Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης(1/10)


Κλειστά Πανεπιστήμια-Νοσοκομεία και σχολεία για λίγους και εκλεκτούς-Φασισμός και θεωρίες των 2 άκρων-μνημόνια-φτώχεια-ανεργία-διαλυμένα πτυχία…
… και εμείς θα καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια;
Εμείς λέμε όχι! Έχουμε τη δυνατότητα να τα αλλάξουμε όλα!

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. Νομικής την Τρίτη(1/10) στη 13:00 στο Παιδαγωγικό(Ναυαρίνου 13Α)!

Γιατί Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ κλείνουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, κλείνουν το δημόσιο Νοσοκομείο, μετατρέπουν το σχολείο σε αυταρχικό εκπαιδευτήριο για λίγους μέχρι να το κλείσουν και αυτό. Εμείς λέμε ότι πρέπει να «κλείσουμε» για τα καλά αυτούς!

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η σχολή είναι κλειστή, η Σύγκλητος πήρε απόφαση ότι η σχολή όσο δεν υπάρχει «ομαλή λειτουργία» της θα παραμείνει κλειστή, η εξεταστική αναβλήθηκε, το ίδιο κι οι εγγραφές... Και όλα αυτά γιατί πριν καν ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 1700 απολύσεις εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας. Οι απολύσεις των εργαζομένων με συμβάσεις ΙΔΑΧ, οι οποίοι καλύπτουν πολύ σημαντικά πόστα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στο ΕΚΠΑ συγκεκριμένα προβλέπεται να βγουν σε διαθεσιμότητα-απόλυση 600 ενώ τους επόμενους μήνες το ίδιο προβλέπεται και για το 40% των καθηγητών! Με αυτά δεδομένα το Ίδρυμα δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει τις βασικές του λειτουργίες, όπως τα εργαστήρια, τα μαθήματα, οι γραμματείες και ένα σωρόάλλες βασικές του λειτουργίες. Αυτό σε συνδυασμό με την ελάχιστη χρηματοδότηση, ανοίγει το δρόμο για αλυσίδες μαθημάτων και δίδακτρα, με τη δικαιολογία ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», καθώς και για διαγραφές φοιτητών γιατί ο «υπερπληθυσμός» τους «δεν θα χωράει στις σχολές». Τέλος, στρώνεται το έδαφος για την είσοδο ιδιωτών και εταιρειών, που θα έρθουν να στελεχώσουν τις κενές θέσεις, επιβάλλοντας τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν ετοιμάσει με τα τόσα μνημόνια. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το ότι τα 3 Ιδρύματα από τα οποία απολύονται εργαζόμενοι(ΕΚΠΑ,ΕΜΠ,ΑΠΘ) είναι και τα 3 πιο παραγωγικά για το κεφάλαιο.

Όλα αυτά δένουν με την υποβάθμιση του τομέα της υγείας με συγχωνεύσεις νοσοκομείων, απολύσεις γιατρών και το «εισιτήριο» των 25 ευρώ το νέο Νομοσχέδιο για το Τεχνικό και Γενικό Λύκειο που ήρθε για πρώτη φορά να φέρει ένα τόσο βαθιά ταξικό σχολείο-εξεταστικό κάτεργο με πανελλαδικές εξετάσεις και στις 3 τάξεις του. Το Νέο Λύκειο θα χωράει πολύ λιγότερους εκπαιδευτικούς, για αυτό κάνουν τις απολύσεις. Αλλά και διαφορετικούς εκπαιδευτικούς: Λοιδωρημένους, απαξιωμένους, χαμάληδες. Αποστερημένους από το εκπαιδευτικό τους έργο, υποταγμένους στην εκάστοτε εξουσία, τους άδικους νόμους της και τις απάνθρωπες αξίες της.

Γιατί δεν ανεχόμαστε πια να ζούμε σε μια κοινωνία που οι αγωνιστές (Παύλος Φύσσας) δολοφονούνται για τις ιδέες τους και για τις πράξεις τους από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής (είχε προηγηθεί η δολοφονική επίθεση κατά αφισοκολλητών του ΚΚΕ στο Πέραμα). Μπροστά στην προοπτική μιας νέας ανάτασης του κινήματος(μεγάλες απεργίες καθηγητών,διοικητικών υπαλλήλων, εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο), το σύστημα απάντησε με ένταση της φασιστικής, κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας την ίδια στιγμή που η κρατική καταστολή χτυπά την ίδια μας την πόρτα με τη δίωξη για τη συνδικαλιστική της δράση υπαλλήλου της σχολής μας και αγωνιστών συμφοιτητών μας από τη Φιλοσοφική, το ΕΜΠ, τη Γεωπονική και τη σχολή μας τη Νομική(για αναγραφή αντιφασιστικών συνθημάτων!

Με τη θεωρία των 2 άκρων, καταδικάζοντας αόριστα τη βία από όπου και αν προέρχεται επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στην ουσία τους φασίστες στη συνείδηση του κόσμου, αποκρύπτοντας την αλήθεια, ότι δηλαδή αποτελούν μια άλλη μορφή έκφρασης της πολιτικής κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ  ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ  Η αντιφασιστική πάλη πρέπει να ενταθεί, να μην αφεθεί στα χέρια της κυβέρνησης και των «θεσμών» του κράτους που εκτρέφουν και δημιουργούν το φασισμό, αλλά να γίνει σημαντική πλευρά της πάλης του εργατικού, νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος, στην πάλη του κατά των μνημονιών, της κυβέρνησης και της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου.

Γιατί Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ‘ρθει η σειρά μας. Δεν διακυβεύεται η εξεταστική μας  ή μια λίγο χειρότερη καθημερινότητα στις σπουδές μας. Διακυβεύεται αν αύριο θα μπορούμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε, αν θα εργαζόμαστε σαν σκλάβοι όταν θα κάνουμε διάλειμμα από την ανεργία, ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης, αν η κυβέρνηση και  η τρόικα θα μπορέσουν να ισοπεδώσουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα μας για χάρη των κερδών του κεφαλαίου. 

Οι δικηγόροι δεν εξαιρούνται φυσικά από το χρυσό κανόνα της εκμετάλλευσης. Μετά το πτυχίο τους, και αν έχουν καταφέρει οι φοιτητές νομικής να περάσουν από όλα τα ''φίλτρα'' των διαγραφών και των ''αξιολογήσεων'' που μας ετοιμάζουν, αν έχουν καταφέρει δηλαδή να βγουν σώοι από το πρώτο κόσκινο επιλογής, θα πρέπει να περάσουν από μερικά ακόμα. Χάρη στο Νέο Κώιδκα Δικηγόρων θα πρέπει να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις σε θέματα αναβαθμισμένης δυσκολίας (γιατί, πάνω από όλα, επικρατεί ''αξιοκρατία'', η ίδια αξιοκρατία που επικρατεί στο καπιταλιστικό σύστημα και στο κοινοβούλιο), και από αυτές τις εξετάσεις θα κόβονται όσοι δεν πέρασαν, μην μπορώντας έτσι να ασκήσουν δικηγορία.   Όσοι περνάμε ''στην επόμενη φάση'', μετά από τις διάφορες δοκιμασίες, οι νικητές δηλαδή, κερδίζουν επάξια μια θέση στον παράδεισο του δικηγορικού γραφείου όπου θα κάνουν δουλειές του ποδαριού, μέχρι και τα ψώνια στο αφεντικό τους με πάνω από 10 ώρες εργασίας (μια μικρή γεύση οι δοκιμαζόμενοι παίρνουν στην υποτιθέμενη δικηγορική ''άσκηση''). Επιπλέον, τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας των νέων δικηγόρων της Αθήνας έφτασε στο 44,92% για το πρώτο επτάμηνο του 2013 η συγκυβέρνηση παρέα με ΕΕ-ΔΝΤ προσπαθούν με κάθε μέσο και μέσα από το νέο Κώδικα Δικηγόρων να ενισχύσουν  τις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες και γραφεία. Ιδιαίτερα για τους νέους δικηγόρους οι επιλογές είναι δύο πια: είτε ανεργία είτε να γίνουν επισφαλείς υπαλληλίσκοι των 400 ευρώ.

Μαζί με τους Καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστήμιων που δε σκύβουν το κεφάλι! Προχωράνε σε έναν μεγάλο απεργιακό αγώνα όχι μόνο ενάντια στις απολύσεις αλλά και για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, για μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους. Είναι ένας αγώνας που μαζί με αυτόν των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαιτεί συστράτευση της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, του μαθητικού, του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος.

Είναι η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να βγει δυναμικά στο προσκήνιο, να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού κινήματος, και να βάλει φρένο για τα καλά τα σχέδιά τους!Να διαμηνύσουμε ότι δε θα δώσουμε ούτε 1 ευρώ για τις σπουδές μας, για τη στέγαση τη σίτιση και τα συγγράμματα. Οι συλλογικές μας διαδικασίες είναι το όπλο μας για να δώσουμε κι εμείς από το δικό μας μετερίζι μαζί με τους εργαζόμενους τη μάχη για δημόσια-δωρεάν παιδεία, δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια!

Για το νέο κώδικα περί δικηγόρων



Παραθέτουμε την Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας:

Για το νέο κώδικα περί δικηγόρων

Συνάδελφοι,

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, χρησιμοποιώντας το μηχανισμό και την «τεχνογνωσία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ταχεία πρόκληση φτώχιας και διάλυσης των χωρών - θυμάτων , μετατρέπει την Ελλάδα σε αποικία των βορειοευρωπαϊκών δυνάμεων,  καταστρέφοντας συστηματικά τις δομές που προσιδιάζουν σε ανεξάρτητο κράτος και αυτοδύναμη οικονομία.

Μετά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και  την καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων, του συστήματος υγείας,  της εκπαίδευσης ,των οικονομικών δομών  κλπ, το δικηγορικό επάγγελμα δεν θα απέφευγε την αποδόμηση.

Τα τοπικά εκτελεστικά  όργανα της τρόϊκας, που παριστάνουν την κυβέρνηση, μετά τα μέτρα για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, τον οικονομικό στραγγαλισμό των μεσαίων και φτωχότερων δικηγόρων με τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις, την επιβολή  ΦΠΑ και των πολλαπλασιασμό των διάφορων δικαστικών τελών καταπιάστηκαν τώρα   με τον Κώδικα περί Δικηγόρων (ΚπΔ).

Το νομοσχέδιο που  ήδη συζητείται στη Βουλή  βελτιώνει ελάχιστα δευτερεύοντα θέματα, ενώ μας επαναφέρει σε περασμένες εποχές στα σημαντικότερα:

Κινείται βασικά σε δύο κατευθύνσεις :

 α) Κατάργηση κάθε εγγυημένης αμοιβής ή αποζημίωσης σε εφαρμογή των ιταμών -και λεπτομερών-  εντολών της τρόϊκας.  (αξίζει να διαβάσετε στο τέλος αυτής της ανακοίνωσης  το e mail με τις τελευταίες εντολές του  εκπροσώπου της ΕΕ στο μόνιμο κλιμάκιο της τρόϊκας στην Αθήνα, Ζήνωνα Κοντολέμη, προς το γραφείο του πρωθυπουργού και τα αρμόδια Υπουργεία ).

 β)  εξουδετέρωση κάθε δυνατότητας συλλογικής αντίδρασης των δικηγόρων. Γιαυτό  επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο το Πασοκοδεξιό κατεστημένο που διοικεί το ΔΣΑ αλλά και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπρόεδρος του ΔΣ Θόδωρος Σχοινάς, που ήταν μάλιστα και εκ των συντακτών του νέου ΚπΔ .

Συγκεκριμένα:

- Καταργείται το ελάχιστο όριο αμοιβής των εμμίσθων δικηγόρων στον ιδιωτικό τομέα. H θέση της τρόϊκας (που είναι πιθανό να υιοθετηθεί μέχρι την ψήφιση του ν/σ) είναι να υπάρχει όριο και να ταυτίζεται με τον κατώτατο  μισθό που έχει επιβληθεί νομοθετικά στον ιδιωτικό τομέα.

- Οι  αποδοχές  δικηγόρων στο δημόσιο τομέα αφήνονται στην έκδοση τυπικού νόμου, χωρίς καθορισμό ελάχιστων ορίων είτε ευθέως είτε σε συσχετισμό με κάποιο άλλο μέγεθος (πχ ως ποσοστό επί των αποδοχών των δικαστικών του αντίστοιχου βαθμού).

- Η εγγύηση μιας  κατώτατης προεισπρατόμενης  αμοιβής  για παράσταση σε δικαστήρια παύει να υπάρχει. Με έγγραφη συμφωνία μεταξύ εντολέα - δικηγόρου,ως  αμοιβή μπορεί να ορισθεί οποιοδήποτε ποσό .Οι πρώην κατώτατες αμοιβές ονομάζονται πλέον «νόμιμες» και εφαρμόζονται μόνο όταν δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία και προπαντός για τον υπολογισμό των τελών και φόρων που από παρακράτηση επί της αμοιβής που προκατέβαλε ο εντολέας μετατρέπονται πλέον σε οικονομική/φορολογική  υποχρέωση του δικηγόρου, ανεξάρτητα από την καταβολή της αμοιβής του.

- Επιτρέπεται η διαφήμιση δικηγορικών υπηρεσιών ακόμη και στο ραδιόφωνο και τηλεόραση (που θα ενισχύσει τις μεγάλες εταιρείες).

Θεσπίζεται σειρά μέτρων για να απομακρυνθούν περισσότερο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικηγόρων από τη βάση που τους εκλέγει, να γίνει πιο γραφειοκρατική η λειτουργία των συλλόγων, να περιοριστεί η δυνατότητα για γενικές συνελεύσεις και ακόμη περισσότερο η δυνατότητά τους να παίρνουν αποφάσεις.

Ενδεικτικά:

-Η θητεία των διοικήσεων γίνεται 4 ετής. Φυσικό επακόλουθο θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη γραφειοκρατικοποίησή τους και η απόσπασή τους από τα προβλήματα του κλάδου Εξουδετερώνεται έτσι το θετικό μέτρο του περιορισμού των θητειών του προέδρου σε 2 και των μελών του ΔΣ σε 3 συνεχόμενες.

- Ο πρόεδρος του Συλλόγου μετατρέπεται σε αυτοτελές όργανο διοίκησης με αυξημένες αρμοδιότητες.

Οι Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να έχουν απαρτία όχι μόνο κατά την έναρξη και  συγκρότηση σε σώμα, αλλά  συνεχώς μέχρι τη λήξη τους. Ετσι  μια μειοψηφία μπορεί να μπλοκάρει  τη λήψη αποφάσεων με αποχώρηση.

 - Η ΓΣ  μπορεί να αποφασίζει για αποχή μόνο με μυστική ψηφοφορία (= κάλπες). Σε συνδυασμό με την αμέσως προηγούμενη διάταξη για διαρκή απαρτία είναι σαφές ότι αποκλείεται λήψη απόφασης για αποχή.

-  Η ΓΣ δεν μπορεί να αποφασίσει την εκ νέου σύγκλησή της! Συγκαλείται μόνο από το ΔΣ , ή στην απίθανη περίπτωση που υποβάλλει αίτηση το 10% των μελών του συλλόγου ( για την επαρχία το 20%).

-  Η συνέλευση δεν επιτρέπεται να εκλέξει προεδρείο αλλά προεδρεύεται υποχρεωτικά από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου που εν όψει και της τετραετούς θητείας μπορεί να έχει προ πολλού χάσει την εμπιστοσύνη του σώματος.

 - Αλλάζει το εκλογικό σύστημα σε πλειοψηφικό μόνο για τις μικρότερες παρατάξεις, οι οποίες για να πάρουν μέρος στη 2η κατανομή πρέπει να έχουν ήδη πάρει έδρα από την πρώτη κατανομή αλλιώς αποκλείονται.  Διευκολύνεται έτσι η αναπαραγωγή του σημερινού δικηγορικού κατεστημένου.

Οι ασκούμενοι συνάδελφοι υποβάλλονται σε πανελλήνιες εξετάσεις προκειμένου να εγγραφούν στο σύλλογο. Αντί να βαδίζουμε προς την κατάργηση των  υποτιμητικών- τουλάχιστον- εξετάσεων που επιβάλλονται στους νέους επιστήμονες που επιθυμούν να μπουν στον κλάδο, τις ενισχύουν για να μοιάζουν με τις εισαγωγικές στα Πανεπιστήμια.

Η ελιτ της χώρας μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση διεξάγουν ένα συστηματικό πόλεμο εναντίον των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων. Παρ' όλο το καταθλιπτικό βάρος των μέτρων που μας επιβάλλονται διαρκώς,  δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την αντίσταση. Μαζί με τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα-θύματα πρέπει  να θέσουμε , σε πρώτη φάση, αποτελεσματικά εμπόδια στην επίθεση που δεχόμαστε και στη συνέχεια να αναζητήσουμε τη διέξοδο στην αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μια αντικαπιταλιστική προοπτική. 

- Βλέπε ΕΔΩ για τη ψήφιση του σχεδίου Νόμου του Νέου Κώδικα Δικηγόρων στην Επιτροπή της Βουλής

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Με αφορμή την τελευταία Γενική Συνέλευση...


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η σχολή είναι κλειστή, η Σύγκλητος πήρε απόφαση ότι η σχολή όσο δεν υπάρχει “ομαλή λειτουργία” της θα παραμείνει κλειστή, η εξεταστική αναβλήθηκε, το ίδιο κι οι εγγραφές... Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ κλείνουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, κλείνουν το δημόσιο Νοσοκομείο, μετατρέπουν το σχολείο σε αυταρχικό εκπαιδευτήριο για λίγους μέχρι να το κλείσουν και αυτό. Εμείς λέμε ότι πρέπει να "κλείσουμε" για τα καλά αυτούς!

Και αυτό γιατί...

Απολύονται οι εργαζόμενοι των σχολών μας, γιατί απολύονται χιλιάδες καθηγητές και δάσκαλοι κι άλλοι τόσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα με προοπτική να απολυθούν. Γιατί αυτό επηρεάζει κι εμάς. Γιατί σηματοδοτεί την υπολειτουργία των ιδρυμάτων μας και την υποβάθμισή τους. Πρόκειται για μια επίθεση που η συγκυβέρνηση μαζί με την τρόικα εξαπέλυσε ενάντια στη δημόσια παιδεία με μέσο την αξιολόγηση (απαιτεί τη συγκέντρωση προσόντων από τους υπαλλήλους τα οποία δε χρειάζονται για να προσληφθούν) και πρόσχημα την “εξυγίανση” ώστε να υπηρετήσει πιστά τις επιταγές της τρόικας και της Ε. Ε. Στέλνοντας από τη μια μέρα στην άλλη εργαζόμενους στην ανεργία χωρίς δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Γιατί, το ότι απολύονται στρώνει το χαλί για την αναδιάρθρωση όπως αυτή με ένα σχέδιο “Αθηνά” έρχεται να συγχωνεύσει τις σχολές μας και να διασπάσει τα πτυχία μας στέλνοντάς μας στην ανεργία και την ελαστική εργασία. Γιατί αυτό σηματοδοτεί για όλους μας ένα νέο εργασιακό καθεστώς με μισθούς πείνας και τη δυνατότητα να μας απολύουν εν μία νυκτί χωρίς προσχήματα και χωρίς δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης (κατάργηση ΣΣΕ). Γιατί ψηφίστηκε και για μας ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων που κατεβάζει κι άλλο τον κατώτατο μισθό και μας θέτει σε μια διαδικασία συνεχών εξετάσεων στο κυνήγι μας για να βρούμε μια θέση με 400 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων.  

Γιατί ζούμε πια σε μια κοινωνία που οι αγωνιστές (Παύλος Φύσσας) δολοφονούνται για τις ιδέες τους και για τις πράξεις τους από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής (είχε προηγηθεί η δολοφονική επίθεση κατά αφισοκολλητών του ΚΚΕ στο Πέραμα). Μπροστά στην προοπτική μιας νέας ανάτασης του κινήματος(μεγάλες απεργίες καθηγητών,διοικητικών υπαλλήλων, εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο), το σύστημα απάντησε με ένταση της φασιστικής, κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας την ίδια στιγμή που η κρατική καταστολή χτυπά την ίδια μας την πόρτα με τη δίωξη για τη συνδικαλιστική της δράση υπαλλήλου της σχολής μας και αγωνιστή συμφοιτητή μας από το ΕΜΠ.

Και απέναντι σε όλα αυτά η απάντηση για να είναι αποτελεσματική και ηχηρή πρέπει να είναι συλλογική! 

Γι' αυτό κι ο σύλλογός μας την προηγούμενη εβδομάδα(17/9) πήρε αγωνιστική απόφαση και πάλι στις 23/9 κλήθηκε να συζητήσει ξανά για τα φλέγοντα ζητήματα Συλλόγου, εργαζομένων και κοινωνίας. Σε αυτό το σημείο ας πάρουμε καλύτερα τα πράγματα με τη σειρά: αρχικά διεξήχθη κανονικά συζήτηση στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού (εφόσον η Κοσμητεία αρνείται πεισματικά να παραχωρήσει αίθουσα της σχολής μας για να συνεδριάσει ο Σύλλογος). Μετά και τις τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων και ανένταχτων συναδέλφων και παρά τις συνεχείς προσπάθειες του ΜΑΣ να βάλει κωλύματα στη διαδικασία δημιουργώντας συνεχώς τεχνητές εντάσεις ακολούθησε μία πρώτη καταμέτρηση των παρόντων(σύμφωνα με την πρόταση του ΜΑΣ για διενέργεια δύο καταμετρήσεων-μία για την απαρτία και μία για την καταμέτρηση των ψήφων επί των πλαισίων των πολιτικών δυνάμεων) προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη της απαιτούμενης απαρτίας. Η καταμέτρηση έδειξε οριακή απαρτία 139 ατόμων, ωστόσο με τη ψηφοφορία επί των πλαισίων που ακολούθησε φάνηκε πως ο αριθμός των παρευρισκομένων μειώθηκε κατά 12 άτομα(127 ψηφίσαντες). Αιτία για αυτό αποτέλεσε το γεγονός ότι συνάδελφοι μας που δεν ήθελαν να στηρίξουν κάποιο από τα προς ψήφιση πλαίσια είτε αποχώρησαν από την αίθουσα μετά τη μέτρηση της απαρτίας είτε επέλεξαν να μη ψηφίσουν καθόλου, με αποτέλεσμα να μην καταμετρηθούν. Ολα αυτά οδήγησαν τελικά σε αδυναμία λήψης αγωνιστικής απόφασης από το Σύλλογο.

Το γεγονός όμως ότι πριν τη ψήφιση των πλαισίων μετρήθηκε ο αριθμός των παρευρισκομένων φοιτητών και η απαρτία είχε συγκροτηθεί δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για ένα πράγμα: το ότι υπήρχε ένα δυναμικό σημαντικό του συλλόγου μας που είχε έρθει με συγκεκριμένη πρόθεση διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης και λήψης απόφασης. Γι αυτό κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει οι φοιτητές του Συλλόγου μας να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και των κινητοποιήσεών τους, να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιφασιστική πορεία την Τετάρτη 25/9 στα Προπύλαια και στην πορεία στο πλάι των εκπαιδευτικών της ΟΛΜΕ την Τρίτη 24/9, στα πλαίσια συγκρότησης μάλιστα κι ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που μαζικά και αγωνιστικά θα συσπειρώσει φοιτητές και φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς σε ένα κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας-δωρεάν παιδείας και ανατροπής των πολιτικών τους που διαλύουν τα δημόσια αγαθά και επιβάλλουν στο λαό τη φτώχεια και την εξαθλίωση.  

Για μας όμως είναι επίσης σημαντικό, ο Φοιτητικός μας Σύλλογος να μπορεί να λειτουργεί ενιαία και αγωνιστικά. Γι αυτό θέλουμε τις Γενικές Συνελεύσεις να είναι μαζικές, πραγματικό κύτταρο δημοκρατίας εντός του συλλόγου μας, όπου κάθε συμφοιτητής μας έχει χώρο έκφρασης ως οργανικό κομμάτι της. Θέλουμε ο σύλλογος όχι μόνο να μπορεί να συζητά για τα ζητήματα που τον αφορούν μέσα κι έξω από τη σχολή αλλά και να μπορεί να αποφασίζει ο ίδιος για τις δράσεις, τη στάση του, το παρόν και το μέλλον των φοιτητών. Θεωρούμε ότι η Γενική Συνέλευση δίνει τη δυνατότητα για το ξεδίπλωμα πολιτικών σχεδίων μέσα στο σύλλογο και για μας τους ίδιους να παίρνουμε κάθε φορά την κατάσταση στα δικά μας χέρια, κόντρα σε αναθετικές λογικές και σχέδια που εναντιώνονται στα συμφέροντα και τις ανάγκες μας, αποδιαρθρώνουν κι αποπολιτικοποιούν το σύλλογο και απαξιώνουν τις διαδικασίες του (ΔΑΠ). Γι αυτό είναι σημαντικό για μας παρά το γεγονός ότι κι η Γενική Συνέλευση δεν είναι αγγελικά πλασμένη ο καθένας μας κι όλοι μαζί εντός του συλλόγου με τη συμμετοχή μας κι όχι με την απάθεια, την αποδοκιμασία και τη στείρα κριτική να συμβάλουμε στη διεξαγωγή μαζικών υγιών Γενικών Συνελεύσεων, μακριά από λογικές καπελώματος και επίλυσης μικροπολιτικών αντιθέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. 

Άλλωστε σε μια συγκυρία όπου οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής μαχαιρώνουν αγωνιστές και η συγκυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με ΕΕ-ΔΝΤ διαρυγνύει το μέχρι τώρα κονωνικό συμβόλαιο με τις χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες, με τη διάλυση της δημόσιας-δωρεάν εκπαίδευσης σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο όταν συνολικά διαλύουν τις ζωές μας, συνολικά πρέπει να απαντήσουμε!

Οι συλλογικές μας διαδικασίες είναι το όπλο μας για να δώσουμε κι εμείς από το δικό μας μετερίζι μαζί με τους εργαζόμενους τη μάχη για δημόσια-δωρεάν παιδεία, δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και κάθε κυβέρνηση που θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική!

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση-Καταγγελία της ΕΑΑΚ για τα γεγονότα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πολιτικό της Νομικής

Την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του αντιφασίστα-αγωνιστή Π.Φύσσα από σε διατεταγμένη υπηρεσία χρυσαυγίτη και της μεγαλειώδους πορείας στο Κερατσίνι στην οποία έγιναν εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις( μεταξύ των οποίων και ο αγωνιστής της ΕΑΑΚ Γ.Κ) οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΕΑΑΚ άνοιξαν το ζήτημα της δολοφονίας και των συλλήψεων σε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους πανελλαδικά. Πρακτική που είχε στόχο τόσο την πλατιά καταδίκη του νεο-ναζιστικού, εγκληματικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, όσο και του κυβερνητικού αυταρχισμού με την ταυτόχρονη αλληλεγγύη και προστασία του αγωνιστή Γ.Κ. που κατηγορείαι άδικα, από τα Δ.Σ. των Φοιτητικών Συλλόγων.  

Από την πρώτη στιγμή αυτής της κίνησης συναντήσαμε την καθολική στήριξη σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων και των φοιτητών στο σύνολο των σχολών. Όλων εκτός από μίας. Της πολιτικής παράταξης του Σαμαρά, του Βορίδη, του Λαζαρίδη, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Με τετρίπια και αναπαραγωγή της επαίσχυντης θεωρίας των δύο άκρων που άνοιξε το δρόμο για την δολοφονία του Π.Φύσσα, η ΔΑΠ είτε απέφευγε την υπογραφή των Δ.Σ. είτε  δεν εμφανιζόταν καν στις σχολές. Συνοδευτικά αυτής της στάσης, αλλά και αποκορύφωμα της ήταν η τοποθέτηση και η πρακτική της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Πολιτικού Νομικής στην Αθήνα. Την απουσία της από το Δ.Σ. κατείγγειλε το σχήμα της ΡΑΣ-Πολιτικού και σχολίασε η αγωνίστρια Σ.Τ. σε ιντερνετικό γκρούπ της σχολής. Η απάντηση της ΔΑΠ σε αυτό ήταν να απειλήσει με ''ανώνυμο'' τηλέφωνο του υπευθύνου της την αγωνίστρια ότι θα διωχθεί με  μήνυση αλλά και με τοποθέτηση στοχοποίησης της από εδώ και πέρα και τα οποία ακολούθησαν ύβρεις και απειλές, καθώς και απειλές και στοχοποίηση άλλων αγωνιστών του συλλόγου που τοποθετήθηκαν ανοιχτά και εμφατικά εναντια στη σταση της ΔΑΠ.

Τέτοιου τύπου πρακτικές και τοποθετήσεις δεν μας εκπλήσουν. Γνωρίζουμε ότι η παράταξη του Σαμαρά πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση όλης της αυταρχικής ρητορίας και πρακτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουμε ότι ήταν τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που ήταν πρωτοστάτες στην συκοφάντηση κάθε λαϊκού και εργατικού αγώνα που ξεδιπλώθηκε από την έναρξη της μακράς μνημονιακής περιόδου. Ήταν αυτοί που στάθηκαν στο πλάι της κυβέρνησης τους όταν αποφασίστηκε η επίθεση στην εκπαίδευση, όταν το Σχέδιο Αθηνά απείλησε να κλείσει τις σχολές μας, όταν καταργήθηκε το πανεπιστημιακό Άσυλο, όταν η υποχρηματοδότηση και η απαξίωση της ανώτατης εκπαίδευσης μας πήρε πραγματικά το βιβλίο από το χέρι, είναι αυτοί που για να χρησιμοποιήσουμε  και τις φράσεις των μεντόρων τους είναι αυτή την στιγμή εκτός του δημοκρατικού τόξου του αγώνα στο εσωτερικό του Φοιτητικού Κινήματος. Σε κάθε περίπτωση για να το πούμε απλά δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό από τους απογόνους των δολοφόνων του Τεμπονέρα, από τους απογόνους αυτών που πρώτοι έστησαν ομάδες κρούσης και τάγματα εφόδου, τις γνωστές ομάδες των ''Ρέιντζερ'' και των ''Κενταύρων'' της ΟΝΝΕΔ. Πολύ περισσότερο όμως τέτοιου τύπου επιθέσεις δεν μας πτοούν, δεν μας φοβίζουν, δεν θα μας κάνουν να υποχωρήσουμε. Η ΕΑΑΚ και οι αγωνιστές της ξέρουν και μπορούν να κονταίνουν όσους απειλούν αυτούς που αγωνίζονται, αυτούς που αντιστέκονται στην αντικοινωνική λαίλαπα Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Ξέρουν να αγωνίζονται και να αντιστέκονται μέσα από τις συνελεύσεις και τους Φοιτητικούς Συλλόγους απέναντι σε αυτούς που εγκλωβίζουν τη ζωή και το μέλλον μας στους δρόμους της ανεργίας και της μετανάστευσης. Η ΕΑΑΚ και τα σχήματα της πανελλαδικά δεν θα φοβηθούν, πολύ περισσότερο θα παλέψουν για να γίνει κτήμα των συλλόγων η πάλη ενάντια στον φασισμό της Χρυσής Αυγής, ο αγώνας ενάντια στον αυταρχισμό και την αντιλαϊκη πολιτική της Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, θα αγωνιστεί ώστε οι σύλλογοι να βρουν δρόμους συμπόρευσης και συνεύρεσης με τους αγωνιζόμενους κλάδους της εκπαίδευσης, αλλά και όλων των υπολοίπων κλάδων που επιμένουν να αγωνίζονται.

Καλούμε τους φοιτητές, κάθε πολιτική δύναμη που αγωνίζεται, κάθε φοιτητικό σύλλογο σε όλη τη χώρα να καταδικάσει, να απομονώσει και να καταγγείλει την πρακτική της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Καλούμε κάθε φοιτητη και φοιτήτρια να παλεψει ενάντια στην εξάπλωση φασιστικών και  ακροδεξιών ιδεών και πρακτικών μέσα και έξω απ' τις σχολές. Τέλος καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ελληνικού πανεπιστημίου να μαζικοποιήσουν τις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων τους, να συνεχίσουν να αντιστέκονται και να αγωνίζονται, να συμβάλουν στην οικοδόμηση πλατιού μετώπου της εκπαίδευσης, ενάντια στην διάλυση σχολείων και σχολών, να αγωνιστούν για την απαξίωση και διάλυση των Δημόσιων Αγαθών. Να δώσουν διέξοδο στην συλλογική απογοήτευση και κατάθλιψη που μας επιβάλουν, στην εξατομίκευση και την μοναξιά, την αντίσταση, τον αγώνα με την πίστη ότι αυτοί που παλεύουν έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ 

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ενωμένος λαός θα τσακίσει τη Νεοναζιστική Αυγή


Ο ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΑΥΓΗ!

Ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ο θάνατος του αντιφασίστα αγωνιστή Παύλου Φύσσα αποτελεί προσχεδιασμένη εν ψυχρώ πολιτική δολοφονία, εκτελεσμένη από τον παραστρατιωτικό βραχίονα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αποτελεί κορυφαία τρομοκρατική ενέργεια, ενταγμένη, σε σειρά κλιμακούμενων κινήσεων (επίθεση σε μεταλλεργάτες μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, Μελιγαλάς, δίκη κατά Σάββα και Μουτζούρη, διώξεις κατά Π. Κωνσταντίνου, απειλές κατά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.), μέσα στο γενικότερο σχέδιο κάμψης του ηθικού, της αυτοπεποίθησης, της μαχητικότητας και πάνω από όλα της νέας ανόδου και του γενικότερου πολιτικού ρόλου του εργατικού λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης. Εντάσσεται στην προετοιμασία ενός πολύ πιο σκληρού, νέου γύρου αντιλαϊκών μέτρων των δανειστών, της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και της συγκυβέρνησης Σαμαρά. Φοβούνται για αυτό δολοφονούν! Δεν πείθουν για αυτό τρομοκρατούν!

Η Χρυσή Αυγή είναι η μόνο η αποκρουστική κορυφή ενός «μαύρου παγόβουνου». Η βαθιά και αξεπέραστη οικονομική κρίση και η ληστεία σε μισθούς και συντάξεις συνοδεύεται αναπόδραστα με την τάση των «πάνω» για παροξυσμό αντιδραστικότητας, για αναίρεση ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, σε ένα διαρκώς εκφασιζόμενο μνημονιακό «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», που τώρα, με τις δολοφονίες και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής παίρνει τριτοκοσμικές μορφές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κινούνται, με αλληλοσυμπληρούμενους ρόλους, διαρκώς οι ίδιοι «στα άκρα» και εκτός «ευρωπαϊκού πολιτισμού» και «συνταγματικού τόξου», δείχνοντας το μέλλον της Ευρώπης τους και των Συνταγμάτων τους. Ενώ μεθοδεύουν τον κοινωνικό «εμφύλιο πόλεμο», ρίχνουν αποπροσανατολιστικά τις ευθύνες για την «αντιδημοκρατική εκτροπή» τους στο μαχόμενο εργατικό λαϊκό κίνημα και σε όλα τα κόμματα, συλλογικότητες και δυνάμεις που είναι οι φορείς της αυθεντικής δημοκρατίας, αντιστέκονται και αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιδραστικής επίθεσης.

Τα τηλεοπτικά φερέφωνα της τρόικας και της συγκυβέρνησης, μαζί με τα πολιτικά μνημονιακά παχύδερμα αναλαμβάνουν να διασπείρουν το «κλίμα ανωμαλίας», το ζόφο της «εκτροπής» και το φόβο «πραξικοπήματος». Δίπλα τους, οι  σιτιζόμενοι και σιτιζόμενες αυλοκόλακες των συγκροτημάτων αναλαμβάνουν το ρόλο της «ηθικής διαπαιδαγώγησης» στο «νέο πολιτισμό» του κανιβαλικού κοινωνικού εκφασισμού. Ειδική αποστολή έχει ανατεθεί στην ακροδεξιά «μονταζιέρα» του Σαμαρά, η οποία συντονίζει πολιτικά και προπαγανδιστικά όλους τους παραπάνω.

Πίσω από όλους αυτούς βρίσκονται συγκεκριμένοι κύκλοι του ελληνικού κεφαλαίου και πολυεθνικών ομίλων, ειδικά ο «πρωτοπόροι» της αντίδρασης, της εκμετάλλευσης και της φοροδιαφυγής, εφοπλιστές, τραπεζίτες και βιομήχανοι – οφ σορ, επενδυτές «στοιχηματζήδες», ποδοσφαιρικοί «μεγαλοπαράγοντες» και νταβατζήδες της νύχτας με τους ιδιωτικούς στρατούς τους, οι οποίοι χρηματοδοτούν τη Χρυσή Αυγή στα κρυφά, ενώ κινητοποιούν τους παρακρατικούς μηχανισμούς στην αστυνομία, το στρατό, σε απόστρατους αξιωματικούς και καταδρομείς, καθώς και στο δικαστικό σύστημα για την προστασία της. Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί και ο ρόλος των ξένων πρεσβειών και των μυστικών υπηρεσιών τους, ειδικά των ΗΠΑ και της ΕΕ, που αναρωτιούνται κατά τα άλλα για το «φαινόμενο του φασισμού», ενώ με το «μεγάλο αδελφό» παρακολούθησης ξέρουν ακριβώς τη δράση της Χρυσής Αυγής και το λιγότερο τη συγκαλύπτουν.

Αυτό το μνημονιακό εκφασιζόμενο καθεστώς διαρκούς «έκτακτης ανάγκης» μπορεί να σπάσει, να νικηθεί και να ανατραπεί. Οι σημερινοί νέοι αγώνες, με πρωτοπόρο τον αγώνα διαρκείας των καθηγητών και των άλλων κλάδων δείχνει το δρόμο. Σε αυτό το δρόμο θα σπάσει η νεοφασιστική μνημονιακή τρομοκρατία και όχι με «συνταγματικά τόξα». Με αποφασιστικό αγωνιστικό, δημοκρατικό, αντιφασιστικό μέτωπο πάλης του μαζικού κινήματος και τη δική του νόμιμη αυτοάμυνα.

-       Να συλληφθούν, να δικαστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι ένοχοι για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και για όλα τα εγκλήματα των φασιστών!

-       Να εξαρθρωθεί και να διαλυθεί με όλα τα μέσα και πάνω από όλα με το μαζικό κίνημα, η νεοναζιστική εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής!

-       Να αποκαλυφθούν, να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι κρυφοί χρηματοδότες και συνεργάτες της στους εφοπλιστές – τραπεζίτες – βιομήχανους, στη βουλή, στα μέσα ενημέρωσης, στην αστυνομία, στο στρατό και στο δικαστικό σύστημα.

Ανατρεπτικό αντιφασιστικό μέτωπο του λαού μας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της εποχής μας!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης 17-9-2013

Την Τρίτη 17/9/2013 συνεδρίασε ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής στο φόντο της ευρύτερης κατάστασης στην κοινωνία και ειδικότερα του μεγάλου αγώνα που δίνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστήμιων λαμβάνοντας απόφαση για τριήμερη κατάληψη προκειμένου να βρεθεί στο πλάι των εργαζομένων.

Μετά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το κλείσιμο της ΕΡΤ και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση παρουσιάζει το success story vol.3 θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίους υπαλλήλους εκ των οποίων 1.500 είναι διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας, ενώ μέχρι τα τέλη του 2013 σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν άλλοι 12.500 εργαζόμενοι. Απ’ αυτή τη διαδικασία στα πλαίσια των επιταγών της τρόικα προβλέπονται 4.000 απολύσεις εντός του 2013 και συνολικά άλλες 15.000 μέχρι το τέλος του 2014. Εκτός από αυτό, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και κρατικών επιχειρήσεων όπως η ΛΑΡΚΟ και ο ΟΠΑΠ εξυπηρετούν τα κυβερνητικά σχέδια αποκρατικοποιήσεων.

Οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να νομιμοποιηθούν στην κοινή γνώμη γίνονται στο όνομα της εξυγίανσης και υπουργοί, τεχνοκράτες κι δημοσιογράφοι πρωτοστατούν σ’ένα κυνήγι μαγισσών με διωκόμενους τους ‘’τεμπέληδες’’, τους ‘’κοπρίτες’’ (κατά τον Πάγκαλο) εργαζομένους του δημοσίου τομέα. Οι εργαζόμενοι βέβαια έχουν προχωρήσει ήδη σε δυναμικές κινητοποιήσεις (5ήμερες κυλιόμενες απεργίες-καταλήψεις εργαζομένων στο ΙΚΑ, σε μια σειρά υπουργείων, καταλήψεις νοσοκομείων, απεργίες καθηγητών και διοικητικών). 

Μετά και τη μεγαλειώδη διαδήλωση της Δευτέρας εμείς οι φοιτητές Νομικής μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες αποφασίσαμε να συνταχθούμε στο πλάι των εργαζόμενων γιατί παλεύουμε:

- Για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση: Ενάντια στην αναδιάρθρωση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, στις περικοπές σε σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, και στις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων με πρόσχημα το δήθεν ‘’οικονομικό εξορθολογισμό’’, ενάντια στην μετακύλιση του κόστους στις πλάτες των φοιτητών. 

- Φοιτητική καθημερινότητα με ανθρώπινοι ρυθμούς σπουδών: Ενάντια στην εντατικοποίηση των σπουδών, στη φίμωση των φοιτητών και των συλλογικών τους διαδικασιών μέσω των Συμβουλίων Ιδρύματος, ενάντια στις διαγραφές μέσα από τους πρότυπους εσωτερικούς κανονισμούς. 

- Εργασιακά δικαιώματα: Ενάντια στη διάσπαση των πτυχίων και την απαξίωσή τους, στο ‘’φάκελο προσόντων’’ και στη συλλογή πιστωτικών μονάδων, και στο Νέο Κώδικα Δικηγόρων, που μας επιβάλλει εξευτελιστικούς μισθούς πείνας και πανελλήνιες ως προϋπόθεση για την άσκηση της δικηγορίας. Κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, μόνιμη και αξιοπρεπής δουλειά για όλους.

Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοί; 

Ήρθε η ώρα το φοιτητικό κίνημα να συγκροτηθεί στα πλαίσια του πανεκπαιδευτικού μετώπου, που θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου μετώπου εργαζομένων και νεολαίας, που θα μάχεται αποφασιστικά στο τώρα για την ανατροπή της πολιτικής λιτότητας της φτώχειας και της ανεργίας. 

Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης Νομικής

Πλαίσιο που υπερψηφίστηκε στην σημερινή Συνέλευση του ΦΣ Νομικής

Το «success story» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καταρρέει

«Η Ελλάδα θα απογειωθεί το Σεπτέμβρη» υποσχόταν ο Αντώνης Σαμαράς λίγους μήνες πριν και ήδη, από τις πρώτες κιόλας μέρες του μήνα καταλάβαμε τι εννοούσε. Μετά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το κλείσιμο της ΕΡΤ και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση παρουσιάζει το success story vol.3 θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίους υπαλλήλους εκ των οποίων 1.500 είναι διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας, ενώ μέχρι τα τέλη του 2013 σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν άλλοι 12.500 εργαζόμενοι. Από αυτήν την διαδικασία στα πλαίσια των επιταγών της Τρόικα προβλέπονται 4.000 απολύσεις εντός του 2013 και συνολικά άλλες 15.000 μέχρι το τέλος του 2014. Εκτός από αυτό, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και κρατικών επιχειρήσεων όπως η ΛΑΡΚΟ και ο ΟΠΑΠ εξυπηρετούν τα κυβερνητικά σχέδια αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση επί της ουσίας καταρτίζοντας λίστες υποψήφιων ανέργων (οι περισσότεροι από τους εργαζομένους σε διαθεσιμότητα θα απολυθούν) χτίζει το μύθο της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας αποκρύπτοντας πως ο πραγματικός λόγος των απολύσεων δεν είναι άλλος απ’ τον μονόδρομο της ολοένα και βαθύτερης λιτότητας που επιβάλλει η μνημονιακή πολιτική. Οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να νομιμοποιηθούν στην κοινή γνώμη γίνονται στο όνομα της εξυγίανσης και υπουργοί, τεχνοκράτες και δημοσιογράφοι πρωτοστατούν σ’ ένα κυνήγι μαγισσών με διωκόμενους τους “τεμπέληδες”, τους “κοπρίτες” (κατά τον Πάγκαλο) εργαζομένους του δημοσίου τομέα. Οι εργαζόμενοι βέβαια έχουν προχωρήσει ήδη σε δυναμικές κινητοποιήσεις (5μερες κυλιόμενες απεργίες – καταλήψεις εργαζομένων στο ΙΚΑ, σε μια σειρά υπουργείων, καταλήψεις νοσοκομείων, απεργίες καθηγητών και διοικητικών).

Στο παιχνίδι του φόβου και της τρομοκρατίας του λαού που έχει στήσει η κυβέρνηση, βοηθός και δεξί τους χέρι αποτελεί η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Μετά τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, τους οροθετικούς, σειρά στα θύματα της απροκάλυπτης βίας τους έχουν οι αριστεροί αγωνιστές, και στο τελευταίο περιστατικό οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ. Οι φασίστες, αφού εκθείασαν δημόσια τους εφοπλιστές της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος λέγοντας ότι «όσο κάνουν κουμάντο οι αριστεροί στη ζώνη δεν θα έρθει κανένα καράβι για να έχει δουλειά ο κόσμος» και ότι «εμείς τους εφοπλιστές μας τους θέλουμε γιατί από αυτούς εξαρτιόμαστε» αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι αποτελούν το μακρύ χέρι του συστήματος, και ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να καταστείλουν όποιον και ό, τι εμποδίζει την αναπαραγωγή και την κερδοφορία του κυρίαρχου συστήματος εξουσίας.

Μέσα σε όλα αυτά οι δυνάμεις της «ανεπτυγμένης Δύσης», μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ και των Μνημονίων, ετοιμάζονται να επέμβουν στη Συρία, για να επιβάλλουν εκεί με τη βία τη δικιά τους «ειρήνη». Οι λαοί όμως δεν έχουν απλώς βαρεθεί το ίδιο παραμύθι, έχουν εξοργιστεί. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Ελλάδα, οι σύντροφοί τους των άλλων χωρών, πρέπει να σταθούν στο πλάι του λαού της Συρίας, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση από πλευράς ΗΠΑ και να υποστηρίξουν το δικαίωμα του λαού της Συρίας στην αυτοδιάθεση! Από τον αυταρχισμό του Άσαντ δεν θα σώσει το λαό της Συρίας η ιμπεριαλιστική υπερδύναμη των ΗΠΑ αλλά μόνο αυτός μπορεί να παλέψει για δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες.

Για την επίθεση στους εργαζόμενους των πανεπιστημίων

Οι απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλύπτουν πολύ σημαντικά πόστα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η υπολειτουργία πολλών σχολών και τμημάτων είναι δεδομένη, προδιαγράφοντας ένα πανεπιστήμιο με διαλυμένες υποδομές. Ειδικά για σχολές που μεγάλο μέρος των προγραμμάτων σπουδών αποτελείται από εργαστήρια, λόγω της έλλειψης προσωπικού είναι βέβαιο ότι η λειτουργία πολλών από αυτών θα είναι οριακά ανέφικτη.

Είναι σαφής κατεύθυνση η μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες των φοιτητών, καθώς τα κενά που θα προκύψουν σε εργασιακές θέσεις που αφορούν την διαδικασία της κατάρτισης (όπως πχ στα εργαστήρια της ιατρικής) θα κληθούν να τα καλύψουν οι φοιτητές από την τσέπη τους. Όλα αυτά δυσχεραίνουν τη καθημερινότητα των φοιτητών, κάνοντας πιο δύσκολη την συνέχιση των σπουδών τους, πόσο μάλλον για φοιτητές από φτωχότερες λαΪκές οικογένειες που πλήττονται οικονομικά στο φόντο της κρίσης.

Όλα αυτά είναι μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που επιχειρούν εδώ και χρόνια στο ελληνικό πανεπιστήμιο είτε μέσα από τους νόμους Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου είτε μέσα από το σχέδιο Αθηνά είτε με τους Προτύπους Εσωτερικούς Κανονισμούς που επίκειται να περάσουν στα μέσα της χρονιάς εισάγοντας κυρίαρχα το μέτρο των διαγραφών των φοιτητών στα ν+2 χρόνια.

Οι απολύσεις αποτελούν κομμάτι της προσπάθειας για τη συνολική μετάλλαξη του πανεπιστημίου σ’ ένα πανεπιστήμιο λιγότερο δημόσιο, λιγότερο δωρεάν, με πιο αυταρχικές διοικήσεις (βλέπε διοικητική αυτοτέλεια Νομικής με υπερεξουσίες κοσμήτορα, Συμβούλια Ιδρύματος που δεν υπολογίζουν την φωνή φοιτητών και εργαζομένων), αποξενώνοντας τους φοιτητές από κάθε συλλογική διαδικασία και διεκδίκηση, προωθώντας τον ανταγωνισμό, το αέναο κυνήγι προσόντων και τον ατομικό δρόμο και εν τέλει προοιωνίζοντας την ένταξη στην επισφαλή και χαμηλά αμειβόμενη εργασία, στην συνεχή επανακατάρτιση και στο βάθος την ανεργία.

Εκεί εν τέλει στοχεύουν οι συνεχείς περικοπές στις φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), οι διαγραφές φοιτητών στα ν+2 και 2ν έτη, οι διασπάσεις πτυχίων και προγραμμάτων σπουδών και η αντίστοιχη ρευστοποίηση επαγγελματικών δικαιωμάτων που επιφέρει το σχέδιο Αθηνά. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ψήφιση του Νέου Κώδικα Δικηγόρων (κατά προφανή πραξικοπηματικό και αυταρχικό τρόπο) που έρχεται να επισφραγίσει την εργασία χωρίς δικαιώματα κυρίως για τους νέους δικηγόρους στη βάση των κατευθύνσεων που μπαίνουν και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των νέων.

Το «Νέο Σχολείο» απολύει τους καθηγητές
και στέλνει τους μαθητές στην αμάθεια και την ανεργία

Οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά την προδοτική στάση των συνδικαλιστικών παρατάξεων των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), τη πολιτική ατολμία και υποχωρητισμό της κοινοβουλευτικής αριστεράς, τις συνολικότερες ανεπάρκειες των υπόλοιπων αγωνιστικών πολιτικών συλλογικοτήτων στον αγώνα που επιχείρησαν να δώσουν το Μάιο, καλούνται τώρα να σκύψουν το κεφάλι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί το πρόγραμμα της κινητικότητας – διαθεσιμότητας (δηλαδή απολύσεων) στην εκπαίδευση. Η δικομματική κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της κατασκευής πλεοναζόντων εκπαιδευτικών μέσα από την αύξηση του ωραρίου, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, το κλείσιμο – συγχώνευση σχολείων, την κατάργηση τεχνικών ειδικοτήτων και τις μετακινήσεις μαθητών σε άλλο σχολείο λόγω κατάργησης τμημάτων κατευθύνσεων. Βασικό της όπλο είναι η «αξιολόγηση» η οποία προβάλλεται ως δήθεν μέτρο εξυγίανσης και βελτίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης ενώ στην πραγματικότητα είναι εργαλείο διαμόρφωσης των νέων καταλόγων μετακινήσεων – διαθεσιμοτήτων – κινητικότητας και τελικά απολύσεων.

Όσον αφορά στους μαθητές, μιλάμε για ένα σχολείο- εξεταστικό κάτεργο, με συνεχή εξεταστικά φίλτρα, καθώς προβλέπονται εξετάσεις και στις 3 χρονιές του Γενικού Λυκείου πράγμα που θα κάνει πολύ πιο δύσκολη και εντατικοποιημένη την προσπάθεια εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, όσον αφορά στα Τεχνικά Λύκεια, προωθείται η τάση της εξειδίκευσης και της ειδικής κατάρτισης στα 2 πρώτα χρόνια ενώ στο τελευταίο χρόνο εισάγεται ο θεσμός της μαθητείας, δηλαδή της αμισθί εργασίας, με κατεύθυνση τη συνεχή επανακατάρτιση και το κυνήγι προσόντων προκειμένου οι απόφοιτοι να εξασφαλίσουν μια θέση στην αγορά εργασίας.

Κυβέρνηση και Τρόικα, με βασικό τους σύμμαχο την ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν το «Νέο Σχολείο» της εποχής της κρίσης και των μνημονίων, ενεργοποιούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και προσπαθούν να στρέψουν την κοινωνία εναντίον του δίκαιου αγώνα των καθηγητών. Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία και για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο είναι αγώνας ενάντια στη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου. Από εχθές Δευτέρα 16/9 η ΟΛΜΕ ξεκίνησε 5μερες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων των καθηγητών.

Στο παρόν της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης
και στο μέλλον της ανεργίας που μας ετοιμάζουν
να απαντήσουμε με ανατρεπτικούς μαχητικούς αγώνες.

Στο τώρα, βλέπουμε πως χρόνο με το χρόνο το πανεπιστήμιο δέχεται μια όλο και μεγαλύτερη επίθεση κάνοντας όλο και πιο δυσμενείς τις συνθήκες φοίτησης στις σχολές μας. Διαγράφεται, όμως, πλέον ξεκάθαρο και το μέλλον που ετοιμάζουν για τη γενιά μας. Είναι ένα μέλλον που το χαρακτηρίζει η ανεργία, η εργασιακή περιπλάνηση δίχως δικαιώματα, ο ανταγωνισμός και η απομόνωση. Σε αυτό το μέλλον έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε συλλογικά. Δε θα μείνουμε απαθείς και φοβισμένοι μπροστά στην κοινωνική καταστροφή. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και διαδικασίες συντονισμού σε κάθε σχολή και σχολείο πρέπει να οικοδομήσουμε τώρα ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα τσακίσει κάθε προσπάθεια που κάνουν για τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Είναι αναγκαίο να συμπορευτούμε άμεσα ως φοιτητές με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια στο χώρο της εκπαίδευσης στα πλαίσια συγκρότησης ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου μετώπου εργαζομένων και νεολαίας που θα μάχεται αποφασιστικά στο τώρα για την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας.

Παλεύουμε για:

- Αντίσταση στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης

- Ανατροπή του «Σχεδίου Αθηνά», των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου

- Καμία διαγραφή φοιτητών, όχι στους Πρότυπους Εσωτερικούς Κανονισμούς, καμία διάσπαση πτυχίων και προγραμμάτων σπουδών

- Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Πανεπιστημίου

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

- Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

- Όχι στη ψήφιση του νέου κώδικα δικηγόρων

- Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ του ΔΝΤ και της Τρόικα και κάθε κυβέρνησης που εφαρμόζει αυτήν την πολιτική

- Έξω από την ΕΕ και το ευρώ.

Προχωράμε σε:

- Κατάληψη από την Τετάρτη 18/9 έως την Παρασκευή 20/9

- Συμμετοχή στην απεργιακή περιφρούρηση στο πλάι των απεργών του ΕΚΠΑ

- Συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων και όλων των αγωνιζόμενων κλάδων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

- Στήριξη και συμμετοχή στη συναυλία που διοργανώνεται στο Κάτω Πολυτεχνείο την Τετάρτη 18/9 και ώρα 20.00 για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

- Συντονισμό με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης (καθηγητές, δασκάλους, μαθητές) που προχωράνε σε κινητοποιήσεις

- Συμμετοχή του Φ.Σ. στη 48ωρη απεργία και την πορεία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19/9 με συγκέντρωση την Τετάρτη 11.00 στα Προπύλαια και συμμετοχή στο συντονιστικό εργαζομένων φοιτητών στο Κάτω Πολυτεχνείο μετά το πέρας της πορείας

- Συγκρότηση απεργιακού ταμείου για τη στήριξη του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων

-Αναβολή της εξεταστικής κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων – Να δοθούν όλα τα μαθήματα κανονικά και με ανθρώπινους ρυθμούς μετά το πέρας αυτών.

- Παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο της Παρασκευής 20/9 στο πλάι των εργαζομένων

- Περιφρουρούμε τις αποφάσεις του Συλλόγου

- Νέα γενική συνέλευση την Δευτέρα 23/9

17/09/2013

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν μας πνίγει το "Δίκαιο" τους

Eίδατε όλοι σε βίντεο το πώς ''ψηφίστηκε'' το σχέδιο Νόμου για το Νέο Κώδικα Δικηγόρων στην ''Επιτροπή Δικαιοσύνης'' της Βουλής; Αν όχι, αξίζει να το προσπαθήσετε. Θα παρακολουθήσετε μια διαδικασία με τρεις (!) βουλευτές, και έναν Πρόεδρο της Βουλής (Βιρβιδάκης, ΝΔ) να φωνάζει ''εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία'' μόνος του, επειδή έτσι θέλει, για πάνω από 160 άρθρα του Κώδικα!!!

Αυτή είναι η δημοκρατία-δικτατορία τους! Η "δημοκρατία" των επιχειρηματιών, των τραπεζών, των νομικών, μεταξύ άλλων, εταιρειών, που θέλουν τους εργαζομένους απλήρωτους, αναλώσιμους, εξευτελισμένους. Ποιος είπε ότι οι δικηγόροι εξαιρούνται από το χρυσό κανόνα της εκμετάλλευσης; Μετά το πτυχίο τους, και αν έχουν καταφέρει οι φοιτητές νομικής να περάσουν από όλα τα ''φίλτρα'' των διαγραφών και των ''αξιολογήσεων'' που μας ετοιμάζουν, αν έχουν καταφέρει δηλαδή να βγουν σώοι από το πρώτο κόσκινο επιλογής, θα πρέπει να περάσουν από μερικά ακόμα. Θα πρέπει να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις σε θέματα αναβαθμισμένης δυσκολίας (γιατί, πάνω από όλα, επικρατεί ''αξιοκρατία'', η ίδια αξιοκρατία που επικρατεί στο καπιταλιστικό σύστημα και στο κοινοβούλιο), και από αυτές τις εξετάσεις θα κόβονται όσοι δεν πέρασαν, μην μπορώντας έτσι να ασκήσουν δικηγορία.   Όσοι περνάμε ''στην επόμενη φάση'', μετά από τις διάφορες δοκιμασίες, οι νικητές δηλαδή, κερδίζουν επάξια μια θέση στον παράδεισο του δικηγορικού γραφείου όπου θα κάνουν δουλειές του ποδαριού, μέχρι και τα ψώνια στο αφεντικό τους με πάνω από 10 ώρες εργασίας (μια μικρή γεύση οι δοκιμαζόμενοι παίρνουν στην υποτιθέμενη δικηγορική ''άσκηση'').

Για όλους τους άλλους, που δεν τα κατάφεραν να τερματίσουν πρώτοι στον τερματισμό, τους περιμένει η ''δίκαιη'', με τα μέτρα του συστήματος, τιμωρία: σε αυτούς τους ανθρώπους αξίζει υπερεκμετάλλευση, ανεργία, πειθάρχηση, ντροπιαστική σιωπή μέσα στα κελιά των εταιριών. Σας βεβαιώνουμε ,το αφεντικό-δικηγόρος είναι το ίδιο αιμοβόρο με κάθε άλλο αφεντικό, πόσο μάλλον στο σήμερα της σφοδρής οικονομικής κρίσης. 

Με το Νέο Κώδικα δικηγόρων μάλιστα νέοι δικηγόροι θα δουλεύουν άμισθοι χωρίς δεκάρα τσακιστή προκειμένου να «μάθουν» το επάγγελμα(«μαθητεία» λέγεται αυτό στο νέο Κώδικα δικηγόρων) και -κυρίως- να παρέχουν τζάμπα εργασία στους διάφορους μεγαλοδικηγόρους. Επιπλέον, τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας των νέων δικηγόρων της Αθήνας έφτασε στο 44,92% για το πρώτο επτάμηνο του 2013 η συγκυβέρνηση παρέα με ΕΕ-ΔΝΤ προσπαθούν με κάθε μέσο και μέσα από το νέο Κώδικα Δικηγόρων να ενισχύσουν  τις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες και γραφεία. Ιδιαίτερα για τους νέους δικηγόρους οι επιλογές είναι δύο πια: είτε ανεργία είτε να γίνουν επισφαλείς υπαλληλίσκοι των 400 ευρώ.

Γι' αυτό δεν μας κάνει εντύπωση το βίντεο με την ''υπερψήφιση'' του Νέου Κώδικα Δικηγόρων στη Βουλή. Μας θέλουν σκλάβους παντού, σε όλα τα επίπεδα. Μας κοροϊδεύουν και μας εκμεταλλεύονται μες στα μούτρα μας, στον εργασιακό μας χώρο, στη Βουλή, στο δρόμο, όταν τα ΜΑΤ χτυπούν μαζί με τους Χρυσαυγίτες. Μας κοροϊδεύουν, μας χτυπούν και μας εκμεταλλεύονται, γιατί πρέπει να βγάζουν όλο και περισσότερο κέρδος από εμάς.

Σε τέτοιους καιρούς συστημικής κρίσης το δίκαιο όλο και περισσότερο γίνεται λάστιχο για να χωρέσει όση αυθαιρεσία απαιτούν τα καπιταλιστικά συμφέροντα. Στη πραγματικότητα, δεν παραβιάστηκε καμιά κοινοβουλευτική λειτουργία, η ίδια η λειτουργία του κοινοβουλίου, η δομή του και η αποκοπή του από τις λαϊκές μάζες οδηγεί σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου. 

Απέναντι στην κ.Κωνσταντοπούλου που αντέδρασε σε αυτό το πανηγυράκι και απέναντι σε αυτούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απλά λέμε το εξής. Μην περιμένει να βρει το δίκιο του ο εργαζόμενος λαός- οι άνεργοι και η νεολαία με την επίκληση των ''Νόμων που δεν εφαρμόζονται'', της ''Δημοκρατίας που καταπατάται'' κ.ο.κ. Μην θεωρεί το αστικό κοινοβούλιο τίποτε άλλο παρά εκλεπτυσμένο, καλλωπισμένο μηχανισμό επιβολής της άρχουσας τάξης πάνω στους υποτελείς. Μην ελπίζει να αλλάξουν τα πράγματα δίχως σφοδρούς κοινωνικούς αγώνες, οργάνωση στα συνδικάτα, σύνδεση της νεολαίας με τους εργαζομένους. Εκεί θα δοθούν οι μεγάλες μάχες.

Με τί όραμα, με τί στόχους, με ποιο σχέδιο; Οι συλλογικοί ανυποχώρητοι αγώνες με αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει προοπτική σε έναν κόσμο όπου ο καπιταλισμός πετάει ο ίδιος το ''δημοκρατικό'' του περιτύλιγμα, με το πιο σαρκαστικό του χαμόγελο, με τις στημένες διαδικασίες του, με τη ρομποτική φωνή του κάθε Βιρβιδάκη, ή με τις διάφορες ''συνταγματικές ερμηνείες'' που μας χαρίζουν οι καθηγητές της σχολής μας για να καλύψουν την αθλιότητα και το ψέμα. 


Εδώ το Βίντεο


Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Αγώνας στην εκπαίδευση και στους κλάδους που απεργούν να γίνει αγώνας όλων των εργαζομένων και της κοινωνίας!

Τώρα είναι ώρα για ένα «ποτάμι» αμφισβήτησης και ανατροπής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής και επίθεσης.

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα χαιρετίζει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που, μέσα από τις μαζικές γενικές συνελεύσεις τους, αποφάσισαν να ξεκινήσουν αποφασιστικό αγώνα σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου. Χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζόμενων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία, στα υπουργεία και όλους τους αγώνες που ξεσπούν, τους χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται στο πόδι για να αντιμετωπίσουν την βάρβαρη επίθεση.

Οι εκπαιδευτικοί, ορθώνουν ανάστημα απέναντι στην αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, η οποία στέλνει στον καιάδα ολόκληρη τη νέα γενιά, συνθλίβει την εργασιακή και παιδαγωγική ύπαρξη χιλιάδων εκπαιδευτικών, οδηγώντας τους στη διαθεσιμότητα, την απόλυση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις  και την ωρομισθία. Κανένα παιδί και κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει! Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους! Μόρφωση για όλους, όχι στους ταξικούς φραγμούς!

Τα σωματεία, οι εργαζόμενοι κι ολόκληρο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν χρέος να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους αγώνες που ξεσπούν. Πρώτα απ΄ όλα με την μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους, με την ανάληψη πολύμορφων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και στήριξης της απεργίας σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Με την δράση σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, ώστε να αναπτυχθούν τώρα, αποφασιστικοί αγώνες για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής και της συγκυβέρνησης.

Γιατί τώρα είναι η ώρα για ένα μεγάλο και αποφασισμένο «ποτάμι» αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, τους άνεργους και τους εργαζόμενους. Για να μη λυγίσουμε κάτω από το βάρος της φοροληστείας, των πλειστηριασμών, των μέτρων ενός νέου μνημονίου, που απαιτεί ο Σόιμπλε και η Ε.Ε. και προαναγγέλλει ο Σαμαράς, ενώ τα σύννεφα μιας ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ – ΕΕ - ΝΑΤΟ πυκνώνουν πάνω από τη Συρία.

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του ώστε να ξεδιπλωθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις που θα απαιτούν και θα διεκδικούν εκπαίδευση και ουσιαστική μόρφωση όλων των παιδιών, τη διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, συγκοινωνίες, ρεύμα και νερό) με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα για όλους τους εργαζόμενους και άνεργους.

Σταθερή θέση του εργατικού κινήματος και των συνδικάτων είναι η απαίτηση για μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία για όλους, όπως και η υπεράσπιση της ελευθερίας και του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει αυτός για τις τύχες του, ενάντια  στα ανακοινωθέντα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και την τακτική απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης μέσω των επιστρατεύσεων από την κυβέρνηση.

Για να ανατρέψουμε την βάρβαρη επίθεση ενάντια σε όλα τα εργατικά δικαιώματα, ενάντια στην εργασία και την κοινωνία, απαιτούνται αγώνες ρήξης και ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ - κεφαλαίου. Σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να πάρει θέση κάθε εργαζόμενος και άνεργος, κάθε νέος, όλοι οι κλάδοι και τα συνδικάτα. Δεν περιμένουμε καμία «ηγεσία» του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να πάρουν πρωτοβουλίες...

Οι αγώνες στα χέρια των εργαζομένων, στις γενικές τους συνελεύσεις και τις απεργιακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα και τα σωματεία. Με ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ, ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ μπορούμε να νικήσουμε, μπορούμε να τους ανατρέψουμε!

Όλοι στη μάχη!!!

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που καλούν οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι κλάδοι που ξεκινούν απεργιακό αγώνα.


Καλούμε σε συνελεύσεις και κινητοποιήσεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε κάθε σωματείο, για να οργανώσουμε τώρα συντονισμένο, πανεργατικό και παλλαϊκό αγώνα.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων Διοιητικών Υπαλλήλων




ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΠΑ,  
5.9.2013 
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε έκτακτη συνεδρίαση στις 5.9.2013 αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα: 

Ζητάμε από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, να συγκαλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση τη Σύγκλητο στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. 
Ζητάμε από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, σε συνέχεια και της προηγούμενης (28.8.2013) απόφασής της και σε εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων να αναστείλει αμέσως και πλήρως την λειτουργία του Ιδρύματος επʼ αόριστον. 
- Να παρασταθούμε μαζικά στη Σύγκλητο την Δευτέρα 9.9.2013 για να υποστηρίξουμε το αίτημά μας. 
- Ζητάμε από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, να δώσει συνέντευξη τύπου μαζί με τους φορείς του Πανεπιστημίου. 
- Ζητάμε από τους Προέδρους των Τμημάτων του ΕΚΠΑ, να συγκαλέσουν σε έκτακτες συνεδριάσεις τις Γενικές Συνελεύσεις των οικείων Τμημάτων και να εισηγηθούν την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των Τμημάτων, καθώς επίσης και την παρουσία εκπρόσωπου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας στις συνεδριάσεις αυτές. 
- Ζητάμε από τη Σύγκλητο και τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων του ΕΚΠΑ, την έκδοση ψηφισμάτων υποστήριξης του αγώνα μας. 
- Ζητάμε από την Διοίκηση του ΕΚΠΑ, να μην αποσταλούν τα ζητούμενα -με το από 14.8.2013 έγγραφο- στοιχεία, και εάν αυτό τελικώς γίνει, μόνο στην περίπτωση που υπάρχει έλλειμα προσωπικού και να ενημερωθεί πριν την αποστολή τους το σύνολο του προσωπικού. 
- Να απεργήσουμε στις 10-11/9, 12-13/9 και 15-20/9, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας. 
- Να αναρτήσουμε πανό στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ. 
- Να ενημερώσουμε το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας (διδακτικό, τεχνικό, ερευνητικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) με επιστολή που θα διαβιβαστεί με ηλεκτρονικό τρόπο. 
- Να ενημερώσουνε το κοινό, με μοίρασμα ενημερωτικού δελτίου στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και στο κέντρο της Αθήνας. 
- Να ενημερώσουμε με δελτίο τύπου και κάθε πρόσφορο μέσο τους νεοεισαχθέντες φοιτητές προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας. 
- Ζητάμε την έμπρακτη συμπαράσταση των Συλλόγων του ΕΚΠΑ. 
- Κηρύσσουμε στάση εργασίας για την Παρασκευή 6.9.2013 και τη Δευτέρα 9.9.2013 από τις 11πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Συναντιόμαστε στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ, συγκροτούμε απεργιακή επιτροπή και προετοιμαζόμαστε για τις κινητοποιήσεις μας. 
- Από την Τρίτη 10.9.2013 κλείνουμε την πύλη της Πανεπιστημιούπολης και περιφρουρούμε την απεργία μας. 
- Συμμετέχουμε σε πορεία μαζί με τους συναδέλφους του ΕΜΠ προς το ΥΔΜΗΔ την Τρίτη 10.9.2013 (προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11πμ) και καλούμε τους συλλόγους των ΑΕΙ και ΤΕΙ να συμμετάσχουν. Μετά το τέλος της πορείας, συμμετέχουμε σε ανοικτή συνέλευση εργαζομένων ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα γίνει στο αμφιθέατρο ΜΑΧ (Πολυτεχνείο, συγκρότημα οδού Πατησίων). 
- Η Γενική Συνέλευση καλύπτει τους συνάδελφους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου του ΕΚΠΑ ώστε αυτοί να προσφέρουν με την πλήρη συμμετοχή και συμπαράστασή τους στον αγώνα ενάντια στη διάλυση του Πανεπιστημίου. 
- Η Γενική Συνέλευση επικυρώνει την απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας για ένα ενιαίο Σύλλογο που θα συμπεριλαμβάνει τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. 
Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης 
Ν. Μιχοπούλου 
Μ. Παπαστεφανάκης 
Α. Γόντικα 
Σ. Σαλονικίδης 



ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013


Η  Γ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013 αφού διαπίστωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η επίθεση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο εντείνεται με τις απολύσεις, την οικονομική ασφυξία, τις συγχωνεύσεις των Ιδρυμάτων καθώς επίσης και τη μείωση του προσωπικού κατά 25% από το μέτρο της διαθεσιμότητας, ομόφωνα αποφάσισε τα εξής: 

Συμμετοχή στις δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου 2013 και στην πενθήμερη απεργία από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου 2013, που προκήρυξε η ΟΔΠΤΕ.

Ενιαίο μέτωπο εκπαίδευσης και συντονισμό με τις Ομοσπονδίες και τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους. 

Κοινή Γ.Σ. με τους Συλλόγους ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και φοιτητών για τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 10:00π.μ.

Καλούμε σε πορεία από τα προπύλαια προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 11:00π.μ. και σε παναττική συνέλευση Συλλόγων ΑΕΙ-ΤΕΙ στα Προπύλαια.

Καλούμε τη Διοίκηση του Παντείου να αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τον αγώνα των υπαλλήλων. 

Καλούμε σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες Εκπαίδευσης. 

Καλούμε τους συναδέλφους συμβασιούχους να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Θεωρούμε ότι τα στοιχεία που ζητάει το ΥΠΑΙΘ είναι παραπλανητικά και προσχηματικά και καλούμε τη Διοίκηση να καταδείξει με κάθε άλλο τρόπο την έλλειψη προσωπικού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Παλεύουμε για το δικαίωμα στη μόρφωση,
Αγωνιζόμαστε για μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά και
Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά.

Από τη Γ.Σ. 


Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 


Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού (Δ.Π.) του Γ.Π.Α., η οποία  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 04/09/2013  αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:  

Λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας και των γενικότερων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας παραμένει ανοιχτή, ώστε να γίνεται έγκαιρη εκτίμηση των εκάστοτε δεδομένων και να ορίζονται οι σχετικές με τα δεδομένα δράσεις από μέρους του Συλλόγου, στη λογική ότι καμία απόλυση κανενός συναδέλφου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.  

Να γίνουν άμεσες ενέργειες για τη σύγκληση –εντός της επόμενης εβδομάδας–  Πανγεωπονικής Συνέλευσης, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς του Πανεπιστημίου μας.  

Το ΔΣ να πραγματοποιήσει συνάντηση με την Πρυτανεία σχετικά με το πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και τα μέλη της συνέλευσης να παρευρίσκονται στο χώρο της Πρυτανείας. 

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Γ.Σ. αποφάσισε: 
Να συμπορευτούμε με την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Διοικητικών Υπαλλήλων των Ανωτάτων Ιδρυμάτων για δύο 48ωρες απεργίες, 10 και 11 και 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και μια πενθήμερη από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, ως απάντηση στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1750 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Στο ενδιάμεσο των απεργιακών κινητοποιήσεων και σίγουρα πριν τη λήξη της πρώτης 48ωρης απεργίας, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση καθώς η 11η Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί ως ημερομηνία έναρξης των εγγραφών των νεοεισερχόμενων φοιτητών, θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση για εκτίμηση της κατάστασης. Ενισχυτικά των απεργιακών κινητοποιήσεων, τα μέλη του Συλλόγου Δ.Π. καλούνται να δώσουν δυναμικά το παρόν στους χώρους του Πανεπιστημίου μας, ιδιαίτερα την 11η Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας όλα τα μέλη του Γ.Π.Α. καθώς και τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και τους γονείς τους, για την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την Ανώτατη Παιδεία της χώρας μας και τον εργασιακό βίο όλων μας.  

Να υιοθετήσει το πλαίσιο πάλης που κατέθεσε η Αγωνιστική Συνεργασία με ένα σύνολο αιτημάτων, το οποίο επισυνάπτεται.   
                                                       Για τη Γ.Σ
      Ο Πρόεδρος                                                                 Η Γραμματέας 
     Χρήστος Ζιώγας                                                           Ευρυδίκη Σπυροπούλου