Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΑΧΤΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΟΣΜΕ ΓΕΡΑΣΜΕΝΕ! - ένα σύντομο flashback στο 2013



"...Κανένας όμως δε συγχαίρει ένα δάσκαλο, επειδή δίδαξε ότι δύο και δύο κάνουν τέσσερα. Τον συγχαίρει ενδεχομένως επειδή επέλεξε αυτό το λειτούργημα. Πάντοτε όμως στην ιστορία έρχεται μια στιγμή που όποιος λέει ότι δύο και δύο κάνουν τέσσερα, τιμωρείται με θάνατο. Ο δάσκαλος το ξέρει καλά. Και η ουσία δεν είναι να ξέρεις ποια ανταμοιβή ή ποια τιμωρία περιμένει αυτή τη συλλογιστική. Η ουσία είναι να ξέρεις αν δύο και δύο κάνουν ή δεν κάνουν τέσσερα. Κι οι συμπολίτες μας που έπαιξαν τότε τη ζωή τους κορόνα γράμματα, έπρεπε κάποτε να αποφασίσουν αν ζούσαν ή όχι μέσα στην πανούκλα, κι αν έπρεπε να την παλέψουν."

Α.Καμύ "Η Πανούκλα"

Μια από τις πιο «μαύρες» χρονιές έρχεται στο τέλος της. Το 2013, η χρονιά του βγαλμένου από άλλες εποχές παύσης του σήματος της ΕΡΤ, η χρονιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η χρονιά της βίαιης επίθεσης στην Υγεία (με μπροστάρη τον αγαπημένο μας καλικάντζαρο Άδωνη), η χρονιά της επιδρομής στην τριτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μια χρονιά με άλλα τόσα «όμορφα» έρχεται στο τέλος της. Ένα τέλος φυσική συνέχεια όλων όσων εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της, που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η κρίση, η εξαθλίωση, η αθλιότητα αυτού του συστήματος δε γνωρίζουν από Χριστούγεννα και γιορτές.


Χριστούγεννα στην Αθήνα ή και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα κι ένα γκρι πέπλο σκεπάζει την πόλη. Η αιθαλομίχλη, γέννημα-θρέμμα της φτώχειας και της ανέχειας, είναι το αποτέλεσμα της καύσης ακατάλληλων στερεών καυσίμων σε τζάκια και σόμπες. Οι συνέπειες για την υγεία, εύκολο κανείς να τις φανταστεί: αναπνευστικά προβλήματα και σοβαρή επιβάρυνση για τις ευαίσθητες ομάδες, αλλά και αυξημένος κίνδυνος καρκινογένεσης. Αυτά φέρνει η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, όσο κι αν η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια, ουσιαστικά καθιστώντας υπεύθυνους αυτούς που δεν έχουν για πετρέλαιο και αναγκάζονται να στραφούν στη λύση της καύσης αμφιβόλου ποιότητας στερεών καυσίμων για να ζεσταθούν. Κι όλα αυτά με πρόσφατες τις μνήμες του θανάτου 13χρονης στη Θεσσαλονίκη και 2 φοιτητών πέρυσι στη Λάρισα από αναθυμιάσεις από αυτοσχέδιο μαγκάλι.


Μέσα στο τοπίο της αιθαλομίχλης, ένα λευκό φως ήρθε φέτος τα Χριστούγεννα να αλλάξει τα βράδια μας. «Λευκή Νύχτα» το ονόμασαν στην Αθήνα, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου δοκιμάστηκε αυτό το «νέο φρούτο» μες στη χρονιά. Καταστήματα ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ, στο όνομα της αναζωογόνησης της αγοράς (και πες καλά στην Αθήνα, στην Καλαμάτα ήταν μέχρι τις 4 τα ξημερώματα), με πεταμένο το τυράκι κιόλας της παράτασης της λειτουργίας κάποιων μουσείων.Είναι η ίδια λογική που ήθελε τον προηγούμενο καιρό τα καταστήματα ανοιχτά κατά καιρούς και τις Κυριακές, για να «βγει ο κόσμος να ψωνίσει». Λες και, ως δια μαγείας, όταν ξημερώνει Κυριακή ή όταν πλησιάζει 11 το βράδυ γεμίζουν οι (λεηλατημένες) τσέπες του (χτυπημένου από χίλιες μεριές) καταναλωτή και μπορεί πλέον να κάνει τις αγορές του, αγορές που αδυνατούσε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, όλη την προηγούμενη ημέρα.Αυτά τα μέτρα «τόνωσης της αγοράς» έχουν, βέβαια, στόχο διττό: από τη μία να αυξηθεί «όπως-όπως» ο τζίρος, «γιατί με την αγορά νεκρή πώς θα ‘ρθει η ανάπτυξη;», από την άλλη να πάρουν πίσω ό,τι αυτονόητο είχε ως τώρα ο εργαζόμενος, τα ωράρια του και τις αργίες του, προμηνύοντας καιρούς ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης, με το πρόσχημα «της αναγκαιότητας θυσιών μέχρι να βγούμε από την κρίση». Από τις πιο ωραίες απαντήσεις για τη «Λευκή Νύχτα» έδωσε το βιβλιοπωλείο της Πολιτείας: «Η Πολιτεία ΔΕΝ συμμετέχει στη ‘’Λευκή Νύχτα’’. Όλοι ξέρουμε ότι το έλλειμμα ΔΕΝ βρίσκεται στις εργάσιμες ώρες Κυριακάτικα ή τη νύχτα».


Η Υγεία δε θα μπορούσε να λείπει από την εορταστική επικαιρότητα. Και όχι, το κρίσιμο θέμα δεν είναι το σκάνδαλο Τομπούλογλου και η πάταξη της διαφθοράς από τους Ράμπο της κυβέρνησης Σαμαρά, για να γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα. Τη σήψη και τα υπόγεια παιχνίδια που παίζονται σε αυτόν το χώρο τα ξέρουμε καιρό. Η σοβαρή είδηση έρχεται από τη Χίο, με το θάνατο τραυματία, ο οποίος δε διακομίστηκε εγκαίρως στο νοσοκομείο, γιατί, όπως δήλωσε ο Άδωνις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, «Είχαμε ταυτοχρόνως δύο περιστατικά. Δυστυχώς συμβαίνουν δυστυχήματα. Το ασθενοφόρο λειτουργούσε και ήταν σε άλλο περιστατικό». Με τη νέα πολιτική, τη «μη σπάταλη», την αναγκαία ανεξαρτήτως μνημονίων κατά τον Άδωνι, οι κλάδοι των οδηγών και πληρωμάτων των ασθενοφόρων καταργούνται (χαρά οι ιδιώτες-γεράκια που παραμονεύουν), αφήνοντας κενά και ελλείψεις, που σκοτώνουν, κυριολεκτικά, όπως μας έδειξε το παράδειγμα της Χίου.

Και για να δούμε ποιας όμορφης χρονιάς το τέλος ήταν τα παραπάνω, ας δούμε σε επικεφαλίδες μερικά από τα στιγμιότυπα του 2013:

Το μαύρο στην ΕΡΤ, το λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία με στυλ «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της Χρυσής Αυγής, με την επίθεση σε αφισοκόλληση μελών του ΠΑΜΕ και τις δολοφονίες των Σαχζάτ Λουκμάν (17 Ιανουαρίου) και Παύλου Φύσσα (12 Σεπτεμβρίου) και το μετέπειτα παιχνίδι της θεωρίας των 2 άκρων.


Η επίθεση στον τομέα της Παιδείας, στη δευτεροβάθμια με το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των καθηγητών, το θεσμό της μαθητείας στα ΕΠΑΛ κ.α. και στην τριτοβάθμια με το σχέδιο Αθηνά και την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων (με τις γνωστές συνέπειες που 3 μήνες τώρα συζητάμε)


Η επικείμενη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, η κατάργηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οι επικείμενες αλλαγές στην παροχή φαρμάκων.


Η ανεργία στο 27% και τα 360.000 σπίτια χωρίς ρεύμα

Η έξαρση ρατσιστικών φαινομένων, από τους μετανάστες εργάτες της Μανωλάδας και τις «φράουλες με αίμα» στο διασυρμό των οροθετικών ιεροδούλων


Η δολοφονία του νεαρού που ζήτησε τα δεδουλευμένα της κοπέλας του από μπράβο του εργοδότη της, η πιο ακραία έκφραση της όλο και αυξανόμενης εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της στυγνής επίθεσης του Κεφαλαίου στον εργαζόμενο λαό

Η φρίκη του κέντρου κράτησης μεταναστών της Λαμπεντούζα στην Ιταλία και ο θάνατος 42 μεταναστών στα ανοιχτά της

Και άλλα πολλά…


Επικεφαλίδες σαν τις παραπάνω μπορούν να γεμίζουν πολλές γραμμές ακόμα. Είναι αυτό, όμως, το μέλλον μας; Αν κοιτάξουμε πίσω στο 2013 που φεύγει, θα δούμε ότι υπάρχουν κάποιες αχτίδες ελπίδας. Οι απεργίες των δασκάλων και των καθηγητών, η απεργία διαρκείας των διοικητικών υπαλλήλων, πλήθος άλλων απεργιών αγωνιζόμενων κλάδων, οι πρώτες απόπειρες συντονισμού των αγωνιζόμενων κομματιών μεταξύ τους, το πλήθος αντιφασιστικών συλλαλητηρίων ενάντια στο τέρας της Χρυσής Αυγής, η εικόνα του ξεσηκωμού στη γειτονική Τουρκία, την Αίγυπτο και τη μακρινή Ταϋλάνδη, όλες εκείνες οι φωνές που φοβισμένα ή όχι αντιτάσσονται στη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος.  Ενός συστήματος με όνομα: του Καπιταλισμού.


Με το καλό να μας έρθει, λοιπόν, το 2014, με αντίσταση στους χώρους δουλειάς, με συντονισμένες απαντήσεις στις πολύπλευρες επιθέσεις Κυβέρνησης-Ε.Ε.-Κεφαλαίου όπου κι αν αυτές εκδηλωθούν, με αγώνες που θα ανοίξουν το δρόμογια ένα διαφορετικό αύριο, ένα αύριο χωρίς εκμετάλλευση, ένα αύριο χωρίς αδικία.

Κι όπως είχε πει κι ο αποθανών το 2013 Lou Reed σ’ ένα τραγούδι του:
'Hey babe, take a walk on the wild side'

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Θα χαθεί τελικά το εξάμηνο;


Χρόνια πριν, αμέσως μετά τις καταλήψεις του 1990-91, που στη Φιλοσοφική κράτησαν από το Νοέμβρη μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, συμμετείχα, ως ένας από τους εκπροσώπους των φοιτητών, στη ΓΣ Τμήματος του ΦΠΨ. Δεδομένου ότι το κίνημα ήταν νικηφόρο και η δυναμική μεγάλη ήταν εκ των προτέρων βέβαιο ότι δεν θα χανόταν το εξάμηνο. Παρ’ όλα αυτά, για το τυπικό της υπόθεσης, ένας – ένας οι καθηγητές του Τμήματος έπρεπε να δηλώσουν εάν ολοκλήρωσαν τα μαθήματά τους, πράγμα που όλοι έκαναν με μερικούς να δηλώσουν ότι «έκαναν και παραπάνω μαθήματα». Από όσο θυμάμαι από τους τότε φοιτητές της Φιλοσοφικής βγήκαν αρκετοί πανεπιστημιακοί, μερικές δεκάδες διδάκτορες, πολλές εκατοντάδες διορισμένοι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, Αρχαιολόγοι κ.ά., που δύσκολα μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίσει ως «αγράμματους».

Αρκετά χρόνια αργότερα, συμβασιούχος διδάσκων στο Πάντειο, κλήθηκα, μετά το τέλος των κινητοποιήσεων της άνοιξης του 2007 να δηλώσω εάν θέλω επιπλέον αναπληρώσεις πέραν της παράτασης που δόθηκε. Απάντησα αρνητικά, καθώς μου φαινόταν δύσκολο να ζητήσω να διδάξω επιπλέον φοιτητές που είχαν πάρει μέρος σε μια τεράστια και ηρωική κινητοποίηση και είχαν διδάξει αυτοί ένα μεγάλο μάθημα αγώνα και συλλογικότητας.

Τα σκεφτόμουν όλα αυτά καθώς αναλογιζόμουν την είδηση ότι η ΓΣ των καθηγητών της Νομικής αποφάσισε ότι έχει χαθεί το εξάμηνο. Δεν θα σταθώ τόσο στο ότι κάνουν μια τέτοια διαπίστωση καθηγητές που προφανώς και βάζουν το δικηγορικό τους γραφείο πάνω από τα διδακτικά καθήκοντα, αν και «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης». Θα σταθώ στο κεντρικό τους επιχείρημα ότι δεν ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναρωτιέται κανείς: τι σημαίνει ολοκληρωμένη διδασκαλία ενός μαθήματος; Σημαίνει ότι απλώς μπαίνει ο διδάσκων για 3 ώρες την εβδομάδα ανά μάθημα, 13 εβδομάδες το εξάμηνο (μια ποσοτική αναλογία που δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο, απλώς εδώ επιβλήθηκε με τη λογική «δύο εβδομάδες κατάληψη = βέβαιη απώλεια εξαμήνου» από τους ακροδεξιούς εμπνευστές των νόμων Γιαννάκου αρχικά και Διαμαντοπούλου αργότερα); Προφανώς και όχι! Όλοι ξέρουμε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία, ιδίως η πανεπιστημιακή, είναι μια πολύ πιο σύνθετη διεργασία, που δεν περιορίζεται στη διδασκαλία, αλλά αφορά όλη την εμπειρία της ακαδημαϊκής ζωής. Ο φοιτητής δεν διδάσκεται μόνο στο μάθημα, αλλά από τη συνολική μορφωτική εμπειρία της ζωής του ως φοιτητής.

Με αυτή την έννοια οι πάνω από 3 μήνες κατάληψης του 1990-91 ή οι 14 εβδομάδες κινητοποιήσεων στο ΕΚΠΑ φέτος είναι μια μορφωτική λειτουργία. Οι φοιτητές πήραν ένα σημαντικό μάθημα, Γνώρισαν τον κυνισμό της εξουσίας και τον βαθύ αυταρχισμό των δυνάμεων της αγοράς. Έμαθαν την ηθική ανωτερότητα της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της αντίστασης. Κατάλαβαν ότι στη ζωή χωρίς σκληρό συλλογικό αγώνα τίποτα δεν κατακτιέται.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αύριο οφείλει να κάνει το αυτονόητο και να εξασφαλίσει ότι το εξάμηνο δεν χάνεται. Όχι απλώς για να διευκολύνει τους φοιτητές ή να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κόστος. Αλλά για να αναγνωρίσει την πραγματική μορφωτική αξία που είχε ένας μεγάλος, αξιοπρεπής, ηρωικός αγώνας!

σχόλιο του πανεπιστημιακού Παναγιώτη Σωτήρη

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Δημόσια Διαφωνία του καθηγητή νομικής Ι.Μ Κονιδάρη για το χαμένο εξάμηνο!

ΣΗΜΕΙΩΜΑ για τα Πρακτικά της «Γενικής Συνελεύσεως» του τμήματος της Νομικής Σχολής της  18 Δεκεμβρίου 2013, 09.30 – 11.00

Ι. Μ. ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ:  "Κύριε Πρόεδρε, ενεός και κατάπληκτος πληροφορήθηκα ότι αντικείμενο της σημερινής έκτακτης συναντήσεώς μας  είναι η τύχη του χειμερινού εξαμήνου 2013/2014, του οποίου μόλις χθες, με δική σας  απόφασή, αρχίσαμε τις παραδόσεις!  Μάλιστα, προσωπικώς, έλαβα σχετική προφορική ειδοποίηση και από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο, κατόπιν εντολής σας, όπως μου είπε, προκειμένου να αρχίσουν αμέσως οι παραδόσεις, πράγμα το οποίο και ήδη έπραξα. ΄Αλλωστε αυτή τη στιγμή που μιλάμε, γνωρίζω ότι σε αίθουσες της Σχολής παραδίδονται μαθήματα από άλλους συναδέλφους!
Από τους συναδέλφους που μίλησαν ήδη αντιλαμβάνομαι ότι βρισκόμαστε προ μιας οιονεί ειλημμένης ήδη αποφάσεως ότι το χειμερινό εξάμηνο «έχει οριστικά χαθεί». Διερωτάται πρώτα απ’ όλα κανείς προς τι τότε η ανήκουστη παλινωδία. Χθές να ανακοινώνουμε την έναρξη των μαθημάτων και δύο μέρες μετά την απώλεια του εξαμήνου. ΄Ακουσα το επιχείρημα, ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εξευτελιστούμε! Συμφωνώ απόλυτα! Δεν γνωρίζω μόνον, εάν η συγκεκριμένη σημερινή απόφαση, εάν τελικώς ληφθεί, βοηθά στην κατεύθυνση αυτή...
Και επειδή, ελπίζω, ότι πρέπει να γίνει κάποια συζήτηση, έστω για τον τύπο, θα ήθελα να καταθέσω την όλως αντίθετη πρόταση. Την πρόταση δηλαδή να συνεχίσουμε τα μαθήματα του εξαμήνου, όπως ήδη ανακοινώσαμε και να ολοκληρώσουμε το εξάμηνο εντός του προβλεπόμενου χρόνου, να ακολουθήσει δε αμέσως, χωρίς να μεσολαβήσουν εξετάσεις, το επόμενο, εαρινό, εξάμηνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, που επιβεβαίωσαν προηγουμένως και συνάδελφοι της αντίθέτης θέσεως, το χειμερινό εξάμηνο θα τελειώσει περί τις 25 Μαρτίου και αμέσως θα αρχίσει το εαρινό, μέχρι τέλη Ιουνίου.
Μετά τη λήξη και του εξαμήνου αυτού θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις και για τα δύο εξάμηνα, είτε τους καλοκαιρινούς μήνες είτε από αρχές  Σεπτεμβρίου. Ειδικώς όμως για τους επί πτυχίω φοιτητές μας οι εξετάσεις θα λάβουν χώρα κανονικά, την περίοδο δηλ. Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, παραλλήλως με τα μαθήματα και μάλιστα για μεν τα μαθήματα επιλογής και υποχρεωτικής επιλογής, όπου ο αριθμός των φοιτητών είνα σχετικά μικρός, θα μπορούσαν να γίνουν μόνον προφορικώς, για δε τα υποχρεωτικά μαθήματα τις απογευματινές/εσπερινές ώρες, αναλόγως και με τις δυνατότητες του προγράμματος διδασκαλίας.
Κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι υπηρετώ τη Σχολή αυτή πάνω από 30 έτη! Και ότι δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα, καμία παράταξη, κανένα κίνημα και καμία κίνηση. Ομιλώ μόνον εκ προσώπου μου. Και η έγνοια μου, αυτή τη στιγμή είναι μόνο πώς να μη δημιουργήσουμε πρόσθετα προβλήματα στην ήδη καθημαγμένη, οικονομικώς, ψυχολογικώς και ηθικώς, μέση ελληνική οικογένεια που έχει ένα ή περισσότερα παιδιά σε ανώτατες σχολές και ειδικώς στο Πανεπιστήμιό μας.
Αντιτάσσονται δύο δήθεν ανυπέρβλητα εμπόδια. Το πρώτο, ότι το εξάμηνο πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 13 εβδομάδες. Ποιος το λέει αυτό; Ο νόμος! Γιατί; Διότι, επί υπουργίας της κ. Γιαννάκου, νομοθετήθηκε αυτή η διάταξη για να αντιμετωπίσει πάλι προβληματικές καταστάσεις στα Πανεπιστήμια. Που είναι η αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου; Και ποιος ξέρει καλύτερα από τον κάθε διδάσκοντα, πόσος χρόνος χρειάζεται για να καλύψει την ύλη του μαθήματός του; Το πάθος του δασκάλου και η επιμέλεια του φοιτητή μετρούν, και μόνον.
Ούτε το δεύτερο εμπόδιο με πείθει. Η πρόσφατη δηλ. απόφαση να γίνουν οι εξετάσεις σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Και αυτό νομοθετήθηκε, από τον σημερινό Υπουργό Παιδείας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων. Ε, λοιπόν: Ο τρώσας και ιάσεται!  Ας τα διορθώσει και τα δύο η Πολιτεία με όποιο τρόπο κρίνει ενδεδειγμένο (και γνωρίζει πολλούς αυτή...!) για να βοηθήσει την κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα, στη διαμόρφωση της οποίας έχει άλλωστε και η ίδια μερίδιο ευθύνης, ίσως το μεγαλύτερο.
Εξάλλου, η διορθωτική-συμπληρωματική πρόταση της άλλης απόψεως που συνδέει την απώλεια του εξαμήνου αφενός με πραγματοποίηση της διδασκαλίας βασικών μαθημάτων για λίγες μόνο μέρες και μετά  τη συνέχιση της διδασκαλίας τους προσθέτως με εκείνα του εαρινού εξαμήνου, αφετέρο, πέραν του οξύμωρου σχήματος, νομίζω ότι θα οδηγήσει στην απόλυτη σύγχυση και έχω σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο και η Γραμματεία θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει όλα αυτά τα θαυμάσια!
Εν πάση δε περιπτώσει, μια τόσο σοβαρή απόφαση, να «διαπιστώσουμε» ότι χάθηκε ένα εξάμηνο, να διαγράψουμε δηλαδή από τη ζωή και το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων μισό χρόνο, θα έπρεπε να ληφθεί από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από εκείνη δηλ. τη Γενική Συνέλευση που προβλέπεται στο νόμο και στην οποία μετέχουν όλοι οι διδάσκοντες της Νομικής που υπερβαίνουν τους 100 και όχι μόνο οι 30 συνάδελφοι που μετέχουν στη παρούσα «Γενική Συνέλευση».
Τέλος, κ. Πρόεδρε, επιτρέψτε μου, με τον οφειλόμενο σεβασμό στους θεσμούς, να σας δηλώσω ότι θεωρώ πως η παρούσα Σύγκλητος του Πανεπιστημίου απέτυχε συνολικώς και η αποτυχία δεν βαρύνει μόνο τον  Πρύτανη.  Πέραν δε της θέσεως στη διάθεση του Πρύτανη της παραιτήσεως των μελών της Συγκλήτου, υπάρχει και η παραίτηση ενός εκάστου των Συγκλητικών, όποιου θεωρούσε ότι δεν εκφράζεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, παραίτηση η οποία, ως προσωπική, είναι άμεση και ανέκκλητη."

από: Weekend onAir

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνεχιζόμενη παρέμβαση της αστυνομίας στον απεργιακό αγώνα

Από την περασμένη Παρασκευή, 13/12/2013, το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Χρήστου Λαδά 6) επιτηρείται διαρκώς από αστυνομικούς με πολιτικά και ένστολους. Οι δυνάμεις καταστολής εισέρχονται και εξέρχονται όποτε επιθυμούν στους χώρους εργασίας και συνομιλούν με στελέχη της διοίκησης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών. Έχουν παρενοχλήσει επανειλημμένως συνάδελφους απεργούς οι οποίοι βρίσκονταν στο κτήριο για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου μας.

Η αστυνομική επιτήρηση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, μετά την εντολή του υπουργείου Παιδείας να αποσταλούν άμεσα τα στοιχεία για τη μοριοδότηση. Προφανώς, η απεργία του ΕΚΠΑ θεωρήθηκε εμπόδιο για το έργο του υπουργείου και των συνεργατών του.

Δεν πρόκειται μόνο για μια ακόμη πλευρά της ωμής παρέμβασης των δυνάμεων καταστολής στις διαδικασίες του Συλλόγου μας, μετά την εισαγγελική παραγγελία βάσει της οποίας κλήθηκαν να καταθέσουν στη ΓΑΔΑ τα μέλη του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης της 2/12. Αυτή τη φορά οι δυνάμεις καταστολής καλούνται να επιβάλουν την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για αποστολή των στοιχείων της μοριοδότησης, κυκλοφορώντας μέσα στους χώρους εργασίας.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την ανάμειξη της αστυνομίας στα εσωτερικά του Συλλόγου μας, την απόπειρα τρομοκράτησης και καταστολής της απεργίας μας και την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Δηλώνουμε ότι τέτοιες κατασταλτικές ενέργειες όχι μόνο δε μας φοβίζουν, αλλά αναπτερώνουν και το φρόνημα και το ηθικό μας, καθώς επιβεβαιώνουν τη δύναμη του συλλογικού μας αγώνα.


ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Αγώνες στα Πανεπιστήμια – Εξάμηνο – Εξεταστική, μία ολοκληρωμένη τοποθέτηση

Τα γεγονότα

Δευτέρα 16/12: Υπερψηφίζεται σε μαζική Γενική Συνέλευση το πλαίσιο που υποστήριζε το αίτημα για «Ανοιχτή Σχολή». Το πλαίσιο πρότειναν από κοινού η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ομάδα ανεξάρτητων φοιτητών.

Τετάρτη 18/12: Συνεδριάζει εν κρυπτώ η Γενική Συνέλευση Τμήματος Νομικής και ανακοινώνει:
«Η Γενική Συνέλευση της Νομικής Σχολής στη συνεδρία της 18-12-2013, διαπίστωσε με λύπη ότι το χειμερινό εξάμηνο έχει πλέον οριστικά χαθεί. Την Τρίτη 7/1/2014 θα αρχίσουν οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2013 (μαθήματα χειμερινού και εαρινού εξαμήνου) για τα μαθήματα που δεν εξετάστηκαν τον Σεπτέμβριο».
Πέμπτη 19/12: Πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση Φοιτητών. Στη συνέλευση υπερψηφίζεται το πλαίσιο που πρότειναν από κοινού ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ, ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ, Αγωνιστικές Κινήσεις. Το πλαίσιο αναφέρει πως πρέπει να υπερβούμε το εκβιαστικό όριο των 13 εβδομάδων. Να διεκδικήσουμε τη διεξαγωγή του εξαμήνου και της εξεταστικής. Να υπάρξει αντιστοιχία διδαχθείσας και εξεταστέας ύλης και να μην οδηγηθούμε ούτε σε συμπιεσμένα-εντατικοποιημένα εξάμηνα και fast-track εξεταστικές. Τέλος, καλεί σε Γενική Συνέλευση Τμήματος.

Παρασκευή 20/12: Συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να διεξαχθεί το εκπαιδευτικό έργο του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο, με 13 εβδομάδες διδασκαλίας ανά εξάμηνο) κανονικά. Προς τούτο ο εκπαιδευτικός χρόνος (διδασκαλία και εξετάσεις) ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2013 και θα περατωθεί έως τις 9 Αυγούστου 2014. Η Σύγκλητος καλεί τα Τμήματα να ευθυγραμμιστούν προς την απόφαση αυτή, ορίζοντας μαθήματα και εξετάσεις, σύμφωνα με την ιδιαιτερότητα και τις ανάγκες κάθε Τμήματος»
Μετά την απόφαση της Συγκλήτου πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας στη Γραμματεία της Νομικής στην οδό Ακαδημίας. Εκεί ερχόμαστε σε επαφή με την αντιπρόεδρο Καλλινίκου. Ζητάμε να αναιρεθεί άμεσα αυτή η απόφαση-καταδίκη των φοιτητών σε εξεταστική-σφαγή. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Φορτσάκη, ο οποίος μετά από δεκάδες τηλεφωνήματα απαντά σε συντρόφισσα μέλος της ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ με ύβρεις και απειλές. Χαρακτηριστικά λέει: «φύγετε από τη γραμματεία γιατί θα φέρω την Αστυνομία»…

Πίσω από τα γεγονότα

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι εκρηκτική. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν τροποποιήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών(σ'αυτό αποσκοπεί εξάλλου και η στόχευση διάχυσης των μαθημάτων του "χαμένου" εξαμήνου σε άλλα εξάμηνα, δηλαδή στην κατάργηση μαθημάτων με πρώτη την ¨εισαγωγή στην επιστήμη του δικαίου" προκειμένου να εναρμονίζεται το πρόγραμμα σπουδών  όλο και περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς), επιχειρηματίες και μεγάλες εταιρείες θα συνεργάζονται απ’ ευθείας με έδρες ή και ολόκληρο το Τμήμα, οι παρακολουθήσεις μαθημάτων θα είναι υποχρεωτικές, ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δίδακτρα – είτε άμεσα είτε έμμεσα – και διαγραφές φοιτητών, είτε «αιώνιων» (στην πιο light εκδοχή των διαγραφών) είτε «ανεπίδεκτων μαθήσεως», αυτών δηλαδή που κόβονται αρκετές φορές σ’ ένα μάθημα.  Όλες αυτές οι αλλαγές είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις. 

Επομένως, προκειμένου να μην γίνει το Πανεπιστήμιο πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων, ειδικά σε μια περίοδο όπου η κοινωνία θυμίζει καζάνι που βράζει, το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης πρέπει να βρει τους φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα παραλυμένους.

Ε, ναι λοιπόν! Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με μια μέθοδο «σοκ και δέους», κατά την οποία οι φοιτητές θα είναι σκυμμένοι πάνω από τα βιβλία ή θα τρέχουν από μάθημα σε μάθημα. Κι αυτό όχι επειδή είμαστε «φυτά» ή «φλώροι» ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά γιατί θέλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να πάρουμε πτυχίο για να βγούμε στην αγορά εργασίας και να ζήσουμε εμάς και τις οικογένειές μας.

Το ζήτημα, όμως, είναι αν και κατά πόσον αρμόζει σε έναν νέο τον 21ο αιώνα να σπουδάζει σαν σκλάβος σε ρωμαϊκή γαλέρα. Και παράλληλα να ζητάει και ευχαριστώ! Εμείς από την ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ σ’ αυτό το σημείο είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας, δεν θα αφήσουμε κανέναν Πρύτανη, κανέναν Πρόεδρο, κανέναν Υπουργό, κανένα manager ή μεγαλοαφεντικό να πατήσει πάνω στο σβέρκο μας για να τη βγάλει καθαρή στην κρίση. Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της φοιτητικής πλειοψηφίας για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, ενιαία πτυχία για ενιαία ένταξη στην αγορά εργασίας, σφαιρική εποπτεία πάνω στο γνωστικό αντικείμενο, δωρεάν πρόσβαση σε σίτιση, στέγαση και συγγράμματα.

Άρα, για μας αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται πρωταρχικά το ζήτημα διάσωσης εξαμήνων. Για μας τίθεται πρωταρχικά το ζήτημα διάσωσης ολόκληρης της ακαδημαϊκής και φοιτητικής ζωής για την πλειοψηφία των φοιτητών. Μ’ αυτήν την έννοια παρόλο που διεκδικούμε αυτή τη στιγμή άλλους πιο ευνοϊκούς όρους διεξαγωγής των εξαμήνων και των εξεταστικών απ’ αυτούς που προτείνει το Τμήμα,(δύο εξάμηνα σε 8,9 ή 10 εβδομάδες, ανθρώπινες εξεταστικές και εμβόλιμη εξεταστική για τους επι πτυχίω) λέμε: θα είμαστε οι πρώτοι που θα παραβιάσουμε τους όρους διεξαγωγής και αυτού του εξαμήνου και οποιασδήποτε άλλης μορφής θα λάβει η εκπαιδευτική διαδικασία. Το μόνο που μπορούμε να εγγυηθούμε στο Πανεπιστήμιο της κρίσης είναι αγώνας και κινητοποιήσεις. Γιατί ακριβώς και οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολύ καιρό θέλουν να αλλάξει συνολικά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Να είναι πιο στενά συνδεδεμένο με την αγορά, πιο «ευέλικτο», πιο ευρωπαϊκό, πιο ανταποδοτικό. Κοντολογίς πιο επιχειρηματικό. Μπορεί να φαίνεται ότι προς το παρόν ο τρίμηνος αγώνας των διοικητικών ολοκλήρωσε τον κύκλο του αλλά νέοι αγώνες ανοίγονται στο άμεσο μέλλον γύρω από το ζήτημα των Πρότυπων Εσωτερικών Κανονισμών, τη φοιτητική μέριμνα κ.ά.

Δεν θα απολογηθούμε σε κανέναν για το ότι αγωνιστήκαμε μαζί με τους διοικητικούς για να μπλοκάρουμε τις αλλαγές που επιβάλλονται αυτήν τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο, είτε αυτές λέγονται απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας είτε λέγονται δίδακτρα και επιχειρηματικοποίηση.

Καταληκτικά, προς πάσα κατεύθυνση: τίποτα δεν τελείωσε με αυτήν την απόφαση ούτε όλα τώρα αρχίζουν.

Εμείς συνεχίζουμε στην κατεύθυνση που κινούμασταν πάντα: επιθετική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φοιτητών και διεκδίκηση ενός άλλου πανεπιστημίου, προσαρμοσμένου στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες. Με συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες βάσης, σε σύνδεση και συντονισμό με όποιον αγωνίζεται στην ίδια κατεύθυνση. Το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα έχει ακόμα πολλά να δώσει στους κοινωνικούς αγώνες για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην ζωή.

Επιχειρηματικοποίηση και Ελληνικά Πανεπιστημία

Τα βίντεο της εκδήλωσης εδώ και εδώ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί δεν πρέπει να χαθεί το εξάμηνο...


Για άλλη μια φορά λοιπόν ο πρόεδρος του τμήματος Θ.Φορτσάκης απέδειξε ότι η σχέση του με την κυβερνητική πολιτική είναι στενότατη και ότι δεν χάνει ευκαιρία να στρώσει το χαλί στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση(-ολοκληρωτική διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου) όποτε του δίνει ανάλογο σήμα η κυβέρνηση και οι συνέταιροί της.

Το χρονικό της αποκάλυψης της είδησης 

Χθες χιλιάδες φοιτητές ενημερώθηκαν από τους καθηγητές τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος ότι το εξάμηνο χάθηκε. Προέκυψε δήθεν η απόφαση αυτή από συνέλευση μελών ΔΕΠ που προηγήθηκε την προηγούμενη μέρα. Ωστόσο 5 ώρες αργότερα και ύστερα από παράσταση διαμαρτυρίας του διοικητικού συμβουλίου στην γραμματεία, βγήκε «επίσημη» ανακοίνωση από τη γραμματεία που επιβεβαίωνε την απώλεια του εξαμήνου αλλά επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή προέκυψε από γενική συνέλευση του τμήματος της νομικής. Γενική συνέλευση Τμήματος βέβαια δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, πράγμα που αποδεικνύεται πρώτον από την μη ενημέρωση του φοιτητικού συλλόγου νομικής αλλά και από την άρνηση της γραμματείας να επιδείξει τα πρακτικά της συνεδρίασης(προφανώς επειδή δεν υπάρχουν).Επιπλέον, οι καθηγητές καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας παρευρίσκονταν στη σχολή, άρα η όποια «διαδικασία» πραγματοποιήθηκε σίγουρα εν απουσία τους.

Το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι η αποφαση για την απώλεια του εξαμήνου και την τραγική αναμόρφωση σε αντιδραστική κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών της νομικής έλαβε αποκλειστικά και μόνο ο πρόεδρος του τμήματος κύριος Φορτσάκης, με πραξικοπηματικό τρόπό.

Λίγο καιρό πρίν… 

Ενώ εδώ και 13 εβδομάδες που οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι σε απεργία προκειμένου να υπερασπιστούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εργασία,η κυβέρνηση και το υπουργείο τρομοκρατούσε τους φοιτητικούς συλλόγους που ήταν στο πλευρό τους με συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις-κοινό συντονισμό ότι το εξάμηνο κινδυνεύει να χαθεί. Κάθε «Δευτέρα» των τελευταίων 3 μηνών ήταν εκείνη η ημέρα όπου θα κρινόταν το αν θα χαθεί το εξάμηνο, με τα ΜΜΕ και τις κυβερνητικές παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια να κορυφώνουν την κινδυνολογία και την τρομοκρατία τους στο φοιτητικό σώμα. Ωστόσο, υπό την πίεση της μαζικής συμμετοχής στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και της δυναμικής επανεμφάνισης του φοιτητικού κινήματος οι Κασάνδρες του κυβερνητικού μπλοκ, κάθε βδομάδα διαψεύδονταν. Αυτό αποδεικνύει ότι η απώλεια ή μη του εξαμήνου δεν αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που απορρέει νομοτελειακά από κάποια αντικειμενικά κριτήρια αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για το αν θα επιλέξει με δική της ευθύνη να εμποδίσει την εκπαιδευτική διαδικασία,γιατί μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που επέβαλλε τις απολύσεις και την διάλυση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου.

Γιατί απ’όλες τις σχολές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ μόνο οι φοιτητές της Νομικής αποφασίστηκε ότι πρέπει να χάσουν το εξάμηνο; 

Απορίας άξιο είναι το γιατί από όλες τις σχολές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ που ήταν κλειστές όλο αυτό το διάστημα λόγω της απεργίας των διοικητικών, η νομική αθηνών είναι η μόνη σχολή που εκτιμήθηκε «από τα πάνω» ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το εξάμηνο. Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της σχολής που την διακρίνει από τις υπόλοιπες;Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της νομικής σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαικά πανεπιστήμια. Δεν λένε βέβαια τα δημοσιεύματα αυτά ότι ανταγωνιστικότητα στη γλώσσα της ευρωπαικής ένωσης σημαίνει μείωση του προυπολογισμού για την παιδεία, δίδακτρα, περικοπή των φοιτητικών παροχών, φοιτητικά δάνεια και πλήρης επιχιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου.

Ποιες είναι οι ευθύνες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 

Δεν λένε επίσης τα δημοσιεύματα αυτά ότι εκείνος που υπερασπίζεται τον εξευρωπαισμό των ελληνικών πανεπιστημίων είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που 2 μέρες μετά το άνοιγμα της σχολής με τη βοήθεια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πάρθηκε απόφαση να χαθεί το εξάμηνο!Στο ίδιο μαγαζί εξάλλου δουλεύουν και η ΔΑΠ και ο Φορτσάκης:στο μαγαζάκι της Νέας Δημοκρατίας,της Τρόικας και της μνημονιακής λιτότητας!Γι’αυτό το λόγο η συγκεκριμένη δύναμη φέρει πλέρια την ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές καθώς και για την ακαδημαική ζωή των συναδέλφων τους αν αυτή η τοποθέτηση από μεριάς Φορτσάκη δεν ανακληθεί. 

Η κίνηση αυτή αποτελεί κατάφωρη προσπάθεια κατατρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος και της δυνατότητάς του να αρθρώνει κινηματικό λόγο και πρακτική απέναντι στην κυβέρνηση και αυτούς που καταδυναστεύουν τον τόπο και ως τέτοια πρέπει να απαντηθεί.Με μαζικές διαδικασίες του φοιτητικού σώματος προκειμένου η συλλογική βούληση να τσακίσει την μονοπρόσωπη εξουσία των υλοποιητών της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια.

Προτείνουμε: 

-Μαζική συμμετοχή του φοιτητικού συλλόγου στη γενική συνέλευση που έχει καλεστεί σήμερα στη 13:00 στο αμφιθέατρο 1 προκειμένου να καταστεί σαφές ότι δεν ανεχόμαστε από καμία τηλεοπτική περσόνα της κυβέρνησης να αποφασίζει με το έτσι θέλω για τις σπουδες μας!

-Καταγγελτική στάση απέναντι στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που έβαλε πλάτες με το πλαίσιό της για ανοιχτή σχολή στα σχέδια του Φορτσάκη για χάσιμο του εξαμήνου.Από τα ίδια κέντρα λήψης αποφάσεων παίρνουν εντολές αμφότεροι,επομένων είναι προφανές ότι το άνοιγμα της σχολής με το πλαίσιο ανοιχτή σχολή και η κίνηση του Φορτσάκη μετά από 2 μέρες συνδέονται άμεσα μεταξύ τους

Διεκδικούμε:

-άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης τμήματος προκειμένου να τοποθετηθεί ο φοιτητικός σύλλογος Νομικής για τον τρόπο που θέλει να διεξαχθεί η επόμενη ακαδημαική περίοδος.

-συμμετοχή στη σύγκλητο της Παρασκευής για να διασφαλιστεί η απόφαση του φοιτητικού συλλόγου Νομικής

-Καμία σκέψη για απώλεια εξαμήνου

-Σύμπτυξη του χρόνου διδασκαλίας και της διδακτέας ύλης προκειμένου να διεξαχθούν και το θερινό και το εαρινό εξάμηνο με ανθρώπινους όρους

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΦΣ Νομικής (19/12/2013)


Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής: 

-Κανένα χειμερινό εξάμηνο δεν θα χαθεί

-Καμία εφαρμογή της ρύθμισης του νόμου Διαμαντοπούλου για μίνιμουμ όριο φοίτησης 13 εβδομάδων

-Διεξαγωγή του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου με μείωση των εβδομάδων φοίτησης σε ρήξη με τη ρύθμιση περί μίνιμουμ 13 εβδομάδων του νόμου Διαμαντοπούλου, καθώς όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν εξάμηνο μπορεί να γίνει και σε 8 και σε 9 και σε 10 εβδομάδες (πχ. σε 10 εβδομάδες προκύπτει στο τώρα ότι μπορούν να γίνουν και τα δύο εξάμηνα με τις αντίστοιχες εξεταστικές να εκτείνονται σε 4)

-Άμεση Σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης Τμήματος για το επίμαχο ζήτημα

-Διπλές εξεταστικές χειμερινού και εαρινού εξαμήνου (όριο δήλωσης τα 16 μαθήματα, 8 από το τρέχον εξάμηνο και 8 από το άλλο)

-Όχι συμπιεσμένες εξεταστικές (πχ συνολικά σε 6 εβδομάδες)

-Εξεταστέα ύλη η διδαχθείσα ύλη 

-Εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές αμέσως μετά τα χριστούγεννα

-Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί

-Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του προέδρου του τμήματος και κατάληψη στην γραμματεία μέχρι να συγκλιθεί Γενική Συνέλευση Τμήματος ώστε να παρθεί πίσω η ανακοίνωση των καθηγητών για απώλεια του εξαμήνου

-Μαζική παρουσία στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ την Παρασκευή 20/12, στην πρυτανεία, 9.00 το πρωί.


Αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί των πλαισίων:

πλαίσιο ΕΑΑΚ (ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ, ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ) και Αγωνιστικών Κινήσεων: 97

πλαίσιο ΑΡΕΝ: 38 

πλαίσιο Επιτροπής Αγώνα Νομικής (ΜΑΣ): 20

Λευκά: 4

Σύνολο ψηφισάντων: 159 (>140)

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Πρόγραμμα της Κατάληψης Νομικής 9-16/12!


Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΦΣ Νομικής (9/12/2013)



Φυσάει ακόμα κόντρα στη Νομική και σε δεκάδες ακόμα σχολές. Ο Φοιτητικός μας Σύλλογος είναι ακόμα εδώ μαζί με τους απεργούς του ΕΚΠΑ, είναι η ρωγμή στην πολιτική της εξαθλίωσης, της φτώχειας, της ισοπέδωσης των δημοκρατικών μας δικαωμάτων του ξεπουλήματος της παιδείας! Δε λυγίζουμε, συνεχίζουμε!

Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής: 

1) Κατάληψη από τη Δευτέρα 9/12 μέχρι και την Δευτέρα 16/12

2) Συμμετοχή στην απεργιακή περιφρούρηση και στις κινητοποιήσεις στο πλάι των απεργών του ΕΚΠΑ

3) Συμμετοχή / παρέμβαση στη συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων την Τετάρτη 11/12 και ώρα 10.00 στην πρυτανεία 

4) Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και των διοικητικών υπαλλήλων

5) Μπλοκάρισμα των Πρότυπων Εσωτερικών Κανονισμών όποτε και αν αυτοί πάνε να ψηφισθούν εν κρυπτώ από Γενική Συνέλευση Τμήματος ή Σύγκλητο - Συνολικό ανάχωμα του φοιτητικού κινήματος στη διαδικασία ψήφισής τους

6) Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του συλλόγου φοιτητών εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 11/12, 10.00 στο Πολυτεχνείο για ζητήματα στέγασης

7) Αναβολή της εξεταστικής κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων - Να δοθούν όλα τα μαθήματα κανονικά και με ανθρώπινους ρυθμούς μετά το πέρας αυτών

8)Σύγκλιση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης την Τρίτη 10/12, στη 13.00, στο κτήριο της πρυτανείας για τον καθορισμό των δράσεων και την επανοικειοποίηση του χώρου της σχολής

9) Περιφρουρούμε τις αποφάσεις του Συλλόγου - Νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 16/12


Αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί των πλαισίων

Πλαίσιο Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης: 195

Πλαίσιο ΔΑΠ/ Ανεξάρτητοι: 172

Πλαίσιο Επιτροπής Αγώνα Νομικής (ΜΑΣ): 42

Λευκά: 7

Σύνολο ψηφισάντων: 416 (>140) 

Ενημέρωση από το μέτωπο των διοικητικών του ΕΚΠΑ


Απόφαση Γενικής Συνέλευσης(9/12)

Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας ενάντια στις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα, τη θέση συναδέλφων σε αργία και την αποδόμηση–ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τους ίδιους όρους (περιφρούρηση, απεργιακά μπλόκα, κ.α.), όπως κάνουμε εδώ και 14 εβδομάδες.

Θεωρούμε ότι ο απεργιακός μας αγώνας είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε συνέχιση του διαλόγου και να διασφαλίσει εγγυήσεις για την εφαρμογή της όποιας πρότασης. Καμιά πρόταση δεν μπορεί να εκληφθεί ως δεδομένη εάν δε δεσμευτούν δημόσια οι υπουργοί Παιδείας και ΥΔΜΗΔ.

Καλούμε το υπουργείο σε διάλογο με στόχο την επιστροφή όλων των συναδέλφων στις θέσεις τους.

Τονίζουμε ότι η ώρα για την επίλυση του ζητήματος είναι τώρα. Οι κινήσεις αυταρχισμού και αδιαλλαξίας από την πλευρά του υπουργείου οδηγούν σε αδιέξοδο.

Η λειτουργία του Ιδρύματος με μείον 571 εργαζόμενους είναι αδύνατη και ενέχει κίνδυνο για τους φοιτητές του δεδομένης της κατάργησης του κλάδου φύλαξης και διαθεσιμότητας των τεχνικών ασφάλειας εγκαταστάσεων. Εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα δεν μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους για όσο θα παραμένουν διαθέσιμοι.

Δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους άμεσα εάν ανασταλεί η ΚΥΑ.

Η πρόταση του υπουργού όχι μόνο δεν εξασφαλίζει με επίσημο τρόπο τις θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως αποτελεί εφαλτήριο για την εφαρμογή των νόμων 4009, 4024, βάσει των οποίων σχεδιάζεται η συρρίκνωση, η αποδόμηση και η ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εναντίον της οποίας αγωνιζόμαστε 14 εβδομάδες.

Αντιθέτως, μια σειρά συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων θα αποτελούσε βήμα καλής θέλησης:

1. Κατάργηση της παραγράφου της τροπολογίας που εισάγει το ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα της μη απογραφής υπαλλήλου

2. Ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων για τις διαθεσιμότητες των μοριοδοτούμενων και των καταργούμενων κλάδων.

3. Μετατροπή των συναδέλφων ΙΔΑΧ εργαστηριακών σε ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε σχέση με τους ήδη υπάρχοντες ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

4. Έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης ενδοϊδρυματικής κινητικότητας για τη σύσταση ίσου αριθμού οργανικών θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με αυτές που καταργούνται.

Στην κατεύθυνση αυτή, συντάσσουμε επιστολή προς το υπουργείο με παρατηρήσεις σε όλα τα σημεία της πρότασής του, την απευθύνουμε σε αυτό και αναμένουμε τις απαντήσεις του.

Εάν πάρουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας θα επανεξετάσουμε τη θέση μας.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση ας αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων την επόμενη μέρα. Οι κυβερνητικές επιλογές, που οδηγούν σε διαθεσιμότητα και αργία 571 εργαζόμενους του Ιδρύματος, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τις σπουδές των φοιτητών όσο και την ασφάλειά τους, σε ένα Ίδρυμα χωρίς προσωπικό.

Η δίωξη του Πρύτανη του Ιδρύματος, πέρα από τον καταφανώς αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της, τορπιλίζει τη διαδικασία του διαλόγου και καταδεικνύει τον προσχηματικό του χαρακτήρα. Ο Πρύτανης είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή της όποιας πρότασης εκ μέρους του Ιδρύματος. Απαιτούμε την ανάκληση της δίωξης του.

Προκηρύσσουμε δύο 24ωρες απεργίες:

·Την Τρίτη 10/12/2013 με αίτημα την αναστολή των ΚΥΑ και των πράξεων που απορρέουν από αυτή

·Την Τετάρτη 11/12/2013 με αίτημα την ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων που απορρέουν από την εφαρμογή των ΚΥΑ και αφορούν την κατάργηση κλάδων και τις διαθεσιμότητες

Βασικές θέσεις μας είναι:

-η αναστολή των ΚΥΑ και η ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων που απορρέουν από αυτές, για κατάργηση κλάδων και διαθεσιμότητες -η κατάργηση της πλατφόρμας αυτό-απογραφής -η άρση όλων των πειθαρχικών διώξεων

Συνεχίζουμε το συντονισμό με όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους.

Επόμενη Γ.Σ Τετάρτη 11/12/2013 και ώρα 10:00, εκτός εάν οι εξελίξεις επιτάσσουν αυτή να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, για να αποφασίσουμε επί των αποτελεσμάτων του διαλόγου.

Το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου και τα Προπύλαια συνεχίζουν να είναι στη διάθεση του αγώνα μας αποτελώντας ένα αγωνιστικό φόρουμ όλης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, των συνδικάτων και της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Δημόσιου αγαθού της παιδείας και της εργασίας. Στόχος μας παραμένει η ήττα της πολιτικής των απολύσεων και της διάλυσης του Πανεπιστημίου. · Η Δ/νση Διοικητικού παραμένει κλειστή και ο χώρος περιφρουρείται συνεχώς προκειμένου να μην εκδοθούν οι ατομικές διαπιστωτικές πράξεις. Επιμέρους αιτήματα συναδέλφων επιλύονται σε συνεργασία με το προσωπικό της. · Ορίζεται προσωπικό ασφαλείας σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν.1264/82 όπως τροποποιήθηκε με τον 1915/90 και λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 51 του Ν.1892/90 περί «Επαναοριοθέτησης του Δημόσιου Τομέα») αποκλειστικά ως εξής:

-Ένας συνάδελφος από το Τμήμα Πρωτοκόλλου για την διευθέτηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης του διοικητικού προσωπικού που εκκρεμούν στο Πρωτόκολλο.

-Τρεις συνάδελφοι αποκλειστικά για τη μισθοδοσία του προσωπικού του Πανεπιστημίου που δεν απεργεί (ΔΕΠ, ΕΙΔΙΠ, ΕΤΕΠ, κλπ) και για την καταβολή των δεδουλευμένων στο προσωπικό της καθαριότητας

-Έως τρεις συνάδελφοι από τον ΕΛΚΕ για τη μισθοδοσία των συμβασιούχων συναδέλφων. -Τρεις συνάδελφοι αποκλειστικά για τη φύλαξη των κτηρίων της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και της ΣΘΕ επειδή σε αυτά υπάρχουν ευαίσθητα υλικά.

-Ένας συνάδελφος για τον έλεγχο των κρίσιμων εγκαταστάσεων στην τηλεδιοίκηση ΣΘΕ. -Ένας συνάδελφος για τον έλεγχο ευαίσθητων εγκαταστάσεων στο Κ. ΛΕΙ. ΔΙ.

Καλούμε τους Συλλόγους όλων των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, συμβασιούχοι, διοικητικών υπαλλήλων των λοιπών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) να αποφασίσουν κι αυτοί απεργιακές κινητοποιήσεις την ίδια περίοδο. Επισημαίνουμε ότι το Πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης, καθώς η λειτουργία του είναι αδύνατη με την εφαρμοζόμενη ΚΥΑ. Για το λόγο αυτό, βασικό αίτημα του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού είναι η απόσυρση της ΚΥΑ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ
για την ποινικοποίηση του αγώνα τους από τη χούντα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
η καταγγελία πέρασε πλειοψηφικά (ως ψήφισμα) στη σημερινή Συνέλευση του ΦΣ Νομικής.

"Με αφορμή την ενημέρωση που είχαμε εκ μέρους του Προεδρείου του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία προς το Προεδρείο του Δ.Σ., η οποία το καλεί να αποστείλει στο 2ο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής "τα πρακτικά της από 02-12-2013 Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου [μας], γνωρίζοντας [τους] τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της Απεργιακής Επιτροπής την ως άνω ημερομηνία.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ:

ότι η ανάμειξη της Εισαγγελικής Αρχής στη λειτουργία του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια της απεργίας είναι μία πρωτοφανής ποινικοποίηση μιας τρίμηνης κινητοποίησης για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και σχέσεων, οι οποίες πλήττονται κατάφωρα από την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, που προωθεί τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η παρέμβαση της Αστυνομίας και της δικαστικής εξουσίας στα εσωτερικά ζητήματα του Συλλόγου είναι απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη παραβίαση και προσβολή των κοινωνικών και πολιτικών μας δικαιωμάτων, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα.

Απαιτούμε από το Προεδρείο του Δ.Σ. να καταδικάσει την παρέμβαση, την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας στους αγωνιζόμενους απεργούς και τη δίωξη του ελεύθερου φρονήματος των εργαζομένων και να απαντήσει ανάλογα στην εισαγγελική παραγγελία.

Η Απεργιακή Επιτροπή, που συστήθηκε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού της 05-09-2013, ήταν και είναι ένα ανοιχτό συλλογικό όργανο συντονισμού του απεργιακού αγώνα και υλοποίησης των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του οποίου μέλη είναι δυνητικά όλοι οι συνάδελφοι απεργοί και δεν έχει σταθερή σύνθεση. Το Προεδρείο του Δ.Σ., εκτελώντας τις αποφάσεις του ανώτερου οργάνου του Συλλόγου μας, οφείλει να προασπίσει το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου μας, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης για τη συγκρότηση της Απεργιακής Επιτροπής ως ανοιχτού συντονιστικού οργάνου του Συλλόγου μας και να απαντήσει αντιστοίχως στην εισαγγελική παραγγελία.

Τέλος, καλούμε το Προεδρείο του Δ.Σ. να διερευνήσει ποιο είναι το αντικείμενο έρευνας της Προκαταρκτικής Εξέτασης, από που είναι ορμώμενη, καθώς επίσης να ζητήσει αντίγραφο της εισαγγελικής παραγγελίας."

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ


Απάντηση στην ανακοίνωση της παράταξης του προεδρείου του ΔΣ

Η θέση του προεδρείου του ΔΣ για αποδοχή της πρότασης του υπουργείου άνευ όρων και εγγυήσεων, είναι σταθερή και έχει επανειλημμένα εκφραστεί δημοσίως. Μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι στις Γενικές Συνελεύσεις δεν την υπερψηφίζουν, αντίθετα την απορρίπτουν με συντριπτική πλειοψηφία.

Γνωστή είναι και η επιλογή του προεδρείου να ταχθεί στο πλευρό του υπουργείου και, κατά συνέπεια, απέναντι από τους εργαζόμενους.

Υπάρχει άλλωστε ιστορικό επ’ αυτού.

Κανένας δεν ξεχνάει τις δηλώσεις του τέως γραμματέα του Συλλόγου, το πρωί της Τετάρτης της απογραφής στη Δημόσια Τηλεόραση (23/10), και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από μέλη της παράταξής του σε εργαζόμενους να απογραφούν, γεγονός που διέσωσε ως διά μαγείας την ως τότε αποτυχημένη προσπάθεια του υπουργείου να επιβάλλει τη διαθεσιμότητα στο ΕΚΠΑ και σε άλλα ΑΕΙ.

Όλοι ξέρουν πλέον ότι, αν δεν είχε προκληθεί ρήγμα στο μέτωπο της μη απογραφής που είχε αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση, ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΥΤΕ ΛΙΣΤΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ.

Το προεδρείο του ΔΣ και η παράταξή του ΠΑΡΕΔΩΣΕ 399 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ στο ΕΚΠΑ, πλήττοντας συνολικά τον αγώνα και των 8 ΑΕΙ, αφού κάθε μείωση του αριθμού απογραφέντων μείωνε συνολικά τον αριθμό των διαθεσιμοτήτων.

Κανένας δεν ξεχνάει ότι το προεδρείο αποδέχθηκε –ή μήπως συνδιαμόρφωσε;- την πρώτη πρόταση του υπουργείου για αρνητική μοριοδότηση κάποιων, προκειμένου να διασώσουν κάποιοι άλλοι τον εαυτό τους και τον πολύτιμο μηχανισμό τους. Όλοι ξέρουν γιατί χαρακτήρισε αυτή την πρόταση θετική.

Κανένας δεν ξεχνάει ότι το προεδρείο και η παράταξή του συνέβαλαν όσο πιο πολύ μπορούσαν για να σπάσει το απεργιακό μέτωπο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, με τη στοχοποίηση των εργαζομένων του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Πειραιά και του Παντείου, ήδη από τις αρχές της απεργίας, ανοίγοντας το δρόμο για την απομόνωση των 8 ΑΕΙ που πλήττονταν από τη διαθεσιμότητα για να διαβεί άνετα το υπουργείο και η κυβέρνηση.

Δεν είναι ανάγκη να βγάζουν ανακοινώσεις για να δηλώνουν ότι διαχωρίζονται από τις αποφάσεις της ΓΣ. Έχουν δείξει επανειλημμένα ότι δεν τηρούν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, όπως θα όφειλε κάθε προεδρείο ΔΣ.

Δεν είναι ανάγκη να βγάζουν ανακοινώσεις για να δηλώνουν ότι διαχωρίζονται από το σώμα των εργαζομένων, η θέση τους αυτή έχει καταστεί σαφέστατη κατά το διάστημα της απεργίας των 14 εβδομάδων. Η στάση τους και οι επιλογές τους άλλωστε το μόνο στόχο που έχουν είναι να διασφαλίσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας και κυρίως την όποια εξουσία του μηχανισμού τους μέσα στο Ίδρυμα, και όχι τις θέσεις των εργαζομένων.

Το προεδρείο και η παράταξή του, έρχεται σήμερα να μιλήσει για απώλεια κάθε διαπραγματευτικού όπλου.

Τους ενημερώνουμε ότι σε απώλεια κάθε διαπραγματευτικού όπλου οδηγεί η πρακτική που, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο και την κυβέρνηση, ακολουθούν:

- Καταβάλλοντας συνεχώς υπερπροσπάθεια για καλλιέργεια κλίματος απεργοσπασίας.

- Κατασκευάζοντας ψευδείς εντυπώσεις, με δηλώσεις και διαρροές στα ΜΜΕ ότι το 50% των εργαζόμενων έχει επιστρέψει στη δουλειά στις οποίες επιδίδονται εδώ και δέκα μέρες (από τις 29/11), από τότε δηλαδή που η θέση τους για αποδοχή άνευ όρων και εγγυήσεων από τους εργαζόμενους της πρότασης του υπουργείου δε βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης.

- Σαμποτάροντας κρίσιμες για τη σχέση της απεργίας με φοιτητές και άλλους κλάδους εργαζομένων αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και δημιουργώντας όσο περισσότερα προβλήματα μπορούν στην προσπάθεια της Απεργιακής Επιτροπής να εξυπηρετήσει κατεπείγοντα φοιτητικά ζητήματα, την πληρωμή των συμβασιούχων από τον ΕΛΚΕ, κ.α.

- Προβαίνοντας σε δηλώσεις και διαρροές στα ΜΜΕ περί επεισοδίων τραμπουκισμών και απειλών, εδώ και δέκα μέρες, τα οποία ούτε στη φαντασία τους δεν έχουν συμβεί, αν και πολύ θα το ήθελαν, και φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνους γι’ αυτά συγκεκριμένα μέλη της Απεργιακής Επιτροπής, μήπως και δέσει το σενάριο του υπουργείου περί μειοψηφιών κομματικά καθοδηγούμενων.

Ασφαλώς, κανένας δεν ξεχνάει ποιοι απειλούν μέσα στη Γενική Συνέλευση απεργούς ότι «θα τους φτιάξουν μετά την απεργία» (κι η διατύπωση εδώ είναι αναγκαστικά κομψή)…

Οι καταγγελίες για τραμπουκισμούς προκαλούν καγχασμό όταν προέρχονται από κάποιους που έχουν αναγάγει τον τραμπουκισμό σε επιστήμη.

Η ανακοίνωσή τους ωστόσο, έρχεται μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια δήλωση νομιμοφροσύνης τους εντός και κυρίως εκτός Ιδρύματος.

Δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια δήλωση διαχωρισμού τους από τους «κακούς απεργούς» και τη σύνταξή τους στο πλευρό της κυβέρνησης που τους καταγγέλλει.

Μ’ αυτό τον τρόπο, το μόνο που καταφέρνουν είναι όλοι, εντός και εκτός Ιδρύματος, να υποψιαστούν ότι δεν έχουν μόνο ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Παιδείας, αλλά και με το υπουργείο Δημοσίας Τάξης.

ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ
Ας αφήσουμε το ρόλο και τη στάση τους στην κρίση όλων των εργαζομένων

Στην ηγεσία του ΑΣΚΠΑ και στο προεδρείο του Δ.Σ. ας τους αφιερώσουμε το παρακάτω ποίημα του Γεωργίου Σουρή 

Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς, ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που ‘χει
στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.
Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαριέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.
Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ