Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΦΣ Νομικής (25/11/2013)



Ο ΦΣ Νομικής συνεχίζει στο δρόμο του αγώνα δίπλα στους απεργούς διοικητικούς μέχρι τη τελική δικαίωση των αιτημάτων τους: Δημόσιο-δωρεάν Πανεπιστήμιο, ούτε ένα ευρώ από τη τσέπη των φοιτητών για τις σπουδές τους με τους εργαζόμενους στη θέση τους για την κάλυψη των φοιτητικών αναγκών. Πάνε να τα πάρουν όλα, δεν θα τους περάσει!

Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής:

- Κατάληψη από την Δευτέρα 25/11 μέχρι τη Δευτέρα 2/12

- Συμμετοχή στην απεργιακή περιφρούρηση και στις κινητοποιήσεις στο πλάι των απεργών του ΕΚΠΑ

- Στήριξη της πανελλαδικής ενημερωτικής δράσης "Καραβάνι Αλληλεγγύης" για τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού των κατοίκων της Χαλκιδικής τη Δευτέρα 25/11 στις 17.00 στο Συνταγμα

- Συμμετοχή / παρέμβαση στη συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων την Τρίτη 11.00 στην πρυτανεια

- Συμμετοχή του ΦΣ στην πορεία φοιτητικών συλλόγων και αγωνιζόμενων κλάδων του δημόσιου τομέα την Τετάρτη 27/11 με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.00 και συμμετοχη σε συντονισμο φοιτητών εργαζομένων εάν αυτός οριστεί μετά την πορεία

- Συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια το Σάββατο 30/11. ώρα 16.00 

- Αναβολή της εξεταστικής κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων - Να δοθούν όλα τα μαθήματα κανονικά και με ανθρώπινους ρυθμούς μετά το πέρας αυτών

- Περιφρουρούμε τις αποφάσεις του συλλόγου - Νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 2/12


Αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί των πλαισίων:

- Πλαίσιο Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης: 108

- Πλαίσιο Επιτροπής Αγώνα Νομικής (ΜΑΣ): 24

- Λευκά: 16

Σύνολο ψηφισάντων: 148 (>140, απαρτία συνέλευσης)

Πλαίσιο που υπερψηφίστηκε στη σημερινή Γενική Συνέλευση [25/11/2013]


ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
[25/11]

Βρισκόμαστε στη δωδέκατη βδομάδα απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια και προκύπτει περισσότερο από ποτέ το ερώτημα «ανοιχτές ή κλειστές σχολές;». Το πραγματικό, όμως, ερώτημα είναι ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στα πανεπιστήμια σήμερα, με άλλα λόγια, ποιος εν τέλει κλείνει τις σχολές. Συγκεκριμένα, το υπουργείο, υπό τις επιταγές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, θέτει σε διαθεσιμότητα 498 διοικητικούς υπαλλήλους στο ΕΚΠΑ, στους οποίους συγκαταλέγονται σίγουρα οι 170 που δεν απογράφησαν, σε μία προσπάθεια διάσπασης του αγωνιστικού μπλοκ των απεργών και τρομοκράτησής τους, υπονομεύοντας τις συλλογικές τους αποφάσεις. Υπάρχει σήμερα μια συντονισμένη προσπάθεια παρουσίασης ενός προφίλ του φοιτητή-θύματος μιας κατάστασης, η οποία κατάσταση, όπως επιφανειακά περιγράφεται από την κυβέρνηση, τα media και τους εγκάθετους της ΟΝΝΕΔ, είναι ένας αγώνας «παράλληλος και ξένος» προς τους φοιτητές, ο αγώνας των διοικητικών. Το πραγματικό, λοιπόν, ερώτημα δεν είναι τι σημαίνει για τους φοιτητές στο τώρα μια κλειστή ή υπό κατάληψη σχολή, αλλά τι θα σημαίνει στην επαύριο μια ανοιχτή σχολή, όπως τη φαντάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο και η κυβέρνηση. Εν ολίγοις, πρέπει να γίνει σαφές σε όλους μας ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από μια χαμένη εξεταστική ή ένα χαμένο εξάμηνο. Πολύ περισσότερο, πρόκειται για το δικαίωμα μιας ολόκληρης γενιάς σε ένα παρόν και μέλλον με αξιοπρέπεια. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας αποτελεί μια βασική μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία αφορά σε όλο το δημόσιο τομέα και, συνεπώς, εξειδικεύεται και στο χώρο του πανεπιστημίου. Ωστόσο, δεν αποτελεί στείρα ένα ζήτημα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Το καθεστώς υπολειτουργίας στο οποίο οδηγεί τα ιδρύματα η εφαρμογή αυτού του προγράμματος (ενδεικτικά, στη γραμματεία της Νομικής μένουν 4 διοικητικοί υπάλληλοι για την εξυπηρέτηση του συνόλου των φοιτητών), καθώς και η επερχόμενη εφαρμογή των διαθεσιμοτήτων στα μέλη ΔΕΠ, συνδέεται άμεσα και σε πρώτη φάση με μια κατεύθυνση προώθησης των διαγραφών φοιτητών (όπως θα επιβάλλουν και οι πρότυποι εσωτερικοί κανονισμοί). Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά αναδιαρθρωτικών τομών με τη μορφή ενός «σχεδίου Αθηνά 2», το οποίο θα συγχωνεύσει διοικητικά απομειωμένα τμήματα και σχολές, πρώτα με τη μορφή διοικητικών συγχωνεύσεων, κι έπειτα με τη μορφή συγχώνευσης προγραμμάτων σπουδών και γνωστικών αντικειμένων, οδηγώντας στη διάσπαση πτυχίων, στη ρευστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην εισαγωγή κατευθύνσεων στα πτυχία, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός απόφοιτου με χαρακτηριστικά που θα ανταποκρίνονται σε ένα νέο μοντέλο εργαζομένου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κομβικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει η διαδικασία της αξιολόγησης. Αφενός, υπό την πίεση της ένταξης σε ένα διεθνές ranking (διεθνής κατάταξη των πανεπιστημίων με κριτήριο την εμπέδωση αναδιαρθρωτικών τομών), τα πανεπιστήμια χωρίζονται σε «καλά» και «κακά» ανάλογα με το πόσο εφαρμόζουν τις επιταγές της κυβέρνησης (διάσπαση πτυχίων, περικοπές φοιτητικών παροχών, ρευστοποίηση επαγγελματικών δικαιωμάτων) και άρα το πόσο εναρμονίζονται με το σύγχρονο τοπίο εργασιακών σχέσεων και πεδίων απασχόλησης εν καιρώ κρίσης. Αφετέρου, η αξιολόγηση συνδέεται με τις ροές χρηματοδότησης προς τα ιδρύματα, εξαρτώντας τες από ανταποδοτικά κριτήρια και οδηγώντας, έτσι, τα μη συμμορφωμένα ιδρύματα σε καθεστώς υποχρηματοδότησης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσεται το πιο εύφορο πεδίο εισαγωγής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Το κενό που θα δημιουργηθεί από τις απολύσεις των διοικητικών ενδεχομένως θα καλυφθεί από εργολαβίες σε τομείς όπως η φύλαξη των κτηρίων, η εξυπηρέτηση στις βιβλιοθήκες, η γραμματειακή υποστήριξη, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος σπουδών από το κράτος στις πλάτες των φοιτητών και να αναγκάζονται να πληρώνουν για μια σειρά παροχών οι φοιτητές από την τσέπη τους. Αυτό σε συνδυασμό με τις περικοπές σε παροχές όπως η σίτιση, η στέγαση, και τα δωρεάν συγγράμματα διαμορφώνει ένα δυσμενές πλαίσιο που οδηγεί τους φοιτητές από την ανυπέρβλητη δυσκολία έως και την απόλυτη αδυναμία ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

Σε αυτό το φόντο, το πανεπιστήμιο αλλάζει ριζικά και μετασχηματίζεται σε ένα πανεπιστήμιο λιγότερο δημόσιο και δωρεάν, σε ένα κολλεγιοποιημένο πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί ως ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο. Αυτό περνάει, μέσα από συγκεκριμένες κατευθύνσεις όπως είναι:
- η εντατικοποίηση των σπουδών, η αποστείρωση και αποπολιτικοποίηση του εκπαιδευτικού χώρου και της φοιτητιώσας νεολαίας, μέσω της απαξίωσης και της υπονόμευσης των συλλογικών διαδικασιών
- η διάσπαση των πτυχίων, μέσω της εισαγωγής κατευθύνσεων, της διάσπασης του κύκλου σπουδών σε bachelor και master, της αντικατάστασης του ενιαίου πτυχίου από έναν ατομικό φάκελο προσόντων και  άρα τη ρευστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, πράγμα που επιταχύνεται μέσα από τις διοικητικές και ουσιαστικές συγχωνεύσεις τμημάτων.
- την ένταξη σε ένα διαρκή κύκλο ειδίκευσης αποειδίκευσης και σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων

Όλα αυτά απολήγουν στη διαμόρφωση ενός αποφοίτου ο οποίος θα συμπυκνώνει τα τεχνικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά ενός ευέλικτου, πειθήνιου, εξειδικευμένου, φθηνού εργαζόμενου χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις και δικαιώματα, συνδέοντας τους απόφοιτους με το αναδιαμορφωμένο περιβάλλον της αγοράς εργασίας.

Συγκεκριμένα για τη Νομική

Η αυτονόμηση της Νομικής, η οποία από τμήμα μετατράπηκε σε σχολή, έχει άμεση σχέση με μια κατεύθυνση διάσπασης του προγράμματος σπουδών και εισαγωγής κατευθύνσεων στο πτυχίο, πράγμα το οποίο διευκολύνεται από την ρύθμιση που επιτρέπει στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας να αλλάζει το πρόγραμμα σπουδών οποιασδήποτε σχολής εν μία νυκτί. Έτσι, όλοι εμείς που βγαίναμε μέχρι σήμερα με ενιαίο πτυχίο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, θα βγαίνουμε αστικολόγοι, εργατολόγοι, ποινικολόγοι κλπ. Σε επίπεδο εργασιακής προοπτικής, όλα αυτά συμπυκνώνονται μέσα από το άνοιγμα του επαγγέλματος το οποίο ανοίγει το δρόμο στη συγκρότηση μεγάλων δικηγορικών γραφείων και εταιριών και στη μισθωτοποίηση και υπαλληλοποίηση του επαγγέλματος. Σε αυτό συντείνει και η ψήφιση του νέου Κώδικα Δικηγόρων, ο οποίος επισφραγίζει τη χαμηλόμισθη, επισφαλή εργασία στους δικηγόρους και δημιουργεί ένα λιμνάζον κομμάτι αποφοίτων το οποίο θα πετιέται έξω από το επάγγελμα καθώς για την ένταξη σε αυτό απαιτείται πλέον η επιτυχία σε Πανελλήνιες Εξετάσεις με αναβαθμισμένη δυσκολία.

Για ένα νικηφόρο αγώνα φοιτητών και εργαζομένων

Είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση στο χώρο των πανεπιστημίων κορυφώνεται και είναι πιο επιτακτικό από ποτέ για τους φοιτητικούς συλλόγους και τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους να βάλουν μια συγκεκριμένη, μάχιμη κατεύθυνση, η οποία αφενός δεν θα υποχωρεί από τα μέχρι τώρα κεκτημένα του αγώνα και αφετέρου θα βάζει μια προοπτική ανυποχώρητης, μέχρι τέλους ρήξης με το Υπουργείο, την κυβέρνηση και την πολιτική της μέσα στα πανεπιστήμια. Με φοιτητικές καταλήψεις και περιφρουρημένες απεργίες με καθολικό κλείσιμο όλων των πανεπιστημιακών κτηρίων, πρέπει σπάζοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργείται από κυβέρνηση, media και κυβερνητικές νεολαίες (ΟΝΝΕΔ) και προωθεί τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ φοιτητών και εργαζομένων να συγκροτήσουμε ένα στιβαρό ανάχωμα, μια «παραφωνία» στην απρόσκοπτη εμπέδωση της πολιτικής της κυβέρνησης, με κεντρικό σύνθημα να μη γίνει καμία απόλυση και καμία έκπτωση από το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Σε αυτή τη κατεύθυνση, είναι σημαντικό όλοι οι σύλλογοι να πραγματοποιήσουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις καταλήψεων, να θωρακιστούν απέναντι στο υπαρκτό πλέον ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολών με επέμβαση των ΜΑΤ, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων οι οποίοι πλέον απειλούνται με επίταξη και συλλήψεις, όπως επίσης και να επιχειρηθεί ο ευρύτερος, πιο αποτελεσματικός, πιο ουσιαστικός συντονισμός μεταξύ των φοιτητών και των εργαζομένων για την βαθύτερη συμπόρευση σε μια σειρά εξώστρεφων δράσεων αλλά και για την απεύθυνση σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια εργαζομένων και το πλάτεμα του μετώπου απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για: 
- Μπλοκάρισμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης
- Ανατροπή του «Σχεδίου Αθηνά», των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου
- Καμία διαγραφή φοιτητών, όχι στους Πρότυπους Εσωτερικούς Κανονισμούς, 
- Καμία διάσπαση πτυχίων και προγραμμάτων σπουδών, καμία σκέψη για δίδακτρα
- Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Πανεπιστημίου
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα
- Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
- Όχι στην εφαρμογή του νέου κώδικα δικηγόρων
- Ανατροπή της πολιτικής ΕΕ, ΔΝΤ, κυβέρνησης 
- Έξω από την ΕΕ και το ευρώ.

Προχωράμε σε:
- Κατάληψη από την Δευτέρα 25/11 έως την Δευτέρα 2/12
- Συμμετοχή στην απεργιακή περιφρούρηση και στις κινητοποιήσεις στο πλάι των απεργών του ΕΚΠΑ
- Στήριξη της πανελλαδικής ενημερωτικής δράσης «Καραβάνι Αλληλεγγύης» για τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού των κατοίκων της Χαλκιδικής τη Δευτέρα 25/11 στις 17.00 στο Σύνταγμα.
- Συμμετοχή / παρέμβαση στη συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων την Τρίτη 11.00 στην πρυτανεία 
- Συμμετοχή του Φ.Σ. στη πορεία φοιτητικών συλλόγων και αγωνιζόμενων κλάδων του δημοσίου τομέα την Τετάρτη 27/11 με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.00 και συμμετοχή σε συντονισμό φοιτητών εργαζομένων εάν αυτός οριστεί μετά την πορεία
- Συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια το Σάββατο 30/11, ώρα 16.00
-Αναβολή της εξεταστικής κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων – Να δοθούν όλα τα μαθήματα κανονικά και με ανθρώπινους ρυθμούς μετά το πέρας αυτών

- Περιφρουρούμε τις αποφάσεις του Συλλόγου - Νέα γενική συνέλευση την Δευτέρα 2/12

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση από τους απεργούς του ΕΚΠΑ



ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ:

Κλείνουν τα πανεπιστήμια. Μετά την πρόσφατη συρρίκνωση των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 30% (σχέδιο Αθηνά), η τεράστια μείωση του προσωπικού που προβλέπεται –σε πρώτη φάση- για τα 8 μεγάλα πανεπιστήμια (κατά 45% σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ), προοιωνίζει ένα δεύτερο γύρο συγχωνεύσεων/καταργήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Λιγότερο προσωπικό συνεπάγεται μια τριτοβάθμια εκπαίδευση μικρότερης κλίμακας, με αναλογική μείωση του αριθμού των φοιτητών (των οποίων το δικαίωμα στη φοίτηση ήδη περιορίζεται από τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου), των μελών ΔΕΠ, κ.α.

- Αποδιαρθρώνεται συνολικά η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Ολόκληρα τμήματά της περνάνε σε ιδιώτες. Όλο και περισσότεροι μαθητές και φοιτητές αποκλείονται από αυτήν, ενώ ιδιωτικά ΙΕΚ αναλαμβάνουν με το αζημίωτο και με τη στήριξη του κράτους να καλύψουν τα κενά που προκύπτουν από την κατάργηση ολόκληρων τομέων (π.χ. του 1/3 των ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης τον Ιούλιο)

- Η ιδιωτικοποίηση είναι το πλάνο της επόμενης μέρας. Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά 75% τα τελευταία 4 χρόνια, το λειτουργικό κόστος μετακυλίεται στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, μέσω της γενικευμένης επιβολής διδάκτρων (βλ. πρόσφατη απόφαση Συγκλήτου Παντείου Πανεπιστημίου για δίδακτρα 600€ στα μεταπτυχιακά προγράμματα). Η φοιτητική μέριμνα (δωρεάν σίτιση και στέγαση) και τα δωρεάν συγγράμματα περιορίζονται στην πορεία προς την τελική κατάργησή τους

- Το πανεπιστήμιο μετεξελίσσεται σε μια μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (για τη διαχείριση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και των κληροδοτημάτων), ενώ σε φιλέτα προς πώληση μετατρέπονται τα πιο προσοδοφόρα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ (ακίνητη περιουσία, ερευνητικά εργαστήρια, κλινικές, βιβλιοθήκες, μουσεία, κ.α.)

- Εταιρείες είναι έτοιμες να αναλάβουν μέρος των εργασιών: από τη γραμματειακή υποστήριξη, τις υπηρεσίες δικτύου και μηχανοργάνωσης και συντήρησης εγκαταστάσεων, μέχρι τη λειτουργία των βιβλιοθηκών. Οι τομείς της φύλαξης και της καθαριότητας έχουν ήδη αλωθεί από εργολάβους

- Αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι απολύονται για να προσληφθεί προσωπικό με συμβάσεις έργου, απευθείας από τους φορείς ή μέσω εργολάβων. Επισφαλώς εργαζόμενοι, με μισθούς άθλιους και χείριστες συνθήκες εργασίας, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η αλλαγή των εργασιακών συνθηκών στο δημόσιο θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση και αυτών στον ιδιωτικό τομέα

- Διαλύεται συνολικά το κοινωνικό κράτος. Ολόκληροι τομείς περνάνε πλέον αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Η αποδόμηση και η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται από το κράτος συνεπάγεται τη μετακύλιση του κόστους σε όλους μας. Τα κέρδη για το κεφάλαιο αυξάνονται, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δε θα έχει πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, κ.α.

- Εάν δεν αγωνιστούμε τώρα ενάντια στις απολύσεις, 1.349 από εμάς, τους εργαζόμενους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα βρεθούμε στην ανεργία. Εάν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τώρα την απόφασή της για μαζικές «διαθεσιμότητες»/απολύσεις, η ημερομηνία απόλυσής μας είναι ήδη δεδομένη: 23/9, ημερομηνία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης

- Εναντιωνόμαστε στα μέτρα λεηλασίας της ζωής μας και την κλιμάκωση της μνημονιακής επίθεσης από την πλευρά του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού για την υπέρβαση της κρίσης πάνω από τα πτώματά μας

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 6/11/2013

Καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξυπηρετούνται καθημερινά δεκάδες αιτήματα φοιτητών του Παν/μίου μας (χορήγηση πιστοποιητικού σπουδών για τη στρατολογία και για ανανέωση άδειας παραμονής αλλοδαπών φοιτητών, πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας για υποβολή αίτησης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του εξωτερικού, ανανέωση βιβλιαρίων ασφάλισης φοιτητών με ασφαλιστικό φορέα το ΕΚΠΑ, κ.α.) και κάθε άλλο επείγον ζήτημα.

Η Απεργιακή Επιτροπή συγκεντρώνει όλα τα αιτήματα φοιτητών, πολιτών, εργαζομένων και συνταξιοδοτημένων συναδέλφων, μελών ΔΕΠ, και φροντίζει για την άμεση επίλυση εκείνων που έχουν χαρακτήρα επείγοντος. Το γραφείο της Επιτροπής βρίσκεται στα Προπύλαια, και είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:30-18:00.

Παράλληλα, το προσωπικό ασφαλείας και οι απεργοί φροντίζουν καθημερινά για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, τη συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του και την ασφάλεια κάθε κρίσιμης και ευαίσθητης μονάδας του, κ.α.

Επισημαίνεται, πως σε αυτές τις διαδικασίες εμπλέκονται απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και πολλοί περισσότεροι που πρόκειται να τεθούν άμεσα και που, εάν σταματήσει η απεργία, θα απολυθούν.

Ενδεχομένως, υπάρχουν κάποιοι που ενοχλούνται από την επίλυση όλων αυτών των επειγόντων θεμάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της απεργίας και ασκούν πιέσεις προς τους συναδέλφους, ώστε να μην γίνονται οι συγκεκριμένες διευθετήσεις. Ενοχλούνται γιατί στοιχίζονται με την προσπάθεια του Υπουργού και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να δημιουργήσουν ρήγματα μεταξύ απεργών, φοιτητών και μελών ΔΕΠ.

Δε θα το επιτρέψουμε!

Ο αγώνας που δίδεται αυτή τη στιγμή στο ΕΚΠΑ, με προμετωπίδα την απεργία διάρκειας του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού είναι αγώνας που αφορά όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλη την κοινωνία, γιατί δε διακυβεύονται μόνον οι απολύσεις των συναδέλφων, αλλά συνολικά το παρόν και το μέλλον όλων μας.

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ  
-ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ-

Την Τρίτη 24/09/2013, δόθηκε στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Μητσοτάκη και Αρβανιτόπουλου, για την κατάργηση 1349 θέσεων σε 8 Πανεπιστήμια της χώρας. Στο Παν/μιο Αθηνών καταργούνται 498 οργανικές θέσεις μόνιμου και ΙΔΑΧ διοικητικού προσωπικού. Το ίδρυμα, μέσα σε μια μέρα, θα καταρρεύσει εσωτερικά, χωρίς να μπορέσει να αναπληρώσει τις χαοτικές θέσεις εργασίας. 

Οι διαθεσιμότητες αυτές που δεν είναι παρά ο προθάλαμος της ανεργίας, είναι ενταγμένες στη συνολικότερη διαδικασία συρρίκνωσης / υποχρηματοδότησης / αποδόμησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιτρέψει στη συνέχεια την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Προωθείται η μετατροπή των ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Από αυτό πηγάζει η αναγκαιότητα μείωσης του μισθολογικού κόστους μέσω των απολύσεων και η προώθηση της λογικής της «αυτοχρηματοδότησης» με την επέκταση των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και την αναζήτηση «χορηγών» που θα καθορίζουν την κατεύθυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας. Ταυτόχρονα, προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των επισφαλών εργασιακών σχέσεων μέσα από την κατάργηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται λίγο-πολύ σε όλο το δημόσιο τομέα με την πολιτική των μνημονίων: αν ευοδωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του 2013 25.000 εργαζόμενοι θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, εκ των οποίων, πάνω από το 60%, θα οδηγηθεί στην απόλυση. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: αποδόμηση των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται από το κράτος, ιδιωτικοποίηση τους και μετακύλιση του κόστους στους εργαζόμενους που τις χρησιμοποιούν –στην περίπτωση των ΑΕΙ/ΤΕΙ στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Στόχος είναι η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζόμενων αφού η εκπαίδευση, η υγεία και ευρύτερα οι δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες είναι κομμάτι του έμμεσου μισθού όλων μας. 

Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, θιγόμαστε πιο άμεσα αφού χιλιάδες από εμάς θα βρεθούν σε λίγες μέρες στην ανεργία. Η απεργία διαρκείας που ξεκινήσαμε έχει σαν πρώτο στόχο να σταματήσουμε τη σκοπούμενη καταστροφή και απαξίωση της ζωής μας. Ο αγώνας μας όμως δεν είναι συντεχνιακός. Η επιτυχία της δικής μας απεργίας είναι αδιανόητη έξω από το ξέσπασμα ενός ισχυρού απεργιακού κύματος σε όλο το δημόσιο τομέα που θα επεκταθεί στη συνέχεια και στον ιδιωτικό. Ενός απεργιακού κύματος που θα ανατρέψει την ταξική μνημονιακή πολιτική απαξίωσης της εργασίας και της ζωής όλων των εργαζόμενων.

Αν δεν τα καταφέρουμε, τα άδεια γραφεία, τα κλειστά φώτα και οι χαοτικές συνθήκες λειτουργίας θα γίνουν ο κανόνας, μέχρι τη στιγμή που οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών θα αναλάβουν δράση, με πρώτη συνέπεια τα δίδακτρα…

Μόνη απάντηση απέναντι στην απαξίωση της ζωής, της εκπαίδευσης και της εργασίας μας είναι ο κοινός αγώνας, η δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης ανάμεσά μας. Δεν σας καλούμε απλώς να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας αλλά να συμμετέχετε ενεργά σε αυτόν.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μας λένε να σταματήσουμε την απεργία. Για να επανέλθουν τα πράγματα στην «ομαλότητα» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και να ξεκινήσει «κανονικά» η εκπαιδευτική διαδικασία.

Ας δούμε ποια είναι η «ομαλότητα» και η «κανονικότητα» στην οποία αναφέρονται:

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπολογίζοντας ΜΟΝΟ τους εργαζόμενους που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης του κλάδου τους και εκείνους που είναι σε αργία εν αναμονή πειθαρχικού λόγω μη απογραφής, και απολύτως ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ – και ΧΩΡΙΣ να συνυ-πολογίζονται οι 498 εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κατόπιν μοριοδότησης:

Χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ υπάλληλο έχουν μείνει οι γραμματείες των Τμημάτων Πληροφορικής και Χημείας. Εξυπηρετούν αντίστοιχα 2.051 και 1.862 προπτυχιακούς φοιτητές (σε «κανονικά» έτη φοίτησης), 760 και 309 μεταπτυχιακούς και 240 και 130 υποψήφιους διδάκτορες (στοιχεία δημοσιευμένων εκθέσεων εσωτερικής αξιολόγησης). Σημειώνουμε ότι οι γραμματείες δεν εξυπηρετούν μόνο το φοιτητικό πληθυσμό, αλλά το σύνολο των λειτουργιών των Τμημάτων.

Με ΕΝΑΝ υπάλληλο θα βρεθούν οι γραμματείες των Τμημάτων Γαλλικής Φιλολογίας και Φαρμακευτικής. Ενδεικτικά, η γραμματεία του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας εξυπηρετεί

3.329 προπτυχιακούς φοιτητές, 72 μεταπτυχιακούς και 48 υποψήφιους διδάκτορες.

Αποδεκατισμένες (με μείον 5 και πάνω εργαζόμενους) είναι οι γραμματείες των Τμημάτων Ιατρικής, Νομικής και Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Ενδεικτικά, η γραμ-ματεία της Ιατρικής εξυπηρετεί 2.918 προπτυχιακούς φοιτητές, 1.779 μεταπτυχιακούς και

10.463 υποψήφιους διδάκτορες.

Επίσης, ενδεικτικά , σε 11 γραμματείες Τμημάτων, όποτε ανοίξουν, δε θα υπάρχει:

Σε 3 το 20-25% του προσωπικού

Σε 1 το 33%

Σε 2 το 39%

Σε 1 το 43%

Σε 1 το 60% Σε 2 το 67% Σε 1 το 75%

Απολύτως δυσλειτουργικές θα είναι οι γραμματείες στις οποίες οι προϊστάμενοι είτε βρίσκονται σε αργία, είτε αναγκάστηκαν να καταθέσουν εσπευσμένα αιτήσεις συνταξιοδότησης, για-τί, παρότι ήταν απολύτως ενεργοί και πολύτιμοι για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύμα-τος, βρέθηκαν υπό την απειλή της απόλυσης. Οι γραμματείες αυτές δεν είναι λίγες.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται σε γραμματείες Τομέων και Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι ακόμα χειρότερη .

Σε ό,τι αφορά εργαστήρια και κλινικές που σχετίζονται ΑΜΕΣΑ με την εκπαιδευτική διαδικα-σία , η υποστήριξη της διοικητικής και εκπαιδευτικής τους διαδικασίας είναι στον αέρα. Ας σημειωθεί ότι οι κλινικές εξυπηρετούν ΑΣΘΕΝΕΙΣ , τους οποίους η αδυναμία λειτουργίας τους θα επηρεάσει ΑΜΕΣΑ.

Υπηρεσίες βασικότατες για την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών των φοιτητών έχουν υ-ποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Ενδεικτικά, η μηχανογράφηση, υπηρεσία απαραίτητη για την καταχώρηση της βαθμολογίας, την έκδοση πτυχίων και πιστοποιητικών, κ.α. βρίσκεται με το 40% των εργαζόμενων σ’ αυτή σε διαθεσιμότητα.

Χωρίς φύλαξη θα μείνουν αρκετά κτίρια. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι οι 9 εργαζόμενοι, μόνιμοι και ΙΔΑΧ, στη φύλαξη του κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής είναι είτε σε διαθεσιμότητα είτε σε αργία.

Σημειώνουμε και πάλι ότι αυτά τα στοιχεία ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ τους 498 εργαζόμε-νους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κατόπιν μοριοδότησης .

Για ποια «ομαλότητα» και «κανονικότητα» μιλάνε λοιπόν;

Αυτό που εννοούν όταν χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους, είναι ένα συρρικνωμένο Πανεπι-στήμιο που θα απευθύνεται σε λιγότερους φοιτητές. Ένα Πανεπιστήμιο με δίδακτρα όπου τη δουλειά θα βγάζουν ενοικιάζομενοι εργαζόμενοι και οι φοιτητές που θα παρέχουν άμισθη εργασία αντί διδάκτρων. Με όσα τμήματα δεν καταφέρουν να «αυτοχρηματοδοτηθούν» (να βρουν πόρους δηλαδή στην αγορά) για να λειτουργήσουν απλά να κλείνουν.

Ενδιαφέρονται στ’ αλήθεια για τα παιδιά που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο αυτοί που συ-ντάσσονται με την κυβέρνηση και στρέφονται εναντίον του αγώνα μας για τη ζωή μας και ε-νάντια στην αποδόμηση και ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου;



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο κ. Αρβανιτόπουλος δηλώνει ότι συζητάει, αλλά μόνο με «ανοιχτά» πανεπιστήμια.

Ας δούμε τι σημαίνει πρακτικά «ανοιχτό» Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ας δούμε ορισμένα μόνο από τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι εκατοντάδες «πλεονάζο-ντες» εργαζόμενοι, απολύτως ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ –με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής*:

- 36 υπηρεσίες του ΕΚΠΑ χάνουν ΟΛΟ το προσωπικό τους.

- Άλλες 11 υπηρεσίες χάνουν από 75% και πάνω του προσωπικού τους.

- Άλλες 42 χάνουν από 50-75% του προσωπικού τους.

- 43 υπηρεσίες μένουν χωρίς προϊστάμενο.

- Στις Γραμματείες Τμημάτων, που εξυπηρετούν το σύνολο των φοιτητών τους και όλες τις λει-τουργίες των Τμημάτων, ο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%.

1. Ενδεικτικά, η Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής, που εξυπηρετεί 2.703 προπτυχιακούς φοιτητές, 3.000 μεταπτυχιακούς (30 Μεταπτυχιακά Προγράμματα) και 10.500 διδάκτορες, μένει με 4 εργαζόμενους. Η γραμματεία του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας & Φιλολογίας και η Γραμμα-τεία του Τμήματος Πληροφορικής, μένουν χωρίς προσωπικό. Η γραμματεία του Τμ. Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, η γραμματεία του Τμ. Φαρμακευτικής και η γραμματεία του Τμήματος Βιολογίας μένουν με έναν εργαζόμενο.

2. Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται γραμματείες Τομέων και Προγραμμάτων Μετα-πτυχιακών Σπουδών. Στο Τμήμα Νομικής κλείνουν 2 Τομείς (Β’ Ιδιωτικού Δικαίου και Ποινι-κών Επιστημών) και μειώνεται σημαντικά το προσωπικό των υπόλοιπων. Μεταπτυχιακά προ-γράμματα και βιβλιοθήκες που υπάγονται σ’ αυτούς μένουν χωρίς προσωπικό. Χωρίς εργα-ζόμενο μένουν ο τομέας Φαρμακευτικής Χημείας και ο Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας.

3. Χωρίς εργαζόμενους μένει το πρόγραμμα Erasmus (υποτροφίες και δράσεις), επηρεάζοντας και τη μετάβαση φοιτητών στο εξωτερικό και την εισροή φοιτητών από το εξωτερικό.

4. Στις βιβλιοθήκες η μείωση του προσωπικού είναι συντριπτική: Στη Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών (4 όροφοι, 5 αναγνωστήρια με 26 Η/Υ, ανοιχτή και το Σάββατο για τους φοιτητές) από τους 11 μόνιμους και ΙΔΑΧ εργαζόμενους μένουν 2. Σειρά Αναγνωστηρίων και Βιβλιοθηκών κλείνουν επειδή μένουν με 0 προσωπικό (Τμημάτων Πληροφορικής, ΜΙΘΕ, Νο-μικής, Οδοντιατρικής, κ.α.).

5. Στο Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών, οι 4 μόνιμοι και ΙΔΑΧ εργαζόμενοι φεύγουν και μένει στον αέρα η υποστήριξη σε προσωπικό, τεχνογνωσία, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κ.α. 47 σπου-δαστηρίων και βιβλιοθηκών, καθώς και βιβλιοθηκονομικές εφαρμογές, βάσεις δεδομένων, η ψηφιακή συλλογή ΠΕΡΓΑΜΟΣ και βιβλιογραφικές βάσεις.

Η τεχνική υπηρεσία, που υποστηρίζει και συντηρεί όλες τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, υφίσταται συντριπτικό πλήγμα. Χάνει το 75 % του προσωπικού της.

Το Υπολογιστικό Κέντρο, που καλύπτει τις υπολογιστικές ανάγκες του προσωπικού του Ιδρύ-ματος με ισχυρά συστήματα υπολογιστών, παρέχοντας υλικό, λογισμικό και τεχνική υποστή-ριξη, μένει με 2 εργαζόμενους από 9.

Σε ό,τι αφορά εργαστήρια και κλινικές που σχετίζονται ΑΜΕΣΑ με την εκπαιδευτική διαδικα-σία και εξυπηρετούν ΑΣΘΕΝΕΙΣ:

6. Στην Οδοντιατρική Σχολή, η Κλινική Στοματολογίας μένει χωρίς εργαλειοδότρια. Χωρίς εργα-ζόμενους μένουν η Προπτυχιακή Κλινική Παιδοδοντίας, η γραμματεία Γναθοχειρουργικής και η Γραμματεία Ορθοδοντικής. Με έναν εργαζόμενο μένουν η Διαγνωστική Κλινική, η Κλινική Γναθοχειρουργικής και η Γραμματεία Προσθετικής. Το Εργαστήριο Προπτυχιακών φοιτητών μένει χωρίς εργαλειοδότριες και δεν μπορεί να λειτουργήσει. 4 μεταπτυχιακά προγράμματα μένουν χωρίς εργαζόμενο. Η Σχολή μένει χωρίς επιστάτες, θερμαστές, θυρωρούς, φύλακες, κ.α., ενώ η βιβλιοθήκη χάνει τον ένα εργαζόμενό της.

Στο Νομοκομείο Παίδων, το Τμήμα Λοιμώξεων & Χημειοθεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής μένει χωρίς διοικητικό προσωπικό, όπως και το Τμήμα Ιατρικής Γενετικής.

Στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, κλείνουν τα Κέντρα: Εργοσπιρομετριας - Καρδιοαναπνευστι-κης κόπωσης, Πνευμονικών Λειτουργιών, Άσθματος & Αλλεργίας, Διακοπής Καπνίσματος, Μελέτης Ύπνου. Το Μικροβιολογικό δεν έχει πλέον εργαζόμενο για να κάνει αιμοληψία.

Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο κλείνει το Κυτταρολογικό Εργαστήριο. Η Α’ Αναισθησιολογική Κλι-νική μένει χωρίς διοικητική υποστήριξη.

Στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Β' Εργαστήριο Ακτινολογίας, η γραμματεία που υποστηρίζει της εκπαίδευση των φοιτητών (και άρα εμμέσως και τη νοσηλεία των ασθενών) μένει χωρίς ερ-γαζόμενο.

Αυτό είναι το «ανοιχτό» Πανεπιστήμιο για το οποίο μιλάει ο κ. Αρβανιτόπουλος;

Σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο θα μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά μας;



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Για την πρόταση του υπουργού

ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Η πρόταση Αρβανιτόπουλου, όπως μεταφέρθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου τη Δευτέρα 25/11 από τον Πρύτανη κ. Πελεγρίνη και το Γενικό Διεθυντή κ. Φωτόπουλο, έχει ως εξής:

Εάν ανοίξει το Ίδρυμα:
α) Οι μη απογεγραμμένοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα με μελλοντική νομοθετική ρύθμιση.
β) Οι «διαθέσιμοι» μπαίνουν κανονικά σε διαθεσιμότητα (75% του μισθού), αλλά έρχονται στη δουλειά, με το Πανεπιστήμιο να τους δίνει το υπόλοιπο 25% με ιδία μέσα και νόμιμο τρόπο.
γ) Ο αριθμός των τελικών διαθεσίμων θα μειωθεί κατά 100 (από περίπου 500 σε 400).
δ) Γίνεται νέα μοριοδότηση των εργαζόμενων που έχουν απογραφεί από το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο επανέρχεται στην παλιά του σύνθεση (πρόεδρος κ. Φωτόπουλος) και ταυτοποίηση των στοιχείων από τη Διεύθυνση Διοικητικού.
ε) Με την ολοκλήρωση της μοριοδότησης οι 400 που θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα θα κατανεμηθούν ως εξής:
 1) 100 θα επιστρέψουν –κάποια στιγμή- σε οργανικές θέσεις όπως αυτές θα διαμορφωθούν από τον υπό κατάρτιση οργανισμό του ΕΚΠΑ.
 2) 100 θα επιστρέψουν –κάποια στιγμή- μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου από τον ΕΛΚΕ. Μέρος του κόστους των συμβάσεων θα καλυφθεί -με κάποιο τρόπο- από το Υπουργείο Παιδείας. 
 3) 100 θα στελεχώσουν –κάποια στιγμή- θέσεις ΕΔΙΠ, εφόσον πληρούν τα προσόντα (διδακτορικό τίτλο σπουδών).
 4) 100 θα μπουν σε κινητικότητα –κάποια στιγμή- και θα μετατεθούν σε άλλο ίδρυμα, κατά προτίμηση Αθήνα (ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΙ Πειραιά κτλ).

Κατά τα λεγόμενα –προφορικά πάντα- του Υπουργού, το ίδρυμα θα χάσει 100 υπαλλήλους.

Γεννιούνται όμως οι παρακάτω απορίες:
α) Αφού δεν αναστέλλει την ΚΥΑ, καθώς είναι μνημονιακή δέσμευση, πώς θα προχωρήσει στις παραπάνω ρυθμίσεις που στην ουσία αναιρούν μέρος της ΚΥΑ;
β) Οι εργαζόμενοι θα είναι παράλληλα διαθέσιμοι επί 8 μήνες και απασχολούμενοι στο Ίδρυμα. Δεν τίθεται σε κίνδυνο το 75% που θα λαμβάνουν λόγω διαθεσιμότητας;
γ) Ο ΕΛΚΕ έχει τους πόρους για να καλύψει όλα αυτά τα έξοδα για μισθούς;
γ) Το μεικτό καθεστώς μισθοδοσίας των 100 που θα γίνουν συμβασιούχοι το έχουμε δει στο παρελθόν μέσω τον προγραμμάτων STAGE, με ελλιπή ασφάλιση και πενιχρούς μισθούς. Ο Υπουργός δηλαδή ζητάει να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους αποδεχόμενοι αυτό το καθεστώς;
δ) Στις τωρινές λίστες μοριοδότησης με το ζόρι υπάρχουν 15-20 άτομα με προσόντα για θέση ΕΔΙΠ (Διδακτορικό). Ποιοι 100 λοιπόν θα μεταφερθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ;
ε) Υπάρχει η μνημονιακή δέσμευση για 1 πρόσληψη προς 100 αποχωρήσεις στο δημόσιο. Πώς θα γίνουν 200 προσλήψεις (σε νέες οργανικές θέσεις και σε κλάδο ΕΔΙΠ);
στ) Χωρίς αναστολή ή απόσυρση της υπάρχουσας ΚΥΑ, ποιος μας εγγυάται πως ο Υπουργός θα τηρήσει τις δήθεν υποσχέσεις του;

Για να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, οι κινητοποιήσεις μας έχουν οδηγήσει τον Υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά σε μεγάλο αδιέξοδο.

Έχει αναπτυχθεί ένας πρωτοφανής απεργιακός αγώνας από άποψη διάρκειας, σθένους και αποφασιστικότητας.

Ένας απεργιακός αγώνας στον οποίο οι απεργοί έχουν καταφέρει να συνδεθούν με τους φοιτητές, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες ως προς τη σύνδεσή τους με τους αποδέκτες αυτών των υπηρεσιών.

Ένας απεργιακός αγώνας που έχει ανοιχτεί σε άλλους κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και σε συλλογικότητες γειτονιάς.

Ένας απεργιακός αγώνας που αψηφά την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση από την πλευρά ενός ακραία αυταρχικού κράτους και βρίσκει τρόπους να συνεχίζεται παρά τις διαδοχικές καταδικαστικές αποφάσεις, απειλώντας να εξουδετερώσει τα νομικά όπλα που χρησιμοποιούνται συστηματικά και εντελώς καταχρηστικά ενάντια στις απεργίες.

Ένας απεργιακός αγώνας που παρά την προπαγάνδα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ συναντά την υποστήριξη ενός πολύ μεγάλου κομματιού της κοινωνίας γιατί βλέπει σε αυτόν την πιθανότητα να σταματήσει για πρώτη φορά η εφαρμογή των μνημονίων.

Με άλλα λόγια, ένας αγώνας που έχει γίνει παράδειγμα και φάρος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, απειλώντας να τινάξει στον αέρα την πολιτική εξαθλίωσης που έχει επιβάλλει το κεφάλαιο μέσα από τους πολιτικούς του εκφραστές σε ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας τα τελευταία χρόνια.

Αφού δεν μπόρεσε να κάμψει το αγωνιστικό μας φρόνημα παρά τα πειθαρχικά, τις «αυτοδίκαιες αργίες» και την επανειλημμένη κήρυξη της απεργίας μας ως παράνομης, ο Υπουργός Παιδείας ήταν υποχρεωμένος περάσει σε ελιγμούς προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο. Του δόθηκε αυτή η δυνατότητα γιατί τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και ο γενικός διευθυντής (ο οποίος ως μέλος του συλλόγου δεσμευόταν από την απόφαση της ΓΣ μας, ΚΑΜΙΑ διαπραγμάτευση με το υπουργείο) ανέλαβαν να μας εκπροσωπήσουν και να κατέβουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να έχουν καμία εξουσιοδότηση από εμάς. Όταν οι εξωτερικές πιέσεις εξαντλήθηκαν, έπρεπε να αξιοποιηθούν οι αδύναμοι κρίκοι στο εσωτερικό μας.

Μας ζητούν να σταματήσουμε την απεργία και να αποδεχτούμε τη διαδικασία της διαθεσιμότητας, με αντάλλαγμα κάποιες υποσχέσεις που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν. Ακόμα όμως και εάν πραγματοποιούνταν τι ακριβώς θα κερδίζαμε; Το βόλεμα μέσω αδιαφανών διαδικασιών 100 «ημετέρων» στις νέες οργανικές θέσεις; Την προσωρινή εργασία 100 συναδέλφων που όποτε τους βολεύει θα διακοπεί; Τη μη-εφικτή μετάβαση σε θέσεις ΕΔΙΠ λόγω έλλειψης εργαζομένων με αντίστοιχα προσόντα; Την απαλλαγή των μη απογραφέντων συναδέλφων από τις πειθαρχικές διώξεις που ούτως ή άλλως θα κατέπιπταν σε οποιοδήποτε δικαστήριο; Ή μήπως την εντελώς αβέβαιη μετακίνηση των συναδέλφων σε άλλα ιδρύματα και μάλιστα στην Αθήνα όταν στο χθεσινό φύλλο της Ημερησίας (25/11) αναφερόταν ρητά ότι 750 εργαζόμενοι από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα απολυθούν (σε σύνολο 1165 διαθεσιμοτήτων, ποσοστό πάνω από 64%). Και πού; Σε ΤΕΙ της Αθήνας που στερήθηκαν πέρσι το 10% του προσωπικού τους το οποίο μπήκε σε διαθεσιμότητα;

Συνάδελφοι,
χωρίς ΚΑΜΙΑ ουσιαστική παραχώρηση από την πλευρά του Υπουργείο (ούτε καν η προσωρινή αναστολή της ΚΥΑ, για να μη μιλήσουμε για την απόσυρση της)

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.



ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ
http://www.apergoiekpa.wordpress.com
e-mail: apergoi.ekpa@gmail.com

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Γενική Συνέλευση του ΦΣ Νομικής τη Δευτέρα 25/11 στη 13:00



Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του ΦΣ Νομικής τη Δευτέρα 25/11 στη 13:00 στην Πρυτανεία! Συνεχίζουμε δυναμικά για ένα πανεπιστήμιο ΑΝΟΙΧΤΟ στις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων του!

Τη Δευτέρα 18/11 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Γενική Συνέλευση του διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ κοινοποιήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης από το ΑΣΕΠ. Πέρα από την οριζόντια κατάργηση κλάδων (φύλακες και προσωπικό Η/Υ) καθώς και των πειθαρχικών διώξεων στους μη απογραφέντες διοικητικούς, οι πίνακες αυτοί θέτουν σε διαθεσιμότητα 498 εργαζόμενους του ΕΚΠΑ από βιβλιοθήκες, γραμματείες, τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας κ.ά.

Κατ’ αρχάς είναι φανερό ότι το ίδρυμα υπό αυτές τις συνθήκες θα εμφανίσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας χωρίς να μπορέσει να αναπληρώσει αυτές τις θέσεις εργασίας. Δηλαδή πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο που θα υπολειτουργεί, ανοίγοντας αφενός το δρόμο στις εργολαβίες και την ιδιωτική-επιχειρηματική πρωτοβουλία(που ουδόλως νοιάζεται για τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων φυσικά) και αφετέρου σε περαιτέρω αναδιαρθρωτικές κινήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης (βλ. Σχέδιο Αθηνά 2) με συγχωνεύσεις και καταργήσεις διοικητικά απομειωμένων τμημάτων και σχολών. 

Όλα αυτά αποτελούν επίθεση στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, υποθηκεύοντας το μέλλον μας, μετακυλίοντας το κόστος σπουδών στους φοιτητές, πετώντας παράλληλα εκατοντάδες εργαζομένους στο δρόμο και εντείνοντας τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας στο πανεπιστήμιο.

Όπως ομολόγησε και ο Υπ. Παιδείας οι απολύσεις είναι μνημονιακή υποχρέωση, καλούμαστε λοιπόν να δώσουμε τη δικιά μας απάντηση στο δίλημμα Δημόσιο Πανεπιστήμιο ή Μνημόνια που θέτει άρρητα η λαομίσητη συγκυβέρνηση παρέα με την τρόικα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τη Δευτέρα 25/11 σε συνέχεια της αγωνιστικής απόφασης του συλλόγου που με τον πιο δυναμικό τρόπο εξέφρασε την αντίθεσή μας να συναινέσουμε στο σενάριο ανοίγματος της σχολής μας υπό την απειλή ή την επέμβαση ΜΑΤ, την αντίθεσή μας με τις δηλώσεις του προέδρου της σχολής μας, Θ. Φορτσάκη, ο οποίος ανοιχτά υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων, την αντίθεσή μας εν τέλει να συναινέσουμε με την επίθεση στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση! 

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΦΣ Νομικής(19/11/2013) και πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ:


1) Κατάληψη από την Τρίτη 19/11 μέχρι και την Δευτέρα 25/11

2) Συμμετοχή στην απεργιακή περιφρούρηση και στις κινητοποιήσεις στο πλάι των απεργών του ΕΚΠΑ

3) Συμμετοχή του ΦΣ στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 21/11 με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.00

4) Αναβολή της εξεταστικής κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων - Να δοθούν όλα τα μαθήματα κανονικά και με ανθρώπινους ρυθμούς μετά το πέρας αυτών

5) Καταγγελία του προέδρου της σχολής, Θ. Φορτσάκη, για τις δημόσιες δηλώσεις του στα ΜΜΕ

6) Σφράγιση βιβλιαρίων των φοιτητών που δικαιούνται ασφάλιση

7) Η απεργιακή επιτροπή σε συνεννόηση με τον ΦΣ να χορηγεί δικαιολογητικά στους φοιτητές από τις εστίες

8 ) Περιφρουρούμε τις αποφάσεις του Συλλόγου - Νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 25 /11


Αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί των πλαισίων: 

  • Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο (ANΤΙΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ, ΡΑΠΑΝ-ΣΑΦΝ, ΑΡΕΝ, Αγωνιστικές Κινήσεις): 147
  • Επιτροπή Αγώνα Νομικής (ΜΑΣ): 27
  • Λευκά: 21
  • Σύνολο ψηφισάντων: 195 (>140 [απαρτία])




Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης


Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας!


Πολλοί από εμάς αναρωτιούνται γιατί είναι ακόμα κλειστό το πανεπιστήμιο, πολλοί ρωτούν γιατί συνεχίζουν με τόση επιμονή οι διοικητικοί τον απεργιακό τους αγώνα αφού “καλά ως εδώ αλλά τώρα πρέπει να ανοίξουμε γιατί μπορεί να χαθεί και το εξάμηνο”, πολλοί μπορεί να απορούν γιατί πρέπει να τη πληρώνουν οι φοιτητές για τα λάθη της κυβέρνησης ή για τη διάρκεια του αγώνα των διοικητικών, άλλοι απλά ψάχνουν τρόπο να συμμετάσχουν σε όλο αυτό αλλά δε βρίσκουν ένα τρόπο...

          ας τα πάρουμε ένα ένα όμως...

1) για τον αγώνα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια
Εδώ και δύο μήνες οι διοικητικοί των ιδρυμάτων μας απεργούν με τους υπαλλήλους από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στο πλευρό τους στάθηκαν και πολλοί καθηγητές του ΕΜΠ αλλά και το φοιτητικό κίνημα που με καταλήψεις που έβγαλε μέσα από τις γενικές του συνελεύσεις. Απεργούν γιατί η κυβέρνηση και το υπουργείο έπρεπε να τηρήσει το λόγο της στην τρόικα και ευρύτερα την Ε. Ε. Και να προβεί στις απαιτούμενες απολύσεις. Πρώτο κρούσμα οι διοικητικοί μαζί με πολλούς ακόμα δημοσίους υπαλλήλους, όπως οι καθηγητές των λυκείων, των γυμνασίων και σε ένα επόμενο στάδιο των πανεπιστημίων. 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι πρέπει λοιπόν να τεθούν σε “διαθεσιμότητα”, που είναι ουσιαστικά ο προθάλαμος της απόλυσής τους.  Εργαζόμενοι απολύονται από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς περαιτέρω προοπτική επαναπρόσληψης, χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ενώ η απόλυσή τους συνδέεται νομοτελειακά με την παράληση των ιδρυμάτων μας και των βασικών λειτουργιών τους. Βιβλιοθήκες, γραμματείες, εργαστήρια είτε δε θα λειτουργούν καθόλου, είτε θα υπολειτουργούν συντελώντας στην υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου. Άρα και να ανοίξει το πανεπιστήμιο, πώς θα λειτουργεί; πρέπει να ανοίξουμε πάση θυσία χωρίς να κοιτάμε τους όρους με τους οποίους θα φοιτούμε αν απολυθούν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι;

2) γιατί η θέση μας αντιστοιχεί να είναι στο πλευρό τους.
Γιατί αν συμβούν όλα αυτά πέρα από το ότι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, με ό,τι σηματοδοτεί αυτό και για το δικό μας εργασιακό μέλλον, και από το ο,τι παραλύει η λειτουργία του πανεπιστημίου, οι απολύσεις σημαίνουν και κάτι ακόμα για εμάς. Οι απολύσεις των εργαζόμενων στις σχολές μας αποτελούν το πρώτο βήμα διευκόλυνσης και δρομολόγησης της αναδιάρθρωσης που σήμερα φέρει το όνομα “σχέδιο Αθηνά”. Οι απολύσεις τους διευκολύνουν τις διοικητικές συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων ή και κατάργηση κάποιων και στο επόμενο βήμα, τις συγχωνεύσεις γνωστικών αντικειμένων. Αυτές σημαίνουν τη διάσπαση του ενιαίου ως τώρα πτυχίου και τη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων που αυτό μας κατοχύρωνε. Τέτοιες διατάξεις δεν είναι κάτι το καινούριο, είναι αυτές που από τότε που ψηφίστηκε η ευρωπαϊκή συνθήκη της Μπολόνια πάνε να μας εφαρμόσουν και δε μπορούν. Μαζί με το “Αθηνά” προβλέπονται επίσης οι περαιτέρω περικοπές σε φοιτητικές παροχές, η κατάργηση του ασύλου και άρα της δυνατότητάς μας να σηκώνουμε αντιστάσεις, όπως όριζε να γίνει και ο νόμος – πλαίσιο Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου, ενώ όταν ανοίξει η σχολή, ανοίγει κι ο δρόμος για την εφαρμογή των νέων πρότυπων εσωτερικών κανονισμών που εκτός των άλλων εισηγούνται τη διαγραφή μας στα 6 χρόνια και την παραπομπή σε πειθαρχικό όποιου φοιτητή δε “συμμορφώνεται” με το νέο καθεστώς μέσα στις σχολές. Κι όλα αυτά με το “μπαμπούλα” της αξιολόγησης πάνω από τ κεφάλια μας να μας θυμίζει συνεχώς ότι αν δεν εφαρμόσουμε τους νόμους και τα σχέδια του Υπουργείου θα αξιολογείται χαμηλά το ίδρυμά μας, θα χρηματοδοτείται  σύμφωνα με την ανταποδοτικότητα του με  βάση τις ανάγκες της αγοράς και θα κλείνεικαι θα κλείνει!

Αυτά σημαίνουν για μας οι απολύσεις των διοικητικών και το να ζητάμε άνευ όρων να ανοίξει η σχολή μας. Γι αυτό ο αγώνας τους για δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση μας αφορά άμεσα.

3) Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;
Εμείς από το δικό μας μετερίζι, το σύλλογό μας δεν είμαστε με δεμένα τα χέρια. Ο τρόπος για να αγωνιστούμε βρίσκεται στις συλλογικές μας διαδικασίες. Με το να συμμετάσχουμε όλοι στη Γενική μας Συνέλευση, μπορούμε να βγούμε από την ατομική μας κατάθλιψη και να αναζητήσουμε από κοινού τον τρόπο να αγωνιστούμε στο πλευρό των διοικητικών.  Μέσα από μια διαδικασία όπου μαζί θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε για το ίδιο μας το παρόν και το μέλλον. Να δώσουμε ζωή σε μια διαδικασία που για μας οφείλει να είναι κύτταρο δημοκρατίας και αγώνα για το σύλλογό μας. Να συμμετάσχουμε όλοι σε μια διαδικασία που ο καθένας έχει λόγο για αυτό που εν τέλει τον ίδιο αφορά ως κομμάτι μιας συλλογικής ταυτότητας που είναι ο φοιτητικός μας σύλλογος. Για να βγει ο σύλλογός μας στο δίκαιο αγώνα που διεξάγεται στο εσωτερικό του πανεπιστημίου και της κοινωνίας.

Ειδικά τώρα που απειλούν να ανοίξουν με ΜΑΤ τη σχολή μας την Τρίτη για να λειτουργήσει πάση θυσία, επιβάλλοντας με τη βία τα σχέδιά τους εμείς οφείλουμε να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση. Δε θα τους αφήσουμε να διαλύσουν το δημόσιο – δωρεάν πανεπιστήμιο και τα δικαιώματά μας. Θα είμαστε όλοι εκεί για να στηρίξουμε τον αγώνα των διοικητικών, τον κοινό μας αγώνα.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής την Τρίτη στις 3!

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Καταγγελία για το νέο λοκ-αουτ σε Πρυτανεία, Παιδαγωγικό, Νομική

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ
Υπερψηφίστηκε από το ΔΣ του Συλλόγου

Σήμερα Πέμπτη 14/11, ημέρα διεξαγωγής προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, μέλη του Συλλόγου βρέθηκαν αντιμέτωπα ακόμη μια φορά με λουκέτα και αποκλεισμό από κατασταλτικές δυνάμεις της Αστυνομίας μιας σειράς πανεπιστημιακών χώρων (Νομική Σχολή, Παιδαγωγικό, Πρυτανεία ΕΚΠΑ) με εντολή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και των συγκλητικών αρχών. 

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την εισβολή της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, τις απειλές από τη ΓΑΔΑ για εισβολή στο Πολυτεχνείο εάν εκπέμψει από εκεί το σήμα της ΕΡΤ και τις κυβερνητικές απειλές για πολιτική επιστράτευση των απεργών διοικητικών υπαλλήλων. Τώρα εμποδίζουν ακόμα και τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες τον αγώνα των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας και την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη μαζική συμμετοχή τους με αποφάσεις στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Εμείς ως φοιτητές – μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής καταγγέλλουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού και την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας ενόψει της σαραντάχρονης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το κείμενο αυτό καταγγέλλει, επίσης κάθε ακαδημαϊκό θεσμικό όργανο που λειτουργεί ως εντολοδόχος και εγκάθετος της κυβέρνησης, καθώς και τις πολιτικές δυνάμεις που εμφανίζονται ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσα στις Σχολές και τους Φοιτητικούς Συλλόγους.

Καλούμε όλους τους φοιτητές της Νομικής Σχολής μέσα από τις συλλογικές-κινηματικές διαδικασίες του Συλλόγου μας, να παρευρεθούν στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου καθώς και στην παλλαϊκή-αντιιμπεριαλιστική-αντιφασιστική πορεία της Κυριακής, καταδικάζοντας στην πράξη όλους τους παραπάνω.

Η νεολαία, το φοιτητικό κίνημα στο πλευρό των εργαζομένων δεν θα υποκύψουν στην τρομοκρατία τους. Όλοι οι φοιτητές της Νομικής πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση να στηρίξουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες τις αγωνιστικές αποφάσεις του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ.

Φαίνεται πως 40 χρόνια μετά ο αγώνας για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ καλά κρατεί…