντικατασταλτική πορεία από την Παν/πολη Ζωγράφου προς το Νοσοκομείο Γεννηματάς την Παρασκευή 12/12 στις 13.00.
§  στην κινητοποίηση στην σύνοδο πρυτάνεων που θα διεξαχθεί σε ξενοδοχείο στο Καβούρι .το Σάββατο 13/12.
§  και προετοιμασία κεντρικής φοιτητικής κινητοποίησης την Τετάρτη 17/12. Καλούμε το εργατικό κίνημα να προκηρύξει απεργία εκείνες τις μέρες.
§  και στήριξη των κινήσεων αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανού και στους Σύρους πρόσφυγες. Δικαίωση των αιτημάτων τους!
·  Κατάληψη της σχολής από την Τετάρτη 10/12 μέχρι την Κυριακή 14/12 για να δώσει ο σύλλογος βροντερό παρόν στις κινητοποιήσεις.
·  Συγκρότηση αμέσως μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής υλοποίησης της απόφασης του Συλλόγου κόντρα στην «αγωνιστική» ανάθεση.

·  Νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 15/12 στις 13:00 στο αμφιθέατρο 1.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Λογικό είναι να μη σας νοιάζει για το Ρωμανό...


Μόνο ένα τεταρτάκι - Νύχτα αϋπνίας: είναι η έκφραση για τις βασανιστικές ώρες, που διαστέλλονται χωρίς την προοπτική λήξης και χαράματος, με τη μάταιη προσπάθεια να ξεχαστεί η κενή διάρκεια. Τρομακτικές όμως είναι οι νύχτες αϋπνίας, όταν ο χρόνος συστέλλεται και διαρρέει άκαρπα ανάμεσα από τα δάκτυλα. Ένας σβήνει το φως ελπίζοντας σε πολύωρη ανάπαυση που θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Μη μπορώντας όμως να κατευνάσει τις σκέψεις, σπαταλάει το ιαματικό απόθεμα της νύχτας, και ωσότου φθάσει να μη βλέπει τίποτα πια με κλεισμένα τα μάτια που τσούζουν, ξέρει ότι είναι πολύ αργά και ότι σε λίγο θα τον ξεσηκώσει η αυγή. Παρόμοια μπορεί να εκπνέει για τον θανατοποινίτη η τελευταία διορία, ασυγκράτητη και ανεκμετάλλευτη.
Αυτό όμως που αποκαλύπτεται σε τούτη τη συστολή των ωρών, είναι η αρνητική εικόνα του εκπληρωμένου χρόνου. Αν σε αυτόν η δύναμη της εμπειρίας σπάζει τα μαγικά δεσμά της διάρκειας και συγκεντρώνει τα παρελθόντα και τα μελλοντικά στο παρόν, στη βεβιασμένη αϋπνία της νύχτας η διάρκεια προκαλεί αφόρητη φρίκη. Η ζωή του ανθρώπου γίνεται στιγμή, όχι επειδή καταργεί τη διάρκεια, αλλά επειδή περιπίπτει στο μηδέν και αφυπνίζεται μέσα της η επίγνωση της ματαιότητας ενόψει της κακής απεραντοσύνης του χρόνου. Στους υπερδυνατούς χτύπους του ρολογιού ακούει κανείς τα έτη φωτός να χλευάζουν το μετρημένο διάστημα της δικής του ύπαρξης. Οι ώρες, που ως δευτερόλεπτα έχουν ήδη περάσει, προτού το εσωτερικό αισθητήριο τις αντιληφθεί, και τον αφαρπάζουν στην πτώση τους, του αναγγέλλουν, ότι μαζί με όλη τη μνήμη είναι καταδικασμένο στη λήθη μέσα στη νύχτα του σύμπαντος... (Adorno -Minima Moralia)

«Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» και άλλα δημοκρατικά παραμύθια

Στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ο αυτοκράτορας, έχει εξαπατηθεί για να αγοράσει ένα απαγορευτικά ακριβό κουστούμι που υποτίθεται ότι είναι ορατό μόνο σε όσους είναι έξυπνοι, ικανοί και ευυπόληπτοι. Περιτριγυρισμένος από επαγγελματίες κόλακες και άλλους που χαμογελούν χαζά και γονατίζουν, ο αυτοκράτορας – αλαζόνας, αγνοεί τη γύμνια του και περνά μέσα στην πόλη με το νέο του κοστούμι, μέχρι που ένα παιδί τολμά να εκφράσει ό, τι όλοι οι άλλοι σκέπτονταν, αλλά πολύ φοβόνταν να πουν μήπως χαρακτηριστούν ως ηλίθιοι ή ανίκανοι: «Αυτός δεν φοράει τίποτα !»

Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα δεν είναι τίποτα άλλο από τους δημοκρατικούς θεσμούς και την αστική νομιμότητα. Ο αναρχικός Νίκος Ρωμανός σαν το παιδί του παραμυθιού αποκαλύπτει την γύμνια που έχει το σημερινό καθεστώς του αστικοκοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός, δεν φοράει τίποτα. Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό, αλλά στηρίζεται στον αυταρχισμό και την βαρβαρότητα. Συνθήκη που βιώνει ο κοινωνικός αγωνιστής Νίκος Ρωμανός από την αρχή της σύλληψης του.

Αφού του επέτρεψαν να δώσει εξετάσεις για να σπουδάσει και τα κατάφερε, αφού προσπάθησαν να τον αφομοιώσουν με «βραβεύσεις» και να τον δωροδοκήσουν με χρηματικά βραβεία και αρνήθηκε, στην συνέχεια η δημοκρατία μέσω του υποτιθέμενου σωφρονιστικού της συστήματος τον εκδικείται με μια γελοία δικαιολογία περί πιθανής απόδρασης του και άλλες εικασίες. Υπό το σκεπτικό αυτό η εξουσία αναγάγεται στον πανοπτικό ρυθμιστή επί παντός επιστητού και σε αυτό το κληρονομικό χάρισμα που μπορεί μελλοντολογικά να προβλέπει τι πρόκειται να πράξει ο καθένας, τότε είμαστε όλοι ως κοινωνία όχι απλά ύποπτοι, αλλά ισόβια και εκ των προτέρων καταδικασμένοι.

Για να μη γίνει η κοινωνία φυλακή

6 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου ζούμε μια νέα δολοφονία, αυτή την φορά σε αργή κίνηση, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα: του αναρχικού Ν. Ρωμανού! Να τνα τη σταματήσουμε!Μαζί με αυτήν και την συγκυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου που έχει ήδη συμφωνήσει το νέο Μνημόνιο  σπρώχνοντας στην απόγνωση και το θάνατο (εργασιακό, κοινωνικό, ηθικό ακόμα και βιολογικό) χιλιάδες ανθρώπους, μια ολόκληρη γενιά.

Η αρνητική απόφαση του Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά να δεχτεί το δίκαιο αίτημα του Ν. Ρωμανού, επιβεβαιώνει με τον πιο βάρβαρο και αυταρχικό τρόπο, το ρόλο του δικαστικού σώματος ως αναγκαίου και απαραίτητου συμπληρώματος δημοκρατικής επικάλυψης ενός στην ουσία  ολοκληρωτικού καθεστώτος, που αρνείται να εκπληρώσει το αυτονόητο αίτημα στη γνώση και τη μόρφωση ενός φυλακισμένου.

Αποκαλύπτει ότι  κράτος και κυβέρνηση  επιβιώνουν μέσα από την τιμωρία και τον ρεβανσισμό ενάντια σε όποιον  δεν υποκύπτει πολιτικά και ιδεολογικά στις επιλογές και τους μηχανισμούς του. Οι δικαστές που με χαρακτηριστική ευκολία βγάζουν στην παρανομία απεργίες, στέλνουν στη φυλακή διαδηλωτές, που αθωώνουν παρανομίες επιχειρηματιών, που συναγελάζονται με τους ισχυρούς του χρήματος και της εξουσίας, αδιαφορούν προκλητικά και σπρώχνουν χωρίς δισταγμό στο θάνατο τον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό.

Το μήνυμα τους όμως, έχει πολλαπλούς παραλήπτες

Όλους αυτούς που η ζωή τους συνθλίβεται κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής Κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ. Και το μήνυμα είναι καθαρό: ή θα υποταχθείτε ή θα συνθλιβείτε κάτω από τη μπότα της αστυνομίας, του παρακράτους, της δικαιοσύνης. Για αυτό κι ο αγώνας των απεργών πείνας πρέπει να δοθεί από όλους, για να σπάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης. Στεκόμαστε ενεργά στο πλάι των αγωνιστών που με όπλο την ίδια τους τη ζωή διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ασφυξία για μια ανάσα ελευθερίας!

Υπόθεση Darren Wilson και το μυστικό σκοτάδι των ορκωτών δικαστηρίων


Ένα προβληματικό σύστημα

από την *Lauren C. Regan 


Κατά τα τελευταία 17 χρόνια έχω εκπροσωπήσει δεκάδες πελάτες που έχουν κλητευθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες σε κρατικά και ομοσπονδιακά ορκωτά δικαστήρια, που αφορούν τις δημόσιες έρευνες. Ένα ορκωτό δικαστήριο είναι ένα μυστικό δικαστήριο, όπου ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε ερωτήσεις του εισαγγελέα, συχνά παρά τη θέλησή του. Δεν επιτρέπεται να έχουν δικηγόρο στην αίθουσα του ορκωτού δικαστηρίου, για να τους συμβουλεύσει, ενώ γίνεται η ανάκριση. Δεν υπάρχει δικαστής στην αίθουσα του ορκωτού δικαστηρίου για να επιβλέπει την αμεροληψία ή την νομιμότητα της διαδικασίας. Ο εισαγγελέας καθορίζει μόνος του, ποια στοιχεία θα πρέπει να δοθούν και να γνωστοποιηθούν στους ενόρκους του δικαστηρίου και αυτό από μόνο του αποτελεί τη βάση των συζητήσεών τους και της απόφασής τους σχετικά με το αν θα εκδοθεί κατηγορητήριο για κακούργημα. Ο εισαγγελέας γίνεται ο φίλος των ενόρκων του ορκωτού δικαστηρίου: ελέγχει τα διαλείμματα τους για να επισκεφτούν την τουαλέτα, τα γεύματά τους, καθώς και το αν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, στις οικογένειές του, και στη ζωή τους. Ο εισαγγελέας, ο οποίος κατέχει μια πολιτικά εκλεγμένη θέση, συνεργάζεται πολύ στενά με την αστυνομία κάθε μέρα και γενικά παρουσιάζει μια μεροληψία υπέρ της αστυνομίας, ως αποτέλεσμα αυτής της οικείας σχέσης. Ο εισαγγελέας διαθέτει τεράστια δύναμη και επιρροή στο αποτέλεσμα της διαδικασίας του ορκωτού δικαστηρίου. 

Ως δικηγόρος ενός κλητευθέντα μάρτυρα, η κύρια ανησυχία είναι αν υπάρχει η πιθανότητα ο πελάτης μου, να αυτοενοχοποιηθεί με τις μαρτυρίες του στο ορκωτό δικαστήριο. Επειδή το ορκωτό δικαστήριο, αποτελεί αυτή τη μυστική διαδικασία, η απάντηση στην ανησυχία και στο ερώτημα αυτό, είναι σχεδόν πάντα ναι, υπάρχει η πιθανότητα το πρόσωπο αυτό, να αναγκαστεί να καταθέσει και να δώσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις εναντίον του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μάρτυρας έχει ενημερωθεί, ότι πρέπει να ζητήσει την εφαρμογή της Πέμπτης Τροποποίησης, το δικαιώμα να παραμείνει δηλαδή σιωπηλός, ώστε να μην υπάρξει καμία πιθανότητα αυτοενοχοποιήσεώς τους για κάποιο έγκλημα. Ο μόνος τρόπος που ο εισαγγελέας μπορεί να ξεπεράσει την Πέμπτη Τροποποίηση, είναι να επιβάλει ασυλία από οποιαδήποτε πιθανή δίωξη κατά του κληθέντος προσώπου. Αν η ασυλία επιβληθεί στο μάρτυρα, το δικαιώμα της Πέμπτης Τροποποίησης του αφαιρείται και είναι αναγκασμένος να καταθέσει.  Όμως, με την παροχή ασυλίας, το κράτος αναγνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται πλέον να ασκήσει δίωξη κατά του μάρτυρα για οποιοδήποτε έγκλημα σχετίζεται με την επιδιωκόμενη μαρτυρία.

Το υπόβαθρο αυτό και η αντίληψη που έχω, με έκαναν πολύ καχύποπτη σχετικά με τις πρόσφατες διαδικασίες ενόρκων για την υπόθεση του Darren Wilson, τον αστυνομικό που δολοφόνησε τον 18χρονο Michael Brown στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Εάν ένα πρόσωπο που ερευνάται για φόνο, θα μπορούσε (έχοντας σώας τας φρένας ) οικειοθελώς να παραιτηθεί του δικαιώματός του από την Πέμπτη Τροποποίηση και να καταθέσει στο ορκωτό δικαστήριο χωρίς ασυλία ή κάποιο άλλο είδος συμφωνίας με το κράτος, που θα εξασφάλιζε στον ύποπτο αστυνομικό, ότι η μαρτυρία του δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τον διώξουν για ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα σε αυτή τη χώρα; Αν μια τέτοια συμφωνία δεν είχε επιτευχθεί στο πλαίσιο απορρήτου της διαδικασίας του ορκωτού δικαστηρίου, θα περίμενε κανείς ότι η ισχυρή ένωση αστυνομικών ή οι δικηγόροι του Wilson θα είχαν επιβάλλει  την Πέμπτη Τροποποίηση. Επειδή ο εισαγγελέας ελέγχει πλήρως τα ερωτήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέχονται στο ορκωτό δικαστήριο, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι, όπως πάντα, το κράτος εγγυήθηκε το αποτέλεσμα που ήθελαν, ο αστυνομικός δεν θα καταδικαζόταν και πάλι για δολοφονία.

Σίγουρα, το κράτος αισθάνθηκε υποχρεωμένο, να παρουσιάσει μια μεγάλη έρευνα του ορκωτού δικαστηρίου, λόγω της δημόσιας κατακραυγής και της προσοχής που συγκέντρωσε σε όλο τον κόσμο, αυτή η δολοφονία από αστυνομικό. Και σίγουρα, καλώντας τον Darren Wilson να δώσει μια ομιλία στο ορκωτό δικαστήριο με την οποία να διακηρύσσει την αθωότητα και τη θυματοποίηση του, δόθηκε μια εντύπωση,  ότι το κράτος είχε αναλάβει μία "πραγματική" έρευνα για τη δολοφονία. O εγκωμιασμός των υπηρεσιών του ορκωτού δικαστηρίου, είναι επίσης μια ωραία απόσπαση της προσοχής, αλλά φυσικά δεν είναι σφάλμα των ενόρκων ότι το σύστημα του ορκωτού δικαστηρίου είναι διαλυμένο. Εάν στους ενόρκους επιτρέπεται να αγγίξουν μόνο τον κορμό και την ουρά στο απόλυτο σκοτάδι, μπορεί να είναι δύσκολο να δουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο

Και έτσι, μια άλλη δολοφονία από μπάτσο δεν βλέπει καν το φως μια δικαστικής αίθουσας, αλλά αντίθετα κρύβεται στο μυστικό σκοτάδι της αίθουσας του προκατειλημμένου ορκωτού δικαστηρίου. 

Το σενάριο αυτό έχει παίξει πάρα πολλές φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περιθωριοποιημένοι άνθρωποι (μαύροι, ψυχικά ασθενείς, φτωχοί, κλπ) έχουν  πυροβοληθεί και δολοφονηθεί από έναν υπάλληλο επιβολής του νόμου, που έχει ορκιστεί να τηρεί το νόμο και να προστατεύει την ασφάλεια της κοινότητας. Η Κοινότητα αντιδρά με τρόμο, φόβο και οργή για τη δολοφονία του θύματος γνωρίζουν ή μπορεί να σχετίζονται μαζί του. Το κράτος παρέχει κάποια βιτρίνα σαν να ενδιαφέρεται πραγματικά για το αν το άτομο αυτό - από τα λίγα που έχει τη νόμιμη εξουσία να σκοτώσει ανθρώπους κάτω από ακραίες συνθήκες - ενήργησε σύμφωνα με το νόμο. Παρά τον αυξανόμενο αριθμό των δολοφονιών από αστυνομικούς, που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα, είναι ύποπτο το γεγονός , ότι τα συμπεράσματα του κράτους είναι συντριπτικά υπέρ τους  και απαλλάσσουν τους αστυνομικούς από την ευθύνη των ενεργειών τους, επιβεβαιώνοντας έτσι το δικαίωμα του υπαλλήλου να τιμωρεί ένα άτομο με το θάνατο. Η κοινότητα αντιδρά με οργή. Οι διαμαρτυρίες και η άμεση δράση έχουν γίνει ο μόνος τρόπος για τους ανθρώπους να εκτονώσουν την οργή και αγανάκτησή τους, εναντίον ενός χρεοκοπημένου συστήματος αδικίας. Αυτή η δημόσια κατακραυγή τότε γίνεται περαιτέρω αιτιολόγηση για αυξημένη κρατική καταστολή σε αυτές τις κοινότητες, οι αστυνομικοί, οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς,  φυλάκιση των ηγετών της κοινότητας. Η κοινότητα συχνά διαιρείται και χωρίζεται μεταξύ εκείνων που δεν μπορούν να παραμείνουν άπραγοι μπροστά στο πρόσωπο αυτής της αδικίας, σε όσους παραμένουν υπάκουοι σε αυτούς που παρουσιάζονται ως σωτήρες και τους δίνουν λύσεις, και σε εκείνους των οποίων τα προνόμια που έχουν, τους επιτρέπουν να θάβουν απλά το κεφάλι τους στην άμμο.

Ένας άλλος νεαρός μαύρος άνδρας είναι νεκρός. Ένας άλλος δολοφόνος μπάτσος εξακολουθεί να εργάζεται για να προστατεύει υποτίθεται και να εξυπηρετεί μια  κοινότητα που έχει καταστραφεί. Ένα σπασμένο σύστημα διαιωνίζεται χωρίς συζήτηση σχετικά με το τι θα μπορούσε να το αντικαταστήσει. Αντί απλώς να αναπαράγουμε την ίδια καταστροφική τραγωδία, ίσως «εμείς οι άνθρωποι», θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία κοινωνική λύση, που θα μπορούσε να κερδίσει το σεβασμό του λαού.

*Η Lauren Regan είναι η ιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Προστασίας Πολιτικών Ελευθεριών (CLDC). Έχει ένα δικηγορικό γραφείο δημόσιου συμφέροντος, το Justice Law Group, το οποίο ειδικεύεται στο συνταγματικό δίκαιο, τα πολιτικά δικαιώματα, και το ποινικό δίκαιο. Είναι ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρώην πρόεδρος της Cascadia Wildlands. Υπηρετεί επίσης ως δικαστής στο δικαστήριο εφήβων Lane County Teen.



αναδημοσίευση από μετάφραση:https://omniatv.com/

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

44 φοιτητές στη ΓΑΔΑ - Λοκ άουτ στη Νομική - Υπό κατάληψη ο κεντρικός server του ΕΚΠΑ





170 σφυγμοι εναντίον 38 χιλιοστων. 
Ανάσες ελευθερίας εναντίον μπόχας και σήψης.
Σηκωμένη γροθιά εναντίον σιδερενιας φτέρνας. 
Ηθικά τουλαχιστον, τα ελεύθερα πνεύματα βγαίνουν πάντα νικητές.


Σαράντα τέσσερις (44) φοιτητές σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ επειδή πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο δικαιοσύνης. Διαμαρτύρονταν υπέρ των αιτημάτων του Νίκου Ρωμανού και των υπόλοιπων απεργών πείνας αλλά και ενάντια στο λοκ άουτ που εντελώς απρόκλητα και χωρίς ενημέρωση λαμβάνει χώρα από το πρωί στο κτήριο της Νομικής και του Χημείου. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι όπως καταγγέλουν οι φοιτητές όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την ανησυχία τους για απώλεια του εξαμήνου αν συνεχιστούν οι καταλήψεις. Είναι απορίας άξιο βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς και το προηγούμενο κλείσιμο της σχολής εν όψει πολυτεχνείου (από 13/11 έως 18/11), το αν η απώλεια μαθημάτων από τις ημέρες κατάληψης της Νομικής, αυτό το εξάμηνο, είναι μεγαλύτερη απο την απώλεια λόγω των προληπτικών λουκέτων που έχει βάλει στη σχολή η Πρυτανεία και η Κοσμητεία.

Σύμφωνα με μέλη της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ), που κάλεσε την παράσταση διαμαρτυρίας, οι φοιτητές χωρίς να προκαλέσουν, βρισκόμενοι απλά στο πεζοδρόμιο περικυκλώθηκαν από άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ και δυο διμοιρίες των ΜΑΤ και αναγκάστηκαν να μπουν σε κλούβα που τους οδήγησε στη ΓΑΔΑ. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι παραβιάσαν τα έκτακτα μέτρα και την απαγόρευση συγκεντρώσεων εν όψει της είσκεψης Νταβούτογλου.

- Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της ΚΕΔΔΕ για το περιστατικό:

«Η ΚΕΔΔΕ καταδικάζει στον ελληνικό λαό και στη νεολαία την κυβερνητική απόφαση να προσαχθούν φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη φοιτητικών συλλόγων, που ζητούσαν να συναντήσουν τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να μεταφέρουν τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, υπέρ του δίκαιου αιτήματος του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού να συνεχίσει κανονικά τις σπουδές του. Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι 34 φοιτητές και φοιτήτριες μέλη φοιτητικών συλλόγων, καθώς και μέλη της ΚΕΔΔΕ, όσοι βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο, σε απόσταση από την είσοδο του χώρου του υπουργείου, περικυκλώθηκαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ και οδηγήθηκαν σε κλούβα των ΜΑΤ για να οδηγηθούν στη συνέχεια στη ΓΑΔΑ. Σκοπός της συνάντησης ήταν να σχηματιστεί αντιπροσωπεία που να δει τον υπουργό Δικαιοσύνης για το δίκαιο αίτημα του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων! Την άρση της αντιδημοκρατικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Απάντηση μαζική και μαχητική χρειάζεται να δοθεί από τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία. Η κυβέρνηση στήνει σκηνικό έντασης, ο λαός να είναι σε επαγρύπνηση, να καταδικάσει μαζικά τον κυβερνητικό αυταρχισμό παίρνοντας μέρος σε συλλογικές διαδικασίες, κατεβαίνοντας στο δρόμο για τα δικαιώματά του».

Κατάληψη του server από τους φοιτητές της Πληροφορικής

Εν τω μεταξύ από το πρωί της Παρασκευής οι φοιτητές του συλλόγου της πληροφορικής κατέλαβαν σύμφωνα με την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης τον κεντρικό server του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαμαρτύρονται κυρίως για την υπόθεση Ρωμανού αλλά και για την στάση της πρυτανείας όλο το προηγούμενο διάστημα και την πολιτική της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Καλούν σε ξεσηκωμό για τις πορείες αυτού του τριημέρου και τονίζουν: «Ο κεντρικός server του Πανεπιστημίου Αθηνών από σήμερα το πρωί με απόφαση του συλλόγου φοιτητών Πληροφορικής τελεί υπό κατάληψη. Όσο η κυβέρνηση και το κράτος συνεχίζουν την εκδικητική τους στάση απέναντι στον Νίκο Ρωμανό, όσο ο Φορτσάκης και οι πρυτανικές αρχές κρατούν τις σχολές κλειστές στους φοιτητές και τους εργαζόμενους με lock out, το δίκτυο τους θα είναι πεσμένο.”

- Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του συλλόγου φοιτητών πληροφορικής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ SERVER ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 5/12/2014

Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως κύριος εκφραστής του κράτους, προσπαθεί με λύσσα να ολοκληρώσει το δολοφονικό έργο του Κορκονέα, αρνούμενη να ικανοποιήσοει το δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, ακόμα και την ύστατη στιγμή που η υγεία του επιδεινώνεται ραγδαία, όπως επιβεβαιώνουν οι γιατροί που τον εξετάζουν (http://www.einap.gr/index.php/association/announcement/association-announcements/1464-apergia-peinas). Την ώρα που στερεί από τους κρατούμενους τα νόμιμα δικαιώματά τους θέτοντας τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο, εξαντλεί το ενδιαφέρον της στη δημιουργία φυλακών τύπου Γ και υψίστης ασφαλείας και στη συγκρότηση χώρων στέρησης δικαιωμάτων και απομόνωσης.

Η αρνητική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στα αιτήματα του Νίκου Ρωμανού για χορήγηση των προβλεπόμενων εκπαιδευτικών αδειών και η νομοθετική παρέμβαση Αθανασίου με μία πρόταση για μαθήματα “δια αλληλογραφίας” -ανεφάρμοστη σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΤΕΙ και ήδη απορριπτέα από τον απεργό πείνας- καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Κυβέρνηση και κράτος σε πλήρη σύμπλευση με τις επιταγές του κεφαλαίου έχουν αποφασίσει να στείλουν το δικό τους μήνυμα, ότι όποιος αντιστέκεται θα υποφέρει και δεν διστάζουν να θέτουν εκβιαστικά το δίλημμα: “πεθαίνετε ή σκύβετε το κεφάλι”. Σκοτώνουν έναν άνθρωπο για να δείξουν ότι είναι πιο δυνατοί. Δεν μάχονται αυτόν. Θέλουν να τσακίσουν όποιον αγωνίζεται. Χτυπούν τους φοιτητές και τη νεολαία και τώρα με τον νέο αντι-απεργιακό νόμο θέλουν να βάλουν τον κόσμο της εργασίας στον γύψο. Θέλουν να αποδείξουν πως ό,τι και αν κάνουμε είμαστε χαμένοι. Και αν το παρακάνουμε είμαστε νεκροί.

Ελάχιστη σημασία έχει πλέον αν συμφωνεί κανείς με τις απόψεις και τις ιδέες του και κυρίως με τα μέσα δράσης του. Ο Νίκος Ρωμανός μας δίνει μια τελευταία ευκαιρία. Ή θα σταθούμε στα πόδια μας ή θα συνεχίσουμε να σερνόμαστε. Η νεολαία και ο λαός δεν μπορούν άλλο να υπομείνουν την δολοφονική πολιτική της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, του αυταρχισμού και της ανελευθερίας. Έξι χρόνια μετά ετοιμαζόμαστε να δώσουμε την απάντηση που πρέπει για να μην αφεθεί κανείς αβοήθητος στις δολοφονικές ορέξεις του κράτους, κανείς αβοήθητος στην κρίση και τις πολιτικές διαχείρισής της.

Ο κεντρικός server του Πανεπιστημίου Αθηνών από σήμερα το πρωί με απόφαση του συλλόγου φοιτητών Πληροφορικής τελεί υπό κατάληψη. Όσο η κυβέρνηση και το κράτος συνεχίζουν την εκδικητική τους στάση απέναντι στον Νίκο Ρωμανό, όσο ο Φορτσάκης και οι πρυτανικές αρχές κρατούν τις σχολές κλειστές στους φοιτητές και τους εργαζόμενους με lock out, το δίκτυο τους θα είναι πεσμένο.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ:

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη στις 17.00 στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.

Πανεολαιίστικη πορεία το Σάββατο 6 Δεκέμβρη, ημέρα δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 12.00 στα Προπύλαια.

Κινητοποίηση την Κυριακή 7 Δεκέμβρη ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού και των νέων αντεργατικών μέτρων στις 17.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Συνέχιζονται οι καταλήψεις σε ΓΣΕΕ και ΕΜΠ. Πορεία στις 17:00 στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Καταλήψεις και πορείες σε όλη τη χώρα

Δημόσια κτήρια, δημαρχεία, πανεπιστήμια, καταλαμβάνονται σε όλες τις πόλεις της χώρας υπέρ της απεργίας πείνας του Ν. Ρωμανού. Από χτες υπό κατάληψη το κτήριο της ΓΣΕΕ, μια εβδομάδα και πλέον κατειλημμένο το ΕΜΠ. Υπό κατάληψη ο κινηματογράφος Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη, το Παράρτημα στην Πάτρα, καταλήψεις στα δημαρχεία Ρεθλυμνου και Ηρακλείου Κρήτης, Αγίας Παρασκευής και Βύρωνα. Καταλήψεις υπάρχουν επίσης σε σχολεία και σχολές.

Πορείες προγραμμaτίζονται για το μεσημέρι του Σαββάτο 6 Δεκέμβρη καθώς και για το απόγευμα σε δεκάδες πόλεις. Στην Αθήνα συγκεντρώσεις στις 12:00 και στις 18:00. Έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους φοιτητικοί σύλλοι, μαθητές, οργανώσεις της αριστεράς, αναρχικές ομάδες, σωματεία εργαζομένων.


Lock out στη Νομική


Η απόφαση για λοκ αουτ της νομικής αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως την αστάθεια μέσα στα πανεπιστήμια την προκαλεί η ίδια η κυβέρνηση και οι πολιτικές της μαριονέτες!Κανένας Δεκέμβρης δεν τελείωσε.Όπως και τότε, έτσι και τώρα: εξέγερση για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!Τις επόμενες μέρες όλοι στο δρόμο!


Tελευταία ενημέρωση για Ρωμανό (από Κέντρο Αντιπληροφόρησης Κατάληψης Πολυτεχνείου – athens indymedia)

Δεν δόθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στην εξωτερική γιατρό που τον παρακολουθεί. Μια περιγραφή της κλινικής του εικόνας έχει ως εξής: Φέρεται να έχει έντονες ζαλάδες, εμφανώς εξαντλημένος ο οργανισμός του ενώ πλεον δεν μπορεί να είναι σε καθιστή θέση. 

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Οι δικηγόροι ενάντια στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες



ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ !

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΚΠολΔ χειροτερεύει τη θέση των διαδίκων και των δικηγόρων και καθιστά πιο επισφαλή την απονομή δικαιοσύνης προς όφελος των τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών.

- Καταργεί την εμμάρτυρη απόδειξη, την αμεσότητα της δίκης και τα πολυμελή δικαστήρια
- Περιορίζει την έννομη προστασία και αυξάνει τα παράβολα
- Καταργεί τα προνόμια των εργατικών απαιτήσεων στις πτωχεύσεις υπέρ των Τραπεζών
- Προσαρμόζει την αναγκαστική εκτέλεση στα μέτρα των Τραπεζών και αλλάζει το καθεστώς των πλειστηριασμών.
- Διαμορφώνει τη βάση για το φορολογικό έλεγχο υπέρ της τρόικας όλων των ιδιωτικών δικών και απαιτήσεων με την υποχρεωτική αναγραφή του Α.Φ.Μ. των διαδίκων στα δικόγραφα.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι στο σύνολό του ένα νομοθετικό έκτρωμα, που υπαγόρευσε η Τρόικα και «καθαρόγραψε» το ντόπιο προσωπικό της! Εξυπηρετεί μόνο αυτούς που θέλουν τα δικαστήρια παραμάγαζο των τραπεζών και οπλίζει το χέρι της κυβέρνησης και του κάθε ψευτομεταρρυθμιστή του Υπουργείου, με τη σύμπραξη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων να κάνουν απρόσιτη την πρόσβαση στη δικαστική προστασία, να νομοθετούν ερήμην της κοινωνίας, να θεσπίζουν νόμους αρνησιδικίας, να αυξάνουν το κόστος, να υποβαθμίζουν το θεσμικό και κοινωνικό ρόλο του δικηγόρου, δημιουργώντας του συνεχώς τριβές με τους κοινωνικά αδύναμους εντολείς του. Το έχουν ήδη καταδικάσει οι δικηγόροι και η κοινωνία!

Σ’ αυτόν τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει με ενθουσιασμό οι συνάδελφοι όλης της χώρας, οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες βάζουν συστηματικά τρικλοποδιές. Ο ΔΣΑ αποφάσισε την περικοπή της αποχής στην Αθήνα κατά δύο μέρες και η Συντονιστική παρέπεμψε το είδος των κινητοποιήσεών μας σε… δημοψήφισμα (κάτι που δεν αποφασίστηκε καν από την Ολομέλεια της 21/11). Αυτή η ενέργεια έχει ως στόχο να βάλει ταφόπλακα στις Γενικές Συνελεύσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και ευθυγραμμίζεται με τη γνωστή απαίτηση της Τρόικας για αλλαγή του ν. 1264/1982 και ποσοστό 50%+1 για την κήρυξη απεργίας στα συνδικάτα και την κατάπτυστη εξαγγελία Φορτσάκη για ηλεκτρονική ψηφοφορία στους φοιτητές. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων θεωρεί ότι τον πρώτο λόγο για τη συνέχιση του αγώνα πρέπει να τον έχουν οι ίδιοι οι δικηγόροι σαν συλλογικό σώμα. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις μας μπορούμε να εκτιμούμε την κατάσταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να κρίνουμε τις διάφορες απόψεις, να οργανώνουμε τον αγώνα μας και να επιλέγουμε τις μορφές πάλης που θεωρούμε αναγκαίες. Σ’ αυτή τη φάση, καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να απορρίψουν το Νέο ΚΠολΔ και να ψηφίσουν την «ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ» ως μορφή πάλης. Μόνο έτσι μπορούμε να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας και να κάνουμε την κυβέρνηση να λυγίσει. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουμε καμπάνια συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, όπου οι δικηγόροι θα αποφασίσουμε συλλογικά για την κλιμάκωση του αγώνα μας.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα διαρκείας, με Γενικές Συνελεύσεις, αγωνιστικές αποφάσεις, συντονισμό με τους εργαζόμενους και την κοινωνία!


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ