Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ψηφίστηκε το νέο πολυνομοσχέδιο-συμπλήρωμα των μνημονίων



Νέους φόρους και περικοπές δαπανών €6 δισ. φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Νέους φόρους και περικοπές δαπανών 6 δισ. ευρώ, φέρνει το πολυνομοσχέδιο σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που το συνοδεύει.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου:

- Το τέλος ακινήτων αναμένεται να αποδώσει 1,9 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014.

- Η ρύθμιση χρεών ιδιωτών προς τις εφορίες 2,739 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια.

- Από τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται ότι θα έρθουν 795 εκατ. ευρώ έως και το 2016 εκ των οποίων τα 255 εκατ. ευρώ φέτος

- Από την αύξηση κατά δυο ώρες των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια από τις λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών αναμένεται να εξοικονομηθούν 103 εκατ. ευρώ φέτος και το 2014.

- Η επιβάρυνση των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ υπολογίζεται ότι θα φέρει 490 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Καταγράφονται και μικρές απώλειες εσόδων και δαπάνες για τις νέες μονάδες που δημιουργούνται αλλά και από τις περιορισμένες απαλλαγές ή εκπτώσεις (π.χ προσαυξήσεις φόρου). 

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων ή εξοικονόμηση δαπανών ύψους 6,027 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό αφαιρούνται δαπάνες 230 χιλ. ευρώ με το τελικό καθαρό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 6,026 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση γίνεται λόγος και για αύξηση της περιουσίας του δημοσίου από την περιέλευση σε αυτό της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΣΟΕ. Γίνεται επίσης λόγος για περιστολή δαπανών που θα προκύψει από τις απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο αλλά και από άλλες παρεμβάσεις οι οποίες ωστόσο δεν υπολογίζονται με αριθμούς. Ουσιαστικά δηλαδή η αξία των παρεμβάσεων που θεσπίζονται με το νομοσχεδιο είναι μεγαλύτερη. 

Απολύονται 15000 δημόσιοι υπάλληλοι

Τις ομάδες εργαζομένων από τις οποίες θα αναζητηθούν οι 15.000 υπάλληλοι που θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014, περιέγραψε με σαφήνεια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας απόψε στη Βουλή.

«Η Κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και οι τρεις αρχηγοί με τις δηλώσεις τους το επιβεβαίωσαν, να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε νομίμως και τηρώντας όλες τις συνταγματικές εγγυήσεις του κοινωνικού κράτους δικαίου να αποχωρήσουν από το δημόσιο 15.000 υπάλληλοι που υπηρετούν στο σύνολο του δημόσιου τομέα», είπε ο κ. Μανιτάκης και διευκρίνισε ότι «ο αριθμός αυτός δεν προέρχεται αποκλειστικά από τους 25.000 υπαλλήλους που πρόκειται να μετακινηθούν, όπως λάθος διαδίδεται. Η κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων είναι αποσυνδεδεμένη αριθμητικά από τις 15.000 αποχωρήσεις».

Κύριος σκοπός της κινητικότητας είναι και παραμένει η ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού και όχι οι αποχωρήσεις εκτός αν κάποιοι κατά τη διαδικασία της κινητικότητας αποφασίσουν την αποχώρηση, υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός κατήγγειλε πως όσοι κάνουν λόγο για υποχρεωτικές αποχωρήσεις, περισσότερες των 15.000, επιχειρούν καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας στους δημοσίους υπαλλήλους και το κάνουν για μικροκομματικούς σκοπούς. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό για τις 15.000 αποχωρήσεις οι πηγές είναι εξής:

• Οι πειθαρχικά υπόλογοι υπάλληλοι που θα κριθούν απολυτέοι με τελεσίδικη δικαστική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου ουσίας που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ΣτΕ.

• Από την κατάργηση των ΝΠΙΔ και από τη λύση των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετούν σε αυτά.

• Από την αποτίμηση των προσόντων, δηλαδή, από την αξιολόγηση των προσόντων που θα γίνει κατά την επανατοποθέτηση του προσωπικού στις νέες διευθύνσεις των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία γίνεται αμέσως μετά την αξιολόγηση των δομών και ενόψει της μετακίνησης του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλη δημόσια υπηρεσία που έχει διαπιστωμένα κενά, όπως αυτά προκύπτουν από τα σχέδια στελέχωσης.

• Από την εθελούσια έξοδο όλων όσοι ενώ βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αργίας ή αναγκαστικής μετακίνησης λόγω κινητικότητας, προτιμήσουν να αποχωρήσουν από το δημόσιο με τη θέλησή τους λαμβάνοντας αποζημίωση που δικαιούνται ή εξαγοράζοντας τρία πλασματικά έτη.

• Κατά την αποτίμηση των προσόντων και με αφορμή την αξιολόγηση των δομών, θα ελεγχθούν και αξιολογηθούν αναγκαστικά τα τυπικά προσόντα όλων όσων απασχολούνται στο δημόσιο. Θα ελεγχθεί η νομιμότητα της έννομης σχέσης που τα συνδέει με αυτή, η πραγματική συνδρομή των τυπικών προσόντων που επικαλούνται και θα γίνει πιστοποίηση των προσόντων και δικαιολογητικών τους. «Δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι όσους δεν τους συνδέει έγκυρη έννομη σχέση με το δημόσιο ή δεν έχουν καν σύμβαση εν ισχύ πρόσληψης με αυτό. «Οι συγκεκριμένες αποχωρήσεις δεν αποβλέπουν στη μείωση του προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων αφού η προβλεπόμενη μείωση υπαλλήλων επιτυγχάνεται και με το παραπάνω με τις συνταξιοδοτήσεις. 

Οι σχεδιαζόμενες αναγκαστικές αποχωρήσεις αποβλέπουν αποκλειστικά στην άμεση ποιοτική ανανέωση του προσωπικού», είπε ο κ. Μανιτάκης.

«Με την επείγουσα ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κοινωνική αδικία, απομακρύνουμε τους υπαλλήλους που διαπιστωμένα δεν έχουν τα προσόντα του ελληνικού δημοσίου, που δεν έχουν καν προσληφθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλοι ή ως ανίκανοι, από τα αρμόδια πειθαρχικά ή δικαστικά όργανα ή έχουν καταδικαστεί πειθαρχικά και στη θέση τους τοποθετούμε υπαλλήλους άξιους και νέους», είπε ο κ. Μανιτάκης και πρόσθεσε: «καταπολεμούμε έναν εσωτερικό ύπουλο εχθρό της μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας, την φαυλοκρατία και πελατοκρατία».

Πηγή:www.capital.gr


Ολιγόμηνα προγράμματα για την απασχόληση ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με... ανώτερο μισθό τα 490 ευρώ μηνιαίως περιλαμβάνουν τα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας που προωθεί η κυβέρνηση. Η διατύπωση της νομοτεχνικής προσθήκης του Γιάννη Στουρνάρα, για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - που αφορά στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ - προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως - ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.


Πηγή: www.tvxs.gr

Απολύσεις με αντικειμενικότητα και αξιοκρατία

Και αφού δεσμεύτηκαν στην τρόικα οι κυβερνώντες για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, ο μεν πρωθυπουργός, με το κύρος που αντλεί από τη θέση του, αποφάνθηκε για τη μονιμότητα αυτής της ενέργειας, γιατί «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται», ενώ συγχρόνως και ό ίδιος και ο υπουργός του Α. Μανιτάκης υπόσχονται πρόσληψη ισάριθμων άλλων. Ο υπουργός μάλιστα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της κυβέρνησης Σαμαρά Α. Μανιτάκης δείχνει περήφανος στους προ δεκαπενθημέου Νέους Φακέλους του Α. Παπαχελά, γιατί έπεισαν την τρόικα τους ποσοτικούς στόχους ότι πρέπει να τους συνδυάζουν με ποιοτικούς. Κι έτσι με νέες διαδικασίες, κατά δήλωσή του, θα πάρουν νέο προσωπικό για την ανανέωση της διοίκησης, φυσικά με αξιοκρατικά κριτήρια.

Σίγουρα αυτές οι δηλώσεις, και γι’ αυτό γίνονται, χαϊδεύουν τα αυτιά, αποπροσανατολίζουν τη σκέψη της πλειοψηφίας των απολυμένων του ιδιωτικού τομέα, των νέων ανέργων, των επισφαλών εργαζομένων κλπ. Και βέβαια σε καμιά περίπτωση ο αριστερών καταβολών κος Μανιτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί για φασισμό, ούτε καν για αυθαιρεσία. Γιατί όταν μιλά η κυρίαρχη ιδεολογία για φασισμό παρουσιάζει τα πράγματα απλά, με ενέργειες και σύμβολα ευδιάκριτα και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής τη βοηθούν σ’ αυτό όσο μπορούν καλύτερα. Ο λόγος τους και οι πράξεις τους, που φτάνουν σε βαθμό απίστευτης χυδαιότητας, χωρίζουν τα στρατόπεδα ξεκάθαρα σε δύο, κι έτσι τα επιχειρήματα κι εκείνων από το «συνταγματικό τόξο» που αν και εδράζονται σε αφετηρίες αυταρχικές ή και φασίζουσες χρησιμοποιούν λογικοφανή πειστικότητα, εγγράφονται σαν μέρος του δημοκρατικού διαλόγου. Σαν κι αυτόν που ανέπτυξαν οι «αριστεροί» υπουργοί της κυβέρνησης, Μανιτάκης και Ρουπακιώτης, που αφορούσε τους συμβασιούχους οι οποίοι δικαιώνονται από ασφαλιστικά μέτρα. Η ρύθμιση, που για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανιτάκη αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, ενώ για τον υπουργού Δικαιοσύνης Ρουπακιώτη μ’ αυτήν «επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου», τελικά θα επανακατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των μερών. ¨Ολο το πρόβλημα δεν ήταν λοιπόν παρά θέμα διατύπωσης.

Εδώ και καιρό εκείνο που πια προκαλεί σχεδόν τρόμο δεν είναι τα ίδια τα μέτρα της εκτελεστικής εξουσίας όσο η μεθόδευσή τους, οι αναλύσεις και τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται για να τα δικαιολογήσουν. Επίσημα χείλη βάλθηκαν να κάνουν μια διαφορετική, εν κενώ, ανάγνωση της οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητα και δεν ήταν δύσκολο με μερικές συνεντεύξεις και εξαγγελίες να πείσουν για θέματα με τα οποία χρόνια τώρα μας σφυροκοπούσαν. Οι μηχανισμοί κυκλοφορίας ιδεών και επιχειρημάτων λειτουργούσαν και λειτουργούν πολύ καλά. Διακήρυτταν και διακηρύττουν την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία, πως είναι από τις μεγάλες και ουσιαστικές κατακτήσεις του δημοκρατικού κράτους, εφόσον δημοκρατία είναι το αντίθετο της αυθαιρεσίας, την ίδια στιγμή που οι ενέργειές των κυβερνώντων το διαψεύδουν. 

Σαν να μην είναι το κράτος ουσιαστικά η οικονομικοπολιτική οργάνωση της κυρίαρχης τάξης, παράγοντας ελέγχου και διεύθυνσης μιας ολόκληρης κοινωνίας, που στις λειτουργίες του περιλαμβάνει και την υποταγή των υποτελών τάξεων με τις διάφορες μορφές του, ανάλογα με τον ταξικό συσχετισμό. Γι’ αυτό κι όταν επαναλαμβάνεται ότι στη δημοκρατία θα πρέπει να πραγματώνεται το δίπτυχο αντικειμενικότητα – αξιοκρατία, ώστε ουδείς να αδικείται, ουδείς να ευνοείται, και η αντικειμενικότητα επιστρατεύεται κάθε φορά για να νομιμοποιήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος και πώς ορίζει την αντικειμενικότητα. Όσες οι αντικειμενικότητες τόσες και οι δημοκρατίες. Σε μια δημοκρατία με ουσιαστική λαϊκή κυριαρχία η επάνδρωση των δημόσιων θέσεων θα γίνεται με κριτήριο το βαθμό πτυχίου, τις συνεδριακές και βιβλιοπαραγωγικές επιδόσεις ή με ανθρώπους που απολαμβάνουν την λαϊκή εμπιστοσύνη; Ποια η σκοπιμότητα αυτών των κριτηρίων με τα οποία πρέπει η δημοκρατία να συμβαδίζει; Κάποιες φορές μπορεί πράγματι η δημοκρατία να εκλέγει τους δικούς της. Όλα τα πάντα εξαρτώνται από τι είδους είναι αυτή η δημοκρατία.

Γι’ αυτό και η βασική αιχμή της δικαιολόγησης όλων των αποφάσεων των κυβερνώντων, σχετικά με την κρατική μηχανή, που αφορά τον διορισμό των λιγότερο ικανών, το ρουσφετολογικό όργιο, τον εναγκαλισμό του κράτους από τα κόμματα εξουσίας, είναι πια μια κριτική που είναι παντελώς αναξιόπιστη. Κι όχι μόνο γιατί προέρχεται από αυτούς στους οποίους όλα αυτά δικαίως καταμαρτυρούνται, αλλά γιατί κυρίως πρόκειται για κριτική στερεότυπη και περίπου αναγκαστική, για να δικαιολογούνται μειώσεις μισθών, συντάξεων, απολύσεις κλπ. παρουσιάζοντας έναιδεολογικό δίλημμα της μορφής, αξιοκρατικός κρατικός μηχανισμός κι επομένως πειθαρχικός έλεγχος κι απολύσεις ή κρατικός μηχανισμός αντιπαραγωγικός και σπάταλος κι επομένως έλλειμμα και χρέος.

Επί σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για κοινωνικά κριτήρια στις προσλήψεις στο δημόσιο όταν οι καιροί, λόγω κοινωνικών συσχετισμών, επίτασσαν κοινωνικοποίηση και λαϊκότητα, επί εκσυγχρονισμού του Σημίτη για αξιοκρατικά κριτήρια, όταν οργανωμένα συρρίκνωναν τα εργατικά δικαιώματα. Επί των ημερών του μνημονίου συμπληρώθηκαν αυτά, και μάλιστα μετ’ επιτάσεως, με τα κριτήρια του ελέγχου και αντικειμενικότητας, αποδιοργανώνοντας τις μάζες και προωθώντας την εξατομίκευση, για να εξοστρακιστεί η πολιτική και ο καθένας μας να εμφανίζεται μονίμως ανάξιος, οιωνεί κατηγορούμενος, απολογούμενος και οφειλέτης.

Στη φάση αποδυνάμωσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και ανόδου του αυταρχικού κρατισμού, με έναν διοικητικό μηχανισμό που θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες δικαιοδοσίες για οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων μακριά από κοινωνικούς ελέγχους, περισσότερο από ποτέ ο μύθος της αντικειμενικότητας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση δεν εξυπηρετεί παρά να παγιώσει την αντίληψη για ένα… υπερβατικό κράτος και να συγκαλύψει τα ταξικά συμφέροντα που εξυπηρετεί και στα οποία θεμελιώνεται.

Η κυβερνώσα αριστερά κάνει ό,τι μπορεί για να πειστούμε για την ουδετερότητα του κράτους και άρα για τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για τα συμφέροντα των λαϊκών δυνάμεων, αν είμαστε… άξιοι. Η μαζική μας κατήχηση με την ευγενική χορηγία της ΔΗΜ.ΑΡ και την προσωπική προσφορά των κυρίων Μανιτάκη και Ρουπακιώτη συνεχίζεται…

Πηγή : Dies brumalis

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργία και μάχη!



Όλοι στην Απεργία της Τετάρτης 1η Μάη! Δεν είναι αργία! Είναι Απεργία!


Απεργιακή Συγκέντρωση Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ώρα 11.00 π.μ. στο Μουσείο (Πατησίων) και πορεία στη Βουλή.

Η εργατική πρωτομαγιά δεν "μετατίθεται" για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών. Την Τετάρτη Απεργούμε μαζικά!

  • Για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε. 
  • Για Συλλογικές Συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, ενάντια στην ατομική σφαγή από την εργοδοσία. 
  • Ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, γιατί δεν πάει άλλο. 
  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι εργασιακή ζούγκλα και ζωή λάστιχο. 
  • Για να μην ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος, ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά. 
  • Για να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιστών, των συνδικαλιστών, να σταματήσει το αίσχος της ποινικοποίησης των εργατικών και λαϊκών αγώνων. 
  • Για να δώσουμε τη δική μας απάντηση, με αγώνες ανατροπής του "μαύρου μετώπου" κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου, με κίνημα στα χέρια των εργαζόμενων! 
  • Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ταξικές δυνάμεις και τους αγωνιστές στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση, στις 11.00 π.μ. στο Μουσείο (Πατησίων)

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Για το νέο λοκ άουτ της Κοσμητείας


Σας ενημερώνουμε ότι η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών την Πέμπτη, 25 Απριλίου και την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 θα παραμείνει κλειστή.
Εκ της Κοσμητείας

Με αυτή την ανακοίνωση ο κοσμήτορας της σχολής ενημερώνει τους φοιτητές ότι η σχολή θα είναι κλειστή σήμερα και αύριο και άρα ότι οι διακοπές του Πάσχα και φέτος θα ξεκινήσουν νωρίτερα! Αν και δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αιτία του lock – out  είναι λίγο πολύ γνωστή αν αναλογιστεί κανείς τα όσα συνέβησαν χθες στο κτήριο της πρυτανείας στα Προπύλαια. Το πρωί της Τετάρτης 24/4 αλληλέγγυοι στο διαδικτυακό “κατέβασμα” του athens.indymedia.org (ο server από τον οποίο εξυπηρετείται το σάιτ στεγάζεται στο πολυτεχνείο εδώ και χρόνια) αντέδρασαν στο κλείσιμο της ιστοσελίδας προχωρώντας σε κατάληψη του κτηρίου της πρυτανείας. Λίγο αργότερα τους περικύκλωσαν τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση περισσότερων από 70(!) προσαγωγών καταπατώντας το άσυλο για άλλη μια φορά φέτος μετά τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, την πολυτεχνειούπολη, το ΑΠΘ και πολλά ακόμη.

Οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τον πρύτανη όσο και τον κοσμήτορα του πανεπιστημίου που ουσιαστικά επέτρεψαν –αν όχι υπέθαλψαν- την παράδοση 70 αγωνιστών στις δυνάμεις καταστολής. Η θέση της διοίκησης της σχολής είναι πια ξεκάθαρα απέναντι από τους φοιτητές. Ό,τι συμβαίνει σε χώρο ασύλου μέσα και γύρω από τη ΝΟΠΕ και έχει αγωνιστικά χαρακτηριστικά θα χτυπιέται και θα καταστέλλεται. Η τακτική του lockout είναι η συνηθέστερη από μεριάς διοίκησης-υπουργείου και παραδείγματα υλοποίησής της υπάρχουν δυστυχώς πολλά: στις 6/12 (ημέρα θανάτου Γρηγορόπουλου, τον προηγούμενο μήνα τις μέρες που πραγματοποιούνταν πορείες, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια ότι πέρσι η σχολή έμεινε κλειστή με lockout κοντά ένα μήνα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Έτσι λοιπόν η Κοσμητεία, σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο παιδείας και με τον κ.Δένδια στέκεται ενάντια στο φοιτητικό κίνημα κα στη νεολαία, καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα των φοιτητών να αντιδρούν, να αντιστέκονται και να αγωνίζονται.

Η εικόνα πολιτικής σταθερότητας που δεν μπορεί να αναδείξει η κυβέρνηση μέσω της πολιτικής της πρακτικής την επιβάλλει αναδεικνύοντας αυταρχικές πολιτικές που αποκρυσταλλώνονται τόσο στη φυσική καταστολή των κινητοποιήσεων στο δρόμο όσο και στην ιδεολογική τρομοκρατία απέναντι σε κάθε πηγή αντίστασης και αντιπληροφόρησης. Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους πρακτικές, ξεκινώντας από τις επιτάξεις των απεργών του μετρό και των λιμενεργατών, καθιστώντας σαφές συνολικά στους εργαζομένους και στη νεολαία ότι δεν έχουν το περιθώριο να αγωνίζονται. Έπειτα ακολούθησαν οι επιθέσεις σε κατειλημμένους κοινωνικούς χώρους (Σκαραμαγκά, Βίλα Αμαλίας κ.ά.), υιοθετώντας έτσι πρακτικές από την πολιτική ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Τέλος, επέβαλλε το κλείσιμο του indymedia και του ράδιο 98 fm, δείχνοντας έτσι πως οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης αναπαράγει κάποια άποψη διαφορετική από την κυρίαρχη, θα καταστέλλεται και θα φιμώνεται.

Εμείς απαντάμε ότι κάθε φορά που η διοίκηση του πανεπιστημίου θα συνεργάζεται με το υπουργείο και τον κ.Δένδια καταστέλλοντας όποια φωνή δε συναινεί στα σχέδιά τους θα μας βρίσκει απέναντί της. Ο θεσμός του ασύλου δεν είναι απλά κατάκτηση των φοιτητών που αναιρείται, είναι ο θεσμός που εξυπηρετεί το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της διαρκούς πολιτικοποίησης όχι μόνο των φοιτητών, αλλά ολόκληρου του λαϊκού κινήματος.

ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

E A A K ΝΟΠΕ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

«Αυτά τα κόκκινα σημάδια στους τείχους…»


Tον «κόκκινο χρυσό» της Μανωλάδας υμνούσε ο Γ. Παπανδρέου το 2011. Όπως όμως αποδείχτηκε την Τετάρτη, όταν πυροβολήθηκαν 34 εργάτες, αυτά τα κόκκινα σημάδια «μπορεί να είναι από αίμα». Από τον αιματηρό Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έχει να συμβεί τέτοιας έκτασης επίθεση με πυροβόλα όπλα εναντίον άοπλων εργατών που διεκδικούσαν τα απλήρωτα μεροκάματα έξι μηνών. Τότε χτύπησαν στο ψαχνό οι χωροφύλακες, τώρα η ιδιωτική αστυνομία ενός μεγαλοεπιχειρηματία, ιδιοκτήτη της Βαγγελάτος ΑΕ.

«Είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσαυτάρης, μετά το μακελειό, χωρίς να κοκκινίσει από ντροπή, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι «η περίπτωση της Μανωλάδας είναι από τις πιο ακραίες». Το αντίθετο συμβαίνει. Οι πυροβολισμοί είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς από ρατσιστικές επιθέσεις που άρχισαν το 2008 και μέχρι σήμερα έχουν μείνει ατιμώρητες: Άνθρωποι που σέρνονταν στο χώμα δεμένοι με τριχιά ή σφηνωμένοι σε πόρτα αυτοκινήτου, προπηλακισμοί δημοσιογράφων, ξυλοδαρμοί, απειλές, ενώ βουνό σχηματίζουν οι δικογραφίες για παράβαση των κανόνων απασχόλησης, υγιεινής και περιβάλλοντος. Κανείς δεν τιμωρήθηκε. Τα όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής βαρβαρότητας που έχουν εξαπολύσει συγκυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ. Αυτή δεν γνωρίζει εθνικότητα, έλληνες και ξένοι γίνονται θύματά της αδιακρίτως. Εδώ και μήνες η Επιθεώρηση Εργασίας της Ηλείας βρίσκεται υπό διάλυση και στο πλαίσιο του Μνημονίου πρόκειται να μεταφερθεί στην Πάτρα. Εδώ το «λιγότερο κράτος» μεταφράζεται σε περισσότερη εργοδοτική ασυδοσία. Έτσι υλοποιείται η ανταγωνιστικότητα και η «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας, όπως την οραματίζονται κυβέρνηση-τρόικα. Η εργασία στα θερμοκήπια της φράουλας είναι από τις πιο εξοντωτικές. Εκεί η θερμοκρασία φτάνει και ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία αγγίζει το 100%, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική καθώς εξαχνώνονται τα φυτοφάρμακα.

Η χρόνια κτηνωδία της Μανωλάδας δεν είναι μια τριτοκοσμική εξαίρεση, ένα ακραίο, μεμονωμένο περιστατικό. Σήμερα, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην ανεργία, στη μετανάστευση ή στη «μανωλαδοποίηση», την ελληνική εκδοχή της «κινεζοποίησης» της εργασίας. Ας μη μιλούν για ανθρωπιά οι κυβερνώντες. Το «αναπτυξιακό» κάτεργο της Μανωλάδας είναι δικό τους έργο.

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Πρώτα συμπεράσματα από τη μάχη των φοιτητικών εκλογών 2013




-2013
              -2012


Παράταξη

Ψήφοι
Ποσοστό
Ψήφοι
Ποσοστό
Μεταβολή

ΔΑΠ
531
38,31%
672
46,34%
-141
-8.03%
Ε.Α.Α.Κ.
(ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ
-ΡΑΠΑΝ/ΣΑΦΝ)
255
18,40%
212
14,62%
+43
+3.78%
Αρεν
233
16,81%
213
14,69%
+20
+2.12%
ΠΚΣ
224
16,16%
191
13,17%
+33
+2.99%
ΠΑΣΠ
74
5,34%
106
7,31%
-32
-1.97%
Λευκά
50
3,61%
41
2,83%
+9
+0.78%
Αγ. Κινήσεις
19
1,37%
15
1,03%
+4
+0.34%


Χαιρετίζουμε τους δεκάδες συναδέλφους μας που μέσα από την ψήφο τους έστειλαν μήνυμα αγώνα, αντίστασης και ανατροπής, δυναμώνοντας τις αντικαπιταλιστικές ιδέες, δυναμώνοντας την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση και την ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ(συμμετείχαμε στην εκλογική μάχη ως Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΡΑΠΑΝ/ΣΑΦΝ ΕΑΑΚ). Η ΕΑΑΚ, συνεχίζει στην ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων, που την καθιστά βασικό πόλο συσπείρωσης των αγωνιστικών δυνάμεων στις σχολές.

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που οι συνέπειες της πενταετούς επιβαλλόμενης αστικής πολιτικής συσσωρεύονται με εφιαλτικό τρόπο στις πλάτες του λαού και της νεολαίας. Αποτέλεσαν έτσι και φέτος μάχη με ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτήρα για τη σπουδάζουσα νεολαία, εντείνοντας ξεκάθαρα το ρήγμα ανάμεσα στην πολιτική των μνημονίων, της φτώχειας και της κοινωνικής καταστροφής από τη μία και στην πάλη για την ανατροπή του σύγχρονου κοινωνικού μεσαίωνα από την άλλη. Η σπουδάζουσα νεολαία όντας στο στόχαστρο της αστικής πολιτικής σε εκπαίδευση και εργασία κλήθηκε να πάρει θέση για το αν θα αποτελέσει γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης ή τη γενιά που θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της, διεκδικώντας τη ζωή που της αξίζει.

Συγκεκριμένα στη Νομική, οι βασικοί πυλώνες της αστικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο αποδυναμώθηκαν σημαντικά. Η ΠΑΣΠ τα τελευταία χρόνια στη Νομική έχει σημειώσει καθίζηση με αποτέλεσμα να έχει εξαφανιστεί επί της ουσίας από τη σχολή και να επιδιώκει πλέον μόνο την απλή καταγραφή της στις εκλογές. Η ΔΑΠ από την άλλη έχει αναδειχθεί πανελλαδικά σαν τον ουσιαστικά μοναδικό εκφραστή του «άλλου πόλου» στις σχολές, της μνημονιακής πολιτικής και της διαπλοκής με το καθηγητικό κατεστημένο και τις επιχειρήσεις που εισχωρούν σταδιακά στα εσωτερικά των ΑΕΙ-ΤΕΙ(βλέπε νέα συμβούλια διοίκησης, εκπόνηση σχεδίου Αθηνά από ΙΕΚ ΑΚΜΗ). Αυτό που αντιπροσωπεύει η ΔΑΠ έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των φοιτητών, γι’ αυτό και οι φοιτητές της γύρισαν την πλάτη στη Νομική, όπου έχασε το 8% της δύναμής της αλλά και πανελλαδικά. Η συνεχιζόμενη φθορά των εκφραστών της αστικής πολιτικής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πρέπει να αποτελέσει σταθμό για τη ριζική αντεπίθεση των εργαζομένων και της νεολαίας , για τη συνολική ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης – τρόικας.


Η ΠΚΣ καταγράφει άνοδο για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της αυξανόμενης αντίθεσης του φοιτητικού σώματος στην επιβαλλόμενη αντεργατική – αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αν δε θέλει να αρκεστεί σ’ αυτό, αν στοχεύει ανώτερα από τη μετασυνεδριακή συσπείρωση θα πρέπει να σταματήσει να βλέπει σαν κύριο εχθρό της στις σχολές την ΕΑΑΚ και να βάλει πλάτη στην υπόθεση της οικοδόμησης ενός ενωτικού, μαζικού, στηριγμένου στις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος ικανού να σταθεί απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.

Η ΑΡΕΝ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πανελλαδικά πτώση στα ποσοστά και στους ψήφους της, μένοντας πολύ μακριά από τα εκλογικά ποσοστά του Κόμματός της, ενώ στη σχολή μας σημειώνει μικρή άνοδο και πέφτει στη Τρίτη θέση. Η γραμμή της διαχείρισης και της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να εμπνεύσει τη νεολαία. Ιδιαίτερα όταν μάλιστα δεν μπαίνει υπό τη μορφή εκβιαστικού διλήμματος, ιδιαίτερα σε χώρους,  όπου το φοιτητικό κίνημα μπορεί και ορίζει το έδαφος πραγματικών αντιδιαχειριστικών και αντι-ΕΕ αγώνων, ηττάται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τη συστηματική προσπάθεια από τα ΜΜΕ προεξόφλησης της εμφάνισης ψηφοδελτίων της ΧΑ στα ελληνικά πανεπιστήμια, οι διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος συνεχίζουν να αποτελούν εχθρικό και ξένο έδαφος για τις δυνάμεις της ΧΑ σε πείσμα της συνολικής τους στήριξης από τις δυνάμεις του συστήματος. Οι Φασίστες δε προσέγγισαν τις σχολές.

Για εμάς η άνοδος της ΕΑΑΚ και της ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ-ΕΑΑΚ, μέσα και από το κοινό εκλογικό κατέβασμα της ΕΑΑΚ στη Νομική, δείχνει τη βαθιά εμπιστοσύνη των φοιτητών ότι οι αγώνες στο σήμερα μπορούν να νικούν. Η δεύτερη θέση στο Σύλλογο Φοιτητών Νομικής είναι απόδειξη ότι οι σύλλογοι ανήκουν στα χέρια των φοιτητών πέρα και έξω από λογικές ανάθεσης, ότι οι φοιτητές παλεύουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους απέναντι στην κοινωνική καταστροφή που μας επιβάλλουν, ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Χαιρετίζουμε λοιπόν όλους τους αγωνιστές και συμφοιτητές μας που μας στήριξαν με δέσμευση και ελπίδα να τους συναντήσουμε στους αγώνες του αύριο για σπουδές και εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Την μέρα των φοιτητικών εκλογών, όχι σε κάποια μακρινή χώρα που καταγγέλλει ο ΟΗΕ, αλλά στην Ελλάδα της ΕΕ και της ΟΝΕ, οι μπράβοι των αφεντικών άνοιξαν πυρ σε μετανάστες που ζητούσαν το ξεροκόμματο για το οποίο δούλεψαν σα σκλάβοι. Επομένως, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της θριαμβολογίας και του εφησυχασμού. Ούτε λεπτό χαμένο, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή της κοινωνικής βαρβαρότητας που μας επιβάλουν και του κοινωνικού εκφασισμού.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Αποτελέσματα Εκλογών του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής 2013


Ψήφισαν       Εγκυρα             Άκυρα

2013: 1447      1386                     61

2012: 1501      1450                     51


               2013               2012 Μεταβολή

Παράταξη Ψήφοι Ποσοστό Ψήφοι Ποσοστό Ψήφοι

ΔΑΠ        531 38,31% 672 46,34% -141 -8.03%

ΕΑΑΚ* 255 18,40% 212 14,62% +43 +3.78%

ΑΡΕΝ 233 16,81% 213 14,69% +20 +2.12%

ΠΚΣ        224 16,16% 191 13,17% +33 +2.99%

ΠΑΣΠ 74 5,34% 106 7,31% -32 -1.97%

Λευκά 50 3,61% 41 2,83% +9 +0.78%

Αγ. Κιν. 19 1,37%     15 1,03% +4 +0.34%


Εδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου:

ΔΑΠ   3

ΕΑΑΚ  2

ΑΡΕΝ  2

ΠΚΣ    1

ΠΑΣΠ  1


*ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΡΑΠαΝ/ΣΑΦΝ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Λίγα λόγια για εμάς...



Τι είναι η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση;
Ενιαία, γιατί οι δυνατότητες και η αναγκαιότητα της περιόδου μας το επιβάλλουν

Ανεξάρτητη σε μορφές, δομές και περιεχόμενο, από το κράτος και τους μηχανισμούς του, από την κυρίαρχη πολιτική γιατί θέλουμε οι πράξεις και οι απόψεις μας να εκφράζουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας.

Αριστερή, γιατί απέναντι στη λογική του ατομισμού απαντάμε με τη δύναμη των συλλογικών μας αγώνων και διεκδικήσεων, γιατί βλέπουμε την δυνατότητα ύπαρξης μίας άλλης κοινωνίας χωρίς εκμετάλευση ανθρώπου από άνθ ρωπο.

Κίνηση, γιατί η στασιμότητα είναι αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης και γιατί η κίνηση είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των αναγκών μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Με την αριστερα της νίκης και της ανατροπής. Που θα δίνει πολιτικές απαντήσεις από τη σκοπιά της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα έρχεται σε ρήξη με τις λογικές της διαχείρισης και του λιγότερου κόστους. Είμαστε με την αριστερά που θα προβάλλει τον ρεαλισμό των κοινωνικών αγώνων από τα κάτω και θα έρχεται σε ρήξη εφ’ όλης της ύλης με την κυρίαρχη πολιτική σε παιδεία και εργασία.

Ανατρεπτική-αντικαπιταλιστική, αφού βρίσκεται ενάντια στην εκμεταλλευτική φύση του ίδιου του συστήματος. Με αντικαπιταλιστικό πρόταγμα στέκεται ενάντια σε κάθε επίθεση που δέχεται η πληττόμενη πλειοψηφία αλλά και σε βασικούς πυλώνες που υλοποιούν τη βάρβαρη πολιτική υποβάθμισης των ζωών μας. Που θα έρχεται σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και το κράτος από τη σκοπιά των συμφερόντων της θιγόμενης πλειοψηφίας φοιτητών και εργαζομένων.

Νικηφόρα, που θα πετυχαίνει υλικές νίκες στους αγώνες και θα αλλάζει συνειδήσεις, στη μάχη για τη συνολική απάντηση στην πιο βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε.

Εμείς ως ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ - Ε.Α.Α.Κ., επιμένουμε πιο σίγουροι από ποτέ, ότι υπάρχει άλλος δρόμος! Υπάρχει άλλος δρόμος χωρίς μνημόνια, ανεργία, φασισμό! Υπάρχει άλλος δρόμος απ’ την υποδούλωση των εργαζομένων και την ασφυξία της νεολαίας! Και αν η πραγματικότητα σας δεν μας χωρά, τόσο το χειρότερο για την «πραγματικότητα» σας.

Στηρίζουμε-Ψηφίζουμε Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ - ΡΑΠΑΝ/ΣΑΦΝ!

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Σήμερα η γενιά μας παίρνει θέση μάχης!


Σήμερα η γενιά μας
                       παίρνει θέση μάχης! 
Στην Ελλάδα του 2013-της ανεργίας, της απλήρωτης μαύρης εργασίας, της μετανάστευσης, του κοινωνικού κανιβαλισμού και της ανόδου του φασισμού-οι φοιτητικές εκλογές είναι ένα κρίσιμο τεστ για τη γενιά μας, κρίσιμο τεστ για κάθε φοιτητή προσωπικά.
Έχεις ευθύνη πρώτα από όλα προσωπικά να μην δώσεις λευκή επιταγή στη  συγκυβέρνηση και τις παρατάξεις της(ΔΑΠ-ΠΑΣΠ). Ψήφος σε αυτές είναι ψήφος σε μνημόνια, στο ξεπούλημα της παιδείας και της υγείας, είναι στήριξη στο μέλλον της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που ετοιμάζουν για νεολαία. Σημαίνει ότι οι φοιτητές θέλουν «Σχέδιο Αθηνά» και κλεισίματα σχολών, πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούμενα που με το ζόρι λειτουργούν, διασπασμένα πτυχία, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και κομμένα συγγράμματα.
Δεν πρέπει όμως να συμβιβαστείς και με την αριστερά της ήττας(ΠΚΣ) που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του κινήματος και τα εναποθέτει όλα στη «μεσσιανική» αναμονή της «λαϊκής εξουσίας». Με αντίστοιχο μεσσιανικό τρόπο προσδοκεί η ΑΡΕΝ την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με μαγικό τρόπο θα μας βγάλει από τα μνημόνια και τη λιτότητα χωρίς να συγκρουστεί με την Ε.Ε και το ευρώ. Οι προτάσεις αυτές δεν ανοίγουν καμία προοπτική για τη γενιά μας που βλέπει το μέλλον της να καταστρέφεται εδώ και τώρα.

6 + 1 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ - ΕΑΑΚ 
1) Γιατί το μέλλον που μας ετοιμάζουν ως φοιτητές αλλά και ως αυριανοί εργαζόμενοι, δεν είναι μόνο σκληρό, αλλά και άδικο. Χρηματοδοτούνε με τα δικά μας λεφτά τις Τράπεζες και τους εφοπλιστές, την ώρα που «κόβουν» σε νεολαία και εργαζόμενους από παντου.
2) Γιατί ψήφος στην ΕΑΑΚ δεν είναι ψήφος ανάθεσης, σημαίνει συλλογική στράτευση στις μάχες που μας περιμένουν την επόμενη μέρα των φοιτητικών εκλογών.
4) Γιατί θέλουμε οι φοιτητές να έχουν το λόγο για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα σπουδάζουν, ώστε να είναι αυτές σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες.
5) Γιατί σήμερα πρέπει να ενισχυθεί η αντικαπιταλιστική αριστερά που δεν φοβάται να ρισκάρει στο δρόμο και στο κίνημα και ούτε φοβάται την κοινή δράση μέσα στους αγώνες.
6) Γιατί πρέπει να δοθεί μήνυμα ότι η νεολαία δε δέχεται το φασισμό μέσα στα πανεπιστήμια(Χρυσή Αυγή κλπ), αλλά στηρίζει εκείνη την αριστερά που αποκαλύπτει τα αίτια που τον γεννούν και παράλληλα προσπαθεί να τον τσακίσει σε κάθε εκδήλωσή του.

Γιατί η νεολαία είναι αυτή που κρατά στα χέρια της την καινούρια κοινωνία που πρέπει να φτιάξουμε κόντρα σε αυτήν που καταρρέει. Είμαστε αυτοί που δε λυγάμε μπροστά σε κανέναν και τίποτα, αυτοί που θα φέρουμε τα πάνω κάτω σε πανεπιστήμιο και κοινωνία.